Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Λίγα λόγια για το Ιώδιο

Ιώδιο (I)

Το ιώδιο ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων και στην υποκατηγορία των ιχνοστοιχείων, είναι δηλαδή από τα συστατικά που βρίσκονται σε πολύ μικρή συγκέντρωση στο σώμα μας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο ρόλος τους στην λειτουργία του οργανισμού δεν είναι σημαντικός.

Το ιώδιο αποθηκεύεται στο θυρεοειδή αδένα και εκεί χρησιμοποιείται για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς. Οι πιο σημαντικές είναι η τριoδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4). Έλλειψη ιωδίου συνεπώς μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή. Ένα από τα πρώτα σημάδια της έλλειψης είναι η ύπαρξη βρογχοκήλης, δηλ. η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Οι πιο βαριές περιπτώσεις της έλλειψης ιωδίου οδηγούν σε υποθυρεοειδισμό.


εικόνα 1: Θυρεοειδής και παραθυρεοειδής αδένας wikipedia.org

Καλές πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια πχ μύδια, στρείδια, αστακός, μπακαλιάρος, σαρδέλλες κλπ. τα οποία παίρνουν το ιώδιο τους από τη θάλασσα. Όσον αφορά στα φυτικά τρόφιμα, η περιεκτικότητα τους σε ιώδιο εξαρτάται από τα εδάφη στα οποία καλλιεργήθηκαν. Αντίστοιχα στα ζωικά τρόφιμα, η ύπαρξη του ιωδίου είναι ανάλογη της διατροφής του ζώου. Εδάφη σε ορεινές περιοχές συνήθως είναι φτωχά σε ιώδιο. Σήμερα το αλάτι εμπλουτίζεται με ιώδιο (ιωδιούχο ή ιωδιωμένο αλάτι) για να αποφεύγεται η ανεπάρκεια του ιωδίου στον γενικό πληθυσμό.


εικόνα 2: στρείδια wikipedia.org

Η απορρόφηση του ιωδίου ενισχύεται από την παρουσία του σεληνίου στη διατροφή.

Αντίθετα υπάρχει μία κατηγορία ενώσεων που λέγονται βρογχοκηλογόνοι (goitrogens), οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον οργανισμό. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις πατάτες, τα φυστίκια, την ελαιοκράμβη, τη σόγια, τη φαιοφύκη κ.α. Ευτυχώς απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα.

Σχετικοί σύνδεσμοι
Ιώδιο - Food Info
Λίγα λόγια για το σελήνιο

λέξεις κλειδιά: ιώδιο, ιωδιο, ιωδίου, ιωδιου, ιοδιο, iodine, βρογχοκήλη, βρογχοκήλη, βροχοκήλη, βροχοκηλη, θυρεοειδής αδένας, θυρεοειδης, θυροειδής, θυροειδής, ιωδιούχο αλάτι, ιωδιωμένο αλάτι, βρογχοκηλογόνες ενώσεις, βρογχοκηλογονες ενωσεις, goitrogens, υποθυρεοειδισμός, έλλειψη ιωδίου, ανεπάρκεια ιωδίου, ιχνοστοιχείο, ιωδιο τροφες

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

Ανάκληση προϊόντων σοκολάτας

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ 22/01/2010

Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί, και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε σε τέσσερα είδη τροφίμων την ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας και συγκεκριμένα πρωτεΐνης γάλακτος (καζεΐνης), η οποία όμως δεν αναγραφόταν στη συσκευασία, ως όφειλε.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα :

α) Μαύρη σοκολάτα, με την εμπορική ονομασία «Σοκολάτα FRESH - Μαύρη σοκολάτα», που παράγεται από την «FRESH ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ Α.Β.Ε.Ε.». Το ανωτέρω προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 75 g και με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 15 - 9 - 10.

β) Σοκολάτα με γλυκαντικά, με την εμπορική ονομασία «Pure chocolate DELHAIZE» Βελγίου, που διακινείται στην Ελλάδα από την «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες 33 g και με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 03 - 2010.

γ) Μαύρη σοκολάτα, με την εμπορική ονομασία «RIQUET ΜΑΥΡΗ», που διακινείται στην Ελλάδα από την «ALDI ΕΛΛΑΣ SUPER MARKET ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΠΕ & ΣΙΑ Ε.Ε.». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 100 g, με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος : SEP 2010 / 21336.

δ) Σοκολάτα υγείας, με την εμπορική ονομασία «ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ Σοκολάτα ΥΓΕΙΑΣ Χ. ΚΟΣΜΙΔΗ - Ν. ΓΑΒΡΙΛΗ ΧΑΛΒΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ». Το προϊόν διακινείται από την «Χ. ΚΟΣΜΙΔΗ - Ν. ΓΑΒΡΙΛΗ ΧΑΛΒΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ», σε συσκευασίες των 90 g , με ανάλωση κατά προτίμηση έως 11 - 04 - 10.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται όσοι καταναλωτές παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε γάλα να μην καταναλώσουν τα ανωτέρω προϊόντα. "

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, σοκολάτα, αλλεργιογόνο, αλλεργιογόνα, καζεΐνη, καζείνη, πρωτεΐνη γάλακτος. πρωτεινη γάλακτος

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Ενημέρωση ΕΦΕΤ για ανάκληση προϊόντος

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ , 20/01/2010

Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση στην Ελβετία και τη Μαλαισία, ζελέ, το οποίο σύμφωνα με τις Ελβετικές Αρχές μπορεί λόγω του σχήματός του να προκαλέσει πνιγμό.

Πρόκειται για ζελέ σε κεσεδάκια, με την εμπορική επωνυμία "A1 jelly minicups" που παράγονται από τη Βιετναμέζικη επιχείρηση "Ve Vuong Manufacture Co Ltd" . Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι έχουν εξαχθεί από το Βιετνάμ απευθείας στην Ελβετία, η οποία δεν έχει διακινήσει σε κανένα κράτος μέλος. Επίσης, το προϊόν έχει διακινηθεί και από την εταιρεία "A.K. KOH" της Μαλαισίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελβετικών αρχών, τα συγκεκρι μένα προϊόντα μπορούν λόγω του σχήματός τους να προκαλέσουν πνιγμό.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. άμεσα ξεκίνησε σχετικούς ελέγχους για πιθανή διακίνηση των εν λόγω προϊόντων και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο."

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, ζελέ

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Αφιέρωμα της "Ελευθεροτυπίας" στις ετικέτες των τροφίμων

"Δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται μεταπτυχιακά χημείας, διατροφολογίας κι μικροβιολογίας για να διαλέξουμε τι θα φάμε"
Στο σημερινό φύλλο της "Ελευθεροτυπίας" (16/01) γίνεται εκτενές αφιέρωμα στις ετικέτες των τροφίμων. Διαβάστε το αφιέρωμα on line

Σχετικές αναρτήσεις
Πώς διαβάζεται μία ετικέτα

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

Γενετικά τροποποιμένο προϊόν στην ελληνική αγορά

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ για το 2009, διακινήθηκε στην ελληνική αγορά γενετικά τροποποιημένο ρυζομακάρονο (noodle)

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 31/12/2009

"Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση ρυζομακάρονου (ρύζι vermicelli), με την μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση Bt 63.

Πρόκειται για ρύζι vermicelli, κινέζικης προέλευσης, με την εμπορική επωνυμία "Double Phoenix Brand, Guangdong", σε συσκευασίες των 500gr, με αριθμό παρτίδας 080914 ART NR 7415 και ημερομηνία λήξης 30.09.2010. Σύμφωνα με τις Ολλανδικές αρχές διακινήθηκε από την Ολλανδική επιχείρηση "Asia Express Food" στις ελληνικές εταιρείες "Gusto AB Oriente Ltd" (Πέτρας 5, Κολωνός), "Papa Africa Ltd" (Δωδώνης 77-79, Κολωνός) και "Παναγιώτης Δ. Σαρρής- International Market" (Σαχτούρη 5, Πειραιάς).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από τις ανωτέρω επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν."


εικόνα 1


εικόνα 2

λέξεις κλειδιά: ρύζι vermicelli, ρυζομακάρονο, ρυζομακαρονο, γενετικά τροποποιημένο, γενετικα τροποποιημενο, ΕΦΕΤ, Ε.Φ.Ε.Τ. , Double Phoenix Brand Guangdong, μεταλλαγμένα, μεταλλαγμενα, noodle, noodles