Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Η ΕΕ βάζει τέλος στη χρήση της διφαινόλης στα μπιμπερό

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Απριλίου 2011, από την 1η Μαΐου  απαγορεύεται η χρήση της διφαινόλης Α για την κατασκευή μπουκαλιών βρεφικής διατροφής (μπιμπερό).

Ακόμα, από την 1η Ιουνίου θα απαγορευτεί η διάθεση, καθώς και η  εισαγωγή στην ευρωπαϊκή αγορά, μπιμπερό που έχουν διφαινόλη.

Για να θυμηθούμε, η διφαινόλη Α (ή δισφαινόλη) είναι μία χημική ουσία, που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πλαστικών ειδών, μεταξύ άλλων πλαστικών δοχείων αποθήκευσης φαγητού και μπουκαλιών.

Κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στον άνθρωπο όπως καρκίνο, διαβήτη, διαταραχές του θυρεοειδούς κ.α.


Σήμανση για τη διφαινόλη Α

Συνήθως τα πλαστικά με αυτό σήμα περιέχουν BPA
Πλαστικά με αυτό το σήμα είναι πιθανό να περιέχουν BPA


Περισσότερα για τη διφαινόλη:
Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά 2

Νομοθεσία
Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 321/2011 της Επιτροπής, της 1ης Απριλίου 2011 

Λέξεις κλειδιά: διφαινόλη, διφαινολη, δισφαινόλη, δισφαινολη, δισφαινόλη Α, μπιπερό, μπιμπερο, bisphenol A, bibero, Ευρωπαική Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Εκτελεστικός κανονισμός

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Σπαράγγι: ένα λαχανικό της άνοιξης

πηγή εικόνας

Το σπαράγγι είναι ένα φυτό που συναντάται από την αρχαιότητα στον Ελλαδικό χώρο, ως ένα άγριο χόρτο με ιδιαίτερη γεύση, ενώ μόλις το 1960 άρχισε η συστηματική του καλλιέργεια στην Ελλάδα.

Στο σπαράγγι έχουν αποδοθεί πολλές ιδιότητες όπως διουρητικό, αντικαρκινικό, αφροδισιακό, ενισχυτικό της μνήμης και άλλα, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα η περιεκτικότητά του σε θερμίδες είναι πολύ χαμηλή, μόλις 23 θερμίδες ανά 100 γρ ωμού σπαραγγιού!

Σύσταση ωμού σπαραγγιού
Τα θρεπτικά συστατικά στο σπαράγγι

Σε γενικές γραμμές το σπαράγγι έχει ικανοποιητικές ποσότητες  βιταμινών όπως : φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε,  βιταμίνη C, ρετινόλη (προβιταμίνη Α), νιασίνη κ.α. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το βράσιμο μπορεί να καταστραφεί το 27-40% των βιταμινών.

Ακόμα περιέχει κι άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι η γλουταθειόνη. Επίσης έχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία:  κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ασβέστιο , σελήνιο κ.α.

Τέλος, είναι πηγή φρουκτο-ολιγοσακχαριτών, ένα είδος υδατανθράκων που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια).

Από την άλλη το σπαράγγι έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, συνεπώς δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά από άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα ή υπερουρικαιμία.

πηγή εικόνας

Φρέσκα σπαράγγια βρίσκουμε την άνοιξη, ενώ τις υπόλοιπες εποχές είναι διαθέσιμα σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα.

Μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους, βραστά ή στον ατμό, στη σχάρα ή στο φούρνο, τηγανητά ή στο φούρνο μικροκυμάτων, φτάνει να υπάρχει καλή διάθεση και φαντασία.

Μερικές συνταγές με σπαράγγια:

Σαλάτα νισουάζ
Φιλέτο Tres chic (με σπαράγγια)
Ρυζότο με σπαράγγια
Σπαραγγόσουπα βελουτέ
Ομελέτα με σπαράγγια


Και μία δυσάρεστη πτυχή:
Έχει παρατηρηθεί ότι στους περισσότερους ανθρώπους παρουσιάζεται μία δυσάρεστη οσμή στα ούρα μετά την κατανάλωση σπαραγγιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην υγεία.Σχετικοί σύνδεσμοι
Asparagus Wkipedia
ΗΛΙΟΣ - ελληνικό σπαράγγι
Excretion and Perception of a Characteristic Odor in Urine after Asparagus Ingestion: a Psychophysical and Genetic Study
Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health


λέξεις κλειδιά: σπαράγγι, σπαραγγι, sparagi, asparagus,  γλουταθειόνη, γλουταθιόνη, αντιοξειδωτικά

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Ενημερωτική εκδήλωση για την οστεοπόρωση στο Βέλο Κορινθίας

 Δελτίο τύπου 

Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση σε συνεργασία με το Κ.Α.Π.Η. Δ. Βέλου σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνουν το Σάββατο 9 Απριλίου 2011, ώρα 17:30 με θέμα: «Οστεοπόρωση, η σιωπηλή επιδημία», στην αίθουσα του Κ.Α.Π.Η.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κόσμου από εξειδικευμένους επιστήμονες σχετικά με την οστεοπόρωση, την πρόληψη, την διατροφή και πολλά άλλα.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δύο κύρια μέρη: την πραγματοποίηση δωρεάν μετρήσεων οστικής πυκνότητας, και τη διεξαγωγή ενημερωτικών ομιλιών από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8/4/2011 ώρες 11:00 έως 15:00 και 17:00 έως 20:00 καθώς και το Σάββατο 9/4/2011 ώρες 10:30 έως 15:00 στο Κ.Α.Π.Η. Δ. Βέλου. Οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας θα πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 2742035310.

Η είσοδος για τις ομιλίες είναι ελεύθερη για όλους.

Η πρόσκληση στην εκδήλωση αφορά άτομα κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για ένα θέμα υγείας που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις. Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση πρεσβεύει πως η ενημέρωση αποτελεί την αρχή της πρόληψης και της σωστής αποκατάστασης και συμβουλεύει τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους να παρακολουθούν θέματα υγείας ακόμη κι αν δεν τους αφορούν άμεσα.


Διαβάστε στη συνέχεια λίγα λόγια για τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση