Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ για τα παγωτά

Δελτίο τύπου 6/6/2012

 Παγωτά: Μία απόλαυση που κρύβει κινδύνους

Το παγωτό είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Περιέχει λίπος, πρωτεΐνες, ζάχαρη. Κάποια είδη παγωτού περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν ανάλογες γεύσεις. Όλα, όμως, τα παγωτά περιέχουν πρόσθετα, δηλαδή χρωστικές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές. 

Το παγωτό είναι επιδόρπιο, όχι γεύμα. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα γεύμα, που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως φρέσκο γάλα, φρούτα ή λαχανικά. 

Τα παγωτά διατηρούνται στην κατάψυξη. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης τροφίμων, ο οποίος, όμως, προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και λειτουργίας των μηχανημάτων διατήρησής τους. 

Τα παγωτά διακρίνονται σε τυποποιημένα και χύμα:

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες των Οικολόγων Πράσινων για τα εμφιαλωμένα νερά

 Δελτίο τύπου Οικολόγων Πράσινων 8/6/2012

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά την καταγγελία των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι διενήργησαν ελέγχους που επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει εξασθενές χρώμιο σε ορισμένες ετικέτες εμφιαλωμένων νερών: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2885:2012-01-11-16-48-29&catid=33:2009-03-18-07-39-11&Itemid=51 και http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2943:2012-02-01-12-47-28&catid=1:press-releases)

Στην 21η Πταισματοδίκη Αθηνών κατέθεσαν, κατόπιν κλήσης τους, η εκπρόσωπος τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Μάντζαρης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσκόμισαν στην δικαιοσύνη την αλληλογραφία τους με τον πρώην Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ήταν προσωπικά ενήμερος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011 ότι στην Ελλάδα βρίσκονται στην κυκλοφορία  τρεις τουλάχιστον μάρκες εμφιαλωμένου νερού, στις οποίες ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο. Υπενθύμισαν ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους, στο οποίο καταρχήν απευθύνθηκαν με δείγματα νερού που είχαν λάβει οι ίδιοι, αρνήθηκε να διενεργήσει τον έλεγχο, ως όφειλε, μόλις έγινε γνωστό ότι αυτός θα αφορούσε εμφιαλωμένα νερά, ενώ ο ΕΦΕΤ αρνείται να διενεργεί ελέγχους, με τη δικαιολογία ότι δεν υφίσταται ξεχωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο. Προσκομίστηκαν τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης της Αθηνάς Λινού που έγινε στην περιοχή του Ασωπού και παρουσιάστηκαν οι επιστημονικές αποδείξεις που υπάρχουν για τη βλάβη που προξενεί το εξασθενές χρώμιο κατά την κατάποσή του.

Η συνεκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: «Η αδράνεια του κυρίου Λοβέρδου να λάβει κατεπείγοντα μέτρα, ενώ γνώριζε ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί και καταναλώνεται εμφιαλωμένο νερό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δεν εξυπηρετεί ούτε το συμφέρον της κοινωνίας, ούτε το συλλογικό συμφέρον των εταιριών εμφιαλώσεως. Σε πείσμα των καιρών, η Δικαιοσύνη στέκεται στα πόδια της και αναζητά ευθύνες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε, πέραν από την απόδοση των ευθυνών, που άλλωστε θα γίνει και στις προσεχείς εκλογές για τον κύριο Λοβέρδο και το κόμμα του, να θεσπιστεί επιτέλους κατεπειγόντως χωριστό όριο του εξασθενούς χρωμίου στα όρια του ανισχεύσιμου και να διενεργηθούν σχετικοί έλεγχοι σε όλα τα νερά -εμφιαλωμένα και μη- στην Ελλάδα».


Πηγή 

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Ανάκληση , φυσικό μεταλλικό νερό "Λουτράκι ΠΡΟΒΗΣ", 0,5L


Ιονίζουσα ακτινοβολία σε συμπληρώματα διατροφής

Δελτίο τύπου ΕΟΦ 1/6/2012


 Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, τα προϊόντα Sun ten premium quality herb και Xiao Yao San, που προωθούνται ως απολύτως φυτικά συμπληρώματα διατροφής, έχουν υποστεί επεξεργασία με ιονίζουσα ακτινοβολία, κάτι που δεν επιτρέπεται από την ισχύουσα ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Τα εν λόγω προϊόντα εντοπίστηκαν στην αγορά του Βελγίου, αλλά διακινούνται επίσης μέσω διαδικτύου.
 
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
 
Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
 

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Τί είναι ο διαβήτης (καρτούν)

Ένα σύντομο καρτούν, για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά,  που εξηγεί με απλά λόγια τί είναι ο διαβήτης, η γλυκόζη, το πάγκρεας, και πως μπορεί ο διαβητικός να φροντίσει τον εαυτό του (υπότιτλοι στα ελληνικά).
Σχετικοί σύνδεσμοι:   
Λίγα λόγια για το διαβήτη
Η διατροφή στο διαβήτη
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2011 και Κάρτα προνομίων για διαβητικούς

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Η Ε.Ε.βάζει στοπ στους ισχυρισμούς υγείας στην επισήμανση και διαφήμιση τροφίμων

EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρόφιμα: η Επιτροπή εκδίδει κατάλογο-ορόσημο με τους επιτρεπόμενους ισχυρισμούς επί θεμάτων υγείας
Bρυξέλλες, 16 Mαΐου 2012

Οι ισχυρισμοί επί θεμάτων υγείας στην επισήμανση τροφίμων και στη διαφήμιση, για παράδειγμα σχετικά με τον ρόλο του ασβεστίου για την υγεία των οστών ή της βιταμίνης C για το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν καταστεί ζωτικά εμπορικά μέσα για να προσελκύσουν την προσοχή των καταναλωτών. Συνεπώς, οι καταναλωτές της ΕΕ αναμένουν σωστές πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν, ιδίως σχετικά με τους ισχυρισμούς επί θεμάτων υγείας που διατυπώνονται ενδεχομένως στα προϊόντα.

Σήμερα, εκδόθηκε από την Επιτροπή κατάλογος με 222 ισχυρισμούς επί θεμάτων υγείας. Αυτός ο κατάλογος που βασίζεται σε τεκμηριωμένες επιστημονικές συμβουλές, θα χρησιμοποιείται σε όλη την ΕΕ και θα βοηθήσει επίσης στην εξάλειψη παραπλανητικών ισχυρισμών από την αγορά πριν από το τέλος του έτους.