Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009

Νέα διατροφικά σκάνδαλα: επικίνδυνα τρόφιμα στην αγορά


Ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας. Μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ αποκαλύφθηκαν οι "παρατυπίες" 3 μεγάλων επιχειρήσεων που διακινούν προϊόντα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Χαλβαδοποιία Βόλου Α.Ε.Β.Ε., την ΒΙΟΓΑΛ Ο.Ε. και τη γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ Carrefour- Μαρινόπουλος (κατάστημα Αμαρουσίου Λ. Κηφισίας).
Το απόσπασμα από το δελτίο τύπου του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (23/12/2009) είναι αρκετά κατατοπιστικό:
"Πιο συγκεκριμένα για στην ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ καθώς κατά τη διαδικασία ελέγχων του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικές με: Παραπλάνηση Καταναλωτή κατ’ υποτροπή κι εξακολούθηση, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, σοβαρή απόκλιση όρων αδειοδότησης και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου (HACCP).
Στην ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την υποδομή της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων (μεταξύ άλλων, περιττώματα πτηνών, σκύλων και τρωκτικών στους αποθηκευτικούς χώρους).
Εκκρεμεί η επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει το 1.000.000 ευρώ στην εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων ΒΙΟΓΑΛ ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. με έδρα τα Τρίκαλα για την οποία λόγω της διαπίστωσης κατ’ υποτροπή κι εξακολούθηση σοβαρών παραβάσεων μεταξύ των οποίων, παραγωγή και διάθεση στην αγορά νοθευμένων και μη κανονικών τροφίμων, εκτεταμένη παραπλάνηση καταναλωτή, κατοχή μη επιτρεπόμενων χρωστικών και έλλειψης άδειας λειτουργίας, αναμένεται εισήγηση του ΕΦΕΤ ως προς το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί."
Στην ανωτέρω γαλακτοβιομηχανία είχαν επιβληθεί και στο παρελθόν (2006, 2008) πρόστιμα για διακίνηση νοθευμένων τυριών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του "Βήματος" -που είναι η πρώτη εφημερίδα που ανέδειξε το θέμα- στο κατάστημα του Carrefour - Μαρινόπουλος μεταξύ άλλων "πληθώρα εντόμων υπήρχε στις προθήκες πώλησης χύμα τυριών, ψαριών και έτοιμων φαγητών. Τα ψυγεία των τυριών όπως και εκείνα των έτοιμων φαγητών ήταν ανοιχτά, καθώς είχε αφαιρεθεί το προστατευτικό κάλυμμα. Οι βιτρίνες έκθεσης των ψαριών δεν διέθεταν κατάλληλο σύστημα αποχέτευσης των υδάτων από το λιώσιμο του πάγου και τα νερά κατέληγαν στο πάτωμα, ενώ δεν λειτουργούσαν οι θερμοθάλαμοι των έτοιμων γευμάτων."
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης έχει εκδώσει δελτίο τύπου, ο ΕΦΕΤ δεν έχει αναρτήσει ακόμα κάποιο αντίστοιχο δελτίο τύπου στη σελίδα του με τα ονόματα ή παρτίδες των ακατάλληλων προϊόντων. Πράγμα το οποίο συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις για να γνωρίζει ο καταναλωτής ποιά τρόφιμα πρέπει να αποφύγει να καταναλώσει.

Σχετικοί σύνδεσμοι

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, Carrefour, Carefour, Καρφουρ Μαρινόπουλος, Μαρινοπουλος, ΒΙΟΓΑΛ, Χαλβαδοποιία Βόλου, διατροφικό σκάνδαλο, διατροφικο σκανδαλο, σουσάμι, υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ΥΠ.Α Α.Τ., νοθεία, νοθευμένα τρόφιμα, νοθευμενα τροφιμα, πρόστιμα , προστιμα

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 4 : ψήσιμο γαλοπούλας

Ένα δημοφιλές κρέας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η γαλοπούλα. Το κρέας της γαλοπούλας είναι νόστιμο και παράλληλα χαμηλό σε λιπαρά.

Επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο πουλερικό κάποιες φορές προκύπτουν προβλήματα με το ψήσιμο του. Είτε δεν ξεπαγώνει σωστά είτε δεν ψήνεται επαρκώς, με αποτέλεσμα την τροφική δηλητηρίαση.

Τί να κάνω για να αποφύγω την τροφική δηλητηρίαση;

  • Πρώτον, δεν αποψύχουμε τη γαλοπούλα σε θερμοκρασία δωματίου. Από την κατάψυξη τη μεταφέρουμε στην ψύξη τουλάχιστον για 24 ώρες.
  • Για να βεβαιωθούμε ότι έχει αποψυχθεί πλήρως ελέγχουμε το εσωτερικό της.
  • Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους ενδεικτικούς χρόνους ψησίματος μιας ολόκληρης γαλοπούλας σε φούρνο με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς Κελσίου. Παρατηρούμε ότι ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας. Επίσης χρειάζεται περισσότερος χρόνος όταν η γαλοπούλα έχει κάποια γέμιση.

Βάρος

Χωρίς γέμιση

Με γέμιση

3.5-5.5 kg

3 ώρες έως 4ώρες & 20 λεπτά

3 ώρες & 20 λεπτά έως 4ώρες & 40 λεπτά

5.5-6.5 kg

4 ώρες & 20 λεπτά έως 5ώρες

4 ώρες & 40 λεπτά έως 5ώρες & 20 λεπτά

6.5-8.0 kg

5 ώρες έως 6ώρες & 20 λεπτά

5 ώρες & 20 λεπτά έως 6ώρες & 40 λεπτά

8.0-9.0 kg

6 ώρες & 20 λεπτά έως 7ώρες

6 ώρες & 40 λεπτά έως 7ώρες & 20 λεπτά

9.0-11.0kg

7 ώρες έως 8ώρες & 20 λεπτά

7 ώρες & 20 λεπτά έως 8ώρες & 40 λεπτά


  • Και πάλι , όταν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η γαλοπούλα έχει ψηθεί, ας κόψουμε ένα κομμάτι από το εσωτερικό της. Οι περισσότερες δηλητηριάσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η γαλοπούλα φαίνεται ψημένη εξωτερικά (έχει ροδίσει) ενώ το εσωτερικό είναι άψητο, με αποτέλεσμα να μην έχουν σκοτωθεί επαρκώς οι ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί.

Σχετικοί σύνδεσμοι
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι1 : αγορά τροφίμων
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2: συντήρηση τροφίμων
Συμβουλές για ασφαλές Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 3: χειρισμός κρεάτων
Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο

λέξεις κλειδιά : γαλοπούλα, γαλοπουλα, γαλοποπυλα, γαλλοπούλα, ψήσιμο γαλοπούλας, ψησιμο γαλοπουλας, Χριστούγεννα, Χριστουγεννα, Χριστουγενα, Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, γιορτινό τραπέζι, γιοτρινό τραπέζι, πουλερικά