Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Βερύκοκα με ποντικοφάρμακο

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 28/06/2010

"Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «ΣΕΒΙΣΕ Α.Ε.» (Ελ. Βενιζέλου 282, Καλλιθέα) για τη διακίνηση βερίκοκων, σε ορισμένες συσκευασίες των οποίων ανιχνεύτηκαν μη επιτρεπτές χημικές ουσίες (ποντικοφάρμακο)
Σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας, η εν λόγω παρτίδα δεν διακινήθηκε στο καταναλωτικό κοινό, αλλά για προληπτικούς λόγους προέβη σε προληπτική ανάκληση τεσσάρων επιπλέον παρτίδων. Πρόκειται για ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ ΒΙΟ, με εμπορικές επωνυμίες «Γλυκιά Γεύση» και «Αγνόκηπος», προέλευσης Κορινθίας, με παραγωγό τον κ. Γιαννάκαινα Αναστάσιο και αριθμούς παρτίδων 1200007618, 1200007658, 1200007682 και 1200007735.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων για προληπτικούς λόγους και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (κάτωθι φωτογραφία), για προληπτικούς λόγους να μην το καταναλώσουν."
   

λέξεις κλειδιά : Βερύκοκα. βερίκοκα, βερικοκα, ποντικοφάρμακο. ποντικοφαρμακο, ΕΦΕΤ

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Εκδηλώσεις στην Κόρινθο για τη διατροφή των παιδιών


Από το 2008 έχει  ξεκινήσει η δράση του προγράμματος πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕIΑΤΡΟΦΗ, υπό της αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος του προγράμματος είναι η  εκπαίδευση της οικογένειας στον υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής ώστε να μειωθούν τα ποσοστά  της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, που δεν είναι καθόλου χαμηλά.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 12 πόλεις, ανάμεσά τους και η Κόρινθος. Έτσι, φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν σχετικές εκδηλώσεις στην πόλη μας. Ακολουθεί το δελτίο τύπου του δήμου, με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.


Δελτίο τύπου Δήμου Κορινθίων, 19/06/2010

"Στα πλαίσια του προγράμματος πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας  «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE» ο Δήμος Κορινθίων διοργανώνει πιλοτικά διαδραστικές εκδηλώσεις με θέμα το «Πρωινό: Το μυστικό μου όπλο » με βασικό στόχο την προώθηση της καθιέρωσης μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφικής συνήθειας, του πρωινού που είναι απαραίτητο για όλες τις ηλικίες, σε συνεργασία με τον 1ο 2ο 3ο και 4ο παιδικό σταθμό του Δήμου.

Το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνεται στα πλαίσια των καλοκαιρινών εορτών των παιδικών σταθμών και θα αποτελείται από:
διαδραστικό θεατρικό δρώμενο με θέμα την υγιεινή διατροφή με τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενημέρωση από ειδικό για την αναγκαιότητα και την σύνθεση ενός υγιεινού πρωινού ενώ τέλος θα έχουν την δυνατότητα γονείς και παιδιά να δημιουργήσουν ένα δίσκο υγιεινού πρωινού – προσφορά του Δήμου και να το απολαύσουν όλοι μαζί .

Οι ανωτέρω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:
  • Την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010 και ώρα 09:00 το πρωί, στον 3ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Κορινθίων (Αρχ. Μακαρίου 24)
  • Την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010 και ώρα 10:00 το πρωί, στον 2ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Κορινθίων (Καισαρείας –Καλλιθέα)
  • Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010 και ώρα 10:00 το πρωί, στον 4ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Κορινθίων (Πυλαρινού & Αποστόλου Παύλου)
  • Την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010 και ώρα 10:00 το πρωί, στον 1ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Κορινθίων (Λουτρακίου 8-Συνοικισμός) 
Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο ζωής των δημοτών μας με ήπιο τρόπο μέσα από την προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας. Οι ανωτέρω δράσεις είναι μόνο η αρχή από μια σειρά πρωτότυπων και διαδραστικών δράσεων, που ο Δήμος μας σχεδιάζει και μέσα από αυτές επιχειρεί να προσεγγίσει τους δημότες ώστε να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και να το καταπολεμήσουν."

Σχετικοί σύνδεσμοι
Δήμος Κορινθίων
12+1 συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας
Ανησυχητική η έκθεση του ΟΟΣΑ για την παχυσαρκία στην Ελλάδα

λέξεις κλειδιά: παιδική διατροφή, διατροφή των παιδιών, παιδική παχυσαρκία, παιδικη παχθσαρκια, παιδικη παχυσαρκια, ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, παιδειατροφη, Κόρινθος, Κορινθος, paidiki diatrofi, paidiki paxysarkia

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Πώς επηρεάζει η διατροφή τη γυναικεία γονιμότητα;

'Όταν μία γυναίκα είναι έγκυος συνηθίζει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή της καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την υγεία του μωρού της και της ίδιας. Ωστόσο είναι επίσης σημαντική η κατάσταση θρέψης αλλά και το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη.

Γυναίκες με σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν γυναίκες που έχουν ακολουθήσει στερητικές δίαιτες, πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής ή έχουν χάσει βάρος λόγω ασθένειας.

Αντίστοιχα υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να είναι υπογόνιμες καθώς λόγω του επιπλέον βάρους μεταβάλλεται η αναλογία οιστρογόνων-τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Unlimited Free Image and File Hosting at MediaFire

Επιπλέον έχει σημασία η ποιότητα της διατροφής. Για παράδειγμα θεωρείται ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (πχ φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης) βοηθούν στην γονιμότητα περισσότερο από την κατανάλωση απλών (άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, κρουασάν κ.α).

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλει  θετικά η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά. Ακόμα συνίσταται  η κατανάλωση ψαριών, ξηρών καρπών και ελαιολάδου, που περιέχουν ω3 και ω6, ωφέλιμα λίπη για τον οργανισμό.

Από την άλλη καλό θα ήταν να αποφεύγεται η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, πχ. όπως στη δίαιτα τύπου Άτκινς, καθώς και η πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται στις τηγανητές πατάτες, στα μπισκότα, τα κέικ, τα κρουασάν και γενικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 φαίνεται ότι συνδέεται με την υπογονιμότητα και ενδεχομένως με αποβολή του εμβρύου. Τέτοια έλλειψη μπορεί να παρατηρηθεί σε γυναίκες που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.

Μία ακόμα σημαντική βιταμίνη είναι το φυλλικό οξύ (ή φολικό οξύ). Πρόκειται για μία βιταμίνη που βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά- εξ ου και η ονομασία του- η οποία έχει μεγάλη σημασία στην πρόληψη διάφορων σημαντικών παθήσεων και ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος στα νεογέννητα. Λόγω της σπουδαιότητας της  προτείνεται όχι μόνο να λαμβάνονται συμπληρώματα φυλλικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και πριν.

Τέλος τα αυξημένα επίπεδα μίας ουσίας που ονομάζεται ομοκυστεΐνη στο πλάσμα του αίματος ενδεχομένως να μειώσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης μπορεί να ανέβουν λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης ή απορρόφησης βιταμινών όπως είναι η Β12, Β6, η Β2 και το φυλλικό οξύ. Ακόμα έχει βρεθεί ότι η ομοκυστεϊνη μπορεί να αυξάνεται με την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ και από το κάπνισμα. Επίσης μπορεί να αυξάνεται από την ύπαρξη ορισμένων παθήσεων.


Συμπεράσματα

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο προσεχές διάστημα κάντε μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά (φυσικές πηγές βιταμινών),βάλτε στο πρόγραμμα προϊόντα ολικής άλεσης, προτιμήστε τα γαλακτοκομικά που είναι πλήρη σε λιπαρά και αυξήστε την κατανάλωση ψαριών. Από την άλλη περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα ζωικά λίπη εν γένει, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά, ελαττώστε τον καφέ και το αλκοόλ και κόψτε το κάπνισμα. Επίσης θα ήταν καλό να λάβετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος μετά από συνεννόηση με το γυναικολόγο σας. Εάν είστε χορτοφάγος είναι πιθανό να χρειαστείτε συμπλήρωμα Β12 .

Φυσικά μία καλή διατροφή  δεν μπορεί να εγγυηθεί από μόνη της μία επιτυχή σύλληψη καθώς και την έκβαση της εγκυμοσύνης. Γι΄αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γυναικολόγο σας.


λέξεις κλειδιά: γονιμόττητα, γονιμοτητα, εγκυμοσυνη, εγκυος, γονιμότητα, έγκυος, εγκυμοσύνη , διατροφή, αναπαραγωγή, αύξηση γονιμότητας, ομοκυστεΐνη, ομοκυστεινη, φυλλικό οξύ, φολικό οξύ, gonimotita, ypogonimotita, υπογονιμότητα, υπογονιμοτητα και διατροφή, β12


Σχετικοί σύνδεσμοι

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Ισχυρισμοί υγείας στα τρόφιμα και νομοθεσία

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ προς επιχειρήσεις τροφίμων και επαγγελματίες της υγείας, 10/06/2010

"Σε συνέχεια εγγράφων του προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας, ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώνει τους καταναλωτές για τα εξής :

1. Ο Κανονισμός 1924/2006 καθιστά σαφές ότι απαγορεύονται οι συστάσεις μεμονωμένων ιατρών ή επαγγελματιών στον τομέα της υγείας ή άλλων ενώσεων (π.χ. διατροφής) σε εμπορικές ανακοινώσεις ή την διαφημιστική επικοινωνία τροφίμων που προωθούνται με ισχυρισμούς υγείας.

2. Επιτρέπονται μόνο συστάσεις από Εθνικές ενώσεις επαγγελματιών στον ιατρικό τομέα και στους τομείς της διατροφής ή της διαιτολογίας και ιδρύματα υγείας, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν αντίστοιχα εθνικά μέτρα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ελλείψει κοινοτικών ή εθνικών μέτρων σχετικά με τη διαδικασία διατύπωσης συστάσεων, πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το ανωτέρω θέμα να τεθεί σε διαβούλευση, με σκοπό να διευκρινιστεί το πλαίσιο και να καθοριστούν οι σχετικές διαδικασίες. Προς την κατεύθυνση αυτή - και για λόγους μη διατάραξης της εσωτερικής αγοράς, δημιουργία άνισων συνθηκών ανταγωνισμού και πιθανή παραπλάνηση των καταναλωτών - μέχρι την ρύθμιση του νομικού πλαισίου για την διαδικασία διατύπωσης συστάσεων από Εθνικές Ενώσεις Επαγγελματιών στον ιατρικό τομέα και στους τομείς της διατροφής ή της διαιτολογίας, απαγορεύεται η χρήση οιονδήποτε σημάτων των ανωτέρω ενώσεων στην επισήμανση και διαφημιστική επικοινωνία των προϊόντων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τη σχετική νομοθεσία στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ www.efet.gr (ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ -> ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ -> ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ -> ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΥΓΕΙΑΣ)."

Σχετικοί σύνδεσμοι
www.efet.gr

Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Στέβια : η νέα ζάχαρη;

Η στέβια είναι ένα είδος φυτού που μας έρχεται από την Νότια και την Κεντρική Αμερική. Μία σημαντική ιδιότητα του φυτού είναι η γλυκιά του γεύση. Τα εκχυλίσματα της στέβιας είναι 40 έως 300 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη ! Παράλληλα φαίνεται ότι η γλυκιά γεύση της στέβιας διαρκεί περισσότερο.

το φυτό στέβια πηγή

Όταν ο Παραγουανός (Ελβετικής καταγωγής) βοτανολόγος Moises Santiago Bertoni ανακάλυψε το φυτό το 19ο αιώνα, είπε (1):

"Αν βάλει κανείς στο στόμα ένα μικρό κομματάκι φύλλο ή κλαδάκι, θα εκπλαγεί από την παράξενη και εντονότατη γλυκύτητά του. 'Ενα κομματάκι λίγων τετραγωνικών χιλιοστών φτάνει για να κρατήσει το στόμα γλυκό για μια ώρα. Λίγα μικρά φύλλα αρκούν για να γλυκάνουν ένα φλυτζάνι δυνατού καφέ ή τσαγιού"

Λόγω της γλυκύτητας της αλλά και της ανθεκτικότητας της στις υψηλές θερμοκρασίες η στέβια και τα παράγωγά της χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά στα τρόφιμα , αντί για τη ζάχαρη που αποδίδει περισσότερες θερμίδες. Ορισμένες χώρες που χρησιμοποιούν τη στέβια είναι η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ελβετία, η Αυστραλία , το Μεξικό, ο Καναδάς και άλλες. (1, 6)

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις ότι η χρήση της στέβιας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. (1,3,6)

Ακόμα σύμφωνα με κάποιες έρευνες η στέβια βοηθά στον γλυκαιμικό έλεγχο και έχει αντι-υπερτασική δράση. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση προκειμένου να τεκμηριωθεί. (1,5)

Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια (φύλλα στέβιας), αποξηραμένη (πχ σε τσάι) ή σε μορφή εκχυλίσματος .

στεβιόλη : η ουσία που κάνει τη στέβια γλυκιά πηγή

Πρόσφατα (14/04/2010) η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια στα Τρόφιμα- EFSA εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση της στέβιας και των προϊόντων της. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα οι ουσίες της στέβιας δε θεωρούνται καρκινογόνες ή τοξικές ούτε φαίνεται να επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών, ούτε κάποια άλλη παρενέργεια έχει σημειωθεί. (3)

Τώρα είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει ή να απορρίψει την χρήση της στέβιας στις χώρες-μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια της στέβιας θεωρείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια του καπνού στην Ελλάδα, καθώς η δεύτερη σταδιακά περιορίζεται. (2)


Update 4/3/2014 
: Από τα τέλη του 2011 έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. η χρήση της στέβιας σε τρόφιμα και ποτά.


λέξεις κλειδιά: στέβια, στεβια, stevia, στεβιόλη, στεβιολη, γλυκαντικές ουσίες, ζάχαρη υποκατάστατα, γλυκαντικεσ ουσιεσ


Σχετικοί σύνδεσμοι

  1. Η χημική ένωση του μήνα : στεβιόλη , Πανεπιστήμιο Αθηνών, 10/2008
  2. Μετά τον καπνό, η στέβια. Το μέλλον της καλλιέργειας στην Ελλάδα Αγρότυπος, 3/10/2007
  3. EFSA evaluates the safety of steviol glycosides , EFSA, 14/04/2010
  4. FDA approves 2 new sweeteners, New York Times, 17/12/2008
  5. Safety evaluations of certain food additives,World Health Organization, 2006
  6. Stevia Wikipedia