Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

Το μποϋκοτάζ κατά της ΦΑΓΕ συνεχίζεται (2)

Το μποϋκοτάζ, που ξεκίνησε από τις 11/02 το Κεντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) κατά της εταιρείας ΦΑΓΕ, συνεχίζεται.

Οι λόγοι που οδήγησαν στο μποϋκοτάζ των προϊόντων της ΦΑΓΕ δεν είναι ότι τα προϊόντα αυτά είναι τα ακριβότερα στην ελληνική αγορά.

Η αιτία, σύμφωνα με το ΚΕ.Π.ΚΑ., είναι ότι με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η γνωστή εταιρεία προχώρησε σε αυξήσεις προϊόντων, που δε δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους. Δηλαδή με άλλα λόγια η εταιρεία αρνείται να αιτιολογήσει που οφείλονται οι αυξήσεις των τιμών (πχ αύξηση πρώτων υλών;) στο 60% των προϊόντων της, για το 2009.

Παρακάτω βλέπουμε το τελευταίο δελτίο τύπου του ΚΕ.Π.ΚΑ. για το θέμα αυτό:

27/02/2009

"Συνεχίσουμε πιο δυναμικά το μποϋκοτάζ κατά της ΦΑΓΕ

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, "η ΦΑΓΕ κάνει νέα επένδυση 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις Η.Π.Α. Στο εργοστάσιό της στην Αμερική έχει επενδύσει περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Παράγοντες της ΦΑΓΕ σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκύψει με τις ανατιμήσεις του 2009, τη στάση που τήρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το μποϊκοτάζ του ΚΕ.Π.ΚΑ., δήλωσαν ότι ουδεμία επίπτωση καταγράφηκε στις πωλήσεις της. Ο καταναλωτής ξέρει και συγκρίνει τις τιμές και, ως φαίνεται, καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα, που διαφοροποιούνται πλήρως έναντι αυτών του υπουργείου."

Η ΦΑΓΕ συνεχίζει να υπεκφεύγει και να απαντά, με «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Για να το καταλάβουν, τους το λέμε άλλη μία φορά.

Active ImageActive Image

- Το μποϋκοτάζ δεν έγινε, γιατί τα προϊόντα τους είναι τα ακριβότερα, στην ελληνική αγορά.
- Το μποϋκοτάζ αφορά την άρνηση μιας και μόνον εταιρίας, από τις εκατοντάδες, που λειτουργούν στην Ελλάδα, να αιτιολογήσει τις αυξήσεις, στο 60% των προϊόντων της, το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης.
- Το μποϋκοτάζ αφορά τη στάση μιας και μόνον εταιρίας να συμμορφωθεί, με το αίτημα του Υπουργείου, στο οποίο συμμορφώθηκαν, όλες οι υπόλοιπες.
- Το μποϋκοτάζ αφορά τη στάση μιας και μόνον εταιρίας, που θεωρεί ότι είναι υπεράνω όλων και ότι μπορεί αυτή μόνο να μην αιτιολογεί αυξήσεις.

Η στάση της εταιρίας και οι απαντήσεις των στελεχών της, που αναφέρονται, στο χθεσινό δημοσίευμα, μπορεί να χαρακτηριστεί, ως υπερφιαλισμός και περιφρόνηση των καταναλωτών, που πλήττονται, από την οικονομική κρίση. Στη σημερινή οικονομική συγκυρία, προχωρά και επιμένει, σε αναιτιολόγητες αυξήσεις, επιμένει να «μποϋκοτάρει» τη διαφάνεια στην κοστολόγηση, που είναι δικαίωμά μας.

Μήπως μπορεί η ΦΑΓΕ να μας εξηγήσει, σε τίνος πλάτες, γίνονται οι τεράστιες επενδύσεις στην Αμερική;

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, συνεχίζει και θα συνεχίσει το μποϋκοτάζ, κατά της ΦΑΓΕ. Σήμερα το πρωί, μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., με πανό και τηλεβόα, μοίρασαν φυλλάδια και μαγνητάκια, για την ενδυνάμωση του μποϋκοτάζ, κατά της ΦΑΓΕ, στην Αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκης.

Ενημερώνουμε ότι:
- Κάθε μέρα, θα είμαστε, στους δρόμους.
- Κάθε μέρα, θα δυναμώνουμε τον αγώνα μας.
- Κάθε μέρα, θα υπενθυμίζουμε, στους καταναλωτές, το όνομα της ΦΑΓΕ.
- Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι, θα μαθαίνουν τη συμπεριφορά της ΦΑΓΕ, γιατί, παρά το μποϋκοτάζ των προσπαθειών μας, από κάποια Μ.Μ.Ε., εμείς απευθυνόμαστε, κατευθείαν στους καταναλωτές, χωρίς μεσολαβητές.
- Κάθε μέρα, θα γινόμαστε όλο και περισσότεροι, γιατί οι απλοί καταναλωτές ενθαρρύνουν τις προσπάθειές μας, αγκαλιάζοντας το ΚΕ.Π.ΚΑ. και την πρωτοβουλία του αυτή.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι η ΦΑΓΕ ή να αιτιολογήσει τις αυξήσεις της
ή να ανακαλέσει τις αυξήσεις αυτές.
Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία των καταναλωτών.
Όλοι μαζί μπορούμε!!!!!
"

λέξεις κλειδιά: ΚΕΠΚΑ, ΚΕ.Π.ΚΑ., ΦΑΓΕ, μπουκοταζ, μποϋκοτάζ, μποϊκοτάζ, μποικοταζ

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009

Ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος: λιαστή ντομάτα

Ο ΕΦΕΤ με δελτίο τύπου στις 20/02 ανακοίνωσε την ανάκληση ορισμένων παρτίδων λιαστής ντομάτας της εταιρείας ΕΒΙΚ Α.Ε. γιατί μπορεί να υπάρχουν κομμάτια σύρματος μέσα στη συσκευασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε για τον ενδεχόμενο κίνδυνο από την ίδια την επιχείρηση.

Παρακάτω βλέπουμε αναλυτικά το δελτίο τύπου (20/02/2009).

"Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στα πλαίσια εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την Ελληνική επιχείρηση «ΕΒΙΚ Α.Ε.» για τη διακίνηση προϊόντος της, ήτοι λιαστής τομάτας, στις συσκευασίες των οποίων βρέθηκαν κομμάτια σύρματος. Πρόκειται για λιαστές τομάτες με τα κάτωθι χαρακτηριστικά :
  • «Τοματάκι λιαστό "Βιολογικός Κύκλος" ΒΙΟ», σε συσκευασίες των 150 g, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 31.01.2010 και αριθμό παρτίδας ΙΑΝ10/777.
  • «Τοματάκι λιαστό "Ήλιος & Γη" ΒΙΟ», σε συσκευασίες των 150 g, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 31.01.2010 και αριθμό παρτίδας ΙΑΝ10/777.
  • «Τοματάκι λιαστό ΒΙΟ», σε συσκευασίες των 10 kg, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 31.12.2010 και αριθμό παρτίδας IAN10/777.
  • «Τοματάκι λιαστό ΒΙΟ», σε συσκευασίες των 10 kg, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 31.12.2010 και αριθμό παρτίδας Δ0777.
Η συνολική ποσότητα διακίνησης των ανωτέρω παρτίδων είναι 540 kg. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την «ΕΒΙΚ ΑΕ» την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιούν."

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, ανάκληση, ανακληση, λιαστή ντομάτα, ΕΒΙΚ

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

H συμβουλή της εβδομάδας για μαθητές: Πάρτε πρωινό!

Η συμβουλή αυτής της εβδομάδας απευθύνεται σε μαθητές και όχι μόνο. Ξέρατε ότι, μέσα στην τάξη, ένας 12χρονος που δεν έχει φάει πρωινό έχει το χρόνο αντίδρασης και την ευστροφία ενός 70χρονου*; Γι΄αυτό μη φεύγετε από το σπίτι χωρίς να έχετε πάρει ένα καλό πρωινό.

Μερικές προτάσεις για υγιεινό πρωινό είναι:
  • 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά, 1-2 φέτες ψωμί με μέλι
  • δημητριακά πρωινού με γάλα
  • 1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά και 1 φρούτο
Ακόμα μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς. Καλημέρα!

*(Wesnes et al., 2003. Breakfast reduces declines in attention and memory over the morning in schoolchildren. Appetite Vol 41 (3); 329-331)

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

Τοπία από τρόφιμα : θαλασσινό τοπίο

Σπηλιά από θαλασσινά, βράχοι από ψωμί, κοράλλια στο νερό από κουνουπίδι, μπρόκολο και διακοσμητική κολοκύθα...Από το Βρετανό φωτογράφο Carl Warner

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009

Νερό μολυσμένο με χρώμιο

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μία αποκαλυπτική έρευνα του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) σχετικά με την ποιότητα των υπόγειων υδάτων στην περιοχή της Βοιωτίας και της Βορειοανατολικής Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2008 αλλά δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΓΜΕ (Αναγνωριστική υδρογεωλογική- υδροχημική έρευνα ποιοτικής επιβάρυνσης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού) βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις-σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπόμενα- εξασθενούς χρωμίου, καθώς και νικελίου, φωσφωρικών αλάτων, ολικού σιδήρου και ολικού χρωμίου στα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού.

Το εξασθενές χρώμιο και το νικέλιο θεωρούνται ότι έχουν καρκινογόνο δράση.

Δυστυχώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα μόλυνσης των υδάτων σε αυτές τις περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε:

Έθαψαν έρευνα - σοκ για τον Ασωπό - Τα ΝΕΑ
Εξασθενές χρώμιο- Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νικέλιο- Food Info

λέξεις κλειδιά: ΙΓΜΕ, εξασθενές χρώμιο, χρωμιο, νικέλιο, Ασωπός

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Το μποϋκοτάζ κατά της ΦΑΓΕ συνεχίζεται

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ. ) από τις 11/02/09 ανακοίνωσε μποϋκοτάζ των προϊόντων της γνωστής εταιρείας ΦΑΓΕ γιατί, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η εταιρεία αρνήθηκε να αιτιολογήσει τις αυξήσεις, στις τιμές των προϊόντων της.

Το μποϋκοτάζ συνεχίζεται. Στις 17/02/2009 το ΚΕ.Π.ΚΑ. εξέδωσε δεύτερο δελτίο τύπου επί του θέματος.

"Το μποϋκοτάζ κατά της ΦΑΓΕ συνεχίζεται

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. και η Ο.Ε.Κ.Ε., από την 11η Φεβρουαρίου 2009, κήρυξαν μποϋκοτάζ, σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας ΦΑΓΕ, γιατί η εταιρία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρνήθηκε να αιτιολογήσει τις αυξήσεις, στις τιμές των προϊόντων της. Στο μποϋκοτάζ, μέχρι σήμερα, προσχώρησαν, ύστερα από κάλεσμα του ΚΕ.Π.ΚΑ. και της Ο.Ε.Κ.Ε., η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κιλκίς, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου.

Την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009, η εταιρία ΦΑΓΕ απάντησε, στην 259/10.02.2009 επιστολή, που της είχαμε αποστείλει και με την οποία ενημερώσαμε, για το μποϋκοτάζ. Η εταιρία, απλά, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι η πιο ακριβή, στην αγορά και απορούσε, γιατί στραφήκαμε, εναντίον της. Εξηγήσαμε ότι ο λόγος ήταν η άρνησή της να αιτιολογήσει τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων της και απαιτήσαμε να απαντήσει, στο συγκεκριμένο θέμα ή να ανακαλέσει τις αυξήσεις της.

Η ανταπόκριση των απλών καταναλωτών είναι θετική. Οι καταναλωτές έχουν αγανακτήσει, με την ακρίβεια, στα τρόφιμα και όχι μόνο. Θέλουν να αντιδράσουν. Θέλουν να δώσουν ένα μάθημα, στη ΦΑΓΕ.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που βοήθησαν και βοηθούν την προσπάθειά μας, να ενημερώσουμε τους καταναλωτές, για το μποϋκοτάζ. Χρωστάμε, επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους ανθρώπους του διαδικτύου, τους blogger, τους κατόχους ιστοσελίδων, τις Ενώσεις Καταναλωτών και τους συλλόγους εργαζομένων, που προσχώρησαν, στο μποϋκοτάζ και προσπαθούν να μας βοηθήσουν, να ενημερώσουμε τους καταναλωτές. Είμαστε, όμως, και στη δυσάρεστη θέση να επισημάνουμε ότι δεν έχουν την ίδια στάση όλα τα Μ.Μ.Ε. Υπάρχουν μεγάλα ιδιωτικά Μ.Μ.Ε., που, ενώ παίρνουν δηλώσεις, για το μποϋκοτάζ, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., δε μεταδίδουν, τίποτε. Κάποια, μάλιστα, έχουν φτάσει, στο σημείο να παραπληροφορούν τους καταναλωτές ότι ΘΑ προκηρυχθεί μποϋκοτάζ, για την ακρίβεια, ενώ το μποϋκοτάζ ήταν, ήδη, στην 5η μέρα. Και, φυσικά, ούτε κουβέντα, για τη ΦΑΓΕ. Ακόμα και λιβελογραφήματα, γράφτηκαν αυτές τις ημέρες, για το ΚΕ.Π.ΚΑ. και τα μέλη του Δ.Σ. Εμείς, όμως, συνεχίζουμε. Η ανταπόκριση των καταναλωτών μας δίνει κουράγιο. Η προστασία των δικαιωμάτων και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών αποτελεί, για εμάς, μοναδικό στόχο και προτεραιότητα.

Έχουμε προγραμματίσει δράσεις, για να ξεπεράσουμε το εμπόδιο του στραγγίσματος της ενημέρωσης.

Την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009, θα μοιράσουμε ενημερωτικό υλικό, έξω από σούπερ μάρκετ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με δελτία τύπου θα ενημερώνουμε, για τις επόμενες δραστηριότητες.

Καταναλωτές,
Συνεχίζουμε, δυναμικά, το μποϋκοτάζ, κατά της ΦΑΓΕ.
Αντιδρούμε, στις αυθαίρετες αυξήσεις της ΦΑΓΕ.
Όλοι μαζί μπορούμε!
Ας δώσουμε ένα μήνυμα, ένα μάθημα,
τόσο στη ΦΑΓΕ, όσο και σε όποια άλλη επιχείρηση
θεωρεί ότι η αγορά είναι κτήμα της και οι καταναλωτές πρόβατα, επί σφαγήν!
"

λέξεις κλειδιά:Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,ΚΕΠΚΑ, ΚΕ.Π.ΚΑ, ΦΑΓΕ, φαγε, μπουκοταζ, μποϋκοτάζ, μποϊοκοτάζ, μποικοταζ

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Ανάκληση βρεφικού γάλακτος από τον ΕΟΦ

Σύμφωνα με το χτεσινό δελτίο τύπου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ανακαλείται από την αγορά η κυκλοφορία του βρεφικού γάλακτος Babynat.

Παρακάτω βλέπουμε ολόκληρο το δελτίο τύπου του ΕΟΦ (17/02/2009)

"Ανάκληση από την αγορά - Απαγόρευση χρήσης βρεφικού γάλακτος με την ονομασία “Babynat”.

Ο ΕΟΦ, μετά την επείγουσα ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακαλεί από την αγορά και απαγορεύει τη χρήση του βρεφικού γάλακτος με την ονομασία Babynat 1 (αριθμός παρτίδας 17381, με λήξη 13-10-2010) της εταιρείας VITAGERMINE, (υπεύθυνος διακίνησης στην Ελλάδα Green Bay), επειδή βρέθηκε να είναι επιμολυσμένο με το δυνητικά παθογόνο μικροοργανισμό enterobacter sakazakii.

Παράλληλα, ανακλήθηκαν όλα τα βρεφικά γάλατα με την εμπορική ονομασία Babynat, επειδή διαπιστώθηκε πρόσθετα ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί η κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ και διατάχθηκε η κατάσχεση τους.

Εφιστάται η προσοχή του καταναλωτικού κοινού,` επειδή το προϊόν πιθανά να διακινείται και μέσω του διαδικτύου (Internet).

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΦ"

λέξεις κλειδιά: ΕΟΦ, βρεφικό γάλα, βρεφικο γαλα, ανάκληση βρεφικού γάλακτος, Babynat

Τοπία από τρόφιμα

Θάλασσα από φιλέτο σολομού, βράχοι από πατάτες και ψωμί. Πλοιάριο από λουβί μπιζελιού.

Από το Βρετανό φωτογράφο Carl Warner

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009

Μποϋκοτάζ Κατά Των Ακριβών Γαλακτοκομικών

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών- ΚΕ.Π.ΚΑ.- εξέδωσε σήμερα δελτίο τύπου με το οποίο μας προσκαλεί σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας ΦΑΓΕ. Η γνωστή εταιρεία σύμφωνα με το ΚΕ.Π.ΚΑ "έχει προχωρήσει σε αυξήσεις [των τιμών των]προϊόντων, οι οποίες δε δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους."

Παρακάτω βλέπουμε ολόκληρο το δελτίο τύπου, 10/02/2009:

"Οι Καταναλωτές λέμε ΟΧΙ στη ΦΑΓΕ

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η Ο.Ε.Κ.Ε. – Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδος καλούμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν, από αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009, κανένα προϊόν της εταιρίας ΦΑΓΕ, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις προϊόντων, οι οποίες δε δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους.

Το μποϋκοτάζ, κατά της εταιρίας, θα συνεχιστεί, μέχρι η εταιρία, να κατεβάσει τις τιμές της. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει καταγράψει τις τιμές των προϊόντων της εταιρίας, στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και θα ενημερώνουμε τους καταναλωτές, για τη συνέχιση ή μη του μποϋκοτάζ.

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να συνεχίσει και να εντείνει τους κοστολογικούς ελέγχους, δίνοντας στη δημοσιότητα, τα ονόματα των εταιριών, που δε σέβονται τον καταναλωτή.

Είναι η ώρα οι καταναλωτές να πάρουμε την κατάσταση, στα χέρια μας:
- Απαιτούμε διαφάνεια, στην κοστολόγηση.
- Απαιτούμε τιμές, που να ανταποκρίνονται, στο πραγματικό κόστος των προϊόντων.
- Απαιτούμε ένα καλύτερο, αύριο.

Φτάνει, πια, με την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών!"

Σχετικοί σύνδεσμοι: ΚΕΠΚΑonline

λέξεις κλειδιά: ΦΑΓΕ, μποϋκοτάζ, μποικοτάζ, μποϊκοτάζ, μποϊοκοταζ, μπουκοτάζ, γαλακτοκομικά προϊόντα, ΚΕ.Π.ΚΑ, ΚΕΠΚΑ

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2009

Ημερίδα για τη διατροφή

Την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: "Σκεφτόμαστε τη Διατροφή...;".
Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, στις 6:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

Τοπία από τρόφιμα

Δέντρα από φύλλα κίμτσι, πέτρες από γλυκοπατάτες, γκρεμός από ψωμί. Φαντασμαγορικός ουρανός από κόκκινο λάχανο...


Από το Βρετανό φωτογράφο Carl Warner

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

Ποιά τρόφιμα ανακλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ το μήνα Ιανουάριο

Το μήνα που μας πέρασε ο ΕΦΕΤ διέταξε την ανάκληση των κάτωθι προϊόντων:
  • καπνιστό ξιφία στον οποίο βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου. Πρόκειται για καπνιστό ξιφία (xiphias gladius) σε φέτες που παράγεται από την Δανέζικη επιχείρηση «Vega Salmon» και διακινήθηκε μέσω της ελληνικής εταιρείας «VIVA A.E.» με την εμπορική επωνυμία «ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ ΞΙΦΙΑΣ ΦΕΤΕΣ - SEA KING», σε συσκευασίες των 100 g. Ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος είναι 387 και οι ημερομηνίες λήξης τους είναι 2.2.2009 και 15.02.2009 (Δελτίο τύπου 15/01/09). (εικόνα 1)
  • ζυμαρικού noodles, το οποίο προέρχεται από μη εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο ρύζι. Συγκεκριμένα πρόκειται για noodles, προέλευσης Κίνας, τα οποία διακινήθηκαν μέσω της Ολλανδικής επιχείρησης "Asia Express Food" στην ελληνική επιχείρηση "Gusto AB Oriente ΕΠΕ", με την εμπορική επωνυμία "DoublePhoenixesBrand - Guangdong Rice Vermicelli", σε συσκευασίες των 500 g. Ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος είναι 7415. Σύμφωνα με τις Ολλανδικές Αρχές και την ελληνική επιχείρηση διακίνησης του προϊόντος, η συγκεκριμένη επιχείρηση προμηθεύτηκε ποσότητα ίση με 600 kg, η οποία έχει ήδη διατεθεί σε διάφορες επιχειρήσεις διάθεσης ασιατικών ειδών και σε κινέζικα εστιατόρια.Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι (δελτίο τύπου 30/01/09). (εικόνα 2)
  • Επίσης ο ΕΦΕΤ δέσμευσε ένα προϊόν -στο οποίο είχε χρησιμοποιηθεί φυστικοβούτυρο ή/και πάστα φυστικιού που είχε βρεθεί μολυσμένο με σαλμόνέλλα- προτού κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά ( δελτίο τύπου 29/01/09).
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το μήνα που μας πέρασε ο ΕΦΕΤ περιήλθε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενώ μέχρι πρότινος υπαγόταν στον υπουργείο Ανάπτυξης (ΥπΑν). Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ δεν δείχνουν να συμφωνούν με την αλλαγή αυτή.


εικόνα 1

εικόνα 2

λέξεις κλειδιά: υδράργυρος, ξιφίας, ξιφιας, κινέζικο, noodles, φυστικοβούτυρο, σαλμονέλλα, ΕΦΕΤ, γενετικά τροποποιημένο ρύζι, ΥπΑΑΤ