Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Χορτοφαγική Τσικνοπέμπτη στο Κέντρο Νέων Κορινθίας!

Πρόσκληση από τη Χορτοφαγική Κοινότητα Κορίνθου, για μία εναλλακτική Τσικνοπέμπτη.


“ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!!”
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου

Ελάτε να γιορτάσουμε και να γευτούμε “απο-κρεάτικες” λιχουδιές με κουβεντούλα και μουσική.

Διοργάνωση : “Χορτοφαγική Κοινότητα Κορίνθου”


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 
μετά τις 21.00..

ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ 112

"Το καθήκον μας είναι να απελευθερωθούμε εξαπλώνοντας τον κύκλο της συμπόνιας για να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα και την ολική ομορφιά της φύσης"
    Άλμπερτ ΑϊνστάινΣχετικοί σύνδεσμοι
Βιταμίνη Β12 και χορτοφαγία 
Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας

λέξεις κλειδιά: Κόρινθος, Κέντρο Νέων Κορινθίας, χορτοφαγια, χορτοφαγία,  
Χορτοφαγική Κοινότητα Κορίνθου, Τσικνοπέμπτη

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Πρόστιμα συνολικού ύψους 789,000 ευρώ μοίρασε ο ΕΦΕΤ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 789,000 ευρώ επέβαλε ο ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις τροφίμων που δεν τηρούσαν τις ισχύουσες διατάξεις.

http://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=316

Άλλαξε η σελίδα του ΕΦΕΤ

Μετά από αρκετά χρόνια η σελίδα του Ενιαίου Φορέα  Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανανεώθηκε. Πλέον είναι ένα καλαίσθητο πόρταλ και το βρίσκουμε στη διεύθυνση http://portal.efet.gr

 Καλορίζικο!

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία για το Κρασί της Νεμέας

πηγή εικόνας
Η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη στην Ελλάδα είναι η Νεμέα και τα κρασιά της είναι τα πιο φημισμένα.Όμως πόσα για ξέρουμε για την ιστορία της; για την ιστορία του κρασιού;

Το Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών διοργανώνει ομιλία με θέμα  "Κρασί της Νεμέας-Ιστορική Αναδρομή". Την ομιλία θα κάνει ο πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας Γιώργος Κωστούρος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, ώρα 6μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κιάτου (Κλεισθένους 57). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Info: Το Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών βρίσκεται στην οδό Κροκιδά 44 , Κιάτο
Τηλ. 2742022280 Fax: 2742020271

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Καρκίνος, τα καρκινικά κύτταρα μοιάζουν με τη μορφή που έχουν τα πόδια και οι δαγκάνες του καβουριού, εξ ου και το όνομα του  πηγή εικόνας

Ο καρκίνος είναι μία βαριά και ύπουλη ασθένεια. Παρότι η ιατρική έχει εξελιχθεί πολύ ως προς την αντιμετώπιση του και πολλοί άνθρωποι πλέον καταφέρνουν να νικήσουν αυτόν τον "εσωτερικό εχθρό", ο καρκίνος παραμένει μία σημαντική αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 84 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν πεθάνει από καρκίνο σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο διάστημα 2005-2015 χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση.

"Καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις"

Είναι προτιμότερο να προλάβει κανείς την εμφάνιση του καρκίνου παρά να χρειαστεί να τον θεραπεύσει αφού έχει εμφανιστεί. Πρόληψη του καρκίνου, είναι δυνατόν;

Κι όμως είναι. Έχει αποδειχθεί ότι περίπου 40% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν. Εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλοί τύποι καρκίνων οφείλονται σε αίτια τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, συνεπώς μπορούν να τροποιηθούν.

Κύρια αίτια εμφάνισης καρκίνου:
Κάπνισμα
Παχυσαρκία
Κακή διατροφή
Έλλειψη φυσικής διαστηριότητας
Κατάχρηση αλκοόλ
Μικροβιακές μολύνσεις *
Μόλυνση περιβάλλοντος
Έκθεση σε καρκινογόνα στο χώρο εργασίας
Ακτινοβολία

*πχ HPV--> καρκίνος της μήτρας , Ηπατίτιδα Β--> καρκίνος ήπατος κλπ

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μόνο η παχυσαρκία και η χαμηλή φυσική δραστηριότητα ευθύνονται για 274.000 θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως, κάθε χρόνο, ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά κάνει το κάπνισμα, το οποίο σκοτώνει 1.5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.

Σχήμα 1: Η συμμετοχή επιλεγμένων παραγόντων κινδύνου σε όλους τους θανάτους από καρκίνο, παγκοσμίως (γαλάζια γραμμή), σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (πράσινη γραμμή) και υψηλού εισοδήματος (μπλε).

πηγή σχήματος
 Τα αίτια με τη σειρά που εμφανίζονται στο ραβδόγραμμα: κάπνισμα, αλκοόλ, χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χαμηλή φυσική δραστηριότητα, ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV). 

Σωματικό βάρος και καρκίνος

Όπως είδαμε παραπάνω η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η κακή διατροφής αποτελούν παράγοντες εμφάνισης καρκίνου.

Καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία: καρκίνος του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, της μήτρας, των νεφρών και του στήθος σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Το 40% των καρκίνων της μήτρας οφείλονται στο αυξημένο σωματικό βάρος.

Το αυξημένο σωματικό βάρος και η καθιστική ζωή είναι ένας ακόμη πιο φονικός συνδυασμός :  ευθύνονται για 88.000 θανάτους από καρκίνο του στήθους και 159.000 θανάτους από καρκίνο του παχέως εντέρου κάθε χρόνο.

Πρόληψη

Τα πράγματα δεν χρειάζεται να γίνουν έτσι. Μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να κάνουμε άμεσα δραστικές αλλαγές, που θα μας δώσουν μία ευκαιρία για ένα μέλλον με περισσότερη υγεία.

  • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Για να μάθεις εάν έχεις φυσιολογικό βάρος για το ύψος σου υπολόγισε τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Τα φυσιολογικά όρια είναι από 18,5-25. Εάν έχεις ΔΜΣ πάνω από 25 ίσως χρειαστεί να χάσεις βάρος.
  • Τρώγε υγιεινά. Να τρως κάθε μέρα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Να τρως 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά την ημέρα. Να τρως συχνά όσπρια, ψάρια, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Να μαγειρεύεις μόνο με ελαιόλαδο.
  • Να αποφεύγεις τα λιπαρά και τα τηγανητά, τα αλλαντικά καθώς και το κόκκινο κρέας.
  • Πίνε αλκοόλ αλλά με μέτρο. 1-2 ποτήρια για τους άνδρες/ημέρα και 1 για τις γυναίκες. Προτίμησε το κρασί από άλλα αλκοολούχα ποτά.
  • Περπάτα περισσότερο, άσε το αυτοκίνητο ένα τετράγωνο πιο μακριά από τον προορισμό σου, άρχισε να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κάνε ποδήλατο, ξεκίνησε ένα σπορ, γράψου στο γυμναστήριο, κάνε ό,τι μπορείς για να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα.
  • Κόψε το κάπνισμα ΤΩΡΑ
  • Προστάτευσε το δέρμα σου από την ηλιακή ακτινοβολία (αντηλιακό, μακρυμάνικα ρούχα, μεγάλα καπέλα)
Και μην ξεχνάς να κάνεις τις προληπτικές εξετάσεις που σου έχει συστήσει ο γιατρός σου (τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, ακτινογραφία παχέος εντέρου, κολονοσκόπηση κλπ).


Μέρος των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν για το παραπάνω άρθρο προέρχονται από τον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- WHO

Σχετικοί σύνδεσμοι
Δείκτης Μάζας Σώματος 
Ομιλία με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
How to implement effective cancer prevention by controlling major avoidable cancer risk factors.  WHO

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Η μαστίχα έγινε κάψουλα

 μαστίχα, πηγή εικόνας

Γνωστή η μαστίχα και οι ιδιότητές της. Οι αρχαίοι Έλληνες και άλλοι λαοί (Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι) τη χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο. Θεωρήθηκε φάρμακο  για τη βρογχίτιδα, παθήσεις του αίματος, του στομάχου, εντέρου και ήπατος και πολλά άλλα.

Σήμερα η επιστήμη παραδέχεται τη θετική της επίδραση στη στοματική υγεία καθώς και στις διαταραχές του στομάχου και του εντέρου, όπως είναι η δυσπεψία, το έλκος, η νόσος του Crohn κ.α.

Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς φυσική μαστίχα, σκόνη μαστίχας, μαστιχέλαιο, τσίχλες, καραμέλες, γλυκά με μαστίχα και πολλά άλλα προϊόντα της. 

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) λοιπόν παίρνει την πρωτοβουλία και λανσάρει ένα νέο προϊόν : τη μαστίχα σε κάψουλα. Η κάψουλα αποτελείται από ένα εξωτερικό κάλυμμα φυτικής προέλευσης και το εσωτερικό της τι άλλο θα μπορούσε να είναι παρά φυσική μαστίχα Χίου.

Τα πλεονεκτήματα του σκευάσματος είναι ότι θεωρείται ευκολότερο στην κατάποση από τη σκόνη μαστίχας, καθώς αυτή διαλύεται δύσκολα στο νερό ενώ μέρος της ουσίας μένει στο στόμα.

Το σκεύασμα πήρε την έγκριση του ΕΟΦ ως "προϊόν ειδικής διατροφής" τον Δεκέμβριο του 2010  και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά.

Εκτεταμένο άρθρο για την κάψουλα μαστίχας δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, 29/01/11
Κάψουλες μαστίχας για γερό στομάχι


λέξεις κλειδιά: μαστίχα, κάψουλα μαστίχας, καψουλα μαστιχας

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Επικίνδυνα προϊόντα αδυνατίσματος

Προϊόντα που διακινούνται μέσω διαδικτύου και υπόσχονται αδυνάτισμα πολλές φορές είναι νοθευμένα με φαρμακευτικές ουσίες, που μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στην ανθρώπινη υγεία.

Τα τελευταία δελτία τύπου του ΕΟΦ μας προειδοποιούν για  2 από αυτά:
  • Relacore, νοθευμένο με την απαγορευμένη ουσία σιβουτραμίνη
  • FAT BURNER No. 1,  νοθευμένο με παράγωγα των ουσιών sildenafil (φαρμακευτική ουσία) και σιβουτραμίνης
Παρακάτω ακολουθούν τα δελτία τύπου

7/1/2011

RELACORE 

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι τo προϊόν RELACORE, το οποίο διακινείται παράνομα ως συμπλήρωμα διατροφής που προορίζεται για απώλεια βάρους χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένο με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, σύμφωνα με ενημέρωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα. Επισημαίνεται ότι η ουσία σιβουτραμίνη έχει αποσυρθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.28/12

Νοθευμένο προϊόν FAT BURNER No.1 

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι το προϊόν FAT BURNER No. 1, το οποίο διακινείται πιθανώς και στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου χωρίς να είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένο με παράγωγα των ουσιών sildenafil και sibutramine, σύμφωνα με ενημέρωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα.

Το συγκεκριμένο προϊόν προωθείται ως φυτικό προϊόν που προορίζεται για την απώλεια βάρους και, όπως προέκυψε από εργαστηριακή ανάλυση, περιέχει παράγωγα των ουσιών sildenafil και sibutramine, χωρίς να αναφέρονται στην επισήμανση του προϊόντος. Η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Η δραστική ουσία sibitramine έχει αποσυρθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Σχετικοί σύνδεσμοι
Επικίνδυνα τα Reductil, Reduxade και Zelium ? (σιβουτραμίνη)
λέξεις κλειδιά: ΕΟΦ, νοθεία, συμπληρώματα διατροφής, συμπληρωματα διατροφης, simpliromata diatrofis, siboutramine,σιβουτραμίνη, sildenafil