Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

επιβολή προστίμων από τον ΕΦΕΤ

Στο πλαίσιο πρόσφατων ελέγχων από τον ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας.

Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 133.500,00.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 15ης Ιουλίου.

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009

Σημαντική ανακοίνωση ΕΟΦ για διαβητικούς: πλαστές βελόνες στην αγορά

Δελτίο τύπου ΕΟΦ, 17/07/2009

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των ολλανδικών αρχών, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διακινούνται πλαστές βελόνες χορήγησης ινσουλίνης της εταιρείας Novo Nordisk (NovoFine).

Η χρήση τους ενέχει κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή, όπως το σπάσιμο της βελόνας και τη μη χορήγηση σωστής δόσης ινσουλίνης, ενώ η μη επαρκής αποστείρωσή τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και μολύνσεις.

Τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις πλαστές βελόνες από τις αυθεντικές, είναι τα εξής:

 • Η συσκευασία δεν φέρει γραμμωτό κώδικα (barcode)
 • Η επισήμανση στη συσκευασία δεν είναι στην ελληνική γλώσσα
 • Στη συσκευασία ίσως υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα και απουσιάζει η γραμμή κάτω από το λογότυπο CE
 • Η βελόνα είναι κακής ποιότητος, πιθανώς φέρει ίχνη κολλητικής ουσίας και δεν εφαρμόζει σωστά στο στυλό χορήγησης ινσουλίνης

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το συγκεκριμένο πλαστό προϊόν, εντούτοις εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


σχετικοί σύνδεσμοι:

www.eof.gr

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

Σημαντικές αποφάσεις για την προώθηση του ελληνικού οίνου

Με πρόσφατο δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκαν δύο σημαντικές αποφάσεις για τον κλάδο του οίνου:

 • Δημιουργία Ελληνικού Οργανισμού Άμπελου και Οίνου
 • Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών
Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρο το δελτίο τύπου.

"Αθήνα 09.07.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Σημαντικές αποφάσεις

για τον κλάδο του οίνου

Σημεία ομιλίας του Υφυπουργού από το Συνέδριο για τη νέα ΚΟΑ: Εξαγγελία δημιουργίας Εθνικού Οργανισμού Οίνου

Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη 7-8 Ιουλίου από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου με την παρουσία της Επιτρόπου Γεωργίας κ. Fischer Boel με θέμα «Η εφαρμογή της νέας Κοινής Οργάνωσης της Αμπελοοινικής Αγορας (ΚΟΑ) στα κράτη μέλη της ΕΕ: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις οίνου», παρευρέθη ο Υφυπουργός ΑΑ&Τ Μιχάλης Παπαδόπουλος όπου και ανακοίνωσε την δημιουργία του Ελληνικού Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Ο Υφυπουργός ΑΑ&Τ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού ΑΑ&Τ κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, ενώ στην ομιλία που απηύθηνε τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο ρόλος του αμπελοοινικού τομέα στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας. Γι’ αυτό, το ΥΠΑΑ&Τ, -από κοινού με τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους ιδιωτικούς φορείς- αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του τομέα που αφορούν συνήθως τη δομή και την οργάνωση των αμπελώνων, την ποικιλιακή τους σύνθεση, το κόστος και την αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων οινικών προϊόντων, τους αποτελεσματικούς ελέγχους, την αύξηση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της αμπελοοινικής μας νομοθεσίας. Στόχος του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, είναι η οριστική εξάλειψη των προβλημάτων, μέσα από στοχευμένες πολιτικές.»

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέκεται δίπλα στις προσπάθειες του αμπελοοινικού κλάδου. Χρηματοδοτεί τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για τη δημιουργία ταυτότητας και προβολή του Ελληνικού Οίνου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ένα έργο που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα προώθησης και προβολής της νέα ΚΟΑ εξασφαλίζει τόσο το όραμα όσο και τα μέσα για ένα ανταγωνιστικό ελληνικό οίνο στις Αγορές του Εξωτερικού και της Ελλάδας.»

«Σύντομα θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Ελληνικού Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου με οικονομική αυτοτέλεια, υπό την εποπτεία του Υπουργείου και με διαχείριση των θεμάτων σε διεπαγγελματικό επίπεδο. Παράλληλα, είμαστε πάντα ανοικτοί σε συζητήσεις για όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο Τομέας προκείμενου να εξασφαλίσουμε ένα υγειές και ανταγωνιστικό περιβάλλον.»

Επιπλέον, σημαντικές αποφάσεις για τον κλάδο του οίνου, υπέγραψε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μιχάλης Παπαδόπουλος και αφορούν την προώθηση του ελληνικού οίνου σε αγορές τρίτων χωρών αλλά και την αναγνώριση τοπικών οίνων.

Πιο συγκεκριμένα ο Υφυπουργός, υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετική με την «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών» και η οποία αφορά:

 • Καταχωρίσεις στον γενικό και εξειδικευμένο Τύπο

 • Διαφήμιση στο διαδίκτυο και άλλα οπτικοακουστικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο κτλ) και δημιουργία Ιστοσελίδας

 • Παραγωγή έντυπου υλικού (φυλλάδια, έντυπα, χάρτες)

 • Επιδείξεις στα σημεία πώλησης & γευσιγνωσίες

 • Συμμετοχή σε εμπορικές και άλλες εκθέσεις και ομαδικά εκθεσιακά περίπτερα που παρουσιάζουν προϊόντα από διάφορα κράτη μέλη

 • Δημόσιες Σχέσεις

Επιπλέον, ο Υφυπουργός, υπέγραψε 2 ακόμα αποφάσεις οι οποίες αφορούν την αναγνώριση του Τοπικού Οίνου Εύβοιας και την αναγνώριση του Τοπικού Οίνου Πλαγιές Πάικου. Με την υπογραφή των αποφάσεων αναγνωρίζεται πλέον το δικαίωμα χρήσης των ενδείξεων

 • «Τοπικός Οίνος Εύβοιας» για την περιγραφή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών επιτραπέζιων οίνων που παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που βρίσκονται στα όρια του Ν. Ευβοίας σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 10 μέτρα και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

 • και «Τοπικός Οίνος Πλαγιές Πάικου» .για την περιγραφή λευκών και ερυθρών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων, και γλυκών επιτραπέζιων οίνων, καθώς και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων επιτραπέζιων οίνων που παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που βρίσκονται στα Δ.Δ Κάρπης, Γρίβας, γουμενίτσας, Γερακώνας και Φιλυριάς του Δήμου Γουμένισσας και στα Δ.Δ. Ευρωπού, Πολυπέτρου και Τούμπας του Δήμου Ευρωπού του Ν. Κιλκίς, σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 80 μέτρα και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις."

λέξεις κλειδιά: κρασί, κρασι, οίνος, οινος, ΥΑΑΤ, τοπικός οίνος Εύβοιας, τοπικός οίνος πλαγιές Πάικου, Ελληνικός Οργανισμός Άμπελου και Οίνου

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009

Φωτογραφίες από Φεστιβάλ Kαρπουζιού!

Φωτογραφίες από φεστιβάλ καρπουζιού που γίνεται κάθε χρόνο στην Τσεχία. Τα πιο περίτεχνα σχέδια στο τέλος βραβεύονται.
Οι νικητές του διαγωνισμού.

Ευχαριστώ την αναγνώστρια και φίλη που έστειλε τις δροσερές φωτογραφίες!

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2009

Ανάκληση προϊόντος από τον ΕΦΕΤ: σησάμι

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη σησαμιού στο οποίο ανιχνεύτηκε σαλμονέλα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σησάμι Αιγυπτιακής προέλευσης, το οποίo έχει εισαχθεί από τη Γερμανική επιχείρηση «RAPUNZEL» και διακινήθηκε μέσω της ελληνικής επιχείρησης «ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.».

Η εμπορική επωνυμία είναι «RAPUNZEL», η συνολική ποσότητα ήταν 64 τεμάχια σε συσκευασία των 250 g με ημερομηνίες λήξης 03/09/2010 και 04/09/2010.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, σησάμι, σαλμονέλλα

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2009

Ανάκληση επικίνδυνων "προϊόντων αδυνατίσματος" από τον ΕΟΦ

Με πρόσφατο δελτίο τύπου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοινώνει την ανάκληση ορισμένων προϊόντων της σειράς Hydroxycut που χαρακτηρίζονται ως "προϊόντα αδυνατίσματος". Ο λόγος της ανάκλησης είναι η εμφάνιση παρενεργειών στη υγεία όπως ηπατικές βλάβες, καρδιαγγειακά κ.α.

Παρακάτω βλέπουμε το δελτίο τύπου, 17/06/2009

"Ανάκληση Hydroxycut


Ο Ε.Ο.Φ. ενημερώνει τους Έλληνες καταναλωτές να σταματήσουν άμεσα τη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής με τις παρακάτω εμπορικές ονομασίες:

Hydroxycut Regular Rapid Release Caplets
Hydroxycut Caffeine-Free Rapid Release Caplets
Hydroxycut Hardcore Liquid Caplets
Hydroxycut Max Liquid Caplets
Hydroxycut Regular Drink Packets
Hydroxycut Caffeine-Free Drink Packets
Hydroxycut Hardcore Drink Packets (Ignition Stix)
Hydroxycut Max Drink Packets
Hydroxycut Liquid Shots
Hydroxycut Hardcore RTDs (Ready-to-Drink)
Hydroxycut Max Aqua Shed
Hydroxycut 24
Hydroxycut Carb Control
Hydroxycut Natural


Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται για την απώλεια βάρους, ως λιποδιαλυτικά ή διουρητικά ή ως μέσα αύξησης του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού. Η παραγωγή γίνεται από την εταιρεία IOVATE Health Sciences που εδρεύει στον Καναδά, αλλά είναι πιθανό να κυκλοφορούν και με το εμπορικό σήμα της εταιρείας “Muscle Tech”.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του, το FDA έχει λάβει 23 αναφορές για ηπατικές βλάβες που προκλήθηκαν μετά την κατανάλωση των παραπάνω προϊόντων, αλλά και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες (ραβδομυώλυση, καρδιαγγειακά προβλήματα, κα).

Παρά το γεγονός ότι δεν ενοχοποιούνται όλα τα παραπάνω προϊόντα, η σύνθεσή τους περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία συστατικών και φυτικών εκχυλισμάτων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να προσδιορισθούν οι παράγοντες (συστατικά, δοσολογία, συνδυασμός με άλλα προϊόντα ή άλλο) που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Για το λόγο αυτό η παραγωγός εταιρεία προχώρησε στην απόσυρση του συνόλου των δεκατεσσάρων (14) προϊόντων από την αγορά.

Ανάλογη αναφορά ηπατικής βλάβης που συνδέεται με τα προϊόντα αυτά έχει σταλεί και από τον Φινλανδικό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων. Ο ΕΟΦ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση της κυκλοφορίας τους από την Ελληνική αγορά, αλλά τα ίδια προϊόντα διατίθενται ευρέως μέσω internet.

Δεδομένου ότι παρόμοια προϊόντα έχουν συνδεθεί με σοβαρές ηπατικές βλάβες ο ΕΟΦ συνιστά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά μόνο με ιατρική συμβουλή και υπό ιατρική παρακολούθηση και να αποφεύγουν την προμήθειά τους από μη εγκεκριμένες πηγές.

Οι επαγγελματίες της υγείας καλούνται να αναφέρουν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΦ τα περιστατικά που εκδηλώνονται με βλάβες του ήπατος ή άλλα προβλήματα υγείας και σχετίζονται με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ"

λέξεις κλειδιά: Hydroxycut, ΕΟΦ, ανάκληση, προϊόντα αδυνατίσματος, λιποδιαλύτες, λιποδιαλυτικά, διουρητικά