Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008

Μποϋκοτάζ Κατά Της Ακρίβειας των Τροφίμων


ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ:

Αυτή την εβδομάδα δεν αγοράζουμε ζυμαρικά! Συμμετέχουμε κι εμείς στο Μποϋκοτάζ Κατά Της Ακρίβειας Των τροφίμων, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Καταναλωτών(ΙΝΚΑ).

Κυριακή, 25 Μαΐου 2008

Ηλιέλαιο 2

  • Απόσπασμα από το τελευταίο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ, 23-05-2008"
Ο ΕΦΕΤ μετά από σχετικό έγγραφο των αρμόδιων τελωνειακών αρχών, ενημερώνει ότι για το 2008 έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα συνολικά 18020,762 τόνοι ακατέργαστο ηλιέλαιο.

Από την ποσότητα αυτή, όπως προκύπτει από τον επίσημο έλεγχο, οι 8938,448 τόνοι ήταν ελεύθεροι ορυκτελαίου. Η υπόλοιπη ποσότητα των 9082,314 τόνων ήταν επιμολυσμένη με ορυκτέλαιο.

Το σύνολο της ποσότητας που έχει διακινηθεί στην αγορά ως ηλιέλαιο έχει ήδη αποσυρθεί. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την κείμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία η απόσυρση γίνεται με ευθύνη των επιχειρήσεων. Οι ελεγκτικές αρχές παρακολουθούν και επαληθεύουν ότι τηρούνται οι υποχρεώσεις αυτές και όπου διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις.

Η αποτίμηση των ποσοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για προϊόντα, συνεχίζεται τόσο από τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τις εταιρείες, όσο και από τους καθημερινούς ελέγχους του ΕΦΕΤ σε αυτές.[...]"

Απόσυρση Ηλιελαίου

  • Από το δελτίο τύπου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, 21-05-2008

"Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι αποσύρεται άμεσα από την αγορά, με ευθύνη των επιχειρήσεων, το σύνολο του ραφιναρισμένου ή ακατέργαστου ηλιελαίου, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης ή το βαθμό επιμόλυνσης. Η επανατοποθέτηση στην κατανάλωση θα γίνεται μετά από αξιολόγηση από τον ΕΦΕΤ των στοιχείων που θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις και θα αποδεικνύουν ότι δεν υφίσταται επιμόλυνση με ορυκτέλαιο.

Διευκρινίζεται ότι για τα τρόφιμα που περιέχουν ηλιέλαιο έχει δοθεί εντολή για απόσυρση των τελικών προϊόντων, στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί ηλιέλαιο ουκρανικής προέλευσης επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο ως πρώτη ύλη, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί εμπεριστατωμένα (με ανάλυση ή με σχετικό ισοζύγιο μάζας) ότι η συγκέντρωση ορυκτελαίου σε αυτά είναι μικρότερη από 300 ppm.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί ηλιέλαιο να μην το καταναλώσουν. Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Ο ΕΦΕΤ θα ενημερώνει διαρκώς το καταναλωτικό κοινό για όποια εξέλιξη."

Σάββατο, 24 Μαΐου 2008

Μποϋκοτάζ Κατά Της Ακρίβειας των Τροφίμων

Μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής το Ινστιτούτο Καταναλωτών(ΙΝΚΑ) προσκαλεί το καταναλωτικό κοινό να πάρει θέση και να συμμετάσχει στο Μποϋκοτάζ Κατά της Ακρίβειας την επόμενη εβδομάδα, από 26 εως 31 Μαΐου. Το είδος που καλούμαστε να μην αγοράζουμε στο διάστημα αυτό είναι τα ζυμαρικά.

Την επόμενη εβδομάδα ας πούμε όλοι όχι στην αγορά
ζυμαρικών!

Τρίτη, 20 Μαΐου 2008

Βιταμίνη C



  • Τί είναι η βιταμίνη C;
Η βιταμίνη C ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Δεν συντίθεται στο ανθρώπινο σώμα , συνεπώς πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά μέσω της τροφής. Άλλες ονομασίες της βιταμίνης C είναι ασκορβικό οξύ , ή λιγότερο συχνά, εξουρανικό οξύ.
  • Tί κανει η βιταμίνη C στον οργανισμό μου;
Οι διάφορες (θεραπευτικές) ιδιότητες της βιταμίνης C έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων. Οι λειτουργίες που έχει αποδεδειγμένα στο ανθρώπινο σώμα είναι οι εξής:
  1. Συμμετέχει στο σχηματισμό του κολλαγόνου
  2. Είναι αντιοξειδωτική
  3. Προστατεύει άλλες ενώσεις του οργανισμού πχ βιταμίνη Α και Ε, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλα
  4. Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου
  5. Μειώνει τη χοληστερόλη
  6. Ισχυροποιεί τα οστά
  7. Συμβάλλει στο σχηματισμό των δοντιών
  8. Συμβάλλει στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων
  9. Μεταβολίζει το φυλλικό οξύ (βιταμίνη )
  10. Σχετίζεται με τη σύνθεση ορμονών
Επειδή είναι αντιοξειδωτική θεωρείται ότι προφυλάσσει από τον καρκίνο. Ακόμα πολλά λέγονται για πιθανή προφύλαξη από το κρυολόγημα, χωρίς να υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις μέχρι σήμερα.
  • Σε ποιές τροφές βρίσκεται η βιταμίνη C;

Πλούσιες πηγές βιταμίνης C

Φρούτα και ειδικά τα εσπεριδοειδή

Λαχανικά, ειδικά τα πράσινα

λεμόνια

μπρόκολο

Πορτοκάλια

Πράσινες πιπεριές

Γκρέιπ φρουτ

Τομάτες

Βερύκοκα

Κουνουπίδι

Φράουλες

Ραπανάκια


  • Δηλαδή τί μπορώ να καταναλώσω σε μία μέρα για να καλύψω τις ανάγκες μου σε βιταμίνη C;
1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι (ή 2 με 3 πορτοκάλια) καλύπτει τις ανάγκες ενός μέσου άνδρα σε βιταμίνη C κατά 140% και τις ανάγκες μίας μέσης γυναίκες κατά 160%. *

100 γρ μπρόκολο(ωμό) καλύπτουν τις ανάγκες ενός μέσου άνδρα 100% και της μέσης γυναίκας κατά 120%*

Σε γενικές γραμμές , με την κατανάλωση 2-3 φρέσκων φρούτων και ωμά (σαλάτα) ή βραστά λαχανικά 2 φορές την μέρα επιτυγχάνεται η επιθυμητή πρόσληψη βιταμίνης C.

Επίσης ο μαϊντανός είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνη C, επομένως μπορεί να χρησιμοποιείται στα φαγητά για εμπλουτισμό.

*Η διαφορά στα ποσοστά οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των ανδρών σε βιταμίνη C.
  • Τί μπορώ να πάθω αν δεν παίρνω την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C καθημερινά;
Η βιταμίνη C ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι αποβάλλεται από τον οργανισμό , με τα υγρά κυρίως(ούρα, ιδρώτας κλπ) και δεν αποθηκεύεται. Συνεπώς είναι αναγκαία η καθημερινή πρόσληψη της βιταμίνης C. Αρκεί ένας μήνας χωρίς βιταμίνη C για να παρουσιαστεί σκορβούτο.

Τα συμπτώματα του σκορβούτου είναι τα ακόλουθα :
  • Αποδόμηση συνδετικού ιστού στα ούλα, το δέρμα και τους χόνδρους
  • Αιμορραγίες στα ούλα
  • Ρήξη αγγείων
  • Μη σωστή επούλωση πληγών και τραυμάτων
  • Κράμπες
  • Αδυναμία
  • Αναιμία
  • Πιθανή αυξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Ποιοί λόγοι οδηγούν στην ανεπάρκεια βιταμίνης C;
Παλαιότερα το σκορβούτο ήταν μια ασθένεια που παρουσιαζόταν στους ναυτικούς που έκαναν μεγάλα ταξίδια, στη διάρκεια των οποίων δεν είχαν διαθέσιμα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που είναι καλές πηγές βιταμίνης C. Αργότερα το πρόβλημα λύθηκε με την χρήση λεμονιών. Σήμερα οι λόγοι που οδηγούν στην ανεπάρκεια στον δυτικό κόσμο είναι οι εξής:
  1. Μη σωστή διατροφή , δηλαδή διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά
  2. Κάπνισμα , γιατί καταστρέφει τη βιταμίνη C
  3. Στρες , επίσης καταστρέφει τη βιταμίνη C
  4. Ασπιρίνη, η συχνή χρήση , ή μάλλον η κατάχρηση ασπιρίνης, εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης C
  5. Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης C
  • Αν παίρνω συμπληρώματα βιταμίνης C είναι εντελώς ακίνδυνα για την υγεία μου;
Η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης C, σε μεγαλύτερη δόση από τη συνιστώμενη έχει τις ακόλουθες παρενέργειες:
  • Διάρροια
  • Καταστροφή της βιταμίνης Β12(κοβαλαμίνη)
  • Υπερβολική απέκκριση βιταμίνης Β6
  • Μείωση της απορρόφησης του χαλκού
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Υπερβολική απορρόφηση σιδήρου
Συνεπώς ακολουθούμε πάντα τη συνιστώμενη δοσολογία, και ποτέ δεν παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης C ή άλλων θρεπτικών συστατικών χωρίς την συμβουλή του γιατρού ή του διαιτολόγου.
  • Λέγεται ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται εύκολα, αληθεύει;
Δυστυχώς αληθεύει. Η βιταμίνη C είναι η ασταθέστερη από όλες τις βιταμίνες. Καταστρέφεται από την έκθεση στο φως. Ακόμα , στα φρούτα και λαχανικά κυρίως, η περισσότερη βιταμίνη χάνεται μετά το κόψιμο σε μικρά κομμάτια, μετά το ξεφλούδισμα, με το αργό κόψιμο, με την τοποθέτηση στο νερό κλπ. Επιπλέον καταστρέφεται με το μεγάλο χρόνο μαγειρέματος και τη διατηρηση των φαγητών πολύ ώρα ζεστών. Επίσης καταστρέφεται από την παρουσία αλκαλίων πχ. σόδα(ορισμένοι προσθέτουν σόδα όταν μαγειρεύουν ορισμένα λαχανικά). Τέλος παρατηρείται καταστροφή της βιταμίνης C όταν τα μαγειρικά σκευη είναι από σίδηρο ή χαλκό.

Από την άλλη η γρήγορη ψύξη , η κονσερβοίηση και η αποξήρανση σε ατμό βοηθάνε την παραμονη της βιταμίνης στο τρόφιμο γιατί απενεργοποιούν τα ένζυμα που τη καταστρέφουν.
  • Πώς μπορώ να προστατεύσω την βιταμίνη C ;
  1. δεν κόβουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια
  2. καταναλώνουμε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουμε κόψει-δεν τα αφήνουμε για ώρα στον πάγκο της κουζίνας
  3. όταν βράζουμε τα λαχανικά χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα νερού
  4. ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά αμέσως στο νερό που βράζει
  5. δεν αφήνουμε τους χυμούς των φρούτων και των λαχανικών εκτεθειμένους στο φως (φυσικός ή τεχνητός φωτισμός)

Σάββατο, 10 Μαΐου 2008

Πως να σταματήσετε να προσλαμβάνετε περιττές θερμίδες

Γιατί τρώμε; Επειδή πεινάμε; Γιατί το φαγητό είναι απαραίτητο για την επιβίωση; Ναι , αλλά όχι μόνο γι αυτό. Πολλές φορές δεν τρώμε επειδή απλώς πεινάμε αλλά για άλλους λόγους. Μερικά καθημερινά παραδείγματα είναι όταν βλέπουμε ή μυρίζουμε κάποιες "λιχουδιές". Το ερέθισμα που δέχονται οι αισθήσεις μας έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίγει η όρεξη μας και να καταναλώνουμε τροφές σε ώρες και ποσότητες που δεν είναι κατάλληλες.
Όταν παρακολουθούμε τηλεόραση και τρώμε εύκολα ξεχνιόμαστε και καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες . Ακόμα τα άτομα που τρώνε μόνα τους τείνουν να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες από τα άτομα που τρώνε με παρέα.

Τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να καταναλώνουμε τις ποσότητες των τροφών που έχει πραγματικά ανάγκη ο οργανισμός; Μπορούμε να ακολουθήσουμε μία σειρά συμβουλών που στοχεύουν να θέσουμε υπό έλεγχο τα εξωτερικά ερεθίσματα που ξεγελούν τον οργανισμό και μας οδηγούν στην υπερφαγία.

ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1. μην ψωνίζετε ενώ πεινάτε
2. καθορίστε μία λίστα με τα ψώνια σας και μην αποκλίνετε από αυτή
3. αγοράστε τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία και ταυτόχρονα χαμηλή θερμιδική αξία πχ. λαχανικά, γάλα 2% . Να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων
4. Προτιμάτε τις φυσικές τροφές όσο το δυνατόν περισσότερο

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΡΟΦΗΣ
1. Διατηρείστε τα παχυντικά τρόφιμα σε σημεία που κλειδώνουν και μένουν αθέατα πχ σε ντουλάπια
2. να έχετε άμεσα διαθέσιμες τροφές με λίγες θερμίδες πχ καρότα, ραπανάκια

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
1. Να μη προσθέτετε αλάτι ή ζάχαρη ή κύβους μαγειρικής εάν είναι δυνατόν
2. να μαγειρεύετε μικρές ποσότητες
3. μην χρησιμοποιείτε μπολ σερβιρίσματος στο τραπέζι
4. να σερβίρετε το φαγητό σε πιάτο και κατά προτίμηση σε μικρό

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
1. Να τρώτε το φαγητό σε σταθερό μέρος , όπως στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία
2. Να αποφεύγετε τις θέσεις όπου υπάρχει φαγητό σε ένα πάρτι ή άλλου είδους συνεστίαση πχ κουζίνα, μπουφές
3. να αποφεύγετε τα εστιατόρια , στα οποία είναι πιθανότερη η κατανάλωση παχυντικών φαγητών

ΦΑΓΗΤΟ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
1. Όταν τρώτε έξω να επιλέγετε τροφές χαμηλής θερμιδικής αξίας πχ σαλάτες(χωρίς ντρέσινγκ), ψάρι, φιλέτο κοτόπουλο, σούπες λαχανικών κ.α.
2. ζητείστε το φαγητό σας να μη μαγειρευτεί με λίπος
3. ζητείστε τα συμπληρωματικά στοιχεία, όπως το βούτυρο, η μαγιονέζα, το τυρί, οι κάθε είδους σάλτσες να σερβίρονται ξεχωριστά

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ
1. να τρώτε αργά. Μασάτε την τροφή καλά ή μπορείτε να πίνετε νερό που και που μεταξύ των μπουκιών
2. να τρώτε με παρέα. Η συζήτηση μειώνει τους ρυθμούς του φαγητού
3. να κόβετε την τροφή σε μικρά κομμάτια
4. μην κάνετε οτιδήποτε άλλο ενώ τρώτε πχ να παρακολουθείτε τηλεόραση
5. χαλαρώστε και απολαύστε το γεύμα
6. να τρώτε σε συγκεκριμένες ώρες
7. συνεχίστε να τρώτε έως να ικανοποιηθείτε και όχι μέχρι να φουσκώσετε
8. να κάνετε 5 με 6 μικρά γεύματα μέσα στα μέρα και όχι 3 μεγάλα

Τετάρτη, 7 Μαΐου 2008

Σίδηρος

Ο σίδηρος ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων και πιο ειδικά στα ιχνοστοιχεία. Στη φύση βρίσκονται 2 μορφές του σιδήρου:
– Ο οργανικός σίδηρος ή σίδηρος της αίμης ή αιμοσίδηρος ή σιδηρούχος μορφή του σιδήρου (ζωικά τρόφιμα)
–και ο ανόργανος σίδηρος ή μη αιμοσίδηρος ή σιδιρική μορφή (ζωικά και φυτικά τρόφιμα)

Μερικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Οργανικός

Ανόργανος

Εντόσθια πχ συκώτι

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Κρέας

Μπρόκολο

Ψάρι

Βερύκοκο

Οστρακοειδή

Χουρμάδες

Πουλερικά(σκούρο κρέας)

Σύκα


Όσπρια πχ φακές


Πόσο σίδηρο πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά;

Άνδρες

Γυναίκες

Ηλικία

mg/ημέρα

Ηλικία

mg/ημέρα

9-13

8

9-13

8

14-18

11

14-18

15

19-30

8

18-30

18

31-50

8

31-50

18

51-70

8

51-70

8

Πάνω από 70

8

Πάνω από 70

8


Παράδειγμα
Τι μπορεί να καταναλώσει μία γυναίκα 22 ετών για να καλύψει τις ανάγκες της σε σίδηρο;

100 γρ κορν φλέικς (1 mg)+150 γρ βοδινή μπριζόλα (6 mg)+ 1,5 φλιτζάνι αρακά (5,4) mg+ντοματόζουμο(1mg)+ 2 βερίκοκα (1 mg)+100 γρ κάστανα ψημένα (3,3 mg)= 17,7 mg Fe
Ο οργανικός σίδηρος, δηλ. ο σίδηρος των ζωικών τροφών, απορροφάται καλύτερα από τον ανόργανο. Επιπλέον στα ζωικά τρόφιμα υπάρχει ένας παράγοντας που διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου. Το συμπέρασμα είναι ότι ο σίδηρος που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα ,πχ κρέας, ψάρι ,απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στα φυτικά πχ φακές.

Αυτό σημαίνει ότι για να παίρνουμε καθημερινά το σίδηρο που είναι απαραίτητος πρέπει να καταναλώνουμε μόνο ζωικές τροφές;
Όχι, υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί που βοηθούν στο να αξιοποιηθεί ο σίδηρος που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα.

  • Πώς μπορώ να αυξήσω την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μου;
1.Συνδυάζουμε φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C γιατί η παρουσία της βιταμίνης C διευκολύνει την απορρόφηση του ανοργανου σιδήρου.

Πχ όσπρια και πορτοκάλι ,
Σπανάκι με λεμόνι
Αρακάς με ντομάτα
2.Συνδυάζουμε ζωικές και φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο , γιατί ο παράγοντας που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα διευκολύνει την απορρόφηση.

Πχ κρέας με μπρόκολο ή σπανάκι
Κοτόπουλο με αρακά
Ψάρι και σαλάτα
Ψάρι και όσπρια ,πχ. φακές με σαρδέλλες
Τυρί και όσπρια

  • Τί συμβαίνει όταν δεν προσλαμβάνω αρκετό σίδηρο από τη διατροφή μου;
Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται συμπτώματα ανεπάρκειας όπως:
Κόπωση
Μειωμένη θερμορρύθμιση
Μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις
Σιδηροπενική αναιμία
  • Για ποιούς λόγους παρουσιάζεται ανεπάρκεια;
Κακή διατροφή
Υπερκατανάλωση φυτικών ινών ή τσαγιού
Πιο συχνά σε γυναίκες λόγω εμμήνου ρύσεως
Έντονη άθληση
  • Τί μπορεί να συμβεί εάν πάρω πολύ μεγάλη ποσότητα συμπληρώματος σιδήρου (χάπι/σιρόπι/αμπούλα κ.α.);
Κίρρωση του ήπατος σε άτομα με προδιάθεση
Καρκίνος παχέος εντέρου
Καρδιακά προβλήματα
Μεγάλη δόση σιδήρου θανατηφόρα
Κίνδυνος δηλητηρίασης για τα μικρά παιδιά(30 θάνατοι το χρόνο στις ΗΠΑ)

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία -Εισαγωγή

  • Τί είναι τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία;
Πρόκειται για 25 μέταλλα που βρίσκονται στη φύση και είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Αλλιώς λέγονται ορυκτά ή ανόργανα στοιχεία.

Διακρίνονται σε 2 κατηγορίες :
  1. Μακρομέταλλα ή μακροστοιχεία πχ ασβέστιο
  2. Μικρομέταλλα ή ιχνοστοιχεία πχ σίδηρος
Συνήθως τα μακρομέταλλα αποκαλούνται απλά μέταλλα. Η κατάταξη σε μία από τις 2 κατηγορίες γίνεται ανάλογα με την ποσότητα που είναι απαραίτητο να καταναλώνει ο άνθρωπος καθημερινά. Τα μακρομέταλλα χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα ιχνοστοιχεία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ιχνοστοιχεία είναι μικρότερης σημασίας.

Μακρομέταλλα

Μικροστοιχεία

Ασβέστιο

Φώσφορος

Μαγνήσιο

Κάλιο

Νάτριο

Χλώριο

Θείο

Σίδηρος

Χαλκός

Ψευδάργυρος

Χρώμιο

Σελήνιο

Και άλλα











  • Τί κάνουν στον οργανισμό;

Έχουν 2 λειτουργίες :

  1. Σχηματισμό διάφορων ιστών του σώματος πχ οστά, δόντια, μύες και άλλα
  2. Ρύθμιση αρκετών φυσιολογικών διεργασιών πχ μεταβολισμό, ηλεκτρολύτες, μυική σύσπαση, φυσιολογική καρδιακή λειτουργία
ΔΕΝ δίνουν ενέργεια
  • Τί συμβαίνει όταν η διατροφή μου δεν περιλαμβάνει όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία;
Δίαιτα φτωχή σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία σχετίζεται με διάφορες καταστάσεις, όπως:

εμετοί (έλλειψη καλίου)
μυική αδυναμία (έλλειψη καλίου, έλλειψη μαγνησίου)
τερηδόνα (έλλειψη ασβεστίου)
οστεοπόρωση (έλλειψη ασβεστίου)
αναιμία (έλλειψη σιδήρου)
καρκίνος παχέος εντέρου (έλλειψη ασβεστίου)
και διάφορα άλλα