Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009

Φεστιβάλ πορτοκαλιών- εικόνες

Εικόνες από φεστιβάλ πορτοκαλιών στην Ολλανδία


Ευχαριστώ την αναγνώστρια του ιστολογίου που έστειλε τις εικόνες .

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Ανάκληση δημητριακών πρωινού

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 14/05/2009

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση στην Ελλάδα τριών διαφορετικών προϊόντων, δημητριακών πρωινού (cornflakes), δείγματα των οποίων έδειξαν μετανάστευση της ουσίας 4-μεθυλοβενζοφαινόνη σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται από τη Γερμανική επιχείρηση "C. Hahne Muhlenwerke GmbH & Co. KG" και διακινήθηκαν μέσω της ελληνικής επιχείρησης "ΦΩΤΟΝΙ ΑΕΕ" και είναι τα εξής :

α) εμπορική επωνυμία : Hahne Flakes & Fruits, συνολικής ποσότητας 1800 τεμαχίων σε συσκευασία των 375 g με αριθμό παρτίδας BG L1 18:33 και ημερομηνία λήξης 25-04-2010

β) εμπορική επωνυμία : Hahne Cornflakes 0% Crystal Sugar, συνολικής ποσότητας 3240 τεμαχίων σε συσκευασία των 375 g, με αριθμό παρτίδας 02:53 L7 VS και ημερομηνία λήξης 25-04-2010

και

γ) εμπορική επωνυΕ.Φ.Ε.Τμία : Hahne Flakes & Fruits Joghurt Orange, συνολικής ποσότητας 1728 τεμαχίων σε συσκευασία των 375 g, με αριθμό παρτίδας JS L1 16:08 και ημερομηνία λήξης 30-03-2010.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων γνωμοδότησε ότι βραχυχρόνια κατανάλωση δημητριακών που περιέχουν την ανωτέρω χημική ουσία δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία του ανθρώπου.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που ήδη έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, δημητριακά πρωινού

Ανάκληση προϊόντος από το ΕΦΕΤ: κάρθαμο και προϊόντα του

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 11/05/2009

Ε.Φ.Ε.Τ., στα πλαίσια της εφαρμογής της Κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση σε διάφορα κράτη μέλη (εκτός της Ελλάδας) κάρθαμου (επιστημονική ονομασία Carthamus Tinctorius), στο οποίο ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη χρωστική Orange II.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. διερεύνησε τυχόν ύπαρξη προϊόντος κάρθαμου σε οιαδήποτε μορφή (όπως αλεσμένα πέταλα, ολόκληρα πέταλα, εκχύλισμα), στο οποίο να ανιχνεύεται η χρωστική Orange II.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, και μετά από εργαστηριακές δοκιμές από το Γενικό Χημείο του Κράτους, έδειξαν ότι υπήρξε διακίνηση πέταλων κάρθαμου στο οποίο ανιχνεύτηκε μεγάλη συγκέντρωση Orange II.

Πρόκειται για κάρθαμο* το οποίο εισήγαγε από τη Γερμανία η ελληνική επιχείρηση "Αλεξόπουλος Αλεξ. & ΣΙΑ Ο.Ε. - Εισαγωγές μπαχαρικών - τσαγιών - λιβανιών", σε σάκο των 25 κιλών, εκ των οποίων ποσότητες 0,5 κιλού η καθεμία διακινήθηκαν σε δύο ελληνικές εταιρείες : "Γεωργακάκη Αικατερίνη" (Ευρυπίδου 30, Αθήνα) και "Κολωνιάρης Μιχαήλ" (Χάλκης 32, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης), αντίστοιχα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν. "

*κάρθαμο=κάρδαμο


Carthamus Tinctorius

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, κάρθαμο, καρθαμο, καθραμο, orange II

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

Ο ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμα ύψους 143.000 ευρώ σε επιχειρήσεις τροφίμων

Μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΕΦΕΤ το τελευταίο διάστημα σε επιχειρήσεις τροφίμων πιστοποίησε παραβάσεις όσον αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτή. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 143.000 ευρώ.

Στο δελτίο τύπου, 11/5/2009 διαβάζουμε :

"Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 143.000 ΕΥΡΩ . [...]"

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ www.efet.gr μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου, στο οποίο αναφέρονται οι επωνυμίες και οι τοποθεσίες των επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται επώνυμες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία , ψητοπωλεία και άλλα. Ακόμα περιλαμβάνεται ένα δημόσιο νοσοκομείο, συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Καμία από τις ανωτέρω επιχειρήσεις δε βρίσκεται στο νομό Κορινθίας.

λέξεις κλειδιά : ΕΦΕΤ, πρόστιμα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, νοθεία, νοθεια

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009

Ακμή και διατροφή

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, νεαρής κυρίως ηλικίας.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφοροι ισχυρισμοί για τη σχέση ακμής και διατροφής. Πχ ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή, ή τα κορεσμένα λίπη ή τα γαλακτοκομικά ή τα ραφιναρισμένα τρόφιμα ή τα σιτηρά. Δηλαδή σχεδόν όλα τα τρόφιμα.

Μία συστηματική ανασκόπηση του 2005 σχετικά με τους ισχυρισμούς για την αντιμετώπιση της ακμής (A systematic review of the evidence for 'myths and misconceptions' in acne management: diet, face-washing and sunlight.) έδειξε ότι δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις που να συνδέουν την ακμή με διατροφικές συνήθειες , την υγιεινή του προσώπου πχ πλύσιμο και την έκθεση στον ήλιο με την εμφάνιση της ακμής.

Από την άλλη πολλά άτομα δηλώνουν μετά από αλλαγή διατροφικών συνηθειών ότι είδαν υποχώρηση της ακμής. Μόνο που σε κάθε περίπτωση η αλλαγή που έγινε ήταν διαφορετική πχ άλλος περιόρισε τη γλουτένη στη διατροφή του, άλλος μείωσε την κατανάλωση γαλακτοκομικών και ούτω καθ΄εξής.

Αυτό που φαίνεται πιθανότερο είναι ότι, όσον αφορά στην ακμή και όχι μόνο, σε κάθε άτομο η διατροφή επιδρά διαφορετικά. Δηλαδή μπορεί κάποιο τρόφιμο ή συστατικό του τροφίμου να επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και να επιτείνει το πρόβλημα της ακμής ενώ σε κάποιο άλλο άτομο η ίδια τροφή να μην προκαλεί απολύτως τίποτα.

Η καλύτερη λύση είναι να παρατηρεί κανείς τον εαυτό του, να παρακολουθεί τι τρώει και πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα ώστε να εντοπιστεί το ένοχο τρόφιμο, το τρόφιμο που «κάνει τη ζημιά» για το συγκεκριμένο άτομο.

Διαβάστε σχετικά:
A systematic review of the evidence for 'myths and misconceptions' in acne management: diet, face-washing and sunlight

λέξεις κλειδιά: ακμή, ακμη, άκμη , akmi, akmh, ακμή διατροφή, ακμή σοκολάτα

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2009

Breakfast Festival : ένα διήμερο αφιερωμένο στην αξία του πρωινού

Επιτέλους ένα διήμερο αφιερωμένο στη αξία του πρωινού!

Το Breakfast Festival πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις 9 και 10 Μαΐου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος, (από τις 10.00 έως τις 19.00) για να γιορταστεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στο πρωινό καθώς και σε γενικότερα θέματα διατροφής και υγείας. Το Breakfast Festival διοργανώνεται από το περιοδικό ΔΙΑΤΡΟΦΗ - Ηealth & Wellness.

Στόχος του Breakfast Festival είναι να φέρει τους Αθηναίους και τις Αθηναίες σε επαφή με επιστήμονες διαιτολόγους και να τους παροτρύνει να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Οι διαιτολόγοι θα δώσουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με τη διατροφή και θα μας συμβουλεύσουν για τα μυστικά του καλού πρωινού. Οι σημαντικότερες εταιρείες στο χώρο της διατροφής θα μας προμηθεύσουν προϊόντα αλλά και τα παιδιά θα διασκεδάσουν με δραστηριότητες που αφορούν στο πρόγευμα.

Παράλληλα με το Breakfast Festival θα λάβουν χώρα ενημερωτικές ομιλίες για θέματα διατροφής από σημαντικούς επιστήμονες. Φέτος για πρώτη φορά, οι ομιλίες, θα είναι ανοικτές, όχι μόνο σε ειδικούς, αλλά και στο κοινό.

Σημειώνεται η μεγάλη αποδοχή που είχαν το 1ο και 2ο Breakfast Festival και η συμμετοχή συνολικά 90.000 Αθηναίων που το επισκέφθηκαν.

Παράλληλα την Κυριακή, στις 10:30, στο ξενοδοχείο Athens Plaza, θα διεξαχθεί Επιστημονική Ημερίδα με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.


ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:


10:30 Καλοσώρισμα - χαιρετισμοί

11:00 "Νέες προσεγγίσεις σε θέματα τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς των ανθρώπων" Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity

11:30 "Ποιότητα των λιπαρών της διατροφής μας & Υγεία" Ιωάννης Μ. Σουπιός, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής

12:00 "Ο ρόλος του διαιτολόγου στο δημόσιο νοσοκομείο" Χρήστος Παπαβαγγέλης, Διαιτολόγος Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

12:30 "Άμεσες διατροφικές επιπλοκές και απώτερες ελλείψεις ύστερα από επεμβάσεις παχυσαρκίας" Πεννιά Ελένη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

λέξεις κλειδιά: Breakfast festival, πρωινό

Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009

Προσοχή: Ανάκληση καλαμποκάλευρου με γλουτένη από τον ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση καλαμποκάλευρου, στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, η οποία δεν επισημαινόταν ως όφειλε.

Πρόκειται για αλεύρι καλαμποκιού της εταιρείας "ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Ε.", η οποία έχει μετονομαστεί σε "ΑΒΕΕ ΕΙΔΩΝ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ".

Η εμπορική επωνυμία του προϊόντος είναι "Ανθός", έχει αριθμό παρτίδας LC46352, LC47352, LC48352, LC49352, LC50352, LC51352, LC52352, LC53352, LC54352, LC55352, LC56352, LC57352, LC58352, LC59352, LC60352, LC61352, LC62352, LC63352, LC64352, LC65352, LC66352, LC67352, LC68352, LC69352, LC70352, LC71352, LC72352 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρισιμότητας 12.2009.

Η διατεθείσα στην Ελλάδα ποσότητα ανέρχεται σε 5.184 τεμάχια των 500 g.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί σε γλουτένη, να μην καταναλώσουν το ανωτέρω προϊόν.


λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, γλουτενη, γλουτένη, καλαμποκάλευρο