Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Hungy to be heard

Έίναι γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών στα νοσοκομεία υποσιτίζεται, ακόμη περισσότερο οι ηλικιωμένοι.Το παρακάτω χιουμοριστικό βιντεάκι απεικονίζει τις περιπέτειες μίας γλυκύτατης ασθενούς που προσπαθεί να καταναλώσει το γεύμα της.
Συμπέρασμα: Το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να μένει με τον ασθενή την ώρα του φαγητού και να τον βοηθά όπου χρειάζεται.
 

Σχετικός σύνδεσμος:
www.ageuk.org.uk

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Προβολή ταινίας και ομιλία για τη διατροφή των παιδιών.

  Δελτίο τύπου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 5ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΟΔΟΣ ΠΕΛΛΗΝΗΣ ΤΕΡΜΑ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ
 
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19/11/2011 ΚΑΙ ΩΡΑ: 5.00μμ 

 
Στο αμφιθέατρο του σχολείου μας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα:

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στην αρχή της θεματικής αυτής βραδιάς θα μιλήσει στα παιδιά και στους γονείς για το παιδί και τη διατροφή του  η καλεσμένη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων:

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στη συνέχεια θα προβληθεί παιδική ταινία.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ! 
Για όλα τα παιδιά και τους γονείς του 5ου Δημοτικού σχολείου Κορίνθου.

Μην χάσετε την αρκετά χρήσιμη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί και την ταινία που θα χαρίσει άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους!

Σας περιμένουμε.

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και Κάρτα προνομίων για διαβητικούςΟ σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από την την πλήρη έλλειψη ή την παραγωγή ανεπαρκούς ποσότητας ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών όπως τύλφωση, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιοπάθειες, νέκρωση άκρων, ακόμα και το θάνατο.

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως 486 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από κάποια μορφή διαβήτη (δεδομένα από Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ενώ τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι περίπου 900.000 άτομα, δηλαδή 8% του συνολικού πληθυσμού, είναι πάσχοντες.

Το 1991 η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη θεσμοθέτησε  την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου, ενώ το 2007 η Ημέρα αναγνωρίστηκε και επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Φέτος στη χώρα μας, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, εκτός από ευκαιρία να ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, είναι και ορόσημο έναρξης μίας δράσης που ενδέχεται να βοηθήσει σημαντικά τα διαβητικά άτομα στην καθημερινότητά τους: την Κάρτα προνομίων, μία εκπτωτική κάρτα, για ποικίλα καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Πρόκεται για μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ). Η κάρτα προνομίων αφορά όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 πανελλαδικά, ενήλικες και παιδιά. Για να γίνει κάποιος συνδρομητής χρειάζεται να συμπληρώσει την αίτηση και να προσκομίσει ένα δικαιολογητικό ότι είναι πάσχον πχ ιατρικό βιβλιάριο, ενώ υπάρχει μία συμβολική ετήσια συνδρομή των 3 €.

Περισσότερες πληροφορίες για την Κάρτα προνομίων μπορείτε να διαβάσετε εδώ ή στο τηλέφωνο 801 500 3535 (αστική χρέωση).

Σχετικοί σύνδεσμοι

Κάρτα προνομίων
ΕΛΟΔΙ  Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη
Λίγα λόγια για το διαβήτη...
Η διατροφή στο διαβήτη


λέξεις κλειδιά: διαβήτης, διαβητης, διαβητικός, διαβητικος, κάρτα προνομίων, καρτα προνομιων, κάρτα διαβήτη, κάρτα διαβητικών, διαβητικούς, εκπτωτική κάρτα, diavitis, diavitikos, diavitiki karta, παγκόσμια ημέρα διαβήτη 2011,

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ«ΕΥ ΖΗΝ»
Παρθενώνος 17  Κόρινθος  
Τηλ: 27410 25489 – 6944803864 - 6936190858


14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη


"Στις 14 Νοεμβρίου 2011 είναι η παγκόσμια ημέρα Διαβήτη, η οποία είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τα προειδοποιητικά συμπτώματα της νόσου και στην ενθάρρυνση της έγκαιρης πρόγνωσης, της πρόληψης καθώς και της αντιμετώπισης των επιπλοκών της νόσου.

Στα πλαίσια αυτής της παγκόσμιας εκστρατείας, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Κορινθίας «ΕΥ ΖΗΝ» θα πραγματοποιήσει δράσεις στην πόλη του Λουτρακίου, όπως:

•    δωρεάν μέτρηση σακχάρου στο αίμα,
•    διαιτολογικές και διατροφικές οδηγίες,
•    γενικότερη ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και τις επιπλοκές της, τόσο με τη χρήση ειδικού έντυπου υλικού όσο  και με προφορική επικοινωνία.

Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 13/11/2011 μπροστά από το Δημαρχείο του Λουτρακίου από τις 10:00 το πρωϊ έως τις 1:30 το μεσημέρι.

Η εθελοντική προσφορά θα γίνει από μέλη του Συλλόγου και από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια στο χώρο του διαβήτη."


Σχετικοί σύνδεσμοι
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2010
Η διατροφή στο διαβήτη

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Δισφαινόλη, πόσο ασφαλής είναι τελικά;

Απο το portal του ΕΦΕΤ πληροφορούμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ζήτησε την επανεξέταση 2 εκθέσεων για τη Διφαινόλη Α, μία ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί οτι η διφαινόλη Α έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών όπως παχυσαρκία, μεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και άλλα. Μάλιστα η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση της εν λόγω ουσίας στα μπιμπερό, από το Μάιο του 2011.

Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ

Επανεξέτάση δύο εκθέσεων για τη Δισφαινόλη Α

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να επανεξετάσει δύο εκθέσεις για τη Δισφαινόλη Α μετά από την πρόσφατη δημοσίευσή τους από τη γαλλική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια (ANSES). Σε στενή επαφή με την ANSES, η EFSA θα αναλύσει τις εκθέσεις υπό το πρίσμα της προηγούμενης αξιολόγησης της επικινδυνότητας της EFSA και θα εξετάσει τους λόγους για τυχόν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του έργου θα δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος Νοεμβρίου 2011.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την EFSA να αναλύσει τα συμπεράσματα των εκθέσεων της ANSES και να αξιολογήσει κάθε πιθανές επιπτώσεις στην προηγούμενη επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με τη Δισφαινόλη Α που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες από την EFSA και την ANSES θα συναντηθούν άμεσα για να συζητήσουν θέματα όπως: οι μεθοδολογίες έρευνας που χρησιμοποιήθηκαν στις εκθέσεις, τα κριτήρια επιλογής για την ανάλυση των μελετών και τυχόν αβεβαιότητες σε σχέση με τα ευρήματα. Οι οργανισμοί αυτοί θα θέσουν από κοινού υπόψη τα αποτελέσματα των συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αποκλίσεων από τις αντίστοιχες επιστημονικές εργασίες τους σχετικά με τη Δισφαινόλη Α.

Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 20-22 Νοεμβρίου 2011, επιστημονικοί εμπειρογνώμονες της ομάδας της EFSA σχετικά με τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα, τα ένζυμα, τα αρτύματα και τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας (CEF Panel) θα αξιολογήσουν την επιστημονική προσέγγιση, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στις εκθέσεις της ANSES.

Η EFSA παρακολουθεί στενά τις τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη Δισφαινόλη Α. Για να έχει πρόσβαση στα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η EFSA τηρεί ειδική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο της Πάρμα για το συνεχή έλεγχο και παρακολούθηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με τη Δισφαινόλη Α.

Σχετικές παραπομπές 
Επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA για τη Δισφαινόλη Α
Εντολή προς την EFSA για την εξέταση των εκθέσεων της ANSES για τη Δισφαινόλη Α

Σχετικοί σύνδεσμοι
Η ΕΕ βάζει τέλος στη χρήση της διφαινόλης στα μπιμπερό
Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά 2 

λέξεις κλειδιά: διφαινόλη, δισφαινόλη, difenoli, difainoli, πλαστικά, συσκευασίες τροφίμων, Ευρωπαϊκή Ένωση , EFSA