Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Σεμινάρια διατροφής στην Κόρινθο

Στα πλαίσια της διοργάνωσης δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες από τη Διεύθυνση Αθλητισμού της Ν.Α. Κορινθίας, (Τμήμα Λαϊκής Επιμόρφωσης - Ν.Ε.Λ.Ε) πρόκειται να πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα "Διατροφή-Διαιτολογία".

Το σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 25 ωρών και η παρακολούθησή του είναι δωρεάν.

Εγγραφές μέχρι την Μ.Πέμπτη ,1 Απριλίου, στα γραφεία της ΝΕΛΕ στην Κόρινθο, Κολιάτσου 44 (πάνω από Attica Bank). Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 27410 28292 και 27410 81048.λέξεις κλειδιά: σεμινάριο, διατροφή, ΝΕΛΕ

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

22 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι θεσμός από το 1993 και έχει στόχο να τραβήξει την προσοχή στη σημασία που έχει το πόσιμο νερό και στη σωστή διαχείριση των αποθεμάτων του.

Κάθε χρόνο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ένα θέμα σχετικά με το νερό. Φέτος το θέμα είναι η διασφάλιση της ποιότητας του νερού, γιατί δεν αρκεί μόνο να υπάρχει νερό σε επαρκείς ποσότητες αλλά να είναι κατάλληλο/ασφαλές για ανθρώπινη χρήση.

Οι λόγοι που καθιστούν το νερό ακατάλληλο μπορεί να είναι περιβαλλοντικοί πχ επιμόλυνση με μικροοργανισμούς, λάσπη, άλατα κλπ ή να προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα όπως βιομηχανικά απόβλητα, αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, γεωτρήσεις κλπ. Όπως καταλαβαίνουμε το πρόβλημα της ποιότητας του νερού δεν είναι κάτι το οποίο αφορά αποκλειστικά τις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες αλλά μπορεί (ή μάλλον το έχει κάνει ήδη) να χτυπήσει την πόρτα μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου όπως ομιλίες με θέμα το νερό, προβολή σχετικών ταινιών, διαγωνισμούς ζωγραφικής, αθλητικά γεγονότα κλπ. Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τη σελίδα του World Water Day, συμμετέχει και η Ελλάδα, με 2 εκδηλώσεις: μία εκδήλωση του 3ου Γυμνάσιου Τρικάλων και ένα αθλητικό γεγονός στις Σέρρες.

Περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερη ανάρτηση : Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2009


Σχετικοί σύνδεσμοι
UNwater.org
Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2009
Σύλλογος Αντισφαίρισης Σερρών

και
Νερό Μολυσμένο με Χρώμιο (Βοιωτία-Ανατολική Αττική)

λέξεις κλειδιά: νερό, νερο, παγκόσμια ημέρα νερού, παγκοσμια ημερα νερου 2010

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Μολυσμένο ζαμπόν

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 18/03/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ», για τη διακίνηση προϊόντος ζαμπόν BAYONΝΕ επιμολυσμένο με Listeria monocytogenes.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόν ζαμπόν BAYONΝΕ σε συσκευασμένες φέτες των έξι (6), των 100 g, με την εμπορική επωνυμία «ΖΑΜΠΟΝ BAYONΝΕ, CARREFOUR DISCOUNT 100 g, 6 φέτες», με γραμμοκώδικα (bar code) 3560070346295, προέλευσης Γαλλίας.

Η εταιρεία «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» προέβη σε ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος, ανεξαρτήτως παρτίδας, με ημερομηνία λήξης έως 01.06.2010.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. άμεσα έχει ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, με ημερομηνία λήξης έως 01.06.2010, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.λέξεις κλειδιά: ζαμπόν, ζαμπον, Carrefour, Listeria monocytogenes, EFET, ΕΦΕΤ

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας

Η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Αποχής από το Κρέας (Meat Out) από το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement). Σταδιακά η Ημέρα Αποχής από το Κρέας πέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ και διαδόθηκε σε περισσότερες χώρες. Από πέρυσι συμμετέχει και η Ελλάδα σε αυτό, κυρίως μέσω της οργάνωσης ΠΟ. ΦΥ. ΖΩ. (Πολίτες για τα δικαιώματα της φύσης και της ζωής).
Τί πρεσβεύει η Ημέρα Αποχής από το Κρέας;
Πρόκειται για μία καμπάνια που προωθεί την χορτοφαγία και τα οφέλη της στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Παράλληλα τονίζει το βάρβαρο τρόπο από τον οποίο προκύπτουν τα ζωικά προϊόντα (κακές συνθήκες διαβίωσης ζώων, σφαγή κλπ).

Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση/συγκέντρωση το Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010, στο Θησείο, σταθμός του Η.Σ.Α.Π. ,11:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.

Η χορτοφαγία είναι μία επιλογή πολλών ανθρώπων, η οποία είναι σεβαστή. Υπό τις σωστές προϋποθέσεις , μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία (μείωση επιπέδων χοληστερόλης, υπέρτασης, διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους κλπ). Πρέπει να αναφερθεί όμως πως όταν κάποιος ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή πρέπει να μεριμνά για την κατάλληλη επιλογή γευμάτων, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος, το ασβέστιο κ.α.

Σχετικοί σύνδεσμοι
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.
FARM USA

Σχετικές αναρτήσεις
Βιταμίνη Β12 και χορτοφαγία
Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο

λέξεις κλειδιά: χορτοφαγία, χορτοφαγια, Ημέρα αποχής από το κρέας, ημερα αποχης απο το κρεας, meat out, ΠΟΦΥΖΩ, ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ., vegetarian, vegan

Απόσυρση μεταλλαγμένου ρυζομακάρονου (noodle)

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ (18/03/2010) αποσύρεται από την αγορά ρυζομακάρονο (ρύζι vermicelli), το οποίο βρέθηκε να έχει μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση.

Πρόκειται για ρύζι vermicelli, κινέζικης προέλευσης, με την εμπορική επωνυμία "Double Phoenix Brand, Guangdong", σε συσκευασίες των 500 g, με αριθμό παρτίδας 091003 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 31.10.2011 . (εικόνα 1)

Σύμφωνα με τις Ολλανδικές Αρχές, που ενημέρωσαν των ΕΦΕΤ, διακινήθηκε ποσότητα 180 συσκευασιών στην ελληνική εταιρεία «Μ. Παπαναστασίου & ΣΙΑ ΟΕ - La Tieda», μέσω της Ολλανδικής επιχείρησης «Herman Kuijper B.V.»

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλείται το συγκεκριμένο προϊόν ρυζομακάρονου (noodle) και μάλιστα για τον ίδιο λόγο (περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς-μεταλλαγμένα).


εικόνα 1


Σχετικοί σύνδεσμοι
Γενετικά τροποποιημένο προϊόν στην ελληνική αγορά
Ποιά τρόφιμα ανακλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ το μήνα Ιανουάριο (2009)
ΕΦΕΤ

λέξεις κλειδιά: μεταλλαγμένα, μεταλλαγμενα, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, γτο, ρυζομακάρονο, noodle, metallagmena, gto's, vermicelli

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

Έλεγχοι και πρόστιμα από ΕΦΕΤ

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 2/3/2010

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 509.500 € .

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

Ταχίνι

Την περίοδο Σαρακοστής το ταχίνι έχει την τιμητική του. Καταναλώνεται με ψωμί ή σκέτο, χρησιμοποιείται στα γλυκά, με χαρακτηριστικότερο όλων το χαλβά, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο σε αρκετά φαγητά.

Όμως πόσα ξέρουμε γι αυτό; Ας πούμε λίγα λόγια για το ταχίνι.

Το ταχίνι είναι πολτός αλεσμένου σησαμιού.Εκτός από τη νοστιμιά, το ταχίνι παίρνει από το σησάμι πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη Ε, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό κ.α.

Όπως και οι ξηροί καρποί, το ταχίνι κατατάσσεται στα λίπη. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι περιέχει ελάχιστο κορεσμένο λίπος , ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Αντίθετα το ταχίνι είναι καλή πηγή μονακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (καλά λίπη).

Παρακάτω βλέπουμε πίνακα με τα μακροθρεπτικά συστατικά

Ταχίνι

Μακροθρεπτικά

Ανά 100 γρ

Θερμίδες

607 kcal

Υδατάνθρακες

0.9 γρ

Πρωτεΐνες

18,5 γρ

Κορεσμένο λίπος

8,4 γρ

Χοληστερόλη

0 γρ

Μονοακόρεστα

22 γρ

Πολυακόρεστα

25,8 γρ
Όπως φαίνεται και από τον πίνακα το ταχίνι αποδίδει πολλές θερμίδες, γι αυτό και η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται σε μικρές ποσότητες, όπως ακριβώς και με τα υπόλοιπα λίπη στη διατροφή μας (λάδι, βούτυρο κλπ).

Μερικές συνταγές με ταχίνι:

Κέικ με ταχίνι
Μπισκότα με ταχίνι και μέλι
Πικάντικη σάλτσα με ταχίνι
Ρεβυθοκεφτέδες


λέξεις κλειδιά: ταχίνι, ταχινι, σησαμι, Σαρακοστή, νηστεία


Aνακοίνωση του ΕΟΦ για το Alli

Το προϊόν Alli είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ειδική διατροφή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (σε περιπτώσεις ΔΜΣ 28 και άνω). Το εν λόγω σκεύασμα διαφημίζεται έντονα στα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο,σύμφωνα με τον ΕΟΦ, είναι πιθανό να έχουν γίνει κάποιες παρανοήσεις σχετικά με τη φύση και τη χρήση του σκευάσματος. Γι αυτό δίνει ορισμένες διευκρινήσεις μέσω δελτίου τύπου:


Δελτίο τύπου ΕΟΦ, 4/3/2010

Alli

Σε σειρά ενημερωτικών δημοσιευμάτων στον περιοδικό τύπο τα οποία αφορούν στο προϊόν ALLI καθώς και σε βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί με τίτλο «η δίαιτα με το ALLI, ο απαραίτητος οδηγός επιτυχίας με το ALLI», δεν αποσαφηνίζεται επαρκώς ότι το εν λόγω προϊόν είναι φάρμακο. Προκειμένου να μη δημιουργηθεί στο κοινό η παραπλανητική εντύπωση ότι δεν πρόκειται για φαρμακευτικό προϊόν, ο ΕΟΦ ενημερώνει τα ακόλουθα:

Το ALLI είναι φάρμακο εγκεκριμένο με κεντρική διαδικασία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Περιέχει τη δραστική ουσία ορλιστάτη και έχει εγκριθεί με ένδειξη την απώλεια βάρους σε υπέρβαρα ενήλικα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο ή ίσο με 28 Kg/m2 σε συνδυασμό με ήπια υποθερμιδική δίαιτα μειωμένων λιπαρών.

Το ALLI δεν πρέπει να λαμβάνεται:
  • από άτομα κάτω των 18 ετών
  • εγκύους ή θηλάζουσες,
  • άτομα αλλεργικά στην ορλιστάτη ή σε κάποιο από τα συστατικά του.

Οι χρήστες θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους ΠΡΙΝ πάρουν το ALLI:
  • σε περίπτωση που έχουν νεφρική νόσο ή
  • παίρνουν φάρμακα για διαβήτη, θυρεοειδή, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, προβλήματα του καρδιακού ρυθμού, επιληψία ή άλλες παθήσεις.
Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή του κοινού στο γεγονός ότι το περιεχόμενο του βιβλίου με τίτλο «η δίαιτα με το ALLI, ο απαραίτητος οδηγός επιτυχίας με το ALLI», δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τέλος, ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι οι χρήστες φαρμάκων θα πρέπει να διαβάζουν πάντοτε το εσώκλειστο Φύλλο Οδηγιών για το Χρήστη και να συμβουλεύονται το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


λέξεις κλειδιά : Αλλι, allli, ALLI, ALI, ali, ορλιστάτη, ορλιστατη, η δίαιτα με το ALLI, ο απαραίτητος οδηγός επιτυχίας με το ALLI, ΕΟΦ

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Αναζητούνται πάσχοντες με κοιλιοκάκη για συμμετοχή σε ενημερωτική καμπάνια

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχε γίνει μία επισκόπηση της ασθένειας που ονομάζεται κοιλιοκάκη ,ή αλλιώς, δυσανεξία στη γλουτένη και έχει άμεση σχέση με τη διατροφή.

Σήμερα δημοσιεύουμε μία ανακοίνωση της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης( ΕΝΟΚ) * η οποία αναζητά εθελοντές-πάσχοντες από κοιλιοκάκη (ή/και συγγενών τους) για να συμμετέχουν σε μία ενημερωτική καμπάνια για αυτή τη νόσο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Εθελοντική Προσφορά για προβολή της Κοιλιοκάκης—Δήλωση Συμμετοχής: έως Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αγαπητά μέλη,

Η Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης (ENOK) σε συνεργασία με την Coeliac UK και άλλες Ευρωπαϊκές ενώσεις, μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος CD Medics, συμμετέχει στην υλοποίηση μίας πανευρωπαϊκής προσπάθειας ενημέρωσης για την Κοιλιοκάκη μέσα από την προβολή ολιγόλεπτων βίντεο της πραγματικής ιστορίας πασχόντων και της καθημερινής τους ζωής.

Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνει σύντομες, βιντεοσκοπημένες από επαγγελματικό συνεργείο συνεντεύξεις πασχόντων ή συγγενών πασχόντων που θα προβληθούν σε επιστημονικά συνέδρια, μέσα από την ιστοσελίδα της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης, αλλά και πιθανώς μέσα από αντίστοιχες σελίδες στο διαδίκτυο.

Στόχο έχει να ενημερώσει το γενικό πληθυσμό για το θέμα μας και να προβάλλει τον τρόπο με τον οποίο η διάγνωση της κοιλιοκάκης επηρεάζει την καθημερινή ζωή και την ψυχολογία του πάσχοντα και των δικών του ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας ΑΜΕΣΑ αναζητούμε ανάμεσα στα μέλη μας εθελοντές που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια σύντομη βιντεοσκόπηση, μια συγκεκριμένη μέρα του Μαρτίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες ομάδες ενδιαφέροντος:
  • μητέρα και νεογέννητο σε οικογένεια με ιστορικό κοιλιοκάκης στην άμεση οικογένεια (χωρίς απαραίτητα να πάσχει ένας από τους δύο).
  • Μαθητή/-τρια ή και έφηβο/-η με πρόσφατη ή από ετών-«παλαιά» διάγνωση κοιλιοκάκης
  • Φοιτητή/-τρια ή ενήλικα ή επαγγελματία με από ετών διάγνωση κοιλιοκάκης και την πορεία του/της μέχρι σήμερα,
  • Άτομο ηλικίας άνω των 55 με πρόσφατη ή από ετών-«παλαιά» διάγνωση κοιλιοκάκης

Παρακαλούμε επικοινωνήσατε μαζί μας μέχρι την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010 στο info@koiliokaki.gr με μια σύντομη περιγραφή σε ποια κατηγορία ανήκετε και αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην πανευρωπαϊκή αυτή ενέργεια. Οι προαναφερθείσες ομάδες δεν είναι δεσμευτικές.

Με εκτίμηση

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ


Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης είναι ένας μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής και ανεξάρτητος οργανισμός που εστιάζει στην ασθένεια «Κοιλιοκάκη» (Coeliac ή Celiac Disease) με δράσεις σε τρεις κυρίως τομείς: την Ενημέρωση, την Εκπαίδευση και την Έρευνα.


Σχετικοί σύνδεσμοι

Μία όχι και τόσο σπάνια νόσος: δυσανεξία στη γλουτένη

Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης


λέξεις κλειδιά: κοιλιοκάκη, κοιλιοκακη, koiliokaki, δυσανεξία στη γλουτένη, δυσανεξια γλουτενη, δυσανεξια γλουτενης, dysanexia gloutenis

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Η Ελλάδα λέει "όχι" στη μεταλλαγμένη πατατα

Πριν από 2 ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καλλιέργεια και χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές μία ποικιλία μεταλλαγμένης πατάτας. Πρόκειται για την μεταλλαγμένη πατάτα "Amflora" της γερμανικής εταιρείας BASF, η οποία περιέχει γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1998 που η ΕΕ εγκρίνει καλλιέργεια μεταλλαγμένου οργανισμού στο έδαφός της.

Ωστόσο η Ελλάδα λέει ΟΧΙ στη μεταλλαγμένη πατάτα. Με χτεσινό δελτίο τύπου η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή δηλώνει την πρόθεση της να απαγορεύσει την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας στην ελληνική επικράτεια.


(φωτογραφία από Greenpeace)

Ακολουθεί ολόκληρο το δελτίο τύπου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 03 Mαρτίου 2010

Δελτίο Τύπου

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ
ΠΑΤΑΤΑΣ

Με αφορμή την έγκριση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένης πατάτας για βιομηχανική χρήση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με γνώμονα την προφύλαξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, το περιβάλλον και η βιοποικιλιότητα, η Ελλάδα προτίθεται να ενεργοποιήσει νομικές ρήτρες που θα απαγορεύουν την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora επί ελληνικού εδάφους.

Οι αποφάσεις της Κομισιόν που αγγίζουν θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα για το σύνολο της κοινωνίας, θα πρέπει να λαμβάνονται με περίσκεψη, διαφάνεια και πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση. Ταυτόχρονα, η χώρα μας, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα επιλογής κάθε κράτους-μέλους για την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

Η Εθνική Στρατηγική που προωθούμε στηρίζεται σε ένα μοντέλο ποιοτικής, πιστοποιημένης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, και όχι στη μαζική και εντατική παραγωγή με αμφίβολα αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία και τους φυσικούς πόρους»
Σχετικοί σύνδεσμοι-πηγές
Greenpeace
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

λέξεις κλειδιά: ματαλλαγμένη πατατα, μεταλλαγμένη πατάτα, μεταλλαγμενη πατατα, μεταλλαγμένα, μεταλλαγμενα, metallagmenh patata, Amflora, αμφλορα, γενετικά τροποιημένες πατατες, γενετικά τροποποιημένες πατατες, πατάτες