Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Ανάκληση σταφίδας από το ΕΦΕΤ

Το τελευταίο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ αφορά σε ένα προϊόν που παράγεται στην περιοχή μας (Κορινθία).

Διαβάζουμε το δελτίο τύπου (24/03/2009) :

ΕΦΕΤ διαπίστωσε ότι στην αγορά κυκλοφορεί προϊόν της εταιρίας «ΚΟ.ΣΥ.Σ. Α.Σ.Ε.», που εδρεύει στο Κιάτο Κορινθίας, 3ο χλμ. Επαρχ. Οδού Κιάτου - Σουλίου Αρκούδα Μουλκίου, συγκεκριμένα «Σουλτανίνα Σταφίδα» σε πλαστική διαφανή συσκευασία των 200 γραμμαρίων, με ημερομηνία λήξης 11/ 2010, στην επισήμανση της οποίας αναγράφεται η προσθήκη αλλεργιογόνου συστατικού, με την ένδειξη Ε 220, αντί να αναγράφεται ορθά η επισήμανση των θειωδών.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την ανωτέρω εταιρία να ανακαλέσει - αποσύρει αμέσως το σύνολο του συγκεκριμένου προϊόντος από την αγορά.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν και είναι αλλεργικοί στο ανωτέρω αλλεργιογόνο, να μην το χρησιμοποιούν."

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η κωδική ονομασία Ε 220 αντιστοιχεί στο διοξείδιο του θείου (sulphur dioxide).

Το διοξείδιο του θείου καθώς και οι συγγενικές του ενώσεις χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά τροφίμων καθώς και ως απολυμαντικά. Στην περίπτωση των αποξηραμένων φρούτων, όπως είναι η σταφίδα, το διοξείδιο του θείου και οι παράγωγες ενώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιμικροβιακός παράγοντας αλλά και για αποφυγή ανεπιθύμητων αλλαγών στο χρώμα.

Ορισμένες συγγενικές ενώσεις του διοξειδίου του θείου(SO2) είναι το θειώδες νάτριο (Na2SO3), το όξινο θειώδες νάτριο (NaHSO3), το μεταδιθειώδες νάτριο (Na2S2O5) κ.α. Το κάθε παράγωγο του διοξειδίου έχει ξεχωριστό αριθμό Ε, πχ θειώδες νάτριο= Ε 221, όξινο θειώδες νάτριο= Ε 222 κλπ.

Συνολικά οι ενώσεις των θειωδών κυμαίνονται από Ε220- Ε228. Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα, κυρίως άτομα με άσθμα, η κατανάλωση μίας ή περισσοτέρων ενώσεων από αυτή την ομάδα μπορεί να προκαλέσει οξεία αλλεργική αντίδραση.

Σύμφωνα με νομοθεσία επάνω στη συσκευασία των προϊόντων πρέπει να αναγράφεται ο ξεχωριστός αριθμός Ε (ή το όνομα )της ένωσης που έχει χρησιμοποιηθεί.

Περισσότερες πληροφορίες:
Συντηρητικά για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα ασφαλέστερα και για μεγαλύτερο διάστημα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης Για Τα Τρόφιμα-EUFIC
Συντηρητικά,Ε200-Ε300 Food-Info.net

λέξεις κλειδιά: σταφίδα, σταφιδα, ΕΦΕΤ, απόσυρση, ανάκληση, διοξείδιο του θείου, Ε 220

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια ημέρα νερού

Στις 22 Μαρτίου, δηλαδή την Κυριακή που μας πέρασε, η μέρα ήταν αφιερωμένη στο νερό.

Το νερό είναι ένα αγαθό απολύτως αναγκαίο για την ανθρώπινη ύπαρξη. Όμως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν γίνεται σωστή διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων, με αποτέλεσμα τα αποθέματα αυτά να εξαντλούνται.

Γι΄αυτό το 1992, από την UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), προτάθηκε η θεσμοθέτηση μίας Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (World Water Day) ως μέσον προσέλκυσης προσοχής στη σημασία του πόσιμου νερού και στη σωστή διαχείριση των αποθεμάτων του.

Το 1993 η πρόταση αυτή έτυχε αποδοχής και "γιορτάστηκε" για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Νερού επικεντρώνεται σε ένα θέμα ή πρόβλημα που αφορά στο πόσιμο νερό. Μερικά θέματα στο παρελθόν ήταν : η Υγιεινή του Νερού(2008), η Επάρκεια του Νερου(2007), Νερό και Πολιτισμός (2006) κ.α.


Φέτος το θέμα στο οποίο αναφέρεται η Παγκόσμια Μέρα Νερού είναι το Διασυνοριακό Νερό (Transboundary Water), δηλαδή το νερό (πχ λίμνες,ποτάμια, υπόγεια ύδατα) που βρίσκεται στα σύνορα 2 ή περισσότερων χωρών, με συχνό αποτέλεσμα τη διένεξη μεταξύ των χωρών αυτών.

Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι χώρες αυτές ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν απο κοινού τους υδάτινους πόρους. Έτσι, αντί να τους χωρίζει, το νερό να λειτουργεί σαν σύνδεσμος.
Το όφελος θα είναι ότι θα αποφευχθούν οι συρράξεις, θα δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών και τέλος θα ωφεληθεί η οικονομική ανάπτυξή τους.

Εκτός από την UNESCO, αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα είναι η UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO).

Από την πλευρά μας εμείς, που ζούμε στο λεγόμενο δυτικό κόσμο, καλό να μη θεωρούμε το νερό που ήδη έχουμε ως δεδομένο. Τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα. Γι αυτό να προσπαθούμε να αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση του νερού.

Επίσης είναι σημαντικό να αποφεύγεται η μόλυνση των υδάτων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες πχ μόλυνση υπογείων υδάτων από φυτοφάρμακα, απόβλητα βιομηχανίας σε λίμνες και ποτάμια κλπ. Ένα τέτοιο παράδειγμα στη χώρα μας είναι η περίπτωση του Ασωπού.

Σχετικές συνδέσεις
UN-water 
www.charitywater.org, Κάντε μία δωρεά και εξασφαλίστε πόσιμο νερό για έναν άνθρωπο για τα επόμενα 20 χρόνια
Νερό μολυσμένο με χρώμιο (Ασωπός)

λέξεις κλειδιά: Παγκόσμια Ημέρα Νερού, παγκοσμια ημερα νερου, νερό, νερο, νερου, υδατα, υδάτων, ύδατα, World Water Day, υδάτινοι πόροι

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο Μάρτιος είναι ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία συχνότατη μορφή καρκίνου και πλήττει κυρίως τα άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Περισσότερο συχνά εμφανίζεται στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη μορφή κακοήθειας αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τον τρίτο στις γυναίκες.

Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κληρονομικοί παράγοντες και εξωγενείς παράγοντες πχ διατροφή, παχυσαρκία, κάπνισμα κλπ.

Σαφώς η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη όπως είναι η αλλαγή διατροφικών συνηθειών, η σωματική άσκηση κλπ. Ακόμα είναι σημαντικό άτομα άνω των 50 ετών να προβαίνουν σε προληπτικούς ελέγχους όπως είναι η κολονοσκόπηση, η ακτονογραφία παχέος εντέρου και η δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης κοπράνων.

Όταν η διάγνωση της νόσου γίνει εγκαίρως τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες ίασης.

Γι' αυτό το λόγο για δεύτερη χρονιά ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου (ΟΕΚΚ) ΑγκαλιάΖΩ και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποιούν μία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας δίνουν τη δυνατότητα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ηλικίας 55-70 ετών,να υλοποιήσουν δωρεάν προληπτική εξέταση για τον καρκίνο παχέος εντέρου στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Η εξέταση λέγεται δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης κοπράνων και είναι απλή. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η κολονοσκόπηση σαν μέθοδος θεωρείται περισσότερο αξιόπιστη.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να λάβουν όλη τη σχετική πληροφόρηση και να κλείσουν ένα ραντεβού για την προληπτική εξέταση στον αριθμό 210 99.75.555.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστοχώρο του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου (ΟΕΚΚ) ΑγκαλιάΖΩ :
Δελτίο τύπου-Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Σχετικές αναρτήσεις:
Ομιλία με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

λέξεις κλειδιά: καρκίνος του παχέος εντέρου, πρόληψη καρκίνου, καρκίνοσ παχεοσ εντέρου,Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου (ΟΕΚΚ) ΑγκαλιάΖΩ, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Δελτίο τύπου ΕΟΦ: Τσάι αδυνατίσματος

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε δελτίο τύπου στις 11/03/2009 με το οποίο προειδοποιεί τους καταναλωτές για την πιθανή κυκλοφορία προϊόντος αδυνατίσματος (τσάι) με απαγορευμένες ουσίες.

Παρακάτω βλέπουμε το δελτίο τύπου του ΕΟΦ :

"PAIYOUJI

Ο Ε.Ο.Φ. ανακοινώνει ότι σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας αρχής της Αυστρίας είναι πιθανό να έχει εισαχθεί παράνομα στην αγορά το τσάι αδυνατίσματος με την εμπορική ονομασία PAIYOUJI το οποίο διαπιστώθηκε ότι περιέχει τη φαρμακευτική ουσία Sibutramine, καθώς και την απαγορευμένη ουσία Phenolophtalein.

Το προϊόν παράγεται στην Κίνα και εισάγεται στην Ευρώπη μέσω της Μεγ. Βρετανίας (UK), αλλά διακινείται ευρέως στο διαδίκτυο ως άκρως αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους.

Αν και δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας διακίνηση του PAIYOUJI, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ"

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, υπάρχει παραπληροφόρηση όσον αφορά στον τομέα της διατροφής. Ένα πολύ συχνό αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές -στην καλύτερη περίπτωση-να ξοδεύουν τα χρήματα τους σε άχρηστα προϊόντα ή - στη χειρότερη περίπτωση- να λαμβάνουν σκευάσματα επιβλαβή για την υγεία τους.

Γι΄ αυτό, το κοινό πρέπει να είναι επιφυλακτικό απέναντι σε κάθε λογής προϊόντα διατροφής και αδυνατίσματος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται τέτοιου είδους σκευάσματα χωρίς να έχουμε συμβουλευτεί πρώτα έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο.

λέξεις κλειδιά: ΕΟΦ, Ε.Ο.Φ., τσάι αδυνατίσματος, PAIYOUJI, ανακλήσεις προϊόντων

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

Η συμβουλή της εβδομάδας: μειώστε το αλάτι!

Η σύγχρονη διατροφή δυστυχώς παρέχει στον άνθρωπο περισσότερο αλάτι από όσο του είναι απαραίτητο.

Μία συνήθης προτροπή διαιτολόγων-διατροφολόγων αλλά και γιατρών είναι να μειώσουμε το αλάτι που προσλαμβάνουμε καθημερινά, ειδικά σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Αρκεί όμως να μειώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε το φαγητό; Αρκεί να πετάξουμε την αλατιέρα από το τραπέζι;

Δυστυχώς όχι, γιατί το αλάτι βρίσκεται "κρυμμένο" σε διάφορες τροφές. Οπότε το ερώτημα είναι ποιες είναι οι τροφές αυτές που είναι πλούσιες σε αλάτι ώστε να τις αποφεύγουμε;

Εδώ να σημειωθεί ότι όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού. Παρακάτω βλέπουμε τροφές που περιέχουν αυξημένα επίπεδα αλατιού.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Αλλαντικά κάθε λογής

Φαγητά από κονσέρβες

Παστά κάθε λογής πχ ψάρια

Προμαγειρευμένα φαγητά

έτοιμες σούπες πχ σούπες σε σκόνη

Πίκλες

Έτοιμες σάλτσες πχ κέτσαπ, Woscestershire, Τeriyaki κλπ

Αλατισμένες ελιές

κύβοι λαχανικών και ζωμού κρέατος

αλατισμένος τοματοχυμός

φαγητά σε ταβέρνες/εστιατόρια/καντίνες κλπ

Τυριά, ειδικά τα αλοιφώμενα

Junk food πχ πατατάκια, γαριδάκια, ποπ κορν, μπέργκερ κλπ

βούτυρολέξεις κλειδιά: αλάτι, αλατι, αλατιού, άλατος, πίεση, υπέρταση

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

Ανακλήσεις μη ασφαλών τροφίμων από τον ΕΦΕΤ

Με τα 2 τελευταία δελτία τύπου, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση 2 προϊόντων:

 • τα δημητριακά "MASTER CRUMBLE - Chocolate Crunch Muesli"
 • και τα έτοιμα γεύματα "KNORR ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΑ ΤΑCO'S" (KNORR MEALKIT MEXIC TACOS)
Παρακάτω βλέπουμε τα αντίστοιχα δελτία τύπου.

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 11/03/2009 Ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος (πρόγευμα δημητριακών Muesli)

Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε αργά το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου 2009 για τη διακίνηση προγεύματος δημητριακών, στο οποίο βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις χημικών ουσιών (4-μεθυλοβενζοφαινόνης και βενζοφαινόνης), οι οποίες μετανάστευσαν στο προϊόν από την συσκευασία.

Πρόκειται για πρόγευμα δημητριακών που παράγεται από την Βελγική επιχείρηση «Mulder Natural Foods» και διακινήθηκε μέσω της ελληνικής εταιρείας «LIDL Hellas & SIA Ο.Ε» με την εμπορική επωνυμία «MASTER CRUMBLE - Chocolate Crunch Muesli», σε συσκευασία των 600g. Οι αριθμοί παρτίδας του προϊόντος είναι 18330 P1, 18303 P1 , 18317 P1 και 18329 P1.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. για προληπτικούς λόγους, απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που ήδη έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν. Με κάθε νέα σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει και άμεση ενημέρωση των καταναλωτών."


Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 04/03/2009 Ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος (knor Μεξικάνικα Tacos)

Ε.Φ.Ε.Τ., στα πλαίσια εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την επιχείρηση ΕΛΑΪΣ - UNILEVER HELLAS A.E. στις 03 - 03 - 2009 για τη διακίνηση προϊόντος της, ήτοι Μεξικάνικα Τάκος στα οποία διαπιστώθηκε μετανάστευση της χημικής ουσίας 4-μεθυλοβενζοφαινόνης από το μελάνι της συσκευασίας στο προϊόν.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για Μεξικάνικα Taco's Έτοιμα Γεύματα της Knorr με την εμπορική επωνυμία «KNORR ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΑ ΤΑCO'S» (KNORR MEALKIT MEXIC TACOS) σε συσκευασίες των 140 g. Ο κωδικός του προϊόντος είναι T10797 (MRDR : 11079701) ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. για προληπτικούς λόγους απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που ήδη έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν. Με κάθε νέα σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει και άμεση ενημέρωση των καταναλωτών."

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, ανάκληση τροφίμων

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009

Ψευδάργυρος

Τί είναι ο ψευδάργυρος (Zn)

Ο ψευδάργυρος (Zn) είναι ένα ιχνοστοιχείο, που το βρίσκουμε κυρίως σε ζωικές τροφές. Αλληλεπιδρά με περίπου 300 ένζυμα στον οργανισμό. Κύριες λειτουργίες του είναι:
 • συμμετοχή στη δομή των πρωτεϊνών
 • σημαντικός ρόλος στην έκφραση των γονιδίων και τη μεταγραφή
 • συμμετοχή στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών
 • Ακόμα συμμετέχει στην αποστολή σήματος από το κύτταρο για απελευθέρωση ορμονών
 • και το σήμα για τη μετάδοση των ωθήσεων των νεύρων
Καλές πηγές Zn


Πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά πχ τα στρείδια, το κρέας (κόκκινο κρέας και πουλερικά), και τα ψάρια πχ σαρδέλλες. Για να καταλάβουμε πόσο πλούσια είναι τα θαλασσινά σε ψευδάργυρο, αξίζει να αναφέρουμε ότι 1 μόλις στρείδι μπορεί να καλύψει σχεδόν κατά 70% της ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα συνήθως απορροφάται καλύτερα.


Έλλειψη Zn


Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι σπάνια. Κυρίως μπορεί να εμφανιστεί σε νήπια, τα οποία τρέφονται αποκλειστικά με γάλα. Επίσης, οι αλκοολικοί μπορεί να έχουν προβλήματα στο μεταβολισμό του ψευδαργύρου. Τέλος, έλλειψη μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις ορισμένων νοσημάτων. Τα συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου είναι :
 • μειωμένη όρεξη
 • δυσγευσία
 • αλωπεκία
 • αργή επούλωση των τραυμάτων
 • βλάβες του δέρματος
 • πεσμένο ανοσοποιητικό
 • μειωμένη ανάπτυξη των παιδιών πχ χαμηλό ύψος, καθυστερημένη ανάπτυξη χαρακτηριστικών του φύλου
Υπερκατανάλωση Zn

Η υπερκατανάλωση ψευδαργύρου επιφέρει ποικίλα και ενίοτε σοβαρά συμπτώματα όπως:
 • αύξηση χοληστερόλης
 • μείωση απορρόφησης σιδήρου
 • μείωση απορρόφησης χαλκού
 • κοιλιακοί πόνοι
 • εμετοί
 • διάρροια
 • νεφρική ανεπάρκεια
 • βλάβη ήπατος
 • κώμα
 • θάνατος
Η υπερκατανάλωση μπορεί να συμβεί από υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Εκτός από τη διατροφική οδό όμως, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι εισόδου του ψευδαργύρου στο σώμα. Έχει παρατηρηθεί επιμόλυνση με ψευδάργυρο σε ασθενείς που υφίστανται αιμοκάθαρση. Τέλος, δηλητηρίαση από ψευδάργυρο μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα που κάνουν οξυγονοκολλήσεις, μέσω των αναθυμιάσεων.

λέξεις κλειδιά: ψευδάργυρος, ψευδάργυρο, ψευδαργυρος, ψευδαργυρο, Zn, zn, zinc,

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009

Ποιά τρόφιμα ανακλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ το μήνα Φεβρουάριο

Το μήνα που μας πέρασε ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση των κάτωθι προϊόντων:


 • «BIO tomato ketchup 320ml»,βιολογική κέτσαπ, που διακινείται από την Α.Β. Βασιλόπουλος. Στην πρωτογενή επισήμανση της συσκευασίας υπήρχε η επισήμανση «μπορεί να περιέχει γλουτένη, σέλινο και γάλα», κάτι το οποίο δεν αναγράφεται στην τελική επισήμανση στα ελληνικά. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν και είναι αλλεργικοί στα ανωτέρω αλλεργιογόνα, να μην το χρησιμοποιούν. (27/02/2009) (εικόνα 1)
 • ορισμένες παρτίδες λιαστής ντομάτας της εταιρείας ΕΒΙΚ Α.Ε. λόγω πιθανότητας ύπαρξης κομματιών σύρματος μέσα στη συσκευασία. Αναλυτικά εδώ (20/02/2009)
 • "ΜΕΡΕΝΤΑ ΣΤΙΚ ΝΤΙΝΚΕΛ Χ/Ζ". Στο κουτί, επίσης, αναγράφεται η αρχική εμπορική επωνυμία "SWEET NUT SNACK". πρόκειται για ένα προϊόν "στικ σε μερέντα", στο οποίο ανιχνεύτηκε πρωτεΐνη γάλατος, ενώ στην ετικέτα του αναγράφεται ότι "δεν περιέχει γάλα". (04/02/2009) (εικόνα 2)
 • ορισμένα προϊόντα τύπου σνακ, τα οποία παρασκευάζονται από την αμερικάνικη επιχείρηση "Natural Organics, Inc" και διακινήθηκαν μέσω της ελληνικής επιχείρησης "Nature's Plus Ελλάδας".
Τα ανωτέρω προϊόντα, τα οποία ανακαλούνται είναι τα εξής :
- Nature's Plus Skinny Mini Double Chocolate Fudge Crunch Bar, σε συσκευασία των 50g, κωδικό προϊόντος 44331 και αριθμό παρτίδας 1181441.
- Nature's Plus Skinny Mini Chocolate Covered Cherry Bar, σε συσκευασία των 50g, κωδικό προϊόντος 44332 και αριθμό παρτίδας 1174713.
- Nature's Plus Spiru-Tein Banana All Natural Yogurt Coated Bar, σε συσκευασία των 39g, κωδικό προϊόντος 45596 και αριθμό παρτίδας 1185078.
- Nature's Plus Ultra Energy Bar Exotic Berry Crunch, σε συσκευασία των 60g, κωδικό προϊόντος 99617 και αριθμό παρτίδας 1185253.
- Nature's Plus Ultra Energy Bar Chocolate Peanut Crunch, σε συσκευασία των 60g, κωδικό προϊόντος 99616 και αριθμό παρτίδας 1186211.

Η απόσυρση γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς είναι πιθανό να έχουν παρασκευαστεί από φυστικοβουτυρο προερχόμενο από την Αμερική το οποίο είχε μολυνθεί με σαλμονέλλα. Ωστόσο πρέπει αν αναφερθεί ότι από τους αυτοελέγχους της επιχείρησης δεν έχει εντοπιστεί επιμόλυνση με σαλμονέλα στα συγκεκριμένα προϊόντα. (04/02/2009)

εικόνα 1

εικόνα 2