Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Ανάκληση προϊόντος: ταλιατέλλες με αυγά, Melissa

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 26/11/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε την διακίνηση προϊόντος «ταλιατέλλες με αυγά», που παρουσίαζε δυσάρεστη οσμή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Ταλιατέλλες με αυγά» των 500 g με LOT 0173 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν τις 22 Ιουνίου του 2012, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στην Ε.Ε. για την «ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ», (Βίωνος 1 Αθήνα ).

Η συγκεκριμένη παρτίδα είχε διανεμηθεί από την Αποθήκη Χονδρικού Εμπορίου ειδών παντοπωλείου «ΑΦΟΙ ΜΠΡΕΖΑ Ο.Ε», 1ο χλμ. Τυρνάβου - Κοζάνης. Η απεικόνιση του εν λόγω προϊόντος εμφανίζεται παρακάτω και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, εφετ, ταλλιατέλες, ταλιατέλες, Melissa

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Ζωάκια από τρόφιμα ... (εικόνες)

Όταν τα τρόφιμα γίνονται έμπνευση για χαρούμενες δημιουργίες...Υγ. Ευχαριστώ την αναγνώστρια του ιστολογίου που έστειλε τις εικόνες.

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Ανάκληση προϊόντος: τουρσί κίτρου

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 16/11/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος με πίκλες, παρασκευής Ηνωμένου Βασιλείου, από το καπάκι του οποίου παρατηρήθηκε μετανάστευση εποξειδωμένου σογιελαίου (ESBO), σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Pasco τουρσί-Lime, μέτρια καυτερή (Pasco Lime Pickle)» σε γυάλινο βαζάκι των 283 γραμμαρίων, με κωδικό προϊόντος (Art-Nr) 11574, αριθμό παρτίδας (batch) 80891 και ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2012, το οποίο διακινήθηκε στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση «ASIANA ΕΠΕ», Κορινθίας 36, ΑΘΗΝΑ. Η συνολική ποσότητα διακίνησης στην Ελληνική αγορά είναι 12 συσκευασίες.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος, η απεικόνιση του οποίου εμφανίζεται παρακάτω, από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

λέξεις κλειδιά: εφετ, ΕΦΕΤ, ESBO

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Ανάκληση προϊόντος: ξυλάκια για κινέζικο φαγητό (chopsticks)

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 16/11/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση chopsticks (ξυλάκια για κινέζικο φαγητό) κινέζικης προέλευσης, στα οποία παρατηρήθηκε μετανάστευση φορμαλδεΰδης *, σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Best Quality IMITATION IVORY Chopsticks» σε συσκευασία των 10 τεμαχίων, με κωδικό προϊόντος (Art-Nr) 19139, το οποίο διακινήθηκε στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση «ASIANA ΕΠΕ», Κορινθίας 36, ΑΘΗΝΑ. Η συνολική ποσότητα διακίνησης στην Ελληνική αγορά είναι 13 συσκευασίες των 10 τεμαχίων.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος, η απεικόνιση του οποίου εμφανίζεται παρακάτω, από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιούν.
*Το σχόλιο της διαιτολόγου: 

Φορμαλδεΰδη ή μεθανάλη: πρόκειται για μία χημική ένωση που έχει πολλές χρήσεις πχ απολυμαντικό, συντηρητικό, αντισηπτικό κ.α. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά τοξική.

Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Μεγαλύτερες εκθέσεις σε φορμαλδεΰδη μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες.


Σχετικοί σύνδεσμοι:
ΕΦΕΤ
Μεθανάλη - Βικιπαίδεια

λέξεις κλειδιά: ξυλάκια, ξυλακια, chopsticks, εφετ, ΕΦΕΤ, φορμαλδεΰδη

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Η διατροφή στο διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια που κάθε χρόνο πλήττει όλο και περισσότερα άτομα. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει, αντιμετωπίζεται με φάρμακα ή ινσουλίνη, ενώ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του έχουν η διατροφή και η άσκηση.

Η προσεγμένη διατροφή στο διαβήτη  βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος σε σταθερά επίπεδα ή πιο απλά "ρυθμίζει το ζάχαρο". Παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς και στην πρόληψη των επιπλοκών από το διαβήτη, όπως είναι τα  καρδιαγγειακά νοσήματα.


Σε αντίθεση με τους μύθους και τις ανακρίβειες που ακούγονται, που θέλουν τη διατροφή του διαβητικού ατόμου ιδιαίτερα περίπλοκη, με αποκλεισμούς ολόκληρων ομάδων τροφίμων και με εξεζητημένα -και ενίοτε ακριβά- τρόφιμα, η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει ο διαβητικός δε διαφέρει από το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, με λίγη παραπάνω προσοχή, φυσικά.

Γενικές συμβουλές για διαβητικούς:

 • Να κάνετε 5-6 μικρά γεύματα μέσα στη μέρα παρά 2-3 μεγάλα
 • Να τρώτε συχνά: όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πολύσπορο ψωμί
 • Να καταναλώνετε ψάρι (2 φορές/εβδομάδα), θαλασσινά και άπαχο κρέας
 • Να προτιμάτε τα γαλακτοκομικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά πχ γιαούρτι 2%
 • Μπορείτε να τρώτε ανάλατους ξηρούς καρπούς (εκτός από κάσιους)
 • Μην τρώτε πέτσες, λίπη, βούτυρα, λαρδί και άλλα κορεσμένα λίπη
 • Αποφύγετε τα γλυκά που πλούσια σε ζάχαρη
 • Όχι αναψυκτικά ή χυμούς (νέκταρ) με ζάχαρη
 • Όχι αλάτι
 • Αλκοόλ*: επιτρέπονται 2 ποτήρια για άνδρες και 1 για γυναίκες/ημέρα. Πιείτε το ποτό παράλληλα με το γεύμα, όχι με άδειο στομάχι
 • Αποφύγετε τα λικέρ και τα πολύ γλυκά κρασιά όπως είναι η μαυροδάφνη.

*Προσοχή γιατί  το αλκοόλ γιατί κρύβει τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας

Γλυκαιμικός Δείκτης

Επιπλέον ο διαβητικός θα ακούσει συχνά τις φράσεις "γλυκαιμικός δείκτης" και "γλυκαιμικό φορτίο". Τί είναι αυτά;
 
Με λίγα λόγια, ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα εργαλείο που δείχνει πόσο γρήγορα ανεβαίνει η γλυκόζη (το ζάχαρο) του αίματος μετά από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου.Το γλυκαιμικό φορτίο αναφέρεται σε ολόκληρο το γεύμα

Οι διαβητικοί είναι καλό να προτιμούν τροφές με χαμηλό** (κάτω από 55) και μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη (55-70) και να αποφεύγουν αυτές με υψηλό δείκτη(70 και άνω). Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά τρόφιμα από κάθε κατηγορία.

Χαμηλού γλ δείκτη

φακές
κεράσια
γιαούρτι
ροδάκινο
γάλα
δαμάσκηνα
μήλο

Μεσαίου γλ δείκτη

ψωμί σίκαλης
σταφύλια
πορτοκάλια
σύκα
βρώμη
βερύκοκο
ζυμαρικά 

Υψηλού γλ δείκτη

άσπρο ψωμί
ρύζι
πατάτες
κορν φλεικς
μπισκότα
ποπ κορν

**πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, το αυγό έχουν γλ δείκτη 0.

Δηλαδή ο διαβητικός πρέπει να στερηθεί για πάντα ορισμένες τροφές όπως το ρύζι ή το ψωμί;

Όχι. Οι τροφές υψηλού γλυκ. δείκτη - η οποίες δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή αλάτι πχ ρύζι- μπορούν να καταναλωθούν παράλληλα με τροφές χαμηλού δείκτη ώστε να υπάρξει μία εξισορρόπηση .
πχ  ψωμί με κρέας, ρύζι με σπανάκι, πατάτες και λαχανικά

Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι να μη γίνονται υπερβολές στις ποσότητες των τροφίμων που καταναλώνονται, και να μην επιβαρύνονται με το μαγείρεμα (όχι πολύ αλάτι ή κύβοι μαγειρικής, όχι βούτυρα και λίπη-μόνο ελαιόλαδο, όχι τηγάνισμα κλπ).


Σχετικοί σύνδεσμοι:
Λίγα λόγια για το διαβήτη
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2010


λέξεις κλειδιά: διαβήτης, διαβητης, συμβουλές διατροφής, συμβουλες διατροφης, διαβητικός, διατροφή διαβητικού, Μεσογειακή διατροφή, γλυκαιμικός δείκτης, γλυακιμικος δεικτης, γλυκαιμικος δεικτης, γλυκαιμικό φορτίο, γλυκαιμικο φορτιο

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2010

14 Νοεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη


Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη εγκαινιάστηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), ως απάντηση στον προβληματισμό για την κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη παγκοσμίως.

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια, που αυτή τη στιγμή πλήττει 220 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο (Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας, 2010). Οι περισσότεροι από αυτούς πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, δηλ εκείνο τον τύπο διαβήτη ο οποίος κυρίως προκαλείται από εξωτερικά αίτια, γι αυτό και μπορεί -έως ένα βαθμό- να προληφθεί.

Τί προκαλεί διαβήτη τύπου ΙΙ ;
 1. Παχυσαρκία
 2. Έλλειψη άσκησης /καθιστική ζωή
 3. Κακής ποιότητας διατροφή πχ γλυκά, αλμυρά σνακ, πολλούς απλούς υδατάνθρακες, όχι αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης κλπ)
 4. Κληρονομικότητα
 5. Γήρας
 6. Υψηλή πίεση και χοληστερόλη
 7. Διαβήτης κυήσεως

Ποιές είναι οι επιπλοκές του διαβήτη;

Μακροχρόνια, οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη διαβήτη χωρίς την κατάλληλη θεραπεία είναι: τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, νέκρωση άκρων, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό κ.α


Πρόληψη διαβήτη τύπου ΙΙ - Τι μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει την έναρξη του διαβήτη;

Σε γενικές γραμμές:
 • Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 18,5-25)
 • Γυμναστείτε, έστω και ελαφριά πχ 30 λεπτά περπάτημα ή ποδήλατο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
 • Προσέξτε τη διατροφή σας πχ. 5 μικρά γεύματα την ημέρα, άφθονα φρούτα και λαχανικά κλπ
 • Κόψτε το κάπνισμα

Ποιά είναι τα συμπτώματα του διαβήτη; 


Ορισμένα από τα προειδοποιητικά σημάδια είναι :

Πολυουρία, πολυδιψία, έντονη πείνα, απώλεια βάρους.  Επίσης προβλήματα όρασης (θολή όραση), κόπωση, κράμπες, ξηροδερμία, πληγές που αργούν να επουλωθούν, αίσθημα «γαντιών» και άλλα.

Αν πιστεύετε ότι εμφανίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε με το γιατρό σας.


Trivia: Ο μπλε κύκλος, το σύμβολο της παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη δημιουργήθηκε το 2006. Ο κύκλος είναι το συχνότερο σχήμα που εμφανίζεται στη φύση και συμβολίζει τη θετική ενέργεια, τη ζωή και την υγεία. Το μπλε χρώμα συμβολίζει το χρώμα του ουρανού. Παράλληλα είναι το χρώμα της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών, που είναι ένας οργανισμός που προάγει την ειρήνη ανάμεσα στα κράτη.


Σχετικοί σύνδεσμοι:
World Diabetes Day
Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία
Ε.ΚΕ.ΔΙ

λέξεις κλειδιά: διαβήτης. διαβητης, διαβιτις, diabetes, παγκόσμια ημέρα διαβήτη, παγκοσμια ημερα διαβητη, διαβητικός, διαβητικος, διαβητης τύπου 2

  Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

  Προσοχή σε νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής

  Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΕΟΦ κυκλοφορούν προϊόντα με την ένδειξη "συμπλήρωμα διατροφής" ή "φυτικό συμπλήρωμα διατροφής", ωστόσο περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Παρακάτω βλέπουμε συγκεντρωτικά τα σκευάσματα αυτά από 26/8 έως10/11.

  *Η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.


  **Η σιβουτραμίνη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε φάρμακα για την απώλεια βάρους όπως το Reductil , Reduxade, και το Zelium  αλλά αποσύρθηκε πρόσφατα καθώς υπάρχουν ενδείξεις για παρενέργειες όπως αυξημένος κίνδυνος για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή κ.α. 

  Επιπλέον στις 5/10/2010 ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση για τις σοβαρές παρενέργειες του συμπληρώματος διατροφής Miracle Mineral Solution ή αλλιώς γνωστό ως MMS.

  "Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι το πιθανώς διακινούμενο και στην Ελλάδα, μη γνωστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής  «Miracle Mineral Solution» ή «MMS» είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, διότι όταν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία, έμμετο και διάρροια και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μειωμένη αρτηριακή πίεση, όπως προκύπτει από ενημέρωση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα. Εάν χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη αραίωση από την υποδεικνυόμενη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο και τα ερυθροκύτταρα, που είναι δυνατόν να καταλήξει σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

  Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

  Επισημαίνεται και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή."

  Για άλλη μια φορά αξίζει να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι να μην καταναλώνουμε συμπληρώματα διατροφής χωρίς να έχουμε συμβουλευτεί κάποιον επαγγελματία στο χώρο της υγείας (γιατρό, φαρμακοποιό, διαιτολόγο) καθώς και να επιλέγουμε αξιόπιστες πηγές για την αγορά τους, όπως είναι τα φαρμακεία.


  Σχετικοί σύνδεσμοι
  Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
  Επικίνδυνα τα Reductil, Reduxade και Zelium ? (σιβουτραμίνη)


  λέξεις κλειδιά: ΕΟΦ, συμπληρώματα διατροφής, simpliromata diatrofis, σιβουτραμίνη, σιβουτραμινη, sibutramine, sildenafil, απώλεια βάρους, στυτική δυσλειτουργία

  Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

  Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2010

  Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου από το 1996.

  Τα Πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού

  Μ ειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.
  Η  θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από την οστεοπόρωση.
  Τ  ο υποκατάστατο γάλακτος είναι νεκρή τροφή, η βιομηχανική επεξεργασία καταστρέφει τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματά του.
  Ρ  ωμαλέα παιδιά και έφηβοι για το μελλοντικό κόσμο μας.
  Ι  διαίτερα εύπεπτο, το μητρικό γάλα χωνεύεται από το μωρό σε 2-3 ώρες.
  Κ αρκίνος – ελάττωση συχνότητάς του στα παιδιά που έχουν θηλάσει.
  Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά.
  Σ ημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές.

  Θ ερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή.
  Η καλύτερη αρχή για τη ζωή ενός παιδιού και αναφαίρετο δικαίωμα.
  Λ ιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  Α ντισώματα, ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους.
  Σ υναισθηματικό δέσιμο Μητέρας - Παιδιού.
  Μ ειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών όπως άσθμα και έκζεμα.
  Ο ικονομικό, δεν κοστίζει στην οικογένεια και στο κράτος.
  Σ ημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού


  Το θέμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2010, που προωθείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA) και τη UNICEF είναι: «Μητρικός Θηλασμός: Μόνο Δέκα Βήματα - Ο φιλικός προς τα μωρά τρόπος».

  Τα «Δέκα Βήματα», τα οποία ψηφίστηκαν για πρώτη φορά το 1989 από την Π.Ο.Υ. και τη UNICEF, προτρέπουν κάθε κέντρο υγείας για εγκύους, νέες μητέρες και νεογνά για:
  1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας.
  2.  Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
  3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.
  4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση.
  5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
  6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα,εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
  7. Διευκόλυνση της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.
  8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.
  9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει.
  10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.

  Περισσότερη πληροφόρηση για το Μητρικό Θηλασμό
  • Στην Ελληνική ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr/bfweek.php μπορείτε να βρείτε όλο το ενημερωτικό υλικό για τηφετινή, αλλά και τις προηγούμενες Εβδομάδες Μητρικού Θηλασμού καθώς και πολλές άλλες χρήσιμες πηγές και αναφορές.
  • Μονάδα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα. Για μητέρες, αλλά και φορείς υγείας, τηλ.: 210 - 64 62 782
  • Επικοινωνήστε με το Σύλλογο «Οι φίλοι του Μητρικού Θηλασμού» ώρες 17:00-19:00, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη στο τηλέφωνο: 210 600 6196 email: autd1@ath.forthnet.gr - για πληροφορίες εκπαίδευσης.

  Τα παραπάνω είναι απoσπάσματα από το ενημερωτκό φυλλάδιο της Unicef  :
  Μητρικός Θηλασμός - Η Καλύτερη Αρχή για τη Ζωή


  Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Θηλασμός 2010

  Στα πλαίσια της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2010, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου,  απλές μητέρες διοργανώνουν εκδήλωση  Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Ο στόχος είναι διπλός : να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να θηλάσουν και παράλληλα ότι ο θηλασμός σε δημόσιο χώρο δεν αποτελεί ταμπού αλλά μία φυσιολογική διαδικασία.

  Τα σημεία στα οποία θα συγκεντρωθούν οι μητέρες στη μία ώρα το Σάββατο είναι:
  • Αθήνα: Στο Σύνταγμα, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
  • Θεσσαλονίκη: Στον Λευκό Πύργο
  • Πάτρα: Στην Πλατεία Όλγας
  • Βόλος: Στην Πλατεία Ελευθερίας
  • Ηράκλειο Κρήτης: Στην Πλατεία Ελευθερίας, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
  • Σύρος: Στην Πλατεία Μιαούλη
  • Κόρινθος: Στα Περιβολάκια
  • Λάρισα: στην Πλατεία Ταχυδρομείου (Ιατρική Σχολή) 
  Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την εκδήλωση:  Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 

  Λέξεις κλειδιά : Εβδομάδα μητρικού θηλασμού, θηλασμός, πανελλαδικός ταυτόχρονος θηλασμός, μητρικός θηλασμός, μητρικος θηλασμος, thilasmos

  Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

  Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός σε επτά πόλεις της Ελλάδας

  Η αγάπη και το ενδιαφέρον απλών μητέρων για τον μητρικό θηλασμό ήταν η σπίθα για την οργάνωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού 2010

  Επειδή το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά αλλά για αρκετούς λόγους ο μητρικός θηλασμός έχει μειωθεί στη χώρα μας απλές μητέρες διοργανώνουν, με αφορμή την Εβδομάδα Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), εκδήλωση ταυτόχρονου και δημόσιου θηλασμού. Στόχος είναι να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να θηλάσουν και παράλληλα ότι ο θηλασμός δεν αποτελεί ταμπού.

  Οι μητέρες λοιπόν καλούνται να θηλάσουν τα μωρά τους ταυτόχρονα με πολλές άλλες μητέρες στην Ελλάδα, που πρόκειται να συγκεντρωθούν το προσεχές Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010, και ώρα 13:00 σε προκαθορισμένα σημεία της χώρας.

  Τα σημεία στα οποία θα συγκεντρωθούν οι μητέρες στην Ελλάδα είναι:
  • Αθήνα: Στο Σύνταγμα, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
  • Θεσσαλονίκη: Στον Λευκό Πύργο
  • Πάτρα: Στην Πλατεία Όλγας
  • Βόλος: Στην Πλατεία Ελευθερίας
  • Ηράκλειο Κρήτης: Στην Πλατεία Ελευθερίας, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
  • Σύρος: Στην Πλατεία Μιαούλη
  • Κόρινθος: Στα Περιβολάκια
  Η εκδήλωση έχει την ευγενική υποστήριξη  του mitrikosthilamos.com *


  Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου:

  "Ελάτε να θηλάσουμε όλες μαζί !!!

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 1-7 Νοεμβρίου 2010

  Ο μητρικός θηλασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλίσουμε πως τα παιδιά έχουν τη σωστή διατροφή ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή τους. Δυστυχώς όμως στην εποχή μας ο θηλασμός έχει υπονομευθεί. Ο θηλασμός είναι στην πραγματικότητα τέχνη και όχι επιστήμη. Και η τέχνη αυτή φαίνεται ότι χάθηκε στο διάβα του χρόνου.

  Ενώ είναι γνωστό ότι ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο, οι κοινωνικές δομές (αντιλήψεις, γυναικεία εργασία, μαιευτήρια, κ.λπ.) δεν ευνοούν αυτήν την επιλογή. Η τέχνη χάθηκε, κι ενώ ο θηλασμός αποτελεί φυσική διαδικασία, απαιτεί πλέον εκπαίδευση και ενθάρρυνση γιατί στην πρώτη δυσκολία είναι εύκολο να χορηγηθεί ένα υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος σε σκόνη.

  Καλούνται λοιπόν όλες οι θηλάζουσες μητέρες να παρευρεθούν στα προκαθορισμένα σημεία της χώρας το Σάββατο 6/11 και ώρα 13:00.

  Με την πραγματοποίηση δημόσιου θηλασμού θα δώσουμε το μήνυμα ότι όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν και ότι δεν πρέπει πια ο θηλασμός να θεωρείται ταμπού.

  Ας δώσουμε στα παιδάκια μας αυτό που τους αξίζει… ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!"
  (Σημείωση : Αν έχετε ενημέρωση για κάποια άλλη πόλη ή οργανώνετε κάτι ανάλογο, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο mitrikosthilasmos@gmail.com για την προβολή και προώθησή του!)


  * Το "Μητρικός Θηλασμός - Μητέρα & Παιδί"  (www.mitrikosthilasmos.com) είναι ο κόμβος για την ενημέρωση και υποστήριξη των νέων γονιών. Είναι στημένο εξολοκλήρου από μια μαμά WAHM (μητέρα που εργάζεται από το σπίτι), η οποία έχει βάλει όλη της την αγάπη για το θηλασμό και όλο το μεράκι, για να προσφέρει έργο και βοήθεια σε όλες τις μητέρες που θέλουν να βοηθηθούν και να ενημερωθούν πάνω σε θέματα που αφορούν την γονιμότητα, την τεκνοποίηση, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την μητρότητα, τον θηλασμό, την οικογένεια, την υγεία και γενικά τη ζωή με το παιδί.


  Σχετικοί σύνδεσμοι :
  Μητρικός Θηλασμός - Μητέρα & Παιδί
  Ταυτόχρονος Θηλασμός- Πάτρα (Facebook)


  λέξεις κλειδιά: Εβδομάδα Θηλασμού, θηλασμός, θηλασμος, μητρικός θηλασμός, Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός