Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις τροφίμων μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 19/05/2010

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 305.000.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Οδηγός καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές

Τρως ό,τι τρώει...


Με αυτό το σύνθημα η Greenpeace ξεκινάει τη νέα της εκστρατεία για ζωικά προϊόντα χωρίς μεταλλαγμένα, γιατί πολλά ζώα τρέφονται με ζωοτροφές οι οποίες περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα).

Βέβαια υπάρχουν ορισμένες εταιρείες οι οποίες ισχυρίζονται ότι δίνουν τροφή χωρίς μεταλλαγμένα, οι οποίες όμως δεν έχουν το δικαίωμα - προς το παρόν- να αναγράφουν την πληροφορία αυτή στη συσκευασία τους.

Γι αυτό και η Greenpeace συγκεντρώνει υπογραφές. Στόχος είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει την άδεια στις εταιρείες να αναγράφουν αυτή την πληροφορία στην ετικέτα και συνεπώς να δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα επιλογής.

Επιπλέον η Greenpeace έχει εκδώσει έναν οδηγό καταναλωτών για ζωικά προϊόντα, που αντανακλά τη στάση των εταιρειών ως προς τις μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ. [edit 01/10/2017: η λίστα έχει κατέβει απο το site της Greenpeace]


Λέξεις κλειδιά: Greenpeace, μεταλλαγμένα, gmos, gmo's, γενατικά τροποποιημένοι οργανισμοί, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, metallagmena, οδηγός καταναλωτή

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

ανάκληση προϊόντος: Τσίλι με επικινδυνη τοξίνη

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 14/05/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση "Carrefour" για τη διακίνηση τσίλι, σε ένα δείγμα του οποίου παρατηρήθηκε αυξημένη ποσότητα αφλατοξίνης Β1. *

Πρόκειται για τσίλι, σε συσκευασίες των 150 g, με εμπορική επωνυμία "Τσίλι Carrefour", αριθμό παρτίδας 3289ΚΑ5 και ημερομηνία λήξης 24.11.2012. Η συνολική ποσότητα διακίνησης της εν λόγω παρτίδας από το "Carrefour" είναι περίπου 3.200 τεμάχια. Το εν λόγω προϊόν παρασκευάστηκε από την εταιρεία "ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΓΙΑΣ" στην Πάτρα. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από τις ανωτέρω εταιρείες την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας για προληπτικούς λόγους και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (κάτωθι φωτογραφία), να μην το καταναλώσουν.*Το σχόλιο της διαιτολόγου

αφλατοξίνη Β1: Πρόκειται για μία τοξίνη που παράγεται από μύκητες (Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus και Aspergillus nomius). Αναπτύσσεται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φυστίκια και αμύγδαλα), μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε γάλα ζώων που καταναλώσει ζωοτροφή που περιείχε μύκητες.

Η αφλατοξίνη Β1 είναι ιδιαίτερα τοξική. Θεωρείται καρκινογόνος. Το όργανο που πλήτεται περισσότερο είναι το συκώτι. Η επικινδυνότητα των αφλατοξινών αυξάνεται σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από ηπατικές νόσους. Σε ζώα που κατανάλωσαν αφλατοξίνες παρατηρήθηκαν συμπτώματα όπως έλλειψη όρεξης, απώλεια βάρους, νευρολογικές ανωμαίες , σπασμού, έως και θάνατο.τρισδιάστατη δομή της αφλατοξίνης Β1, πηγή


Περισσότερες πληροφορίες για την αφλατοξίνη :
Αφλατοξίνη (Πανεπιστήμιο Αθηνών).


λέξεις κλειδιά: αφλατοξίνη, αφλατοξινη, τσίλι, τσιλι, aflatoxini, Carrefour, μούχλα

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Ημερίδα Διατροφής και Υγείας στην Κόρινθο

Ημερίδα Διατροφής και Υγείας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Μαΐου, 10-11 πμ, στο Δημοτικό Θέατρο της Κορίνθου.

Το θέμα της ημερίδας είναι "ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ"

Ακολουθεί το δελτίο τύπου από το δήμο.

ΘΕΜΑ: “Ημερίδα Διατροφής και Υγείας”


Σε μια εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και της διαδικτυακής γνώσης είναι μεγάλη, αλλά παράλληλα παρατηρείται η παρακμή της σωματικής μας υγείας, ο Δήμος Κορινθίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο N.H.P.I.(Nutrition and Health Prevention Institute) διοργανώνει επιμορφωτική Ημερίδα Διατροφής και Υγείας με τίτλο «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 στις 10:00-11:00 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου αίθουσα «Γεωργίου Σάμιου» (Δαμασκηνού & Κολοκοτρώνη) με θέμα: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ»

Οι ημερίδες του Ινστιτούτου N.H.P.I. έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τροφίμων και ομιλητές είναι κορυφαίοι ιατροί, διατροφολόγοι, διαιτολόγοι και τεχνικοί τροφίμων από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας μας. Ειδικά στην πόλη μας θα μιλήσει στα παιδιά με το δικό του χιουμοριστικό τρόπο και ο γνωστός συντοπίτης μας – ηθοποιός και συγγραφέας – κ. Μάρκος Σεφερλής.

Σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων, ο Δήμος Κορινθίων

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Ξεκινά το σεμινάριο διατροφής στην Κόρινθο

Το Τμήμα Λαϊκής Επιμόρφωσης Ενηλίκων, στα πλαίσια της διοργάνωσης δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες, πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά σεμινάριο με θέμα τη διατροφή.

Το σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 25 ωρών και η παρακολούθησή του είναι δωρεάν.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ιωάννα Παπαγιαννοπούλου.

Το πρώτο μάθημα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, 13/5 και ώρα 7:30 μμ, στα γραφεία της ΝΕΛΕ, Κολιάτσου 44 (πάνω από Attica Bank), 1ος όροφος .

UPDATE Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τρίτη, 7-9 μμ, στα γραφεία της ΝΕΛΕ.


Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 2741 0 23 0 73.

Οι εγγραφές συνεχίζονται.

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Ενημερωτική καμπάνια :Μερίδες: Το μέγεθος ...μετράει

Πόση είναι μία μερίδα φαγητού;
Τι εννοούμε όταν λέμε μία μερίδα τυρί;
Είναι η μερίδα του εστιατορίου σωστό μέτρο σύγκρισης;


Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες απαντάει η ενημερωτική καμπάνια του MedNutrition
"Μερίδες : Το μέγεθος ...μετράει."

Η πρώτη εκδήλωση της καμπάνιας θα γίνει στο Σύνταγμα (Βουλής & Ερμού) την Παρασκευή 14/5/2010 (10.00-21.00) και Σάββατο 15/5/2010 (10-16.00).

ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ

Λόγω της επίσκεψης Ερντογάν, η προγραμματισμένη για αύριο και μεθαύριο διήμερη εκδήλωση στο Σύνταγμα (Βουλής & Ερμού), μεταφέρεται για το διήμερο ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 -ΣΑΒΒΑΤΟ 5 IOYNIOY.


Σύνδεσμοι

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Νοθευμένα σκευάσματα διατροφής

Δελτίο τύπου ΕΟΦ, 29/04/2010

"Herbal Diet Natural και Po Chai Pills

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι σύμφωνα με ενημέρωση των Αρμόδιων Αρχών της Σιγκαπούρης και του Καναδά, διακινούνται μέσω διαδικτύου προϊόντα προέλευσης Hong Kong και Κίνας, που παρουσιάζονται ως παραδοσιακά ή προϊόντα φυτικής διατροφής και είναι νοθευμένα, μεταξύ άλλων, με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη * ή/και παράγωγα αυτής, η οποία αποσύρθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

Τα προϊόντα αυτά φέρουν τις εμπορικές ονομασίες Herbal Diet Natural και Po Chai Pills και δεν είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ"


*Το σχόλιο της διαιτολόγου


σιβουτραμίνη (sibutramine) : φαρμακευτική ουσία, που περιέχεται σε φάρμακα για την απώλεια βάρους όπως το Reductil, το Reduxade και το Zelium. Πρόσφατα αποσύρθηκε από την κυκλοφορία καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο σοβαρών, μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Ακόμα σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες φαίνεται ότι η απώλεια σωματικού βάρους με τη sibutramine είναι μέτρια και συχνά δεν διατηρείται μετά την διακοπή της αγωγής.

Διαβάστε περισσότερα σε προηγούμενη ανάρτηση :
Επικίνδυνα τα Reductil, Reduxade και Zelium ?

λέξεις κλειδιά: σιβουτραμίνη, σιβουτραμινη, sibutramine, Herbal Diet Natural, Po Chai Pills, προϊόντα φυτικής διατροφής, ΕΟΦ, συμπληρώματα