Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Φεστιβάλ Τσακωνιάς 2011, 1&2 Ιουλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

μελιτζάzz, η [ουσ.]: [1] το είδος μουσικής jazz που παίζεται μόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και συνοδεύεται απαραίτητα από εκλεκτούς μεζέδες και εδέσματα της πραγματικής τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου. [2] η πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η γλυκιά σαν μέλι τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη ή ως γλυκό μελιτζανάκι.

Φέτος στο Λεωνίδιο τα μαγειρέματα και οι μελιτζανογεύσεις θα είναι πολύ jazz.
Ντόπιοι μάγειρες αλλά και καταξιωμένοι chef, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Τσακωνιάς 2011, θα διαμορφώσουν συνθήκες γαστρονομικής απόλαυσης.


Η παραδοσιακή τοπική κουζίνα, από αιώνων γνήσιος εκφραστής της μεσογειακής γαστρονομίας της Τσακωνιάς, θα προσφέρει πολλές από τις γεύσεις του Φεστιβάλ. Παράλληλα όμως, αναζητήσεις και πειραματισμοί πάνω στην παράδοση, πρωτόγνωροι γευστικοί συνδυασμοί, σύγχρονη μαγειρική αντίληψη και τολμηρές γευστικές προτάσεις δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν ουρανίσκο. Και όλα αυτά με βάση τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Τσακωνιάς και κυρίως την τσακώνικη μελιτζάνα.

Την Παρασκευή και το Σάββατο 1-2 Ιουλίου 2011 φευγάτες jazz γεύσεις αλλά και φευγάτες jazz μουσικές θα παίζουν στο Λεωνίδιο. Ο διατηρητέος ιστορικός και παραδοσιακός οικισμός, τα παλιά αρχοντικά του, τα σοκάκια και τα πυργόσπιτά του θα γεμίσουν με ήχους jazz, ethnic, swing και latin, χωρίς όμως να ξεχαστούν τα ποιοτικά ελληνικά ακούσματα έντεχνου, λαϊκού και ρεμπέτικου.

Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά, πολύτιμοι τόποι της ιστορίας, της παράδοσης, του φυσικού περιβάλλοντος, των ανθρώπων και των αξιών, σας περιμένουν για στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης.
Κι εμείς, με τις jazz μελιτζάνες μας και τις jazz μουσικές μας, θα σας υποδεχτούμε με το πιο jazz καλωσόρισμα, το καλώς ήλθατε από την τσακώνικη γλώσσα:

Καούρ εκάνατε!


μελιτζάzz Λεωνιδίου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ 2011
Λεωνίδιο, Παρασκευή & Σάββατο 1-2 Ιουλίου 2011
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ:
Website: www.FestivalTsakonias.gr
E-mail: festivaltsakonias@gmail.com
Τηλέφωνο: 27570.22807-9 (Άννα Κορδονούρη, Άννα Κοδέλλα)
Διοργάνωση: Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Αναπτυξιακή εταιρεία Πάρνωναλέξεις κλειδιά : φεστιβάλ μελιτζάνας, μελιτζάνα, μελιτζανα, Τσακωνιά

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Ανάκληση κρασιού ΙΝΟ

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση ορισμένων παρτίδων κρασιού, που έχουν εμφιαλωθεί από 23/11/2010 έως και 15/5/2011, της εταιρείας "ΙΝΟ Α.Ε." λόγω υποψίας ύπαρξης θραυσμάτων γυαλιού. Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου, όπου αναγράφονται λεπτομερώς οι εμπορικές επωνυμίες του κρασιού και οι αριθμοί παρτίδας.

F8244_Deltio_Typou_10_06_2011
Λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, εφετ, ΙΝΟ, ΙΝΟ Α.Ε. φιάλες, γυαλί, γυαλι, γυαλί σε φιάλη κρασιού, ανάκληση κρασιού, κρασί, κρασι

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Ανάκληση μπισκότων αμυγδάλου από τον ΕΦΕΤ

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ 8/6/2011

"Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί, και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε την ύπαρξη γλυκαντικού (Ε955) Σουκραλόζη, του οποίου η χρήση δεν επιτρέπεται στο προϊόν «μπισκότα αμυγδάλου χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» ."

F5730_deltio_typou_08_06_2011λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, σουκραλόζη, μπισκότα αμυγδάλου

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Συμβουλές υγιεινής για προφύλαξη απο το E.coli

Με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα μόλυνσης με το βακτήριο E.coli  στη Γερμανία και αλλού ο ΕΦΕΤ εξέδωσε προληπτικά ένα φυλλάδιο με συμβουλές υγιεινής για τους καταναλωτές.
F22551 Enimerotiko Site 060611


Σχετικοί σύνδεσμοι:
Το επίστημο portal του ΕΦΕΤ
Κρούσματα E.coli ανησυχούν την Ευρώπη

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Αποτυχία το πρόγραμμα διανομής φρούτων στους μαθητές


Απέτυχε στην πράξη το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές. Η ιδέα φαινόταν καλή: να μοιράζονται δωρεάν φρούτα στα σχολεία, βοηθώντας τα παιδιά να υιοθετήσουν καλές διατροφικές συνήθειες, να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία και παράλληλα να υποστηρίζονται οι τοπικοί αγρότες. Το τριετές πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2009, με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το 59% της χρηματοδότησης) ξεκίνησε με καλές προοπτικές αλλά στην πορεία κάτι δεν πήγε σωστά.

Τι πήγε στραβά;
 • Ανυπαρξία σχετικού μαθήματος που θα ενημέρωνε τα παιδιά για τις αρχές τις υγιεινής διατροφής
 • Μεγάλη καθυστέρηση στην διανομή των φρούτων. Φέτος μοιράστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο πριν τη λήξη η σχολική χρονιάς. Σημειωτέον, τα μήλα που μοιράστηκαν είχαν συλλεχθεί το Νοέμβριο, και ως τώρα φυλλάσονταν σε ψυγεία.
 • Υποβαθμισμένη ποιότητα προϊόντων λόγω ύπαρξης απαγορευμένων ουσιών στα φρούτα. Συγκεκριμένα, στις σταφίδες που μοιράστηκαν εντοπίστηκε η ουσία Pirimiphos methyl, η οποία είναι τοξική.
Επιπρόσθετα φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλοι κανονισμοί που δεν τηρήθηκαν (πχ σύστημα ιχνηλασιμότητας, ανυπαρξία συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρησης). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα γραφόμενα στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (18/6/2009) για "[τα εθνικά μας προϊόντα], που αποτελούν πρότυπα ποιοτικής διατροφής".

Η Τάνια Γεωργιοπούλου γράφει στην Καθημερινή ένα εκτενές άρθρο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αξίζει να το διαβάσετε :Σταφίδες με φυτοφάρμακο στα σχολεία


λέξεις κλειδιά : σταφίδες, σταφιδες, φυτοφάρμακα, πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Ήρθε το τέλος για τη Μεσογειακή πυραμίδα;

Φυσικά δεν αναφερόμαστε στις αρχές της Μεσογειακής διατροφής αλλά στη σχηματική τους απεικόνιση, που ως τώρα είχε τη μορφή της πυραμίδας.

Η Μεσογειακή πυραμίδα διατροφής είναι ένα σχήμα που προτάθηκε από το πανεπιστήμιο του Harvard για να συνοψίσει με εύληπτο τρόπο τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής : Δημητριακά ολικής άλεσης, πολλά φρούτα και λαχανικά, μέτρια κατανάλωση ψαριών και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτίμηση στα λίπη φυτικής προέλευσης, όπως το ελαιόλαδο.
Κατά τη διάρκεια των χρόνων η πυραμίδα υφίστατο διάφορες αλλαγές, χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα βασικά στοιχεία.


Το 2005 το αμερικάνικο υπουργείο Γεωργίας (USDA) δημιούργησε μία νέα έκδοση της διατροφικής πυραμίδας, γυρισμένη στο πλάι, με περισσότερα χρώματα, η οποία περιελάμβανε και την φυσική δραστηριότητα. Ωστόσο η συγκεκριμένη πυραμίδα (MyPyramid) θεωρήθηκε ότι ήταν ασαφής και ότι δε βοηθούσε το κοινό να καταλάβει πως να διατρέφεται σωστά στην πράξη.

Έτσι, πριν από λίγες μέρες, στις 2 Ιουνίου, οι επιστήμονες του αμερικάνικου υπουργείου Γεωργίας , στα πλαίσια μίας νέας καμπάνιας κατά της παχυσαρκίας, παρουσίασαν μία εντελώς διαφορετική εικόνα : το διατροφικό (μου) πιάτο (MyPlate).


Πρόκειται για ένα απλό σχήμα, που αποτελείται από ένα πιάτο χωρισμένο σε 4 μέρη : δημητριακά, πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά, και από 1 μικρότερο κύκλο που αντιπροσωπεύει τα γαλακτομικά.

Παρατηρώντας το βλέπουμε ότι το μισό πιάτο αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. 'Η αλλιώς ότι τα λαχανικά που καταναλώνουμε πρέπει να είναι σε ίση ποσότητα με τα δημητριακά. Χονδρικά οι αναλογίες είναι: 30% δημητριακά, 30% λαχανικά, 20% φρούτα και 20% πρωτεΐνη.

Παράλληλα, το εικονίδιο συνοδεύεται από ορισμένες συμβουλές όπως : προτιμήσετε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, φροντίστε ώστε το μισά τουλάχιστον δημητριακά να είναι ολικής άλεσης, μην πίνετε αναψυκτικά κλπ.

Από τη μία το σχήμα θεωρείται απλό, κατανοητό και πρακτικό.  Η πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Michelle Obama δήλωσε για το διατροφικό πιάτο: 
"Οι γονείς δεν έχουν το χρόνο να ζυγίσουν ακριβώς 3 ουγγιές κοτόπουλο ή να βρουν πόσο είναι μία μερίδα ρύζι ή μπρόκολο. Αλλά έχουμε το χρόνο να ρίξουμε μία ματιά στα πιάτα των παιδιών μας... Εφ΄όσον τρώνε κανονικές μερίδες, το μισό του γεύματος είναι φρούτα και λαχανικά, μαζί με άλιπη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής άλεσης και καταναλώνουν γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, τότε είναι καλά. Είναι τόσο απλό."

Από την άλλη πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το πιάτο έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Αν και απεικονίζει πολύ καλά τις επιθυμητές ποσότητες παραλείπει τις αναφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διατροφής.

Για παράδειγμα, δεν γίνεται κάποιος διαχωρισμός στην πρωτεΐνη, σε αντίθεση με την κλασική πυραμίδα που προτείνει τη συχνότερη κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών με χαμηλά λιπαρά όπως το ψάρι ή το κοτόπουλο και φυσικά των φυτικών πρωτεϊνών (όσπρια)  και λιγότερο συχνά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (πρωτεΐνη πλούσια σε λιπαρά, θερμίδες, χοληστερόλη). Παρομοίως, δε γίνεται διαχωρισμός μεταξύ φρούτων και χυμών (σαφώς η πρώτη επιλογή είναι προτιμότερη).
Σχετικά με τα λίπη,  δε γίνεται καμία αναφορά, ούτε ως προς την ποσότητα, ούτε ως προς το είδος αυτών (λάδι, μαργαρίνες, βούτυρο γάλακτος, ξηροί καρποί κλπ).

Τέλος, δεν δίνεται κάποια συμβουλή ως προς τον τρόπο χειρισμού των τροφίμων πχ να αποφεύγουν τα τηγανητά τρόφιμα, να προτιμούν τα ωμά λαχανικά, να καταναλώνουν τα φρούτα με τη φλούδα κλπ.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι αντίστοιχες απεικονίσεις με πιάτα χρησιμοποιούνται από καιρό σε καμπάνιες άλλων χωρών για τη σωστή διατροφή, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Αυστραλία και αλλού.

Eatwell plate -  Ηνωμένο Βασίλειο

The Australian Guide to Healthy Eating

Ο χρόνος θα δείξει εάν το νέο εικονίδιο του USDA θα έχει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα. Άλλωστε πάντα υπάρχει περιθώριο εξέλιξης και βελτίωσης της βασικής ιδέας, εφ΄οσον θεωρηθεί απαραίτητο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι χρειάζεται να καταργηθεί η Μεσογειακή Πυραμίδα. Τα δύο σχήματα μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά. Αυτό που προέχει είναι να περάσουν τα σωστά μηνύματα, με όποιο τρόπο κι αν είναι αυτός, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή διατροφή και το υγιές σωματικό βάρος, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της υγείας του κοινού.


Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχετικοί σύνδεσμοι
www.choosemyplate.gov
MyPyramid  Wikipedia
History of USDA nutrition guides Wikipedia
Eatwell plate  NHS


λέξεις κλειδιά: μεσογειακή διατροφή, μεσογειακη διατροφη, μεσογειακή πυραμίδα, μεσογειακη πυραμιδα, διατροφική πυραμίδα, διατροφικη πυραμιδα, myplate, διατροφικό πιάτο, diatrofiko piato, mesogeiaki diatrofi, diatrofiki pyramida,  mypyramid, usda, παχυσαρκία, λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνη

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Κρούσματα E.coli ανησυχούν την Ευρώπη

Photo taken by Muu-karhu
Τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2011 οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν την αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου και αιμορραγικής διάρροιας, που προκλήθηκε από την κατανάλωση αγγουριών μολυσμένων με την τοξίνη Shiga, που παράγεται από στέλεχος του βακτήριου E. coli.

Τα ύποπτα κρούσματα φαίνεται ότι ξεκίνησαν από τις 2 Μαΐου και μέχρι σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουνίου, έχουν φτάσει συνολικά στα 2333, ενώ 22 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αυτό που δείχνει να προβληματίζει την ιατρική κοινότητα είναι η εκδήλωση του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS),  που αποτελεί το 1/4 περίπου των κρουσμάτων. Συνήθως το HUS εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ωστόσο αυτή τη φορά τα θύματα ήταν στην πλειονότητα ενήλικες, και μάλιστα τα 2/3 των νοσούντων απο HUS είναι γυναίκες.

Τα  περισσότερα κρούσματα παρουσιάστηκαν στην Γερμανία, κυρίως στο βορρά (Schleswig-Holstein, Lower Saxony, North-Rhine-Westphalia, Hamburg). Σε μικρότερο βαθμό, κρούσματα παρουσιάστηκαν και σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και αλλού.

Σύγχυση επικρατεί ως προς την προέλευση των μολυσμένων με E. coli αγγουριών. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές πρόκεται για αγγούρια από την Ισπανία (άποψη που αναπαράγουν και τα δελτία τύπου που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ), το BBC με σημερινό του άρθρο κατονομάζει γερμανική φάρμα ως την πηγή μόλυνσης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC) δηλώνει ότι ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η πηγή.

Γενικές προφυλάξεις:

Αν και δεν έχουν σημειωθεί αντίστοιχα κρούσματα στη χώρα μας, καλό είναι να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής. Μερικές χρήσιμες συμβουλές:
 • Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα  λαχανικά (ακόμα κι όταν πρόκεται να τα ξεφλουδίσουμε) με άφθονο τρεχούμενο νερό.  
 • Προτιμούμε να αγοράζουμε φρέσκα λαχανικά και όχι συσκευασμένες σαλάτες, καθώς ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι μεγαλύτερος. 
 • Εάν κάποιος στο σπίτι εμφανίσει διάρροια ή εμετό δεν πρέπει να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού (πλύσιμο-κόψιμο τροφίμων, πλύσιμο πιάτων, μαγείρεμα κλπ). 
 • Χρησιμοποιείστε διαφορετικά εργαλεία πχ μαχαίρια, τρίφτες, σπάτουλες κλπ ή επιφάνειες κοπής για το χειρισμό ανόμοιων ομάδων τροφίμων πχ με άλλο μαχαίρι καθαρίζουμε τα λαχανικά και με διαφορετικό κόβουμε το τυρί.
 • Προτιμήστε τεφλόν και όχι ξύλινη επιφάνεια κοπής.
 • Φυσικά πάντα πλένουμε τα χέρια μας προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε χειρισμό τροφίμων.

Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Σχετικοί σύνδεσμοι
Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 27/5/2011
Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 31/5/2011
E. coli outbreak: German farm in Uelzen 'likely source'
Outbreak of Shiga toxin-producing E. coli in Germany -ECDC
Πώς μαγειρεύω με ασφάλεια


λέξεις κλειδιά: Esherichia coli , E. coli, αγγούρια, αγγουρια, αγουρια, μολυσμένα αγγουρια, HUS, αιμολυτικό αιμορραγικό σύνδρομο, ισπανικά αγγουρια, ισπανικα αγγουρια, ispanika aggouria

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Τροφικές αλλεργίες


Τι είναι η αλλεργία;

Πρόκειται για μία  λανθασμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μία φυσιολογικά αβλαβής ουσία θεωρείται από τον οργανισμό απειλητική και τότε δέχεται επίθεση από τα συστήματα ανοσοποιητικής άμυνας του οργανισμού.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας κυμαίνονται από ήπια έως ιδιαίτερα επικίνδυνα: άσθμα, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, εξανθήματα, πρήξημο γλώσσας, χειλιών, προσώπου, λαιμού, ναυτία, κράμπες στο στομάχι, εμετοί, αναφυλακτικό σοκ (πόνος στο στομάχι και το στήθος, εμετος, κυάνωση, πτωση πίεσης, διάρροια, σοκ, θανατος)

Τα αλλεργιογόνα, δηλ οι ουσίες που προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού, μπορεί να είναι πολλών ειδών όπως γύρη φυτών, τρίχωμα ζώων, αναθυμιάσεις, ίνες από ρούχα, λάτεξ και τέλος συστατικά τροφίμων.

Πάνω από από 120 διαφορετικά τρόφιμα έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν αλλεργίες. Δυνητικά κάθε τρόφιμο μπορεί να είναι αλλεργιογόνο καθώς ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Σύμφωνα με  έρευνες, τα τρόφιμα που προκαλούν πιο συχνά αλλεργικές αντιδράσεις είναι : το γάλα, το αυγό, το φυστίκι, το ψάρι, τα οστρακόδερμα και η σόγια.

Για την ασφάλεια του κοινού η  ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι τα παρακάτω τρόφιμα που θεωρούνται συνήθη αλλεργιογόνα πρέπει να επισημαίνονται στις συσκευασίες των τροφίμων:

1. Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη
2. Καρκινοειδή
3. Αυγά
4. Ψάρια
5. Αραχίδες (φιστίκια αράπικα)
6. Σόγια
7. Γάλα


8. Καρποί με κέλυφος,
9.Σέλινο
10. Μουστάρδα
11. Σπόροι σησαμιού
12. Διοξείδιο του θείου και θειώδεις ενώσεις σε υψηλές συγκεντρώσεις
13. Λούπινο
14. Μαλάκια

Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν ορισμένα πρόσθετα τροφίμων που έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για την πρόκληση αλλεργιών:

 • Βενζοϊκό οξύ (Ε210) Βρίσκεται φυσικά σε  φρούτα, μανιτάρια και ορισμένα γαλακτοκομικά. Προστίθεται σε τρόφιμα  ως συντηρητικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει την απελευθέρωση ισταμίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση ψευδοαλλεργικών αντιδράσεων.
 • Θειώδη  (Ε220- Ε228) Συνολικά οι ενώσεις των θειωδών κυμαίνονται από Ε220- Ε228. Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα, κυρίως άτομα με άσθμα, η κατανάλωση μίας ή περισσοτέρων ενώσεων από αυτή την ομάδα μπορεί να προκαλέσει οξεία αλλεργική αντίδραση.
 • Ταρτραζίνη (E102) Χρωστική. Σε συνδιασμό με τους εστέρες του βενζοϊκού οξέως (E210-215), η ταρτραζίνη φέρεται υπεύθυνη σε μεγάλο ποσοστό για την εμφάσινη του συνδρόμου ADHD (υπερδραστηριότητα) σε παιδιά. Άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν συμπτώματα μετά την κατανάλωση ταρτραζίνης, καθώς έχει βρεθεί ότι είναι συστατικό που απελευθερώνει ισταμίνη.
 • Γλουταμινικό νάτριο και παραγωγά του πχ όξινο γλουταμινικό νάτριο (Ε620-Ε635) Το γλουταμινικό νάτριο και τα προϊόντα του χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης, σε πολλά είδη τροφίμων για να ενισχύσει την αρχική γεύση τους. Παλαιότερα θεωρείθηκε αλλεργιογόνο. Τελικά έρευνες απέδειξαν ότι είναι ασφαλές για το γενικό πληθυσμό. Εντούτοις, η κατάλληλη σήμανση προσφέρει τη δυνατότητα να στα πρόσωπα που προτιμούν να μην καταναλώσουν τα τρόφιμα με προστιθέμενο γλουταμινικό νάτριο

Δεν πρέπει να συγχέουμε την τροφική αλλεργία με τη δυσανεξία στις τροφές, καθώς πρόκεται για διαφορετική κατάσταση.

Αν και 20 με 30 % του πληθυσμού πιστεύει ότι είναι αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο εκτιμάται ότι τελικά μόνο το 3 με 7 % των παιδιών και το 2 με 3% των ενηλίκων έχει πράγματι κάποια αλλεργία.

Δερματική δοκιμασία νυγμού στο χέρι                 πηγή εικόναςΟριστική θεραπεία της αλλεργίας δεν υπάρχει, γι αυτό οι πάσχοντες καλούνται να αποφεύγουν την κατανάλωση των αλλεργιογόνων τροφών.Η διάγνωση της αλλεργίας μπορεί να διαπιστωθεί με διάφορες μεθόδους όπως: Δερματική δοκιμασία νυγμού, Δίαιτες αποκλεισμού και πρόκληση αντίδρασης, Αιματολογικά τεστ ( RAST ), Εξειδικευμένες δίαιτες αποκλεισμού πχ διπλή-τυφλή κ.α.  Φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό για το άτομο και την οικογένεια του , τα συμπτώματα (τι, πότε εμφανίζεται, με ποια συχνότητα) και τα τρόφιμα που καταναλώνονται.

Δεν θεωρούνται αξιόπιστες μέθοδοι τα παρακάτω: τεστ δυσανεξίας, κυτταροτοξικό τεστ, ηλεκτροδερματικό τεστ (Vega), εφαρμοσμένη κινησιολογία, ανάλυση τριχών, test Rinkel, test αναζήτησης IgG αντισωμάτων για τροφική αλλεργία, test υποδόριας πρόκλησης και εξουδετέρωσης και άλλα τεστ που δεν πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους Αλλεργιολόγους.

Ο μηχανισμός που δημιουργεί την αλλεργία δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκάθαρος. Ωστόσο φαίνεται ότι η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Επίσης η μειωμώνη έκθεση σε παράγοντες του περιβάλλοντος κατά την παιδική ηλικία, η καισαρική τομή, η καθυστέρηση εισαγωγής ορισμένων τροφών στη διατροφή του βρέφους, λοιμώξεις κ.α. μπορεί να προδιαθέτουν την εμφάνιση κάποιας αλλεργίας.

Προστασία ενάντια στις αλλεργίες θεωρείται ότι προσφέρει ο μητρικός θηλασμός τους πρώτους 4 με 6 μήνες της ζωής.

Σχετικοί σύνδεσμοι
Αριθμοί Ε  Food-info.net
Τροφικές αλλεργίες EUFIC
Λεξικό τροφικών αλλεργιών En-Greek
Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας 
Οδηγία 2007/68/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 27ης  Νοεμβρίου 2007


λέξεις κλειδιά: αλλεργία, αλλεργια, αλεργια, αλλεργίες, αλλεργιες, αλλεργικό σοκ, τροφική αλλεργία, τροφικη αλλεργια, τροφκη αλλεργία, τροφικές αλλεργίες, τροφικες αλλεργιες, αλλεργιογόνο, αλλεργιογονο, αλεργιογονο, allergia, alergia, trofikh alergia, τεστ δυσανεξίας, τετσ δυσανεξιασ, δυσανεξία, αλλεργική αντίδραση, τεστ vega, test Rinkel, κυτταροτοξικό τεστ, test dysanexias