Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008

Τοπία από τρόφιμα


Χειμωνιάτικο τοπίο... από ζαμπόν, σαλάμι και μπέικον.

Από τον Βρετανό φωτογράφο Carl Warner

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2008

Αλλαγές για την καινούρια χρονιά

Η αλλαγή του χρόνου πλησιάζει... Τέτοιες μέρες κάνουμε ανασκόπηση των πεπραγμένων για χρονιά που μας πέρασε και σκεφτόμαστε τι θα αλλάξουμε στη χρονιά που έρχεται.

Μερικά από αυτά σχετίζονται με το βάρος μας και τη διατροφή μας. Χαρακτηριστικές φράσεις των ημερών:
 • από την 1η του χρόνου δίαιτα
 • μέσα στο επόμενο μήνα θα χάσω 10 κιλά
 • την καινούρια χρονιά θα τρέφομαι σωστά
 • θα κάνω κάθε μέρα 3 ώρες γυμναστική κλπ
Η αλλαγή είναι ευπρόσδεκτη. Όμως είναι πιθανό να παρασυρθούμε σε υπερβολές ή να κάνουμε μερικά λάθη. Τι να κάνουμε για να τα αποφύγουμε;

1) Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους πχ θα χάσω τα περιττά κιλά σταδιακά, θα ακολουθήσω μία ισορροπημένη δίαιτα, θα γυμνάζομαι μερικές φορές την εβδομάδα κλπ.

2)Προτιμούμε πολλές μικρές αλλαγές παρά μία μεγάλη. Μία έντονη αλλαγή δεν είναι εύκολα αποδεκτή. Είναι πιθανόν να μας φανεί κουραστική και να την εγκαταλείψουμε.

3)Τέλος να θυμόμαστε ότι η αλλαγή είναι σταδιακή -δεν θα γίνουν όλα μέσα σε μία ημέρα !

Καλές γιορτές!

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2008

Η συμβουλή της εβδομάδας: Γιορτινό τραπέζι!

Τις προσεχείς ημέρες η αυξημένη κατανάλωση εδεσμάτων εγγυμονεί κινδύνους για τη γραμμή μας. Γι΄αυτό ας προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στην ποιότητα αντί για την ποσότητα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να τα βγάλουμε πέρα στο γιορτινό τραπέζι:
 • Τρώμε πρώτα τη σαλάτα.
 • Αφαιρούμε τα ορατά λίπη πριν μαγειρέψουμε ή πριν φάμε πχ πέτσα από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, λίπος από χοιρινό κλπ.
 • Αποφεύγουμε τα τηγανητά πχ ψητές πατάτες αντί για τηγανητές.
 • Δεν προσθέτουμε μεγάλες ποσότητες σάλτσας στο φαγητό.
 • Στο γιορτινό τραπέζι, προκειμένου να έχουμε το περιθώριο να δοκιμάσουμε από όλα, επιλέγουμε μικρές ποσότητες από το κάθε φαγητό.
 • Αν υπάρχει μπουφές επιλέγουμε να καθίσουμε αρκετά μακριά για να μην παρασυρθούμε.
 • Τρώμε αργά. Μασάμε την τροφή καλά ή μπορούμε να πίνετε νερό που και που μεταξύ των μπουκιών
 • Κόβουμε την τροφή σε μικρά κομμάτια
 • Δεν κάνουμε οτιδήποτε άλλο ενώ τρώμε πχ να παρακολουθούμε τηλεόραση
 • Συνεχίστε να τρώτε έως να ικανοποιηθείτε και όχι μέχρι να φουσκώσετε
 • Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά (εκτός από σόδα-δεν έχει θερμίδες).
 • Πίνουμε κρασί αλλά με μέτρο καθώς το κρασί έχει αρκετές θερμίδες.
 • Είναι σημαντικό επίσης να μην παρασυρθούμε από τα γλυκά, ένα είναι αρκετό.
Και το πιο σημαντικό: Δεν μένουμε νηστικοί όλη μέρα πριν από το γιορτινό τραπέζι. Το αποτέλεσμα είναι καταναλώσουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού απ' ότι σχεδιάζαμε.

Καλές γιορτές!

Τοπία από τρόφιμα


Χριστουγεννιάτικο τοπίο από κριτσίνια, ζαμπόν και μορταδέλλα.

Από το Βρετανό φωτογράφο Carl Warner

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008

Γιορτινό πνεύμα 2 - Κορινθία

Ανακοίνωση από την "Κιβωτό των παιδιών".

"Η μη κερδοσκοπική εταιρεία "Η κιβωτός των παιδιών- Ελλάδα" σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Κορίνθου μαζεύει τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια. Μέχρι σήμερα έχουμε μεταδώσει την αγάπη αυτή σε περισσότερο από 200 οικογένειες στην περιοχή της Κορινθίας.

Χρειαζόμαστε: Τρόφιμα ξηρά, όπως ρύζι, ζυμαρικά όσπρια κ.α. Κονσέρβες, γάλατα διαρκείας* ή σε σκόνη, λάδι αλεύρι, ζάχαρη, καφέ ή οτιδήποτε άλλο αρκεί να μην είναι νωπά ή είναι με μικρή ή ληγμένη ημερομηνία λήξης.

Διεύθυνση:
 • Κιβωτός των Παιδιών, Κύπρου 116 , 201 00 Κόρινθος, τηλ. 27410 84088, κινητό 693 71 37 3 99, Λουτράκι κα Μπεκιάρη : 69 44 25 83 81
 • Κέντρο Νέων Κορινθίας, Κολιάτσου 112 (τέρμα Κολιάτσου), 201 00 Κόρινθος, 27410 29980"
* τέτοια είναι τα αποστειρωμένα γάλατα (στην συσκευασία αναγράφεται: UHT). Διατηρούνται εκτός ψυγείου. Τα βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Από τον ιστοχώρο του Κέντρου Νέων Κορίνθου ενημερωνόμαστε ότι:

Την Δευτέρα 22 Δεκέμβρη το πρωί 11π.μ έως 2μ.μ. εθελοντές από το Κέντρο Νέων, μαζί με εθελοντές της Κιβωτού των Παιδιών θα μοιράσουν φυλλάδια και θα συγκεντρώσουν τρόφιμα έξω από κάποια σούπερ μάρκετ στην Κόρινθο.

Αν κάποιος θέλει να συμμετέχει, μπορεί να έρθει στο Κέντρο Νέων μισή ώρα νωρίτερα.

Η δράση αυτή είχε επαναληφθεί την Τρίτη 16 Δεκέμβρη.

Γιορτινό πνεύμα

Για κάποιους από εμάς βασικά είδη επιβίωσης όπως τροφή, νερό και στέγη είναι αυτονόητα, για κάποιους άλλους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας όχι.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων 923 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. Στο πνεύμα των γιορτών, ήρθε η στιγμή να βοηθήσουμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Πώς;

Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε:

www.thehungersite.com Κάντε ένα κλικ (δωρεάν) και οι χορηγοί θα χαρίσουν φαγητό σε έναν πεινασμένο.
www.freerice.com Παίξτε ένα παιχνίδι (δωρεάν). Για κάθε σωστή απάντηση οι χορηγοί χαρίζουν ρύζι σε πεινασμένους.
www.charitywater.org Κάντε μία δωρεά και εξασφαλίστε πόσιμο νερό για έναν άνθρωπο για τα επόμενα 20 χρόνια.

Καλές γιορτές!

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008

Τοπία από τρόφιμα

Χειμωνιάτικη εικόνα

Η εικόνα αποτελείται από ζαμπόν, ψωμί, κριτσίνια και σαλάμι...

Από το Βρετανό φωτογράφο Carl Warner

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008

Διοξίνες σε Ιρλανδικό χοιρινό 2

Ο ΕΦΕΤ στις 12/12 εξέδωσε ένα ακόμα δελτίο τύπου σχετικά με το μολυσμένο με διοξίνες χοιρινό από την Ιρλανδία. Ακολουθεί απόσπασμα:
 • "Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου της 10ης Δεκεμβρίου 2008 και μέχρι σήμερα, έχει αποσυρθεί από την αγορά σχεδόν η συνολική ποσότητα της μορταδέλας, που διακίνησε η ελληνική εταιρεία «ΤΣΕΛΕΜΠΗΣ Β. & ΣΙΑ Ο.Ε. - ΑΥΛΟΣ». Συγκεκριμένα, από τη συνολική ποσότητα των 1.350 kg μορταδέλας έχουν αποσυρθεί περίπου 1.250 kg.
 • Η ελληνική εταιρεία «ΜΑΚΡΟ Cash & Carry», σε συνέχεια ενημέρωσης που είχε από τον ΕΦΕΤ, αποσύρει προληπτικά βοδινό κρέας, προέλευσης Ιρλανδίας, ώστε να διενεργηθούν όλοι οι σχετικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα, η απόσυρση αφορά σε τέσσερις κωδικούς βόειου Angus νωπού κρέατος και χωρίς να υπάρχουν εργαστηριακά αποτελέσματα, με ημερομηνία λήξης 05.01.2009, ήτοι φιλέτο (κωδικός 76700), μπριζόλα με οστό (κωδικός 76800), μπριζόλα άνευ οστού (κωδικός 76900) και κόντρα χωρίς οστό (κωδικός 77000). Η εταιρεία παρέλαβε περίπου 480kg, από τα οποία έχουν ήδη αποσυρθεί περίπου τα 200 kg. Η διαδικασία απόσυρσης συνεχίζεται. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με επίσημη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας το δυνητικώς επιμολυσμένο με διοξίνες βοδινό κρέας ανέρχεται περίπου στο 0.2% της συνολικής ετήσιας παραγωγής."
λέξεις κλειδιά: διοξίνες, Ιρλανδία, χοιρινό, διοξινες, διοξινεσ

Είδη διατροφής- σύγκριση στις χώρες της ΕΕ

Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε τους Δείκτες Τιμών για τις κατηγορίες Τρόφιμα, Τρόφιμα και Ποτά (αλκοολούχα και μη) καθώς και για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά κλπ.

Σύμφωνα με τον πίνακα το 2007 η Ελλάδα εμφανίζεται φθηνότερη σχεδόν κατά 10% από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ο πίνακας προέρχεται από την πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ "Κατανάλωση και τιμές στη βιομηχανία τροφίμων".

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008

Κατανάλωση και τιμές Βιομηχανίας Τροφίμων-Ποτών

Μέσα στο Δεκέμβριο δημοσιοποιήθηκε έρευνα του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) με θέμα "Κατανάλωση και τιμές Βιομηχανίας Τροφίμων-Ποτών".

Πρόκειται για μία οικονομική ανάλυση. Περιλαμβάνει ανάλυση σχετικά με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, δαπάνες του καταναλωτικού κοινού για τα τρόφιμα, σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε κ.α. Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία έως και για το 2008.

Αναφέρουμε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
 • Τα είδη διατροφής αποτελούν το 16,1% της συνολικής εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης. Από αυτά 9,4 αντιστοιχεί σε επεξεργασμένα τρόφιμα και το υπόλοιπο 6,7 στα νωπά.
 • Την τελευταία τριετία η άνοδος των τιμών ήταν ταχύτερη (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια).
 • Τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη αύξηση τιμών είναι: ψωμί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Τα κυριότερα αίτια της αύξησης των τιμών θεωρούνται α)η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, β)το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οδηγεί σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες με συνέπεια λιγότερες σοδειές και γ)η παραγωγή βιοκαυσίμων*. Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.
Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για τα Προϊόντα Ιδιωτικής Ετικέτας. Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες αλλά και στην ενσωμάτωση των προϊόντων αυτών στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

*βιοκαύσιμα: καύσιμα που παράγονται από βιολογικές πηγές π.χ. ζαχαρότευτλα. Η μεταστροφή των αγροτών στην καλλιέργεια φυτών κατάλληλα για παραγωγή βιοκαυσίμων αντί φυτών που προορίζονται για τροφή οδηγεί σε έλλειψη πρώτων υλών.

χρήσιμοι σύνδεσμοι:
www.iobe.gr
η έρευνα του ΙΟΒΕ
www.fao.org

λέξεις κλειδιά: ΙΟΒΕ, έρευνα, βιοκαύσιμα, τρόφιμα, ακρίβεια, τιμές, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, φαινόμενο θερμοκηπίου

Η συμβουλή της εβδομάδας!

Όταν μαγειρεύετε να χρησιμοποιείτε διάφορα καρυκεύματα. Εκτός από την νοστιμιά προσθέτουν στο φαγητό επιπλέον θρεπτικά συστατικά, κυρίως μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ευτυχώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα καρυκεύματα ώστε να καλύψουν όλα τα γευστικά γούστα πχ βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη, κανέλλα, κύμινο, δεντρολίβανο, μάραθο, μαϊντανός, σκόρδο, κορίανδρος και πολλά άλλα.

Τοπία από τρόφιμα

Το κάρο είναι φτιαγμένο από λαζάνια, οι κάμποι είναι από ζυμαρικά, τα συννεφάκια είναι από μοτσαρέλλα, τα κυπαρίσσια είναι πιπεριές και οι φράχτες πατάτες, τα σπιτάκια είναι από τυρί και τα φύλλα δέντρων από μαϊντανό. Τέλος οι θάμνοι είναι από βασιλικό και μαντζουράνα.

Από το Βρετανό φωτογράφο Carl Warner.

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008

τρόφιμα 100 θερμίδων

Σε τί ποσότητες τροφίμων αντιστοιχούν 100 θερμίδες;

Το παρακάτω βιντεάκι μας βοηθά να έχουμε εικόνα για τη σχέση ποσότητας τροφίμων και θερμίδων που αυτά περιέχουν. Το κάθε τρόφιμο που θα δείτε, για την συγκεκριμένη ποσότητα που εμφανίζεται, έχει ενεργειακή αξία 100 θερμίδες (100 Kcal).λέξεις κλειδιά: θερμίδες, θερμιδες, kcal, Kcal

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008

Διοξίνες σε Ιρλανδικό χοιρινό

Πρόσφατα οι υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Ιρλανδίας (Food Safety Auhtority of Ireland-FSAI) ανακοίνωσαν ότι χοιρινό κρέας και παράγωγά τους βρέθηκαν μολυσμένα με διοξίνη.

Ορισμένα από τα μολυσμένα με διοξίνη προϊόντα (πρόκειται για μορταδέλλα και πεπερόνε) έχουν εισαχθεί και στη χώρα μας. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί οι μεγαλύτερες ποσότητες έχουν ήδη αποσυρθεί από την αγορά.

Σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ μόνο μία μολυσμένη παρτίδα διακινήθηκε στην αγορά. Πρόκειται για μορταδέλλα με την εμπορική επωνυμία «ALCISA» και με αριθμό παρτίδας 8325060. Διακινήθηκε στην αγορά από τις ακόλουθες επιχειρήσεις τροφίμων : «ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.», «ΑΦΡΟΔΙΤΗ Α.Ε.Ε.», «ΛΙΑΝΤΑΣ Χ. & ΣΙΑ Ε.Ε.», «ΖΛΑΤΙΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ», «ΚΥΖΙΡΙΔΗ ΑΦΟΙ», «ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ». Καλούνται όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ (10/12/2008) εδώ.

Βιταμίνη Β12 και χορτοφαγία

Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κυανοκοβαλαμίνη ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β (σύμπλεγμα Β). Έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες για το οργανισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε :
 1. αποτελεί τμήμα συνενζύμων
 2. είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του DNA,
 3. συμμετέχει στη σύνθεση της μυελίνης(βρίσκεται στο νευρικό ιστό)
 4. συμμετέχει στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων κ.α
Η Β12 έχει μία ιδιαιτερότητα: βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα. Για την ακρίβεια συντίθεται στα φυτοφάγα ζώα, σε βακτήρια και σε μύκητες. Οι διατροφικές πηγές της Β12 είναι τα εντόσθια (καρδιά, νεφρά, συκώτι), το κρέας γενικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το τυρί , το αυγό και το γάλα.
 • Τί συμβαίνει λοιπόν με τα άτομα που ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή;
Καταρχάς πρέπει να αναφέρουμε ότι η βιταμίνη Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι. Τα αποθέματα μπορεί να κρατήσουν από 5 έως 7 χρόνια περίπου. Έτσι, ένα άτομο που θα ακολουθήσει για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα χορτοφαγική διατροφή δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα από την έλλειψη της Β12.

Από την άλλη, άτομα που ακολουθούν για χρόνια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή θα παρουσιάσουν έλλειψη. Αυστηρή χορτοφαγική διατροφή σημαίνει ότι αποφεύγουν, όχι μόνο το κρέας αλλά κάθε τι που προέρχεται από ζώα πχ αυγά, γάλα, ψάρι, αυγά ψαριού (σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το μέλι->μέλισσα).
 • Ποιά είνα τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη βιταμίνης Β12;

Συμπτώματα ανεπάρκειας Β12 (κυανοκοβαλαμίνης)

Ανορεξία

Κακοήθης αναιμία

Απώλεια βάρους

Κατάθλιψη

Δύσπνοια

Νευρικές βλάβες

Γλωσσίτιδα

Παράλυση

Παράταση χρόνου αιμορραγίαςΕπίσης πρέπει να ανεφερθεί ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών.
 • Τί μπορεί να κάνει ένας αυστηρός χορτοφάγος (vegan) προκειμένου να αποφύγει την ανεπάρκεια της Β12;
Η μία λύση έγκειται στην εισαγωγή ορισμένων ζωικών τροφών στη διατροφή του όπως γάλα, αυγά, ίσως ακόμα και ψάρι ή θαλασσινά. Αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές του επιλογές και πεποιθήσεις.

Εάν δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει διατροφικές συνήθειες η άλλη λύση είναι η πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης B12.
 • Σε ποιές άλλες περιπτώσεις εκτός από την χορτοφαγία μπορεί να παρουσιαστεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Για να απορροφάται σωστά από τον οργανισμό η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη η ύπαρξη του ενδογενούς παράγοντα (ιntrinsic factor), μίας πρωτεΐνης που παράγεται στο στομάχι.

Όταν δεν υπάρχει αυτός ο ενδογενής παράγοντας τότε παρουσιάζεται έλλειψη βιταμίνης Β12.
Αυτό μπορεί να συμβεί στις εξής περιπτώσεις:
 1. κακοήθης αναιμία
 2. αφαίρεση στομάχου
 3. παρασιτικές λοιμώξεις
Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 σε ηλικιωμένα άτομα.

λέξεις κλειδιά: βιταμίνη Β12, B12, βιταμινη Β12, κυανοκοβαλαμίνη, κυανοκοβαλαμινη, κοβαλαμίνη, κοβαλαμινη, ενδογενής παράγοντας, σύμπλεγμα Β, αναιμία, χορτοφαγία, χορτοφάγος, vegan

Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2008

Τοπία από τρόφιμα

Αναγνώστρια του ιστολογίου έστειλε μερικές καταπληκτικές φωτογραφίες τοπίων. Η σύνθεση αποτελείται από τρόφιμα. Θα δημοσιευτούν σταδιακά. Την ευχαριστούμε.

Τα βουνά και το σπίτι φτιαγμένα από ψωμί. Οι βράχοι είναι από τυρί, για την ακρίβεια παρμεζάνα.

Από το Βρετανό φωτογράφο Carl Warner.

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2008

Μελαμίνη στη σόγια

Από τις 2/12 η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή προϊόντων σόγιας από την Κίνα, ειδικότερα προϊόντα που καταναλώνονται από παιδιά. Η αιτία της απαγόρευσης είναι η εύρεση μελαμίνης σε σόγια κινεζικής προέλευσης στη Γαλλία.

H συμβουλή της εβδομάδας: λάδι για τηγάνισμα!

Αυτή την εβδομάδα θα πούμε λίγα λόγια για την επιλογή του κατάλληλου λαδιού για τηγάνισμα.
 • Τί συμβαίνει όταν το λάδι τηγανίζεται;
Με το τηγάνισμα τα ευεργετικά συστατικά του λαδιού καταστρέφονται. Τέτοια είναι τα αντιοξειδωτικά πχ βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες κλπ. Από την άλλη δημιουργούνται επικίνδυνες ουσίες πχ ελεύθερες ρίζες.
 • Είναι διαδεδομένη η χρήση διάφορων σπορελαίων στο τηγάνισμα έναντι του ελαιολάδου γιατί θεωρούνται πιο ανθεκτικά. Αυτό είναι αλήθεια;
Όχι, στην πραγματικότητα τα σπορέλαια είναι λιγότερο ανθεκτικά από το ελαιόλαδο.

Παρόλα αυτά, λόγω κόστους χρησιμοποιούνται από πολλές νοικοκυρές αλλά και από χώρους εστίασης πχ φαστ-φουντ. Και δυστυχώς παραπάνω από μία φορές.
 • Μέχρι πόσες φορές μπορούμε να τηγανίσουμε το ελαιόλαδο;
Το καλύτερο είναι να μην τηγανίζουμε το ελαιόλαδο πάνω από 2 φορές.

Σκεφτείτε, αν αυτή είναι η βέλτιστη συχνότητα για το πραγματικά ανθεκτικό ελαιόλαδο τότε τί μπορεί να συμβαίνει στα πολυχρησιμοποιημένα σπορέλαια...

λέξεις κλειδιά: ελαιόλαδο, ελαιολαδο, σπορέλαιο, σπορελαιο, τηγάνισμα

Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2008

Γενετικά τροποποιημένη σόγια στην ΕΕ

Πριν από 2 ημέρες, 4/10/2008, ανακοινώθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία εγκρίνεται η εισαγωγή μιας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας σόγιας στις χώρες-μέλη.

Η ποικιλία αυτή παράγεται από τη διαβόητη εταιρεία Monsanto. Ο κωδικός της γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας είναι MON 89788 και το εμπορικό της όνομα είναι Roundup RReady2Yield.

Η απόφαση αυτή έχει ισχύ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αφορά στην εισαγωγή της σόγιας και όχι την καλλιέργειά της στις χώρες της ΕΕ. Επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ζωοτροφές.Τα προϊόντα που περιέχουν την εν λόγω ποικιλία πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που ψήφισαν κατά της έγκρισης.

λέξεις κλειδιά: Γενετικά τροποποιημένοι, γενετικα τροποποιμενη, μεταλλαγμένα, μεταλλαγμενα, σόγια, σογια, monsanto, Ευρωπαϊκή ένωση, GMO

Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008

Η Μεσογειακή Διατροφή διεκδικεί μία θέση στην UNESCO


Η ευεργετική δράση της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία είναι αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα. Τώρα η Μεσογειακή Διατροφή διεκδικεί άλλη μία σημαντική αναγνώριση: ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Η υποψηφιότητα αναμένεται να εξεταστεί μέσα στο επόμενο έτος.

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μπορεί να θεωρεί ένα από τα παρακάτω: "τις πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις γνώσεις και τεχνικές-καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και τους πολιτιστικούς χώρους που συνδέονται με αυτές- και τις οποίες οι κοινότητες, οι ομάδες και, περιπτώσεςως δοθείσης, τα άτομα αναγνωρίζουν ότι αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους." *

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το δελτίο τύπου:

"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2008

Η Μεσογειακή Διατροφή διεκδικεί μια θέση στην UNESCO

Μια θέση στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO διεκδικεί η Μεσογειακή Διατροφή. Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιάννη Γκλαβάκη, σπεύδει να στηρίξει αυτήν την υποψηφιότητα. Συγκεκριμένα, ευρωβουλευτές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας σε μια συντονισμένη προσπάθεια ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξουν την υποψηφιότητα, η οποία αναμένεται να εξεταστεί στα μέσα του 2009.

Η έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας γεννήθηκε την δεκαετία του '90, αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO και περιλαμβάνει κυρίως άυλες πτυχές του πολιτισμού όπως το χορό, τη μουσική, διάφορες μορφές έκφρασης και παραδόσεις, τελετουργίες και γιορτές που χαρακτηρίζουν μια ομάδα ή έναν πολιτισμό.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητά την παγκόσμια προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής υπογραμμίζοντας ότι η Μεσογειακή Δίαιτα έχοντας τις ρίζες της στην αρχαιότητα αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής ταυτότητας των Μεσογειακών χωρών και αποδεδειγμένα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία. Η αναγνώριση αυτή θα αποτελέσει παράλληλα και ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το κρασί, τα οποία αποτελούν και τη βάση της μεσογειακής διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγροτοδιατροφικό μοντέλο της δύσης που έχει υιοθετηθεί, έχει δημιουργήσει καινούργια πρότυπα διατροφής. Η υπερεντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, οδήγησαν στην αύξηση ασθενειών που οφείλονται στις διατροφικές συνήθειες. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020, η παχυσαρκία καθώς και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκινογενέσεις) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων.

Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι " στο σημερινό κόσμο των ραγδαία μεταβαλλόμενων προτύπων διαβίωσης και διατροφής κάποιες παραδόσεις αναδεικνύονται, ενώ κάποιες άλλες εξαφανίζονται. Η Μεσογειακή Δίαιτα, δίνει στους μεσογειακούς λαούς μια αίσθηση κοινής ταυτότητας προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τρόπου διατροφής. Πρέπει λοιπόν να αποβάλουμε τις διατροφικές συνήθειες δυτικού τύπου και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για την προώθηση και την ευρύτερη διάδοσή της Μεσογειακή Διατροφής".

*Σύμβαση για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, Παρίσι 17/10/2003,Νόμος 3521
http://www.unesco.gr/site/content/view/80/2/

λέξεις κλειδιά: Μεσογειακή Διατροφή, Μεσογειακη Διατροφη, μεσογειακή διατροφή, Μεσογειακή Δίαιτα, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008

Συνταγές για τη γενιά των 700 ευρώ

Ποιός είπε ότι πρέπει να ξοδέψουμε μία περιουσία για να μαγειρέψουμε στο σπίτι;

Μία ακόμα εκπομπή μαγειρικής ξεκίνησε. Ποια είναι η διαφορά της από της υπόλοιπες εκπομπές του είδους της; Αυτή η εκπομπή φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το θέμα της διατροφής μέσα σε ένα μικρό προϋπολογισμό. Ο τίτλος της είναι "Συνταγές για τη γενιά των 700 ευρώ".

Σε κάθε επεισόδιο της εκπομπής θα παρουσιάζονται νόστιμες και εύκολες συνταγές με χαμηλό κόστος υλικών. Χωρίς να θυσιαστεί η ποιότητα. Σίγουρα θα φανεί χρήσιμη όχι μόνο στη γενιά των 700 ευρώ αλλά και σε φοιτητές, άτομα που ζουν μόνα τους κλπ.

Α, ναι, έχει άλλη μία διαφορά από τις άλλες εκπομπές. Δεν προβάλλεται στην τηλεόραση αλλά στο ίντερνετ. Συγκεκριμένα από το νέο ιστοχώρο TV χωρίς σύνορα -tvxs.gr.

Μπορείτε να δείτε τα 2 πρώτα βίντεο της εκπομπής εδώ. Οι πρώτες συνταγές είναι κοτόπουλο λεμονάτο στη γάστρα και παραδοσιακά γιουβαρλάκια. Κάθε εβδομάδα θα προστίθεται μία καινούρια συνταγή.

λέξεις κλειδιά: συνταγές, συνταγή, συνταγες, συνταγη, ακρίβεια τροφίμων, γενιά 700 ευρώ, tvxs.gr, μαγειρική

Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2008

Ποιά τρόφιμα ανακλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ το μήνα Νοέμβριο

Το μήνα που μας πέρασε ο ΕΦΕΤ εξέδωσε τρία δελτία τύπου, με τα οποία ενημέρωσε για την ανάκληση 3 προϊόντων:

ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο ( ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 23.09.2009), κουζινικές λαβίδες (βλέπε εικόνα) και ρόφημα ΗΕΜΟ (με ημερομηνία λήξης 06/2010).

Παρακάτω βλέπουμε τα δελτία τύπου αναλυτικά:
 • Δελτίο τύπου 6-11-2008

"Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνεχίζοντας τους προληπτικούς ελέγχους αναφορικά με την ασφάλεια των διακινουμένων ηλιελαίων, όπως είχε διαβεβαιώσει τους καταναλωτές, διαπίστωσε την ύπαρξη παραφινελαίου σε ηλιέλαια .

Πρόκειται για προϊόν, με την εμπορική επωνυμία «ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο», σε συσκευασίες του 1lt, με αριθμό παρτίδας LA220408 1 01 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 23.09.2009. Ως παραγωγός εταιρεία αναφέρεται η «ΚΟΡΕ Α.Ε.» (Αιγαία 64, θέση Κόντι, Κορωπί), ενώ διακινήθηκε από υποκατάστημα της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ» .
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από τις επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση / απόσυρση του προϊόντος, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι και προς τις δύο επιχειρήσεις.

Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.[...] ."
 • Δελτίο τύπου 13-11-2008

" Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση κουζινικών σκευών από μέταλλο και πλαστικό , στα οποία παρατηρήθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών.

Δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κουζινικές λαβίδες με πλαστική άκρη , που χρησιμοποιούνται σε σχάρες ή ψησταριές (επισυναπτόμενη φωτογραφία), Κινέζικης προέλευσης, που διακινήθηκαν το 2007 από τη Γερμανική επιχείρηση «Famos - Westmark GmbH» σε δύο ελληνικές εταιρείες :

α) «ΑΦΟΙ ΚΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ» (Θεσσαλονίκης 100, Μοσχάτο) : 85 τεμάχια, με ονομασία πώλησης «Λαβίδα 1518 κουκουνάρα 335ΜΜ».

β) «Κ. Π. ΚΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ» (Ευρυπίδου 47, Αθήνα) : 40 τεμάχια, με ονομασία πώλησης «Λαβίδα κουκουνάρα με ασφάλεια 335ΜΜ».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από τις δύο επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιούν."
 • Δελτίο τύπου 24-11-2008

"Ο Ε.Φ.Ε.Τ. σήμερα, 24/11/2008 ενημερώθηκε από την εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., Λ. Κηφισού 128-130 Αθήνα, ότι μετά από παράπονο καταναλωτή για ύπαρξη θραυσμάτων γυαλιού σε συσκευασία ροφήματος ΗΕΜΟ προέβει σε προληπτική ανάκληση του εν λόγω προϊόντος ΗΕΜΟ με κωδικό παρτίδας L8F10 και με ημερομηνία λήξης 06/2010 .

Ήδη κλιμάκιο του ΕΦΕΤ διενεργεί έλεγχο στην εν λόγω εταιρεία. Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν."


λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, ανακλήσεις προϊόντων, HEMO, ΗΕΜΟ, ηλιέλαιο, ηλιελαιο, παραφινέλαιο

ΥΓ. Η 1η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά του AIDS.


Η συμβουλή της εβδομάδας: Διατροφικοί Μύθοι!

Μία διαδεδομένη άποψη είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, πχ κρέας με πατάτες, μακαρόνια με κιμά, ψωμί και τυρί κλπ.

Ο λόγος; Ο συνδυασμός αυτός θεωρείται αίτιο πάχυνσης.Όμως είναι ένας μύθος!

Δεν παχαίνουμε λόγω των συνδυασμών των τροφών αλλά εξαιτίας της ποσότητας που καταναλώνουμε. Γι΄αυτό η συμβουλή της εβδομάδας είναι: συνδυάστε ελεύθερα χωρίς ενοχές!

Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργείστε το πιάτο της αρεσκείας σας. Προσοχή μόνο πόσο θα φάτε...