Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Γυναίκες στην εμμηνόπαυση και ανάγκες σε ασβέστιο

Αυτό το άρθρο αποτελεί απάντηση σε απορία επισκέπτριας

Θα σας ήταν εύκολο να με ενημερώσετε για τις τιμές ασβεστίου που ισχύουν για μια γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .

Μετά την εμμηνόπαυση ή μετά την ηλικία των 50 ετών οι ανάγκες σε ασβέστιο αυξάνουν. Οι προτεινόμενες τιμές πρόσληψης ασβεστίου για γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση είναι 1200 με 1500 mg ανά ημέρα. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις όταν η γυναίκα λαμβάνει θεραπεία με οιστρογόνα οι συνιστώμενες τιμές μπορεί να πέσουν στα 1000 mg την ημέρα.

Μην κάνετε χρήση συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Σχετικά άρθρα
Ασβέστιο : πώς να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη του
Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

1 στους 2 νεοσύλλεκτους με πρόβλημα βάρους

Το βάρος και το ύψος 3901 νεοσύλλεκτων που παρουσιάστηκαν στο στρατό ξηράς καταγράφηκαν και επεξεργάστηκαν στατιστικά. Παρακάτω βλέπουμε τα αποτελέσματα*.

 • Σε ποσοστό 32% οι νεοκαταταγέντες χαρακτηρίζονται σαφώς υπέρβαροι.
 • Αλλο ένα 9% είναι απλώς παχύσαρκοι.
 • Σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας έχει το 2,6% (102 νεοσύλλεκτοι).
 • Σε ποσοστό 1,1% (42 νέοι) αντιμετωπίζουν πρόβλημα νοσογόνου παχυσαρκίας, ενώ βρέθηκαν και δύο φαντάροι που τοποθετούνται στην ανώτατη κατηγορία, της υπερνοσογόνου παχυσαρκίας.
 • Από την άλλη πλευρά, το 4,7% κινούνται στο άλλο άκρο και χαρακτηρίζονται λιποβαρείς. Ενδεικτικές είναι επίσης περιπτώσεις φαντάρων με ύψος πάνω από 1,80 μ. και βάρος γύρω στα 45 κιλά.
 • Το 49,9% έχει φυσιολογικό βάρος, αν και το ποσοστό θα έπεφτε αρκετά χαμηλότερα σε περίπτωση που γινόταν διαχωρισμός σε όσους κινούνται στο πλαίσιο των ιδανικών αναλογιών. Κάτι τέτοια, βέβαια, δεν ενδιαφέρουν το στρατό, αφού δεν ψάχνει για μοντέλα.
 • Κατά τα λοιπά, η πλειονότητα των νέων έχει ύψος μεταξύ 1,72 και 1,80.
 • Ο ψηλότερος ξεπερνάει τα 2,08 μέτρα και ο πιο κοντός περιορίζεται στο 1,48 μ. Άγνωστο εάν υπηρετούν στην ίδια μονάδα.
 • Οι περισσότεροι απ' όσους ζυγίστηκαν είναι μεταξύ 64 και 84 κιλών. Δέκα νεοσύλλεκτοι είναι μόλις 44 κιλά, ενώ το χάι σκορ με πάνω από 140 έως και 150 κιλά κατέχουν 12 φαντάροι.
 • Υπάρχει, τέλος, και ένας βαρέων βαρών, που ζυγίζει ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 175 κιλά.
 • Στατιστικά ο μέσος φαντάρος ζυγίζει 79,6 κιλά και έχει ύψος 1,76 μέτρα.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι 1 στους 2 περίπου νεοσύλλεκτους έχει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ακούμε ότι υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας στην Ελλάδα, είναι ωστόσο απογοητευτικό το γεγονός ότι παρουσιάζεται σε νέους ανθρώπους.

Αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμα σημάδι ότι η ενημέρωση για τη σωστή διατροφή πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων.

*Τα στοιχεία προέρχονται από τη στήλη της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας "Φαντάρε που πας;", 22/11/2009


Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

Απλοί και καθημερινοί τρόποι άσκησης

Η καθιστική ζωή είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια της παχυσαρκίας.

Στο παρελθόν οι άνθρωποι μπορεί να μην είχαν χρόνο για γυμναστήριο και σπορ αλλά εργάζονταν περισσότερο χειρωνακτικά, περπατούσαν μέχρι το σπίτι τους και ανέβαιναν τις σκάλες. Έτσι, με αυτή την καθημερινή γυμναστική, διατηρούσαν το σώμα τους σε καλή φυσική κατάσταση.

Σήμερα έχουμε αρκετές διευκολύνσεις στη μετακίνηση (αυτοκίνητο, ασανσέρ, κυλιόμενες σκάλες κ.α), που σίγουρα είναι χρήσιμες, αλλά πολλές φορές μας οδηγούν στην τεμπελιά και την ακινησία.

Καλό θα ήταν να κάνουμε χρήση των μέσων αυτών όταν είναι απαραίτητο κι όχι να κάνουμε κατάχρηση. Δεν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για να μετακινούμαστε παντού, ούτε να χρησιμοποιούμε το ασανσέρ για να ανεβούμε στο 1ο όροφο της πολυκατοικίας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικούς εύκολους τρόπους για να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα μέσα στη μέρα.

ΕΥΚΟΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
 • Σταθμεύστε το αυτοκίνητο σας 1 -2 τετράγωνα πιο μακριά από τον προορισμό σας ώστε να περπατήσετε την υπόλοιπη διαδρομή. Σταδιακά η απόσταση μπορεί να μεγαλώσει
 • Κατεβείτε από το ασανσέρ έναν όροφο πιο πριν
 • Κρύψτε το τηλεκοντρόλ! έτσι θα αναγκαστείτε να διανύσετε την απόσταση καναπές-τηλεόραση. Θα εκπλαγείτε πόσες φορές θα πρέπει να σηκωθείτε
 • Προτιμήστε τις κανονικές σκάλες αντί για τις κυλιόμενες
 • Αν τα σκαλιά είναι πολλά πάρτε τις κυλιόμενες αλλά μη μείνετε ακίνητοι. Ανεβείτε τις (κυλιόμενες) σκάλες
 • Χρησιμοποιείστε ποδήλατο ή περπατήστε στις κοντινές διαδρομές
 • (Για ιδιοκτήτες σκύλων) Να βγάζετε καθημερινά το σκύλο σας βόλτα. Σταδιακά αυξήστε τη διάρκεια της βόλτας.
Προκειμένου να έχουμε επιτυχία καλό είναι να βλέπουμε την άσκηση σαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Βάλτε στοίχημα με τα παιδιά σας ποιός θα ανέβει τις σκάλες πιο γρήγορα, επιλέξτε να περπατάτε σε τετράγωνα σε συγκεκριμένη σειρά ή χρώμα, ανεβείτε τα σκαλιά δυο-δυο κλπ.

Βέβαια υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου η φαντασία γίνεται πραγματικότητα, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μία σκάλα στο μετρό μετατρέπεται σε πιάνο(!). Κυριολεκτικά κάθε σκαλί είναι ένα πλήκτρο, αφού όταν ανεβαίνουν επάνω σε αυτό, αυτό παράγει μουσική.Έτσι, στη Σουηδία, η άσκηση γίνεται παιχνίδι!

λέξεις κλειδιά: σωματική άσκηση, σωματικη ασκηση, φυσική δραστηριότητα, φυσικη δραστηριοτητα, γυμναστική, γυμναστικη, παχυσαρκία, παχυσαρκια

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

Βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Το παρακάτω σύντομο βίντεο έχει δημιουργηθεί από το International Diabetes Federation, με σκοπό την ενημέρωση για το διαβήτη και την πρόληψή του.Σχετικοί σύνδεσμοι:
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Λίγα λόγια για το διαβήτη...

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

Πρόστιμα ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ 5/11/2009

"Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας.

Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 173.500.

[...]

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα."

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, Ε.Φ.Ε.Τ. πρόστιμα, νοθευμένα τρόφιμα

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009

Παχυσαρκία και κλιματική αλλαγή

Πώς συνδέεται η παχυσαρκία με την αύξηση της θερμοκρασίας της γης;

Greenhouse effect, by Wikipedia Commons
Επιστήμονες υπολόγισαν ότι ένας πληθυσμός όπου το 40% των ατόμων είναι παχύσαρκοι δαπανά 19% περισσότερη ενέργεια για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες σε σχέση με έναν πληθυσμό όπου τα άτομα έχουν βάρος που κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα η επιπλέον ενέργεια δαπανάται κυρίως στην παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής. Επίσης, όσο περισσότερο βάρος έχουν οι επιβάτες ενός οχήματος τόσο περισσότερο καύσιμο θα καταναλωθεί. Αυτοί είναι οι βασικότεροι παράγοντες που οδηγούν στην αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, συνεπώς και στην αυξημένη παραγωγή αερίων που επηρεάζουν το κλίμα της γης.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο τελικά δεν καταναλώνονται αλλά καταλήγουν στα σκουπίδια και μετέπειτα στις χωματερές. Εκεί αποσυνθέτονται και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Το συμπέρασμα είναι ότι η αύξηση της παχυσαρκίας - αν και δεν είναι ο κύριος παράγοντας - συμβάλλει στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σχετικοί σύνδεσμοι


λέξεις κλειδιά: παχυσαρκία, παχυσαρκια, κλιματική αλλαγή, κλιματικη αλλαγη, φαινόμενο θερμοκηπίου

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

Ανάκληση προϊόντων σοκολάτας από τον ΕΦΕΤ

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 27/10/2009

"Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντων σοκολάτας, στην πρώτη ύλη των οποίων ανιχνεύτηκε φιστίκι, το οποίο πρέπει να επισημαίνεται αφού αποτελεί αλλεργιογόνο. Η διακίνηση των προϊόντων έγινε από την Ιταλική επιχείρηση «NUTKAO srl» σε δύο ελληνικές εταιρείες:

 • «DIA HELLAS Α.Ε.»: Διακινήθηκαν 4 διαφορετικά είδη προϊόντων, με τις ακόλουθες ονομασίες πώλησης: «ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΒΑΝΙΛΙΑ 750g», «ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 400g», «ΚΡΕΜΑ ΚΑΚΑΟ 13% ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ 750g» και «STICKS ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ 160g». Αυτά αφορούσαν σε διακίνηση 80.136, 35.988, 84.672 και 58.320 τεμαχίων αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές διακινήθηκαν:

Προϊόντα

Ημερομηνίες λήξης

«STICKS ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ 160g»

Από 01.02.2010 έως 05.10.2010

«ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΒΑΝΙΛΙΑ 750g»

Από 01.08.2010 έως 04.04.2011

«ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 400g»

Από 01.08.2010 έως 04.04.2011

«ΚΡΕΜΑ ΚΑΚΑΟ 13% ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ 750g»

Από 01.08.2010 έως 04.04.2011

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία και για καλύτερο εντοπισμό των ανωτέρω προϊόντων, των οποίων οι φωτογραφίες φαίνονται παρακάτω, αφορούν σε αριθμούς παρτίδας από 09033 έως και 09278.

 • «ΞΥΝΟΣ Α.Ε.»: Διακινήθηκε 1 διαφορετικό είδος προϊόντος, με ονομασία πώλησης «NUTKAO 120x18g ΚΡΕΜΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ». Σύμφωνα με την επιχείρηση αφορά σε προϊόν με αριθμό παρτίδας 9114 και ημερομηνία λήξης 22.10.2010 και σε προϊόν με αριθμό παρτίδας 9264 και ημερομηνία λήξης 21.03.2011.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και είναι αλλεργικοί σε φιστίκι, να μην τα καταναλώσουν."


λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, σοκολάτα, φυστίκι, φυστικι, φιστίκι, φιστικι, αλλεργιογόνο