Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

24 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία, δηλαδή η υπερβολική αύξηση του λιπώδους ιστού στο σώμα, έχει ανακυρηχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως χρόνια πάθηση από το 1948 και η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (World Obesity Day).

Παρότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας δεν περιλαμβάνεται πλέον στο καλεντάρι των εκδηλώσεων του ΠΟΥ, το θέμα της παχυσαρκίας έχει σημαντική θέση στην ατζέντα του.

Πως να μην έχει άλλωστε, αφού το αυξημένο βάρος είναι αίτιο πολλων χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, σκελετικών παθήσεων, καρκίνων (πχ μήτρας,  μαστού, παχέος εντέρου) και άλλων, ενώ θεωρείται ότι ευθύνεται για το 1/5 των θανάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο βαθμός παχυσαρκίας,προσδιορίζεται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
το πηλίκο που προκύπτει αν διαιρέσουμε το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).
 Άτομα με  ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 kg/m2 θεωρείται υπέρβαρα, ενώ όταν ο ΔΜΣ είναι ≥30 kg/m2 χαρακτηρίζονται παχύσαρκα.

Δείκτης Μάζας Σώματος Κατάταξη
κάτω από 18,5 ελλιποβαρής
18,5 ως 25 φυσιολογικός
25 ως 30 υπέρβαρος
30-40 παχύσαρκος
40 και άνω νοσηρή παχυσαρκία

Υπολογίζεται ότι 1,5 δισεκατομμύριο ενήλικοι έχουν ΔΜΣ πάνω από 25, ενώ 200 εκατομμύρια άνδρες και 300 εκατομμύρια γυναίκες είναι παχύσαρκοι.  Κάθε χρόνο 2,8 εκατομμύρια ενήλικες παθαίνουν επειδή είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Δυστυχώς το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες. Το  2010, 43 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών βρέθηκαν υπέρβαρα.

Η Ελλάδα φυσικά δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση, έτσι βλέπουμε στην αναφορά του ΠΟΥ , που συντάχθηκε  στα πλαίσια της συνάντησης κορυφής του ΟΗΕ για την Πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδιδόμενων ασθενειών, ότι ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού (53,7 %) ανήκει στην κατηγορία των υπέρβαρων ενώ γύρω στο 20% είναι παχύσαρκοι.

πίνακας 1
*   NCD : Μη μεταδιδόμενες ασθένειες,πχ καρκίνος, διαβήτης, πνευμονοπάθειες κ.α.

Την ίδια κατάσταση περίπου βλέπουμε και στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία (Health at a Glance, 2009). Επίσης παρατηρούμε ότι η παχυσαρκία των εφήβων βρίσκεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, για την ακρίβεια καταλαμβάνει την 4η θέση (αντίστροφα) στην κατάταξη ανάμεσα σε 25 χώρες. (βλ πίνακα 2).
πίνακας 2. Ποσοστά παχυσαρκίας σε ενηλίκους
πίνακας 3. Ποσοστά παχυσαρκίας σε εφήβους 11-15 ετών
Η μπλε γραμμή συμβολίζει το ποσοστό των παχύσαρκων εφήβων.
Ο ρόμβος συμβολίζει το ποσοστό των εφήβων που είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους (δίαιτα)
Ωστόσο το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Η  παχυσαρκία είναι μία πάθηση που μπορεί να προληφθεί. Μερικές βασικές οδηγίες είναι:
  • περιορισμός της κατανάλωσης λιπαρών τροφών όπως τηγανητά, κόκκινο κρέας, αλλαντικά, μαγειρικά λίπη (πλην του ελαιολάδου) κ.α.
  • αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως όσπρια, ψωμί και δημτριακά  ολικής άλεσης
  • κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρα πχ γάλα 2%
  • μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης (γλυκά, αναψυκτικά)
  • μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • αύξηση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας


Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Σχετικοί σύνδεσμοι
Obesity and overweight World Health Organisation
Ανησυχητική η έκθεση του ΟΟΣΑ για την παχυσαρκία στην Ελλάδα Θέματα Διατροφής
Καρδιοπάθειες και καρκίνος ένοχοι για τους περισσότερους θανάτους στην Ελλάδα Θέματα Υγείας
Δείκτης Μάζας Σώματος  Θέματα Διατροφής

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής στην Κιβωτό του Κόσμου

Την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (16/10), το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) επισκέφθηκε τον ΜΚΟ Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, Κιβωτός του Κόσμου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε θέματα επάρκειας τροφής.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του ΕΙΔ
ΔΤ_Το ΕΙΔ στην Κιβωτό του Κόσμου 19 10 11final

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Τιμές Τροφίμων-από την κρίση στην σταθερότητα.

Αυτό είναι το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής*, καθώς οι τιμές των τροφίμων, αρχής γενόμενης από το 2005, έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Οι αυξημένες τιμές αλλά και η αστάθεια στην αγορά έχει οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που υποσιτίζονται , στη μείωση του εισοδήματος των μικροκαλλιεργητών αλλά και στο ξέσπαμα ταραχών και εξεγέρσεων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ,για άλλη μια χρονιά, απευθύνεται στην παγκόσμια κοινότητα προτείνοντας μία σειρά μέτρων, στην προσπάθεια του να καταπολεμήσει το φαινόμενο του υποσιτισμού.

 *Η Παγκόσμια Μέρα Διατροφής ή Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού έχει θεσμοθετηθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ(FAO). Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή πρόκειται για την ημερομηνία ίδρυσης του Οργανισμού (16/10/1945).


Σχετικοί σύνδεσμοι
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 08
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής '09
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Ενωμένοι απένατι στην πείνα ('10)

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση της 'Ενωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
              

Αθήνα 14/10/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού 2011

Η Παγκόσμια ημέρα επισιτισμού εορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου που είναι και η ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) (16 Οκτωβρίου, 1945). Με αφορμή αυτή τη μέρα η Παγκόσμια κοινότητα καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να στρέψουν το βλέμμα τους στο θέμα: «τιμές τροφίμων- από την κρίση στη σταθερότητα».

Αναγνωρίζοντας ότι 70 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε στην ανέχεια (World Bank 2010-11), λόγω κυρίως της αυξανόμενης τιμής των προϊόντων στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και στις χώρες που «ζουν» έντονα το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο FAO στρέφει το ενδιαφέρον στο θέμα της τιμής των τροφίμων και της ανάγκης σταθεροποίησής τους. Το μήνυμα «τιμές τροφίμων- από την κρίση στη σταθερότητα», αποτελεί τροφή για σκέψη και αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα των αυξανόμενων τιμών στα προϊόντα διατροφής. Αυξήσεις τιμών που πλήττουν τους ευάλωτους λαούς (αναπτυσσόμενες χώρες, «βαλλόμενες» από την οικονομική κρίση χώρες) και θέτουν προβληματισμούς σχετικά με τις ανισότητες ως προς τη διαθεσιμότητα της τροφής, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν υπονόμευση της διατροφικής ασφάλειας των τοπικών κοινοτήτων.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Φόρουμ αλληλοϋποστήριξης για παχυσαρκία και διατροφικές διαταραχές

'alone' photo (c) 2010, Dawn - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Έχετε προβληματισμούς σχετικά με το βάρος σας; Νιώθετε ότι κανείς δεν σας καταλαβαίνει; Χρειάζεστε κάποιον να μιλήσετε; Δεν είστε μόνοι. Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν διαδικτυακές κοινότητες ατόμων που μοιράζονται τα βιώματα και τις εμπειρίες τους γύρω από την παχυσαρκία ή διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως η βουλιμία και η ανορεξία. Παρακάτω είναι τα λινκ για ορισμένα ελληνικά φόρουμ αλληλοϋποστήριξης.

Οι περιγραφές του κάθε φόρουμ είναι από τους δημιουργούς του.

Να είστε προσεκτικοί με τις ιατρικές πληροφορίες που δίνονται από μη ιατρούς.Παχυσαρκία και αδυνάτισμα   
"ένα πρόβλημα, μια παρέα, πολλές λύσεις!"
obesity.forumup.gr 


Συζήτηση για την παχυσαρκία
"Ήρθε η ώρα να σταματήσει η Περιθωριοποίηση των Υπέρβαρων Ανθρώπων.
Περιθωριοποίηση που δεν οφείλεται μόνο στον ρατσισμό κάποιων αλλά και στο δικό μας κομπλεξισμό!!!"

www.freetoxl.gr/


Φόρουμ του eatingdisorders.gr ,
"για να λάβετε απαντήσεις στις απορίες σας, για να μοιραστείτε τις προσωπικές σας εμπειρίες αλλά και τις εμπειρίες αγαπημένων σας προσώπων"
Είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες για παχυσαρκία, ανορεξία, βουλιμία www.eatingdisorders.gr/forum/index.php


Ελληνικό Φόρουμ αλληλοβοήθειας για άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές
"Σκοπός μας είναι η παροχή ενός ασφαλούς “δυνητικού” περιβάλλοντος εντός του οποίου τα μέλη θα μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις γύρω από το δύσκολο και μακρύ δρόμο προς την ανάρρωση. Οι ειδικοί του Κέντρου (αλλά και όσοι άλλοι επιθυμούν) θα προσφέρουν τις συμβουλές τους και τις Ορθές πρακτικές ,δρώντας επικουρικά στην κατεύθυνση της ανάρρωσης "
www.hcfed.gr


Φόρουμ:Διαταραχές πρόσληψης τροφής  
"Η γωνιά των διαταραχών πρόσληψης τροφής: της βουλιμίας, της ανορεξίας και της παχυσαρκίας. Μοιραστείτε τις προσωπικές σας εμπειρίες, ζητήστε και δώστε βοήθεια σε όσους το χρειάζονται."
 Πρόκειται για υποενότητα του φόρουμ http://www.e-psychology.gr/
www.e-psychology.gr/forumΣημείωση: Αν επιθυμείτε να προστεθεί στο άρθρο κάποιο φόρουμ αντίστοιχου περιεχομένου στείλτε μειλ στο diatrofi.ip[papaki]gmail.com