Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Ανάκληση σούπας Knorr

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 20/10/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση δύο προϊόντων τύπου στιγμιαίας σούπας, που παρασκευάζονται και διακινούνται από την ελληνική επιχείρηση «UNILEVER - KNORR ΑΒΕΕ», στα οποία περιέχεται πρωτεΐνη αυγού (αυγό), αλλεργιογόνο συστατικό που δεν αναφέρεται στην επισήμανση των συσκευασιών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής δύο προϊόντα : α) Knorr, Κρεμμυδόσουπα, σε πλαστική αεροστεγή διπλή συσκευασία 2 x 60 g, με αριθμό παρτίδας L93150N812 και ημερομηνία λήξης 11/2011 και β) Knorr, Σούπα Μινεστρόνε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σε πλαστική συσκευασία 2 x 77 g, με αριθμό παρτίδας L93490N812 και ημερομηνία λήξης 03/2011.

Από τους έως τώρα ελέγχους, οι ανωτέρω παρτίδες ενδέχεται να έχουν διακινηθεί και στην ελληνική αγορά. Οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Καλούνται οι καταναλωτές, που πιθανώς να έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, η απεικόνιση των οποίων φαίνεται παρακάτω, και είναι αλλεργικοί στο αυγό,να μην τα καταναλώσουν.


σούπα Μινεστρόνε


λέξεις κλειδιά: Knorr, Knor, Κνορ, σούπα Κνορ, αυγό, ΕΦΕΤ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Ανάκληση noodles με πιθανά αλλεργιογόνα

  Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 18/20/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε τόσο μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές όσο και από την ελληνική εταιρεία «AB Βασιλόπουλος ΑΕ», για τη διακίνηση τριών προϊόντων Delhaize, παραγωγής Ταϊλάνδης, τα οποία περιέχουν γλουτένη ή / και σόγια, αλλεργιογόνα συστατικά που δεν αναφέρονται στην επισήμανση της συσκευασίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο προϊόντα ρυζομακάρονων (noodles) στιγμιαίας παρασκευής, με άρωμα γαρίδας, με τις εμπορικές επωνυμίες «Delhaize Bag Noodles, Shrimp flavor 60 γρ», barcode 5400111145143 και «Delhaize Cup Noodles, Shrimp flavor 70 γρ», barcode 5400111145181, στις συσκευασίες των οποίων δεν αναφέρεται ότι περιέχουν σόγια, καθώς και για προϊόν γλυκιάς σάλτσας σόγιας, με την εμπορική επωνυμία «Delhaize Sweet Soy Sauce» σε γυάλινη συσκευασία των 200 ml, barcode 5400111122106, στη συσκευασία του οποίου δεν αναγράφεται ότι περιέχει γλουτένη.

Τα τρία ως άνω αναφερόμενα προϊόντα, η απεικόνιση των οποίων φαίνεται παρακάτω, διακινήθηκαν μέσω του δικτύου καταστημάτων της εταιρείας «AB Βασιλόπουλος ΑΕ».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων από την ελληνική αγορά, ανεξαρτήτως παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και είναι αλλεργικοί σε γλουτένη ή / και σόγια, να μην τα καταναλώσουν.


λέξεις κλειδιά: εφετ, ΕΦΕΤ, ρυζομακάρονο, ρυζομακαρονο, noodle, noodles, αλλεγία, αλλεργιογονο

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Ενωμένοι απένατι στην πείνα


Η χτεσινή ημέρα -16η Οκτωβρίου- ήταν αφιερωμένη στην διατροφή/τροφή  (Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ή Επισιτισμού) και ακόμη περισσότερο σε αυτούς που την στερούνται.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής/Επισιτισμού είναι: Ενωμένοι ενάντια στην πείνα.Δε διαφέρει πολύ από τα μηνύματα προηγούμενων χρόνων όπως Εξασφάλιση τροφής (2009), Δικαίωμα στο φαγητό (2007), Πολεμώντας την πείνα και τον υποσιτισμό (1996) κ.α.

Παρά τον "εορτασμό" της Ημέρας Διατροφής/Επισιτισμού κάθε χρόνο,  η πείνα και ο υποσιτισμός δεν έχουν εξαλειφθεί. Αντίθετα υπολογίζεται ότι το 2009 ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται ξεπέρασε το ένα δισεκατομμυρίο! Οι 2 βασικοί λόγοι για αυτό θεωρούνται ότι είναι η αύξηση των τιμών των τροφίμων και η οικονομική κρίση.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στα πλαίσια της ενημερωτικής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής καλεί το κοινό να υπογράψει την ηλεκτρονική διαμαρτυρία (petition) για την εξάλειψη της πείνας στον κόσμο (1billionhungry.org). Μπορεί όμως μία αίτηση να σώσει τον κόσμο;

Σχετικοί σύνδεσμοι
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2009
www.1billionhungry.org

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Οι συσκευασίες γάλακτος γίνονται φιλικές για άτομα με προβληματα όρασης

Η γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ ανακοίνωσε πρόσφατα με δελτίο τύπου (30/09/2010) ότι οι συσκευασίες γάλακτος τροποποιούνται έτσι ώστε τα άτομα με προβλήματα όρασης να έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τα προϊόντα γάλακτος μεταξύ τους, συνεπώς να είναι σε θέση να επιλέγουν μόνοι τους το προϊόν που επιθυμούν χωρίς βοήθεια από τρίτους.

Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου της εταιρείας.

Λάρισα, 30 Σεπτεμβρίου 2010
Δελτίο τύπου


Στο εξής, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα γάλατα ΟΛΥΜΠΟΣ γίνονται φιλικά προς τα άτομα με προβλήματα όρασης, αφού οι συσκευασίες Επιλεγμένο, Βιολογικό και Ζωής, φέρουν στο καπάκι τη λέξη «ΓΑΛΑ» και τα γράμματα «Π» για το πλήρες και «Ε» για το ελαφρύ, γραμμένα σε σύστημα Braille.

Το Braille είναι ένα απτικό σύστημα ανάγνωσης και γραφής. Αποτελείται από ανάγλυφες κουκκίδες που αντικαθιστούν τα γράμματα του αλφαβήτου έτσι ώστε να μπορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης να διαβάζουν αγγίζοντας τα.

Έτσι, θα μπορούν όλοι να ξέρουν ποιο γάλα επιλέγουν. Η ΟΛΥΜΠΟΣ δείχνει πως όταν υπάρχει η θέληση να νιώσεις τις ανάγκες των συνανθρώπων σου, πάντα υπάρχουν τρόποι να το κάνεις.

Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για μία αξιέπαινη προσπάθεια, που θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός αυτονομίας των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.


Σχετικοί σύνδεσμοι
ΟΛΥΜΠΟΣ Το επίσημο σαιτ της εταιρείας


λέξεις κλειδιά : γάλα, γάλατα, γαλακτοβιομηχανία, OLYMPOS, ΟΛΥΜΠΟΣ

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Διατροφική αξία ψωμιού

διάφορα ειδη ψωμιού, πηγή εικόνας
Το ψωμί είναι ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής που συνοδεύει σχεδόν κάθε γεύμα. Επιπλέον χρησιμεύει για τη δημιουργία μικρών σνακ μέσα στη μέρα.Υπάρχουν πολλά είδη ψωμιού όπως χωριάτικο, ολικής άλεσης, σίκαλης, βρώμης, ψωμί πολυτελείας, πολύσπορο, ψωμί από καλαμπόκι (μπομπότα) , σταφιδόφωμο, μπαγκέτα και άλλα.

Στον πίνακα βλέπουμε τη σύσταση των 2 πιο συνηθισμένων τύπων ψωμιού : λευκού (ψωμί σταρένιο) και ολικής.


Βλέπουμε ότι το ψωμί ολικής έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το άσπρο καθώς και μεγαλύτερο δείκτη κορεσμού, Αυτό σημαίνει ότι μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι περισσότερο από το άσπρο.

Σε γενικές γραμμές το ψωμί - άσπρο ή μαύρο- είναι μία καλή πηγή υδατανθράκων για τον οργανισμό. Επίσης περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες φυλικού οξέος και νιασίνης (βιταμίνες του συμπλέγματος Β). Από την άλλη δεν έχει καθόλου χοληστερόλη. Είναι μία καλή τροφή για τον άνθρωπο αλλά χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση.

Οι διατροφικές οδηγίες για τους ενήλικες στην Ελλάδα προτείνουν την καθημερινή κατανάλωση 8 μικρομερίδων δημητριακών* την ημέρα, όπως είναι το ψωμί,τα ζυμαρικά και άλλα προϊόντα δημητριακών. Επειδή είναι εύκολο να το παρακάνουμε με την ποσότητα καλό είναι όταν έχουμε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως πατάτες, μακαρόνια, ρύζι να μην βάζουμε ψωμί στο τραπέζι.

Φυσικά δε θα γινόταν να μην έχει αφιερωθεί μία ημέρα στο δημοφιλές αυτό τρόφιμο: στις 16 Οκτωβρίου λοιπόν είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου, που παρεμπιπτόντως είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

*1 μικρομερίδα δημητριακών= 1 φέτα ψωμί ή 100 γρ πατάτες ή μισό φλ μαγειρευμένα ζυμαρικά

Ψωμί και δρεπάνι που βρέθηκαν κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου, μουσείο Boscoreale, Ιταλία, πηγή εικόναςΜερικές παροιμίες/φράσεις για το ψωμί
 • Φαγαμε ψωμί κι αλάτι μαζί
 • Έφαγε τα ψωμιά του
 • Για ένα κομμάτι ψωμί
 • Ψωμί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη
 • Νηστεύει ο δούλος του Θεού,γιατί ψωμί δεν έχει
 • Άρτος και θεάματα 

Σχετικοί σύνδεσμοι
Διατροφικές οδηγίες για τους ενήλικες στην Ελλάδα
NutritionData


λέξεις κλειδιά: ψωμί, άρτος, ψωμι, ψωμια, ψωμιά, αρτοι

Ενημερωτική καμπάνια για τις μερίδες στην Κόρινθο

 Μερίδες: Το μέγεθος ...μετράει

Η ενημερωτική καμπάνια της ομάδας του MedNutrition για τις μερίδες έφτασε και στην Κόρινθο. Σήμερα, 8 Οκτώβρη, οι Κορίνθιοι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν πτυχιούχους διαιτολόγους-διατροφολόγους να απαντούν σε ερωτήσεις όπως:
 • Πόση είναι μία μερίδα φαγητού;
 • Τι εννοούμε όταν λέμε μία μερίδα κρέας;
 • Πώς θα βρω τι μερίδες χρειάζεται το παιδί μου; 
 Θα βρείτε την ομάδα του MedNutrition απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, Εθνικής Ανεξαρτησίας 9.

Σχετικοί σύνδεσμοι
Mednutrition.gr

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Το αυγό : ένας διατροφικός θησαυρός !

Ένας συνήθης χαρακτηρισμός που δίνεται στα αυγά είναι αυτός της  "πλήρους τροφής". Αν και αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι απόλυτα ακριβής καθώς ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει τρώγοντας αποκλειστικά αυγά, εντούτοις το αυγό είναι μία τροφή με αυξημένη διατροφική αξία.

Το αυγό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως η ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Α, το ασβέστιο, ο σίδηρος,  το σελήνιο, ο φώσφορος, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω3/ω6 κ.α.

Όμως, η πρωτεΐνη του αυγού είναι που έχει τη μεγαλύτερη αξία. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του αυγού είναι ίση με το 100, που είναι το ανώτερο σκορ για τα φυσικά τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες και σε τέτοιες αναλογίες μεταξύ τους έτσι  ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Με πιο απλά λόγια το αυγό έχει την καλύτερη ποιοτικά πρωτεΐνη από όλα τα τρόφιμα.

Άνθρωποι που δεν καταναλώνουν κρέας (χορτοφάγοι) ή/και ψάρι μπορούν να βασίζονται στο αυγό για την επαρκή κάλυψη των αναγκών τους σε πρωτεΐνες.

Από την άλλη το αυγό προσφέρει αρκετές θερμίδες και είναι πλούσιο σε χοληστερόλη. Παλαιότερα οι γιατροί συνιστούσαν τον περιορισμό της κατανάλωσης αυγών αλλά σήμερα φαίνεται ότι η  κατανάλωση αυγών δεν οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης και του κινδύνου για καρδιοπάθειες. Μία λογική κατανάλωση αυγού είναι 6-7φορές την εβδομάδα ή μία φορά/ημέρα στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.

Σε γενικές γραμμές ένα μέτριο αυγό κότας (55γρ) έχει:
 •  90 θερμίδες
 • 7 γρ πρωτεΐνης
 • 6 γρ λίπους
 • 277 mg χοληστερόλης
 • 194 mcg βιτ Α

Πέρα από τη θρεπτική του αξία το αυγό έχει κι άλλες ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική :
δίνει γεύση  και χρώμα , λειτουργεί ως διογκωτικό μέσο (πχ κέικ, μαρέγκες κλπ), πηκτικό (κρέμες), ως γαλακτωματοποιητής (πχ μαγιονέζα) και άλλα.

Το 1996 η Διεθνής Επιτροπή Αυγού (International Egg Commission) όρισε ότι η κάθε δεύτερη Παρασκευή του Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στο αυγό και τα οφέλη του. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι στις 8 Οκτώβρη.


Σχετικοί σύνδεσμοι
WolrdEggDay
Βιταμίνη Β12 και χορτοφαγία
Λίγα λόγια για τη βιταμίνη Α
Πώς ψωνίζω αυγά με ασφάλεια


λέξεις κλειδιά : αυγά, αυγα, αυγό, αυγό, αβγό, αβγό, Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Aνάκληση σοκολάτατας Carrefour

δελτίου τύπου ΕΦΕΤ,1/10/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Carrefour» για τη διακίνηση μίνι μαύρης σοκολάτας στην οποία έχει ανιχνευτεί Salmonella.

Πρόκειται για σοκολάτα με την εμπορική επωνυμία «Σοκολάτα μίνι μαύρη Carrefour», σε συσκευασίες των 4 τεμαχίων με 25 g το τεμάχιο ( 4 x 25 g ), με γραμμοκώδικα 5204239271568, με αριθμό παρτίδας Α9 και ημερομηνία λήξης 30.07.2011. Το προϊόν παράγεται για λογαριασμό της επιχείρησης «Όμιλος Carrefour ΑΕ» από την Πολωνική εταιρεία «LUDWICH SCHOKOLADE GMH & CO KG» (πρώην «Trumpf Mauxion Chocolates Sp zoo»).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την ανωτέρω εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (κάτωθι φωτογραφία), να μην το καταναλώσουν. 

Το σχόλιο της διαιτολόγου

Σαλμονέλα : Πρόκειται για μία ομάδα παθογόνων βακτηριδίων.Τα συναντάμε κυρίως σε ζωικά τρόφιμα (κρεατικά, πουλερικά, αυγά, γάλα, σοκολάτα και προϊόντα σοκολάτας , τυριά κλπ) αλλά και σε φυτικά πχ σαλάτες.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα από μόλυνση σαλμονέλας είναι οι διάρροιες αλλά επίσης  μπορεί να προκαλέσει κι άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, κοιλιακού πόνους, εμετούς, πονοκέφαλους, ζαλάδες, ρίγος κ.α. Η διάρκεια που το άτομο νοσεί κυμαίνεται από 1 έως 7 ημέρες.


λέξεις κλειδιά: σαλμονέλλα, σαλμονελα, σαλεμονέλα. σοκολάτα, carrefour, Carrefour

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Ανάκληση φιλέτου γαλάζιου καρχαρία

δελτίο τύπου ΕΦΕΤ,  24/9/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος κατεψυγμένου φιλέτου γαλάζιου καρχαρία (γλαύκου) - Prionace glauca, χωρίς δέρμα, με κόκκαλο, στο οποίο ανιχνεύτηκε αυξημένη ποσότητα υδραργύρου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΓΛΑΥΚΟΣ ΦΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΚΟΚΚΑΛΟ-ΓΛΑΥΚΟΣ TINTORERA, ΦΕΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ» με αριθμό παρτίδας 010210 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 02.2012 σε συσκευασία του ενός κιλού, ισπανικής προέλευσης, το οποίο διακινήθηκε μέσω της εταιρείας «Ι. & Σ. Σκλαβενίτη».

Για προληπτικούς λόγους ανακαλούνται / αποσύρονται όλες οι παρτίδες του ανωτέρω προϊόντος. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ξεκίνησε άμεσα σχετικούς ελέγχους.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.Το σχόλιο της διαιτολόγου

Υδράργυρος :  Ανήκει στην κατηγορία των βαρέων μετάλλων. Εισέρχεται στην ατμόσφαιρα από φυσικές πηγές πχ ηφαίστεια αλλά και από ανθρώπινες δραστηριότητες πχ εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύσιμη ύλη τον άνθρακα, χρυσωρυχεία, παραγωγή χλωρίνης, λέβητες κλπ. Από την ατμόσφαιρα ο υδράργυρος μεταφέρεται στο νερό (ποτάμια , λίμνες, θάλασσες) και μέσω της τροφικής αλυσίδας φτάνει στα ψάρια. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ψάρια και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής όπως ο τόννος, ο ξιφίας, η παλαμίδα, ο καρχαρίας, σκουμπρί κλπ έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου στους ιστούς τους.

Η πρόσληψη υδραργύρου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα. Για αυτό το λόγο συνιστάται σε γυναίκες που είναι έγκυες, θηλάζουσες ή σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ψαριών. Αντίθετα να προτιμούν μικρότερα ψάρια όπως γαύρος, σαρδέλλα και γενικά να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους.

λέξεις κλειδιά : γαλάζιος καρχαρίας, καρχαρίας, καρχαριας, υδράργυρος, υδραργυρος, ΕΦΕΤ

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Λίγα λόγια για τη βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μία από τις πρώτες βιταμίνες που ανακαλύφθηκαν (1913). Άλλα ονόματα της βιταμίνης Α είναι ρετινόλη και αξηροφθόλη.

Απαντάται σε πολλά τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης. Συνήθως πλούσια σε βιτ Α είναι τα λαχανικά με σκούρο πράσινο ή κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα. Περίπου το 20% της βιταμίνης στα πράσινα και  30-35 % στα κίτρινα λαχανικά καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Σε σχέση με άλλες βιταμίνες θεωρείται ανθεκτική.


Η βιταμίνη Α βρίσκεται στις τροφές με τη μορφή καροτενοειδών (προβιταμίνες).  Όταν καταναλώνουμε τροφές με καροτενοειδή ο οργανισμός της μετασχηματίζει σε (ενεργή) βιταμίνη Α.Η βιταμίνη Α έχει σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως:
 • βοηθά στην νυχτερινή όραση
 • συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών
 • διατηρεί τα επιθηλιακά κύτταρα (πχ δέρμα, εσωτερικό γαστρεντερικού σωλήνα, πνεύμονα κλπ)
 • και είναι αντιοξειδωτική

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις : σταδιακή απώλεια όρασης στο σκοτάδι, ευαισθησία σε λοιμώξεις και δερματικές βλάβες, ίσως σχετίζεται με καρκίνους σε πνεύμονες, έντερο & μαστούς. Τέλος, σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου η  έλλειψη μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, καταστρέφεται ο κερατοειδής χιτώνας και τα άτομα οδηγούνται στην τύφλωση.

Από την άλλη, η υπερκατανάλωση -κυρίως μέσω κατάχρησης συμπληρωμάτων διατροφής- έχει κι αυτή κινδύνους: αίσθημα αδυναμίας, πονοκέφαλοι, ανορεξία, ναυτία, αρθραλγίες, τριχόπτωση, απολέπιση δέρματος, ασκίτης, και ηπατικές βλάβες.

Σε γενικές γραμμές, η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο σώμα σε ικανοποιητικές ποσότητες, επομένως η λήψη συμπληρωμάτων δεν είναι απαραίτητη, εκτός από περιπτώσεις παρατεταμένης ασιτίας.


Το μόριο της ρετινόλης πηγή

Trivia : Το πρόσθετο τροφίμων E160e ή Βήτα-απο-8-καροτενάλη που χρησιμοποιείται ως φυσική χρωστική ουσία παράγεται από το καροτένιο, δηλ είναι πηγή βιταμίνης Α !


Λέξεις κλειδιά: βιταμίνη Α, βιταμινη α, ρετινόλη, ρετινολη, retinolh,  vitamini A, vitamines, βιταμίνες, υπερβιταμίνωση, καροτένια

Ανακλήσεις προϊόντων Carrefour

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε με δελτία τύπου (23/9/2010) την ανάκληση 2 προϊόντων που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ Carrefour : κρέμα συκωτιού 180gr Carrefour και ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ CARREFOUR ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ. Ακολουθούν τα αντίστοιχα δελτία τύπου .
Κρέμα συκωτιού

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Carrefour» για τη διακίνηση κρέμας συκωτιού, στην οποία έχει ανιχνευτεί Listeria monocytogenes.*

Πρόκειται για κρέμα συκωτιού, σε συσκευασίες των 180gr, με εμπορική επωνυμία «κρέμας συκωτιού 180gr Carrefour (γαλλική περιγραφή προϊόντος: Mousse de foie a l' angienne Carrefour)», και ημερομηνίες λήξης έως και 03.10.2010. Το προϊόν παράγεται στη Γαλλία από τον προμηθευτή FR 22.093.01 CE.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την ανωτέρω εταιρεία την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (κάτωθι φωτογραφία), να μην το καταναλώσουν.

Unlimited Free Image and File Hosting at MediaFire

   

Κονσέρβα καλαμπόκι

Προληπτική ανάκληση προιόντος λόγω ύπαρξης γυαλιού Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ», για την προληπτική ανάκληση προϊόντος καλαμπόκι σε κονσέρβα, στο οποίο εντοπίστηκε κομμάτι γυαλιού σε μία από τις συσκευασίες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν καλαμπόκι σε κονσέρβα με την εμπορική επωνυμία «ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ CARREFOUR ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ» σε συσκευασία των 300 gr, και «ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ CARREFOUR ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ» σε πολυσυσκευασία 3 x 300 gr, με αριθμό παρτίδας L9209 016 03 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 31.08.2013, RMG042512.01, στοιχεία τα οποία αφορούν και στα δύο προϊόντα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι γαλλικής προέλευσης, και διακινούνται από την ως άνω αναφερόμενη ελληνική επιχείρηση «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. άμεσα έχει ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, η απεικόνιση της απλής συσκευασίας φαίνεται παρακάτω, να μην τα καταναλώσουν Το σχόλιο της διαιτολόγου

*
Listeria monocytogenes
: παθογόνος μικροοργανισμός που προσβάλλει τρόφιμα ζωικής προέλευσης πχ γάλα, τυρί, κρεατικά κ.α.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης με λιστέρια κυμαίνονται από είναι εμετος, κοιλόπονος, διάρροια και άλλες ενοχλήσεις έως μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, αποβολή του εμβρύου στις έγκυες, ακόμη και θάνατο.

Περισσότερο ευπαθή είναι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πχ ηλικιωμένοι,καρκινοπαθείς, πάσχοντες από AIDS , άτομα που κουράρονται με ανοσολογικά κορτικοστεροειδή. Επίσης οι διαβητικοί, οι πάσχοντες από έλκος κ.α.


Σχετικοί σύνδεσμοι
ΕΦΕΤ
Listeria monocytogenes

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, κρέμα συκωτιού, καλαμπόκι, κονσέρβα καλαμπόκι, λιστέρια, listeria