Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009

Γάλλοι πολιτικοί εναντίον photoshop

Είναι κοινό μυστικό ότι οι διαφημίσεις που βλέπουμε κάθε μέρα σε περιοδικά μόδας, τηλεόραση, γιγαντοαφίσες κλπ είναι αισθητικά βελτιωμένες μέσω του προγράμματος Photoshop. Η συνηθέστερη επεξεργασία είναι η βελτίωση της όψης των μοντέλων που εμφανίζονται σε αυτές, όπως απαλοιφή ρυτίδων, διόρθωση ατελειών και φυσικά "ψηφιακή απώλεια βάρους".

Παρότι είναι γνωστή η ύπαρξη της επεξεργασίας, πολλά άτομα, ως επί το πλείστον γυναίκες, τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα "τέλεια" σώματα των μοντέλων. Πολλές φορές μάλιστα δε διστάζουν να προβούν σε αισθητικές επεμβάσεις ή ακολουθούν εξαντλητικά προγράμματα δίαιτας και γυμναστικής προκειμένου να φτάσουν τα μη ρεαλιστικά πρότυπα της διαφήμισης.

Περισσότερο επιρρεπείς σε αυτό, φυσικά είναι οι έφηβοι.

Στο πλαίσιο μίας εκστρατείας κατά των διατροφικών διαταραχών στη Γαλλία 51 πολιτικοί προτείνουν να μπαίνει μια «προειδοποίηση υγείας» στις φωτογραφίες των μοντέλων που έχουν τροποποιηθεί προκειμένου να φαίνονται πιο ωραία.

Ο νόμος που προτάθηκε απαιτεί την αναγραφή της λεζάντας :"Η φωτογραφία τροποποιήθηκε για να αλλάξει η εμφάνιση του προσώπου" σε όλες τις φωτογραφίες που έχουν υποστεί την αντίστοιχη επεξεργασία. Ακόμα αναφέρεται ότι νόμος θα πρέπει να ισχύει όχι μόνο για τις διαφημίσεις αλλά και για τις φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται σε πολιτικές εκστρατείες και σε φωτογραφίες τέχνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βαλερί Μπογέ, μίας εκ των 51 βουλευτών : "Αυτές οι εικόνες μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν σε μια πραγματικότητα που δεν υπάρχει". Ακόμα η Μπογέ δήλωσε ότι αυτά τα μη ρεαλιστικά πρότυπα μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, και συγκεκριμένα διατροφικές διαταραχές.

λέξεις κλειδιά: διατροφικές διαταραχές, διατροφικες διαταραχες, επεξεργασία photoshop, μη ρεαλιστικά πρότυπα

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Πώς τρέφονται τα παιδιά στο σχολείο


Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών σήμερα διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες γενιές. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είμαι μικρή, αντίθετα η κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένου λίπους είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μικρά παιδιά με ασθένειες ενηλίκων όπως υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία.

Γι αυτό είναι σημαντικό το παιδί να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Σ αυτό θα συμβάλλει φυσικά ο γονιός, που θα το εκπαιδεύσει να κάνει σωστές επιλογές. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι τα παιδιά, εύκολα επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες όπως η διαφήμιση και η επιθυμία μίμησης των συνομηλίκων.

Επομένως, ακόμα κι αν ένα παιδί έχει υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό όταν βρεθεί σε ένα άλλο περιβάλλον, με συνομηλίκους και διαθέσιμα ανθυγιεινά σνακ, να κάνει λανθασμένες επιλογές.

Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι δυστυχώς το περιβάλλον του σχολείου. Αυτή τη στιγμή ένας μαθητής μπορεί να βρει στο σχολείο πληθώρα ανθυγιεινών σνακ όπως σοκολάτες, πατατάκια, αναψυκτικά με ζάχαρη κλπ. Σύμφωνα με έρευνα του 2006 από το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), περίπου το 74% των μαθητών καταναλώνει τακτικά σνακ που χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινά.

Παρότι, την ίδια χρονιά, τέθηκε σε ισχύ το ΦΕΚ 1183/31.08.2006 ,που απαγορεύει την πώληση τέτοιων σνακ, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε. Επιπρόσθετα, η ίδια έρευνα έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό των τροφίμων βρέθηκε αλλοιωμένο (45% γαλακτοκομικών) ή είχε περάσει η ημερομηνία λήξης τους (25%). Ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις τα τρόφιμα δεν διατηρούνταν σε κατάλληλο μέρος πχ σοκολάτες εκτός ψυγείου.

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ένας γονιός που ενδιαφέρεται για την υγεία του παιδιού του;

  • Καταρχάς σωστή εκπαίδευση του παιδιού σχετικά με τη διατροφή(12+1 Συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών).
  • Προσπαθήστε να του δίνετε υγιεινά σνακ από το σπίτι, όπως φρέσκα φρούτα, κουλούρι κλπ Συζητήστε το θέμα με άλλους γονείς, ενημερώστε τους για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.
  • Ελέγξτε το κυλικείο του σχολείου. Επιμείνετε στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Μη διστάσετε να καταγγείλετε τυχόν παραβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια των προϊόντων (ληγμένα, αλλοιωμένα, ακατάλληλο μέρος). Έχετε το δικαίωμα, πρόκειται για τη ζωή του παιδιού σας!
  • Φέτος, ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.Υποστηρίξτε το.

Σχετικοί σύνδεσμοι
12+1 Συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών
Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία
Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία 2
Δωρεάν φρούτα και λαχανικά στους μαθητές

Λέξεις κλειδιά: κυλικείο, κυλικειο, κυλικεία, κυλικεια, παιδική παχυσαρκία, παιδικη παχυσαρκια

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009

12+1 Συμβουλές για τη διατροφή παιδιών προσχολικής ηλικίας

Το παρόν άρθρο απευθύνεται σε γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς είναι η σωστή διατροφή των παιδιών. Με 4 στα 10 παιδιά στη χώρα μας να είναι παχύσαρκα σίγουρα η διατροφή είναι ένα σημαντικό θέμα.

Δυστυχώς η διατροφή των περισσότερων παιδιών περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένου λίπους πχ πατατάκια, κρουασάν κλπ. Από την άλλη είναι φτωχό σε φυτικές ίνες και κάλιο, δηλαδή φρούτα και λαχανικά.

Το ερώτημα όμως που βασανίζει πραγματικά ένα γονιό δεν είναι "τι να φάει το παιδί" αλλά "πώς να το πείσω να φάει"; Όλοι ξέρουμε ότι όσο εύκολα ένα παιδί θα δεχτεί μία σοκολάτα άλλο τόσο δύσκολα το πείθει κανείς να καταναλώσει όσπρια ή λαχανικά.

Γι αυτό στη συνέχεια του άρθρου θα δούμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν το γονιό να περάσει στο παιδί υγιεινές συνήθειες διατροφής, όπως να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να αποφεύγει τις λιπαρές τροφές και γενικά να ελέγχει τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει.

12+1 Συμβουλές για να μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά

1)Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις. Μην δοκιμάσετε να δώσετε κάποια συμβουλή στο παιδί πχ "να τρως πάντα πρωινό" αν δεν το τηρείτε πρώτα οι ίδιοι. Έτσι αναιρείτε τα λεγόμενα σας. Άλλωστε τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Είναι πιθανότερο να δεχτούν να δοκιμάσουν ένα λαχανικό εάν δούνε εσάς να το τρώτε πρώτα.

2)Είναι καλύτερο να ενθαρρύνετε την κατανάλωση υγιεινών τροφών παρά να απαγορεύετε τα ανθυγιεινά σνακ. Άλλωστε οι απαγορεύσεις αυξάνουν την επιθυμία.

3)"Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μία ημέρα". Ούτε το αγγελούδι σας θα μάθει να τρώει σπανάκι με μία μόνο προσπάθεια. Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να απορρίψει μία τροφή που δεν γνώριζε μέχρι τώρα. Μην απελπιστείτε από την πρώτη προσπάθεια. Όταν θέλετε να εισάγετε ένα καινούριο τρόφιμο είναι καλύτερα να είναι σε μικρές ποσότητες και να το συνδυάσετε με κάποια άλλη γνώριμη τροφή.

4)Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος. Πχ αν το παιδί σας δεν τρώει τα καρότα βραστά ενδεχομένως να τα φάει ψητά.

5)Μη γίνεστε "διδακτικοί". Είναι καλό βέβαια να αναφέρετε ορισμένες θετικές ιδιότητες των τροφών πχ "τα καρότα σε βοηθούν να βλέπεις στο σκοτάδι", "το μπρόκολο σε κάνει δυνατό" κλπ , μη δίνετε όμως εκεί όλο το βάρος. Τονίστε άλλα χαρακτηριστικά, που έχουν σχέση με τη γεύση και την απόλαυση πχ τα "καρότα είναι τραγανά", "το αγγούρι σε δροσίζει", "τα λαχανικά είναι νόστιμα" κλπ.

6)Δώστε στο παιδί την αίσθηση του ελέγχου πχ "προτιμάς τα λαχανικά σου ψητά ή βραστά;" , "θέλεις να φάμε μπρόκολο σήμερα ή αύριο;"

6)Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ή τα σνακ ως μορφή επιβράβευσης ή τιμωρίας.

7)Μη δίνετε ανθυγιεινά σνακ πχ σοκολάτες, κρουασάν κλπ στο παιδί κάθε μέρα καθώς θα θεωρήσει ότι πρόκειται για στοιχείο της καθημερινής διατροφής. Κρατήστε την κατανάλωση περιορισμένη, 1 φορά την εβδομάδα. Προτιμήστε να του δώστε το σνακ μετά από το γεύμα και όχι πριν.

8)Τα ανθυγιεινά σνακ πρέπει να είναι σε μη εμφανή σημεία πχ στο βάθος του ντουλαπιού, σε ψηλά ράφια

9)Έχετε σε εμφανή και προσβάσιμα στο παιδί σημεία υγιεινά σνακ όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Πχ ένα μπολ με φρούτα στο τραπεζάκι του σαλονιού,γάλα και φρούτα σε χαμηλό ράφι του ψυγείου κλπ.

10)Κάντε ελκυστική τη συσκευασία των υγιεινών τροφών. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε σκεύη στο αγαπημένο χρώμα του παιδιού ή με τη στάμπα του αγαπημένου του ήρωα. Δώστε σχήμα στα φρούτα και λαχανικά.

11)Μην επιμένετε να τρώει όλο το φαγητό που υπάρχει στο πιάτο του. Έτσι μαθαίνετε στο παιδί να αγνοεί το φυσικό αίσθημα κορεσμού και να τρώει περισσότερο από όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση και την παχυσαρκία. Αντιθέτως, μάθετε του να ελέγχει τις ποσότητες που καταναλώνει: προτρέψτε το να σερβιριστεί μόνο του με μία μικρή μερίδα και εξηγείστε του ότι αν θελήσει κι άλλο μπορεί αν θέλει να ξανασερβιριστεί αφού φάει την πρώτη μερίδα.

12)"Τρώει σαν πουλάκι". Συχνή ανησυχία των γονιών είναι ότι το παιδί τους δεν τρώει αρκετά. Ασχοληθείτε περισσότερο με την ποιότητα του φαγητού παρά με την ποσότητα. Μη συγκρίνετε τι τρώει το παιδί σας με αυτά που καταναλώνουν οι συνομήλικοί του ή τα αδέρφια του. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Αν το παιδί σας έχει φυσιολογική ανάπτυξη μην ανησυχείτε. Αν, από την άλλη, υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ανάπτυξη του, επισκεφτείτε αμέσως τον παιδίατρο.

Τέλος , κάτι σημαντικό. Όπως αναφέρθηκε στην αρχή τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Όταν, λοιπόν, το παιδί πάει στο σχολείο θα μιμηθεί τους συμμαθητές του. Ακόμα κι αν στο σπίτι τρώει υγιεινά, στο σχολείο η συμπεριφορά του μπορεί να είναι διαφορετική. Άλλωστε στα κυλικεία των σχολείων είναι διαθέσιμα πολλά ανθυγιεινά σνακ (σοκολάτες, αναψυκτικά, πατατάκια κλπ).

Γι΄αυτό έχει μεγάλη αξία ο γονιός να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο. Ελάτε σε επαφή με άλλους γονείς. Ενημερώστε τους για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Ελέγξτε το κυλικείο τους σχολείου, απαιτείστε την εφαρμογή του ΦΕΚ 1183/31.08.2006, που απαγορεύει την πώληση των ανθυγιεινών σνακ από το κυλικείο. Υποστηρίξτε το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία
Διατροφή των παιδιών και σχολικά κυλικεία 2
Δωρεάν φρούτα και λαχανικά στους μαθητές

27 Σεπτεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, η μέρα είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

Ας δούμε μερικά στοιχεία σχετικά με τις καρδιοπάθειες:

  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
  • Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιοπαθειών (risk factors) είναι η υψηλή πίεση (υπέρταση), τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης, η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το κάπνισμα.
  • Όπως παρατηρούμε τα περισσότερα αίτια σχετίζονται με τον τρόπο ζωής του ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στην καθημερινότητα μου για να μειώσω τον κίνδυνο;

1)Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε πέντε μερίδες την ημέρα
πχ αντί για αναψυκτικά προτιμήστε φυσικούς χυμούς, αντί για τυρόπιτες ή κρουασάν φάτε ένα μήλο η μία μπανάνα

2)Μειώστε το αλάτι
Αρχίστε να χρησιμοποιείτε περισσότερα καρυκεύματα (πιπέρι, πάπρικα, βασιλικό κλπ) και λιγότερο αλάτι στο φαγητό. Καλό θα ήταν να μη βάζετε την αλατιέρα στο τραπέζι. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα συσκευασμένα/επεξεργασμένα τρόφιμα πχ κονσέρβες, έτοιμες σάλτσες σε σκόνη κλπ γιατί έχουν αυξημένη ποσότητα αλατιού

3)Μειώστε τα "κακά" λίπη
Μην καταναλώνετε κόκκινο κρέας πάνω από 1 φορά την εβδομάδα. Αποφύγετε να μαγειρεύετε τα πουλερικά με την πέτσα. Αντί για κρέας μαγειρέψτε ψάρι. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Ακόμα καταναλώστε ξηρούς καρπούς (χωρίς αλάτι) 2 φορές την εβδομάδα, έχουν "καλό" λίπος.

4)Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.
Ακόμα και 30 λεπτά περπατήματος την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά

5)Κόψτε ή ελαττώστε το κάπνισμα

Και τέλος

6)Κάντε τακτικούς ελέγχους στην υγεία σας.
Κάντε εξετάσεις αίματος. Ελέγξτε την πίεση σας. Ελέγξτε το βάρος σας. Αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος σας είναι πάνω από 25 το βάρος σας είναι πάνω από το φυσιολογικό (μπορείτε να υπολογίσετε το ΔΜΣ στη στήλη αριστερά).

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
World Heart Federation
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

λέξεις κλειδιά: καρδιά, καρδια, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιοπάθειες

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

Βίντεοκλιπ για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Περίπου 17,5 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν ετησίως στον κόσμο από παθήσεις της καρδιάς. Πολλές από αυτές θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με αλλαγή στον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος κλπ).

Γι αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η World Heart Federation καθιέρωσαν την 27η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Για να προωθήσουν το μήνυμα τους, φέτος έφτιαξαν το παρακάτω βίντεοκλιπ, με βασικό στόχο την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στο χώρο εργασίας, όπως είναι το περπάτημα.Σχετικοί σύνδεσμοι:
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
World Heart Federation

Δελτίο τύπου ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής Symbiolact

Δελτίο τύπου ΕΟΦ , 4/9/2009

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι σύμφωνα με ενημέρωση των ισπανικών αρμόδιων αρχών, το συμπλήρωμα διατροφής «Symbiolact» της εταιρείας SYMBIOLPHARM GMBH, το οποίο κυκλοφορεί στην ισπανική αγορά, βρέθηκε να περιέχει ίχνη πρωτεϊνών γάλακτος, χωρίς αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος. Τίθεται, επομένως, σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών που μπορεί να είναι αλλεργικοί στις ουσίες αυτές.

Αν και δεν έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας η διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανάκληση προϊόντος: πουρές λαχανικών με θραύσματα γυαλιού

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 16/09/2009

"O Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος πουρέ λαχανικών, το οποίο βρέθηκε να περιέχει θραύσματα γυαλιού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν πουρέ λαχανικών με την εμπορική επωνυμία «ΓΚΟΥΡΜΑΝ» σε γυάλινη συσκευασία των 550 g, με αριθμό παρτίδας 080610 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 06.10.2011.

Το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται από την Βουλγαρική επιχείρηση «Konex Tiva Ltd» και διακινήθηκε στη χώρα μας από την εταιρεία «Interproduct AE» στην ποσότητα των 120 τεμαχίων.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της παρτίδας του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν."
λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, πουρές λαχανικών, γυαλί

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Διαγωνισμός μαγειρικής στην έκθεση "Κορινθία 2009"

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης "Κορινθία 2009" θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μαγειρικής. Θα συμμετάσχουν οι επαγγελματίες του νομού μας ενώ η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από γνωστούς σεφ και γευσιγνώστες. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι κορινθιακές επιχειρήσεις καθώς και τα τοπικά προϊόντα.

Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται ένας τέτοιος διαγωνισμός στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι νικήτρια αναδείχτηκε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία μαγείρεψε κοτόπουλο με τραχανά.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί απόψε, από 19:30 ως 21:30, στο χώρο της έκθεσης (Σωληνουργία).

εικόνα 1: Φωτογραφία από τον περσινό διαγωνισμό

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ανάκληση προϊόντος απόντον ΕΦΕΤ: κουζινικά εργαλεία

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ 21/08/2009

Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση κουζινικών εργαλείων, στα οποία παρατηρήθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για σετ αποτελούμενο από τέσσερα διαφορετικά μαύρα πλαστικά εργαλεία κουζίνας, κινέζικης προέλευσης, με την εμπορική επωνυμία «BERGNER» και με κωδικό προϊόντος BG-3209.

Τα εργαλεία κουζίνας διακινήθηκαν μέσω της Αυστριακής επιχείρησης «SBA Import u. Export GesmbH» σε τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, ήτοι στην «Α.Μ.Ε.Σ. ΑΕ», «Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΑΕ - PLANET HOME» και «ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΞΟΧΗ ΕΠΕ».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της παρτίδας του συγκεκριμένου προϊόντος από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το χρησιμοποιούν."