Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Δελτίο τύπου Υπουργείου Υγείας


Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος. 

Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται στενά με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

 Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παγκοσμίως περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα.

 Η παχυσαρκία χαρακτηρίσθηκε το 1948 ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος όρισε την 24η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

 Δυστυχώς, η νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει άμεσα και τη χώρα μας, καθώς 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι, ενώ επιπλέον η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

Οι νέες (χαμηλότερες) τιμές στα κυλικεία

Γνωρίζατε ότι οι τιμές στα κυλικεία έχουν αλλάξει; Κι όμως, από τις 30 Αυγούστου , ισχύουν οι νέες χαμηλότερες τιμές, που έχουν ρυθμιστεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Για παράδειγμα το εμφιαλωμένο νερό 0,5 L στοιχίζει 0,35 €, το τοστ με ζαμπόν και τυρί 1,35 €, ο καφές (πλην του εσπρέσσο) 1,20 € κλπ. Οι νέες τιμές ισχύουν σε σχολικά κυλικεία, κυλικεία νοσοκομείων, πλοία της γραμμής, κινηματογράφους και άλλα. Διαβάστε περισσότερα στο δελτίου τύπου του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή που ακολουθεί ή κατεβάστε την αγορανομική διάταξη.

Σε περίπτωση που δεν βρείτε αυτές τις τιμές στο κυλικείο μπορείτε να καταγγέλετε το γεγονός στο ΚΕΠΚΑ (2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30) ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (1520).

Δελτίο τύπου

 Σύμφωνα με την 3/2012 Αγορανομική Διάταξη, που ισχύει, από τις 30 Αυγούστου 2012, οι τιμές ορισμένων ειδών, που πωλούνται, σε κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, καφέ μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα, που βρίσκονται, σε αεροδρόμια, αθλητικούς χώρους (στάδια, γήπεδα κ.λπ.), αρχαιολογικούς χώρους, επιβατικά πλοία (που εκτελούν πλόες εσωτερικών γραμμών – όχι κρουαζιερόπλοια), επιβατικές αμαξοστοιχίες ΟΣΕ, κινηματογράφους, θέατρα, Δικαστήρια, Νοσοκομεία, Κλινικές, Ευαγή Ιδρύματα, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, Ιδρύματα Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Τεχνικές και λοιπές Σχολές, διαμορφώνονται ως εξής:  

(κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Στα κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, που βρίσκονται, σε Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ημερήσια και νυχτερινά), ισχύουν οι παρακάτω τιμές, για ορισμένα προϊόντα: 

(Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει τους καταναλωτές, για τις νέες τιμές και συμβουλεύει να ζητούμε, πάντοτε, τα είδη διατίμησης, στους χώρους, που αναφέρονται, παραπάνω. Σε περίπτωση, παραβίασης της νομοθεσίας (π.χ. «Μας τελείωσε το νερό των 500ml» ή «Ο καφές σας είναι μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους» ή «Το σάντουιτς σας περιέχει και σαλάτα αλοιφή, ή μαρούλι, ή ντομάτα» πρέπει να καταγγέλλουμε την επιχείρηση, ώστε να επιβληθούν πρόστιμα και να σταματήσει η παραβίαση των δικαιωμάτων μας. 

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.  
  

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού

Δελτίο τύπου της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού. 
 16/10/2012


Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, ημερομηνία που το 1945 ιδρύθηκε ο παγκόσμιος οργανισμός τροφίμων και γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO). Είναι μια μέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε όλο τον πλανήτη για το ζήτημα της πρόσβασης στην τροφή και της αντιμετώπισης του επισιτιστικού προβλήματος που υπάρχει σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ένα πρόβλημα που μέσα από τις τωρινές κοινωνικο οικονομικές εξελίξεις αποκτά νέες διαστάσεις και εκφράσεις. Μέχρι τώρα η αναφορά σε επισιτιστική κρίση γινόταν για πληθυσμούς σε υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες. Πλέον όμως υπάρχουν και μεγάλες ομάδες κατηγορίες πληθυσμού σε ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες που βιώνουν το φάσμα της πείνας. Και αυτό λόγο του οικονομικού περιβάλλοντος που όχι μόνο καθηλώνει ή μειώνει τα εισοδήματα αλλά προκαλεί και αύξηση των τιμών των αγαθών διατροφής.

Ποσοστό Υποσιτιζόμενων Ανθρώπων
Περιοχή
1990-92
1999-2001
2004-06
2007-09
2010-12
Παγκόσμια
18.6
15
13.8
12.9
12.5
Ανεπτυγμένες Περιοχές
1.9
1.6
1.2
1.3
1.4


Η μετατροπή των τροφίμων σε προϊόν χρηματιστηριακών συναλλαγών, έχει οδηγήσει στην στρέβλωση της εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας. Η τιμή και το κόστος αγοράς τους δεν είναι πολλές φορές αποτέλεσμα του πραγματικού κόστους παραγωγής τους αλλά είναι αποτέλεσμα χρηματιστηριακών υπερτιμήσεων. Μια ξηρασία στους κάμπους των ΗΠΑ μπορεί να ανεβάσει τις τιμές κατά 2% (Ιούλιος 2012).

Το ζήτημα της επάρκεια των τροφίμων αλλά και του κόστους τους σύμφωνα με τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας μέρα της διατροφής από το FAO μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από την ανάπτυξη των συνεταιριστικών οργανώσεων που στις υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο αύξησης της παραγωγής και της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.

Στη χώρα μας που δοκιμάζεται από έντονη οικονομική κρίση, η στροφή πολλών νέων και όχι μόνο, στην γεωργία, μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο της πρωτογενούς παραγωγής. Η ελληνική γεωργία χρειάζεται προσανατολισμό προς νέες κατευθύνσεις τόσο στο τομέα των καλλιεργειών όσο και στο σκέλος της τυποποίησης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η ΣΥΝ εργατική δράση μπορεί αν αποτελέσει το κλειδί για καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή και τον προσανατολισμό της γεωργίας συνολικά. Το "συνεταιρίζεσθαι" μπορεί να επιφέρει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως ποιοτικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή.

Στη χώρα μας βιώνουμε σήμερα μια άνευ προηγουμένου ύφεση, η παραγωγική διαδικασία έχει επηρεαστεί, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί δραστικά και γρήγορα.

Είναι ευθύνη της πολιτείας αλλά και των παραγωγών να ΣΥΝ εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να δώσουν θετική διέξοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό που αφορά την αγορά των τροφίμων. Είναι οδυνηρό σήμερα που τα εισοδήματα συμπιέζονται οι ελληνικές αγορές να είναι πλημμυρισμένες από ξένα προϊόντα και η ελληνική παραγωγή να παραμένει αδιάθετη.

Καθήκον και χρέος των συνεταιριστών είναι να δημιουργήσουν μόνιμες και ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ δομές διακίνησης τροφίμων και να μην υπάρχουν μόνο ευκαιριακές μαζικές πωλήσεις όπως τις ζήσαμε την προηγούμενη χρονιά. Γιατί το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να υπάρχει ευκαιριακά ένα φτηνό σακί πατάτες αλλά σταθερά το κόστος αγοράς των τροφίμων να είναι χαμηλό.

Με την ελπίδα ότι το σημερινό μήνυμα της ημέρας θα βρει ανταπόκριση από την Ελληνική αγροτική κοινωνία απευθύνουμε κάλεσμα στους Έλληνες Διαιτολόγους Διατροφολόγους, να συνδράμουν στις μελλοντικές δράσεις και ενέργειες της ΕΔΔΕ για την ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών.

"Αγρότες ενωθείτε", όχι μόνοι σας. Συνεργαστείτε με διαιτολόγους, τεχνολόγους τροφίμων, γεωπόνους σε μια συντονισμένη προσπάθεια Ανασυγκρότησης της χώρας !


Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Λίγα λόγια για τη θειαμίνη (βιταμίνη Β1)

Μία από τις πρώτες βιταμίνες που ανακαλύφθηκε είναι η θειαμίνη. Αλλιώς ονομάζεται βιταμίνη Β1 ή αντί beri beri αντιπολυνευριτιδική βιταμίνη.
θειαμίνη

Το 1880 ο Ιάπωνας επιστήμονας, Kanehiro Takaki θα παρατηρήσει ότι οι Ιάπωνες ναύτες, που τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με αποφλοιωμένο ρύζι, αναπτύσσουν μία ασθένεια που επιφέρει σοβαρές νευρολογικές επιπτώσεις, ακόμα και το θάνατο, που λέγεται beri beri, Αντίθετα οι Βρετανοί ναύτες και οι Ιάπωνες αξιωματικοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν στη διατροφή τουςκρεας,  φρούτα και λαχανικά, δε νοσούν. Καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιο θρεπτικό συστατικό στα τρόφιμα που κάνει τη διαφορά.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το αίτιο του beri beri είναι η έλλειψη της θειαμίνης. Πλέον αυτή η ασθένεια παρατηρείται σε τριτοκοσμικές χώρες, σε συνθήκες υποσιτισμού, και σε αλκοολικά άτομα, καθώς το αλκοόλ καταστρέφει τη βιταμίνη.

Η θειαμίνη παράγεται από φυτά, βακτήρια και μύκητες. Μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκουμε στα τρόφιμα ολικής αλεύσεως, στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, καθώς και στο χοιρινό. Ένα μέρος της βιταμίνης καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα και την έντονη κατεργασία. Επίσης εχθροί της βιταμίνης είναι το αλκοόλ, το ωμό αυγό, τα ωμά ψάρια και η σόδα.

Οι δράσεις της στον οργανισμό είναι πολλαπλές. Συμμετέχει ενεργά στο μεταβολισμό., βοηθώντας το σώμα να πάρει ενέργεια απο τους υδατάνθακες,  σχετίζεται με τη λειτουργία των περιφερικών νεύρων,δρα ως συνένζυμο, επηρρεάζει την όρεξη, τη διάθεση, το μυικό τόνο και άλλα.

Συμπτώματα από την έλλειψη θειαμίνης:
  • καρδιακή αρρυθμία
  • καρδιακή ανεπάρκεια
  • αδυναμία
  • δυσκολίες στο βάδισμα,
  • πνευματική σύγχυση 
  • παράλυση
  • βλάβη του νευρικού συστήματος
  • αχρηστία των μυών.

Αν και γενικά θεωρείται μια "ασφαλής" βιταμίνη η λήψη πολύ υψηλών δόσεων (100 φορές πάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα) μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα: αδυναμία, πονοκέφαλοι, ερεθιστότητα , αϋπνία, ταχυκαρδία, ενώ ακόμα μεγαλύτερες δόσεις (1000 φορές πάνω από τη συνιστώμενη) μπορεί να οδηγήσουν σε καταστολή του αναπνευστικού κέντρου, προκαλώντας ακόμα και το θάνατο. 

Σχετικοί σύνδεσμοι
Θειαμίνη Food-Info
Takaki Kanehiro Wikipedia