Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε ω3/ω6 λιπαρά οξέα

Ερώτημα επισκέπτη ήταν ποιές τροφές είναι πλούσιες σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα. Πρόκειται για ωφέλιμα λίπη, τα οποία δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται μέσω της τροφής.

Παρακάτω βλέπουμε τις κυριότερες πηγές ω3 και ω6 λιπαρών οξέων:
  • ξηροί καρποί-πχ τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ηλιόσποροι κ.α. (εκτός από φυστίκια κάσιους)
  • ψάρια και ειδικότερα τα λιπαρά (γαύρος, σαρδέλλες, σκουμπρί, σολομός, πέστροφα, μπακαλιάρος, τόνος, γλώσσα κλπ)
  • θαλασσινά (αστακός καβούρια,, μύδια, καλαμάρια, γαρίδες, κλπ)
  • σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • ελαιόλαδο
  • ηλιέλαια και μαργαρίνες (καλό είναι να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο όπου είναι δυνατόν)
λέξεις κλειδιά: λιπαρά οξέα, λιπαρα οξεα, λίπη, απαραίτητα λιπαρά οξέα, ω3, ω6, πολυακόρεστα

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009

Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τη Διατροφή

Από χτες, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009, ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τη Διατροφή (Food Security for All) στη Μαδρίτη. Η σύνοδος διοργανώνεται από τον ΟΗΕ και την ισπανική κυβέρνηση. Έχει διάρκεια 3 ημερών.

Ο σκοπός της Συνόδου είναι να ληφθούν μέτρα κατά της πείνας και του υποσιτισμού. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) ,το έτος 2008, ο αριθμός των ατόμων που υποσιτίζονται έφτασε τα 963 εκατομμύρια- 40 εκατομμύρια περισσότερο από το 2007. Ένα από τα αίτια της αύξησης θεωρείται η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα το έτος 2008. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν αρχίσει να πέφτουν, η διατροφική κρίση παραμένει.

Από το δελτίο τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (26/01/09) μαθαίνουμε ότι εκπρόσωποι του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης, που θα παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, και τους παρουσίασαν τις θέσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την καταπολέμηση του παιδικού υποσιτισμού.

Συγκεκριμένα οι ΓΧΣ ζήτησαν "την ανάγκη δέσμευσης από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη στήριξη των θέσεων της οργάνωσης όσον αφορά στο θέμα του υποσιτισμού και την προσπάθεια προώθησης σε διεθνές επίπεδο συγκεκριμένων στρατηγικών για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, μεγαλύτερη χρηματοδότηση και διεθνή δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος."

λέξεις κλειδιά: υποσιτισμός, υποσιτισμος, Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, ΟΗΕ, Σύνοδος Κορυφής, ΓΧΣ, FAO

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

Τοπία από τρόφιμα: μανιτάρια

Μανιτάρια Σιτάκε, έδαφος από σουσάμι και άλλους σπόρους...

από το Βρετανό φωτογράφο Carl Warner

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Ενδιαφέρον σχόλιο

Αναγνώστρια του blog άφησε ένα σχόλιο, το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον γι΄αυτό και το παραθέτω σε ξεχωριστή ανάρτηση:

"Θα σου κάνω μία ερώτηση καλόπιστα μιας και είσαι νέος άνθρωπος και έχεις διάθεση να έρθεις σε επαφή με τον κόσμο. Έγώ είμαι χημικός και τη διατροφή της οικογένειας την καθορίζω από την πιθανότητα τα προϊόντα που καταναλώνω να περιέχουν ανεπιθύμητες χημικές ουσίες, π.χ. φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά, ορμόνες, χημικά πρόσθετα, κλπ. Έτσι καταναλώνω κατά αρχάς βιολογικά προϊόντα (κάποια παράγω μόνη μου) και στη συνέχεια όσο γίνεται ανεπεξέργαστα (όχι μαργαρίνη, αλλαντικά, λάϊτ προϊόντα στο ψυγείο μου). Εσείς οι διατροφολόγοι γιατί βγάζετε τον παράγοντα αγνότητας των προϊόντων από την εξίσωση και βλέπετε μόνο λίπη, πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, κλπ; Έτσι συμβουλεύετε αλλαντικά γαλοπούλας, μαργαρίνες, λάίτ προϊόντα, κλπ που είναι βιομηχανικά προϊόντα άκρως επεξεργασμένα και επιβαρυμένα σε χημικά. Σε ευχαριστώ."

Απάντηση:

Καταχάς, φίλη αναγνώστρια, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Ο προβληματισμός σου έχει βάση διότι τα περισσότερα τρόφιμα σήμερα-λόγω ύπαρξης διάφορων πρόσθετων και επεξεργασιών που υφίστανται- κάθε άλλο παρά αγνά μπορούν να χαρακτηριστούν. Όσον αφορά στα προίόντα light, σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για άκρως επεξεργασμένα προϊόντα, τα οποία συνήθως περιέχουν επιπλέον πρόσθετα γεύσης, για να αναπληρωθεί το συστατικό που λείπει.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, ως επιστήμονας της υγείας και της διατροφής, έχει το καθήκον να ενημερώνει με υπευθυνότητα το κοινό τόσο για τα οφέλη της καλής διατροφής όσο και τους κινδύνους από λανθασμένες επιλογές.

Γι΄αυτό, προτείνω όπου είναι δυνατόν να γίνεται αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφών με πιο φυσικά τρόφιμα όπως

αντί για έτοιμους χυμούς/ αναψυκτικά -> ολόκληρα φρούτα
καρότα σε κύβους-> ολόκληρα καρότα
χάμπουργκερ->σάντουιτς
μαργαρίνες->ελαιόλαδο κλπ

Στην περίπτωση των light προϊόντων(μαγιονέζα, αναψυκτικά, γλυκά κλπ), η προσωπική μου άποψη είναι να μην ενθαρρύνεται η χρήση τους. Εξαίρεση αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πχ γάλα 2%. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αφαίρεση λίπους(πρόκειται για απλή διαδικασία) αλλά δεν γίνεται προσθήκη ουσιών, οπότε δε τα θεωρώ επιβλαβή.

Ωστόσο ο διαιτολόγος-διατροφολόγος πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του σε ποιούς απευθύνεται. Τα περισσότερα άτομα έχουν ήδη διαμορφώσει τις διατροφικές τους συνήθειες πχ προτίμηση σε αναψυκτικά, αλλαντικά κλπ. Η αλλαγή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Οπότε η χρήση ορισμένων light προϊόντων μπορεί να γίνει με σκοπό την ομαλή μετάβαση σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής.

Τέλος, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι όλα τα τρόφιμα έχουν τη θέση τους στη διατροφή μας. Αρκεί να γίνεται η κατανάλωση τους στη σωστή ποσότητα και συχνότητα. Δηλαδή να υπάρχει μέτρο.

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Παγκόσμιες Ημέρες & Διατροφή

Κατά τη διάρκεια του έτους έχουν θεσμοθετηθεί αρκετές παγκόσμιες ημέρες ώστε να ενημερωνόμαστε και να ευαισθητοποιούμαστε για διάφορα σημαντικά θέματα.

Παρακάτω βλέπουμε μερικές παγκόσμιες ημέρες που σχετίζονται με τη διατροφή καθώς και νοσημάτων που σχετίζονται με αυτή:

Παγκόσμιες Ημέρες

20 Μαρτίου

Ημέρα αποχής από το Κρέας

22 Μαρτίου

Ημέρα Νερού

06 Μαΐου

Ημέρα κατά τη Δίαιτας

10 Μαΐου

Ημέρα ευαισθητοποίησης για τη Δυσκοιλιότητα

17 Μαΐου

Ημέρα κατά της Υπέρτασης

10 Οκτωβρίου 2008

Ημέρα Αυγού

16 Οκτωβρίου

Ημέρα Διατροφής

16 Οκτωβρίου

Ημέρα Άρτου

20 Οκτωβρίου

Ημέρα Κατά της Οστεοπόρωσης

25 Οκτωβρίου

Ημέρα Ζυμαρικών

01 Νοεμβρίου

Ημέρα Χορτοφαγίας

14 Νοεμβρίου

Ημέρα Διαβήτη


Όπως παρατηρούμε κάποιες ημέρες είναι πιο γνωστές, ενώ άλλες λιγότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις η ύπαρξη τους οφείλονται σε πρωτοβουλία Οργανισμών πχ Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (Ημέρα Διατροφής), Unesco (Ημέρα Νερού) ή σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες πχ Ημέρα Άρτου, Ημέρα Αυγού κλπ.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να σκεφτούμε λίγο τις διατροφικές μας συνήθειες και να αναθεωρήσουμε όπου χρειάζεται.

Υγ. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι αφιερωμένη στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.