Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Μία όχι και τόσο σπάνια νόσος : δυσανεξία στη γλουτένη

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ή ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Το Σάββατο, 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα για τη Νόσο της Κοιλιοκάκης. Διοργανωτής ήταν η Εταιρεία Νόσου Κοιλικοκάκης. Με αφορμή αυτή την ημερίδα ας πούμε λίγα λόγια για αυτή, την όχι τόσο σπάνια, νόσο.
 • Καταρχάς τί είναι η γλουτένη;
Πρόκεται για ένα σύνολο από πρωτεΐνες που βρίσκεται στα εξής δημητριακά: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Σε φυσιολογικές συνήθες η γλουτένη πέπτεται χωρίς πρόβλημα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
 • Τί συμβαίνει με τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη;
Τα άτομα που νοσούν από δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιoκάκη δεν έχουν την δυνατότητα να αφομοιώσουν τη γλουτένη. Επιπλέον, όταν τα άτομα αυτά καταναλώσουν τροφές που περιέχουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα τοιχώματα του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών πχ βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ
 • Ποιά είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη;
Τα συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλα και σε διαφορετική ένταση στο κάθε άτομο, ενώ δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζοναι όλα ταυτόχρονα στο ίδιο άτομο. Πολλά από τα συμπτώματα οφείλονται στην μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Παρακάτω βλέπουμε μερικά από τα συμπτώματα:
διάρροια, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, άφθες, έρπης σε πλάτη/γόνατα/χέρια, αναιμία, οστεοπόρωση, απώλεια μαλλιών, αρθραλγία, πολυνευροπάθεια, υπογονιμότητα κ.α.
 • Πόσο συχνή είναι αυτή η νόσος στον πληθυσμό;
Το γεγονός ότι τα συμπτώματα έχουν τέτοια ποικιλία δυσκολεύει τη διάγνωση της νοσου. Γι΄αυτό στο παρελθόν η δυσανεξία στη γλουτένη θεωρείτο σπάνια νόσος. Τα τελευταία χρόνια ομως έχουν βελτιωθεί τα μέσα ανίχνευσης της νόσου. Έτσι έχουν διαγνωστεί περισσότερα άτομα με την νόσο αυτή. Σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι πάσχει ένα στα εκατό άτομα. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα διαγνωστεί.
 • Σε ποιά ηλικία εμφανίζονται τα συμπτώματα; Η νόσος είναι πιο συχνή σε άνδρες ή γυναίκες;
Η νόσος δε φαίνεται να κάνει διακρίσεις- με τα υπάρχονται δεδομένα είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες. Η ηλικία έναρξης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε άλλους μπορεί να εμφανιστεί στην βρεφική ή παιδική ηλικία ενώ σε άλλους στην ενήλικη ζωή. Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που έχουν κοιλιοκάκη αρκετές φορές πάσχουν και από κάποια ενδικρινολογική πάθηση λ.χ. διαβήτης, αρθρίτιδα, σύνδρομο Down κ.α.
 • Τι το προκαλεί;
Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι κληρονομική νόσος. Άτομα με συγγενείς α' βαθμού με δυσανεξία στη γλουτένη έχουν από 8 ως 18% πιθανότητες να νοσήσουν και οι ίδιοι. Ωστόσο, εκτός από τη γενετική προδιάσθεση, φαίνεται να είναι απαραίτητη κάποια ώθηση προκειμένου να εκδηλωθεί η νόσος πχ μία μόλυνση, στρες, εγκυμοσύνη κ.α.

Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη της νόσου.
 • Τι θεραπεία υπάρχει;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει την ασθένεια. Ωστόσο όλα τα συμπτώματα υποχωρούν πλήρως όταν το άτομο σταματήσει να καταναλώνει τροφές που περιέχουν γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο απαγορεύται να καταναλώνει τροφές που έχουν φτιαχτεί από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και τα προϊόντα τους. Όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για μία πληθρώρα τροφίμων πχ ψωμί, ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα, κρακεράκια κ.α.

Παλαιότερα η κατανάλωση βρώμης θεωρείτο απαγορευτική επίσης. Σύγχρονα δεδομένα υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνεται κατανάλωση μισού φλυτζανιού βρώμης από τους ενήλικες και 1/4 φλ από τα παιδιά την ημέρα χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα.
 • Τι μπορεί λοιπόν να καταναλώσει κάποιος που πάσχει από δυσανεξία στη γλουτένη;
Υπάρχουν τροφές που από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη πχ φρούτα, λαχανικά, πατάτα, ρύζι, γάλα, κρέας. Επίσης τώρα κυκλοφορούν ειδικές τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη. Βέβαια παρόλα αυτά η καθημερινή επιλογή τροφής από τα άτομα που πάσχουν παραμένει μία πρόκληση.
 • Έχω διαγνωστεί με κοιλιοκάκη αλλά δεν έχω συμπτώματα. Πειράζει να συνεχίσω να καταναλώνω τροφές με γλουτένη;
Ακόμα κι αν τα συμπτώματα είναι ήπια ή δεν είναι εμφανή, η ζημιά που προκαλεί η γλουτένη στο λεπτό έντερο εξακολουθεί να υφίστασται. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιαστούν αργά ή γρήγορα προβλήματα από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών πχ αναιμία,οστεοπόρωση. Γι' αυτό είναι σημαντικό το άτομο να ακολουθεί αυστηρά την αποφυγή τροφών με γλουτένη.
 • Έχω κάποια από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης αλλά δεν έχω πάει ακόμα σε γιατρό. Μήπως να σταματήσω να λαμβάνω τροφές με γλουτένη;
Όχι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει κάποιος τη διατροφή του εάν δεν έχει διαγνωστεί προηγουμένως! Αν έχετε ενοχλήσεις επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Σχετικοι ιστότοποι στα ελληνικά:
Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης
Λίστα με επιτρεπόμενες και απαγορευμένες τροφές -celiac.gr

Σχετικοί ιστότοποι στα αγγλικά:
Coeliac UK
Children's digestive health and nutrition foundation

λέξεις κλειδιά: κοιλιοκακη, κοιλιοκάκη, δυσανεξία γλουτενης, γλουτενη, γλουτένη, γλουτένης, κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, celiac, coeliac, Ημερίδα για τη νοσο της κοιλιοκάκης

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Δωρεάν φρούτα και λαχανικά στους μαθητές

Ένα πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές της χώρας μας ξεκινά από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο τύπου (18/06/2009) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το 59% του προγράμματος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα έχει τρεις στόχους :
 • την προώθηση και υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία
 • την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας
 • και την ενίσχυση των εθνικών μας προϊόντων, που αποτελούν πρότυπα ποιοτικής διατροφής
Η αλήθεια είναι ότι η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο, καθώς περίπου 4 στα 10 παιδιά είναι παχύσαρκα. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της κακής διατροφής και της έλλεψης φυσικής δραστηριότητας.

Σίγουρα το πρόγραμμα αυτό θα είναι μία θετικό βήμα προς τη λύση του προβλήματος. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι στα κυλικεία των σχολείων οι μαθητές μπορούν να βρουν πληθώρα ανθυγιεινών σνακς όπως πατατάκια, γλυκά, κ.α. .

Τα ανθυιγεινά αυτά σνακς συνήθως προτιμούνται από τους μαθητές ακόμα κι όταν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα, περισσότερο υγεινά τρόφιμα χπ χυμός, κουλούρι Θεσσαλονίκης κλπ.

Οπότε ίσως θα ήταν καλό, παράλληλα με το νέο προγραμμα, να εφαρμοστεί η νομοθεσία*, που υπάρχει από το 2006, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η πώληση τέτοιων ανθυγιεινών σνακ στα κυλικεία των σχολείων.

*ΦΕΚ 1183/31.08.2006


Σχετικές συνδεσεις:
Διατροφή των παιδικών και σχολικά κυλικεία
Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία 2


λέξεις κλειδιά:πρόγραμμα διανομής φρούτων λαχανικών μαθητές, παιδική παχυσαρκία,παιδικη παχυσαρκια, κυλικείο, κυλικειο, κυλικεία, κυλικεια, δωρεάν φρούτα λαχανικά

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009

Ανάκληση προϊόντος από τον ΕΦΕΤ: κουτάλες Marks & Spencer

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ (10/06/2009)

Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση κουζινικών σκευών στα οποία παρατηρήθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών. Πρόκειται για σκεύη μαύρα πλαστικά με χερούλια από ανοξείδωτο ατσάλι, κινέζικης προέλευσης, τα οποία διακινήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ελληνική επιχείρηση «Marks & Spencer».

Συγκεκριμένα πρόκειται για μεγάλο κουτάλι με σχισμές (barcode n : T34 0601G/0640G), μεγάλο κουτάλι για υγρά (barcode n : T34 0601S/0640S), κουτάλα (barcode n : T34 0601L/0640L), σπάτουλα (barcode n : T34 0601T/0640T) και πολτοποιητής (barcode n : T34 0601M/0640M). Σύμφωνα με τις αγγλικές αρχές το πρόβλημα εντοπίστηκε σε όλα τα «Τ» προϊόντα (φωτογραφία κάτωθι).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιούν."

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009

1η Πανελλήνια Ημερίδα Νόσου Κοιλιοκάκης

"Οι κ.κ. Ευθύμιος και Χριστίνα Ιωάννου, ιδρυτές της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην 1η Πανελλήνια Ημερίδα Νόσου Κοιλιοκάκης το Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009 και ώρα 09:30 πμ στο ξενοδοχείο King George II Palace (Πλατεία Συντάγματος).

Στην Ημερίδα θα συμμετέχουν με ομιλίες και παρουσιάσεις διακεκριμένοι Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι ιατροί και επιστήμονες ειδικοί στη νόσο, καθώς και κατασκευαστές τροφίμων χωρίς γλουτένη.

Θα ακολουθήσει buffet lunch στη 1.30 μμ. Η προεγγραφή σας στην εκδήλωση είναι απαραίτητη με αποστολή στοιχείων συμμετοχής στο info@koiliokaki.gr μέχρι και την 17 Ιουνίου 2009.

Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε προσωπικά.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα της Ημερίδας."

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης

Λέξεις κλειδιά: 1η Πανελλήνια Ημερίδα Νόσου Κοιλιοκάκης, γλουτένη, γλουτενη, κοιλιοκάκη, κοιλιοκακη

Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2009

Ανάκληση τροφίμου από τον ΕΦΕΤ: βιολογικό προϊόν, στιγμιαία σούπα

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ , 02/06/2009

Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση στην Ελλάδα βιολογικού προϊόντος τύπου στιγμιαίας σούπας, το οποίο έχει υποστεί μη εγκεκριμένη μέθοδο αποστείρωσης (ακτινοβόληση) για τη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για στιγμιαία σούπα με τομάτα και noodles προέλευσης Κίνας, η οποία έχει εισαχθεί από την Γερμανική επιχείρηση "respectbio organic sales & marketing" και διακινήθηκε μέσω της ελληνικής επιχείρησης "BIO YΓEIA ΕΠΕ".

Η εμπορική επωνυμία είναι "organicasia - Instant Noodle Soup Tomato Sezhuan", η συνολική ποσότητα ήταν 950 τεμάχια σε συσκευασία των 66 g με αριθμό παρτίδας 67660 και ημερομηνία λήξης 12-09-2009. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι."λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, Ε.Φ.Ε.Τ., στιγμαία σούπα

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

Πώς να αποφεύγω τα κορεσμένα λίπη

Αν και η παρουσία των λιπαρών στη διατροφή μας είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού (δίνουν ενέργεια, περιέχουν βιταμίνες, βοηθούν στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών κλπ) πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τους για 2 κυρίως λόγους:
 • η υπερκατανάλωση λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία
 • η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να είναι αίτιο διάφορων προβλημάτων στην υγεία, κυρίως καρδιαγγειακά όπως ο σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας, στεφανιαία νόσος κλπ
Δυστυχώς με το σύγχρονο τρόπο διατροφής η κατανάλωση λιπαρών είναι μεγαλύτερη από όσο θα ήταν καλό για τον οργανισμό μας. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, στο "κρυμμένο" λίπος που υπάρχει στα φαγητά, τα έτοιμα φαγητά που έχουν περισσότερο λίπος από τα σπιτικά κλπ.
 • Τί μπορώ να κάνω για να μειώσω την πρόσληψη του λίπους ;
Παρακάτω βλέπουμε μερικές απλές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε χωρίς κόπο την καθημερινή πρόσληψη του λίπους.


ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΙΠΟΥΣ (ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ)
 1. Επιλέγουμε γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά
 2. Αφαιρούμε το ορατό λίπος και την πετσα από το κρέας πριν το μαγειρέψουμε
 3. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε λιπαρά ντρέσινκγ στη σαλάτα πχ μαγιονέζα
 4. Αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας , στη θέση του προτιμούμε πουλερικά και ψάρι
 5. Δεν χρησιμοποιούμε βούτυρα και μαργαρίνες
 6. Όταν μαγειρεύουμε δεν τσιγαρίζουμε
 7. Δεν τηγανίζουμε
 8. Προσθέτουμε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή
 9. Αποφεύγουμε τις έτοιμες σάλτσες , τα προμαγειρευμένα φαγητά και τις κονέρβες
 10. Δεν βάζουμε στο φαγητό κύβους μαγειρικής , έχουν λίπη και αλάτι

ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΙΠΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΕΞΩ
 1. Επιλέγουμε φαγητά χωρίς πολλές σάλτσες πχ φιλέτο κοτόπουλο, ψητό ψάρι, σούπα λαχανικών λκπ
 2. Όταν υπάρχει σάλτσα ή άλλο συνοδευτικό πχ τυρί, βούτυρο κλπ ζητάμε να μας τα σερβίρουν ξεχωριστά ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε
 3. Αποφεύγουμε τα τηγανητά
 4. Αν δεν είμαστε σίγουροι μπορούμε να ρωτήσουμε για τα υλικά και τον τρόπο μαγειρέματος του φαγητού που θέλουμε να παραγγείλουμε
 5. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε κάποιες λιπαρές τροφές απέξω όπως είναι η τυρόπιτα, η πίτσα, το χάμπουργκερ, γύρος κ.α.. Αντί για αυτά μπορούμε να επιλέξουμε ένα τοστ ή σάντουιτς με λαχανικά, σουβλάκι κοτόπουλο, κουλούρι Θεσσαλονίκης κ.α.
 6. Αντί για γλυκά όπως το παγωτό, οι πάστες και άλλα επιλέγουμε γλυκά του κουταλιού ή ζελέ φρούτων

Μειώνοντας την κατανάλωση λίπους σε αποδεκτά επίπεδα προσέχουμε τη γραμμή μας και παράλληλα φροντίζουμε για την υγεία μας.

λέξεις κλειδιά: λίπος, λιπος, λιπαρά, λιπαρα, παχυσαρκία, απώλεια βάρους, κορεσμένα λίπη, κορεσμενα λιπη

Πρόστιμα ΕΦΕΤ συνολικού υψους 299.500 Ευρώ

Με το τελευταίο δελτίο τύπου (18/05/2009) ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει την επιβολή προστίμων συνολκικού ύψους 299.599 ευρώ σε 45 επιχειρήσεις τροφίμων.

Κατά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ βρέθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας.

Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, πρόστιμο, προστιμο