Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Ένα όμορφο burger με δυο άλογα.... Το χρονικό ενός διατροφικού σκανδάλου

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα της επικαιρότητας. Όλα άρχισαν τον Ιανουάριο του 2013, όταν η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (Food Safety Authority of Ireland) αποκάλυψε ότι σε ελέγχους που διεξήγαγε εντοπίστηκε DNA αλόγου σε προϊόντα κρέατος, όπως burger. Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα. Φυσικά δεν είναι δυνατό να αναφερθούν όλα τα περιστατικά, καθώς είναι πάρα πολλά. Στην επόμενη ανάρτηση θα γίνει ειδική αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα.


Ιανουάριος 2013


15/01
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας ανακοινώνει ότι σε 10 από 27  προϊόντα κατεψυγμένου μοσχαρίσιου burger , δηλ σε ποσοστό 37%, εντοπίζεται DNA αλόγου. Τα δείγματα είχαν ληφθεί μέσα στο Νοέμβριο του 2012. Τα προϊόντα αυτά παράγονται από 3 εταιρίες επεξεργασίας κρεάτων , από τις οποίες οι  2 βρίσκονται στην Ιρλανδία από τις εταιρίες Liffey Meats και Silvercrest Foods, και μία στην Αγγλία ( Dalepak Hambleton). Ας σημειωθεί ότι οι εταιρίες Silvercrest και Delapak είναι θυγατρικές του ομίλου ABP Food Group.

Στα περισσότερα δείγματα το ποσοστό του αλογίσιου DNA ήταν αρκετά χαμηλό  (μικρότερα από 0,3% ) , ωστόσο δεν έλειψε και η περίπτωση ενός δείγματος που βρέθηκε με ποσοστό αλογίσιου κρέατος 29%.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως σε αρκετά από τα δείγματα ανιχνεύθηκε DNA χοίρου (παρότι δεν αναγραφόταν στη συσκευασία η προσθήκη χοιρινού κρέατος). Η ύπαρξη χοιρινού κρέατος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα με αλλεργίες σε αυτό, καθώς και να ενοχλήσει άτομα που δεν καταναλώνουν χοιρινό κρέας για θρησκευτικούς λόγους. (1), (8), (9)


19/01
Με νέο δελτίο τύπου, η FSAI ενημερώνει το κοινό ότι οι περαιτέρω έλεγχοι στα 10 νοθευμένα προϊόντα με κρεάς αλόγου, για την φαρμακευτική ουσία φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), ήταν αρνητικοί. (2)

Η φαινυλοβουταζόνη είναι μια φαρμακευτική ουσία που παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας και της ποδάγρας, αργότερα όμως απαγορεύθηκε η χρήση της λόγω παρενεργειών (πχ πτώση λευκών αιμοσφαιρίων, πρόκληση απλαστικής αναιμίας). Γι΄αυτό απαγορεύεται και η κατανάλωσή της από ζώα που προρίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Από την άλλη χρησιμοποιείται συχνά σε άλογα (όχι προοριζόμενα για ανθρώπινη κατανάλωση πχ ιπποδρόμου) ως αντιπυρετικό και αναλγητικό.  (3)

Ανακοινώνεται η διακοπή της παραγωγής από την εταιρία επεξεργασίας κρεάτων Silvercrest. Άλλα επτά δείγματα ελέγχονται, από τα οποία το ένα βρίσκεται θετικό σε DNA αλόγου. Η προέλευση του είναι από άλλη χώρα εντός Ε.Ε.(4)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού τύπου 10 εκατομμύρια κατεψυγμένα burger έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου. (4), (5)

Φεβρουάριος

1/02 Η γνωστή αλυσίδα φαστ φουντ Burger King παραδέχεται ότι τα burger της περιείχαν κρέας αλόγου. Προμηθευτής της αλυσίδας ήταν η εταιρία Silvercrest.(10)

Ανακοίνωση του FSA UK για πιθανή ύπαρξη χοιρινού κρέατος σε τρόφιμα με την ένδειξη "Halal" , τα οποία καταναλώθηκαν από κρατούμενους . (6), (7)

6/02
H FSA  ανακοινώνει την πρόθεση της να κάνει έρευνα σχετικά με την ύπαρξη κι άλλων προϊόντων με DNA αλόγου ή χοίρου, καθώς και να εντοπίσει τα αίτια που οδηγουν σε αυτή την κατάσταση.  Στόχος είναι να αναλυθούν 224 δείγματα, από 28 περιοχές. Τα αναλυτικά αποτελέσμα αναμένονται να ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2013.  (11)

8/02

Η FSAI ανακαλεί την κυκλοφορία των προϊόνων της εταιρίας Findus (λαζάνια με μοσχαρίσιο κιμα, μουσακά κλπ) διότι βρέθηκαν θετικά σε DNA αλόγου, και μάλιστα σε ποσοστό 100% . Προϊόντα της εταιρίας κυκλοφορούν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Σουηδία.(12)

12/02
Επείγουσα συνεδρίαση υπουργών στις Βρυξέλλες. (16)

14/02
Ανακοινώνεται η σύλληψη 3 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τους οποίους οι 2 επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ιδιοκτήτες "αμαρτωλών" εργοστασίων, για παραβίαση του νόμου περί απάτης (παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού, θα το λέγαμε στην Ελλάδα). (14),(15)

Η γαλλική κυβέρνηση ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της εταιρίας Spanghero, καθώς κατηγορείται ότι εισήγαγε κρέας αλόγου από τη Ρουμανία, το οποίο αργότερα πουλούσε ως βοδινό στην εταιρία Comigel, η οποία παράγει έτοιμα γεύματα και τα διαθέτει σε πολλές χώρες. (9),(17)

food chain, horse meat scandal
Πώς κατέληξε το αλογίσιο κρεας από τη Ρουμανία στα γαλλικά και αγγλικά σουπερ μάρκετ

15/02
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την επείγουσα συνεδρίαση των υπουργών , ανακοινώνει την διεξαγωγή περισσότερων ελέγχων σε κάθε χώρα, για την εξακρίβωση την ύπαρξη ή μη κρέατος αλόγου σε προϊόντα. Κάθε χώρα μέλος πρέπει να διεξάγει από 10 έως 150 ελέγχους για ανίχνευση ξένου DNA, ενώ οφείλει να κάνει και τουλάχιστον 5 ελέγχους για υπολείματα φαινυλοβουταζόνης. (18)

 16/02
Διορίζεται νέος πρόεδρος στην Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας ο καθηγητής Michael Gibney. (19)

18/02
Ιδιοκτήτης steakhouse στην Ολλανδία παραδέχεται ότι σέρβιρε επί 63 χρόνια μπριζόλες αλόγου στους ανυποψίαστους πελάτες, μία παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας του το 1949. (20)

19/02
Η Nestle αποσύρει προϊόντα από τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας. (27)

26/02
Μετά την ανίχνευση κρεάτος αλόγου σε προϊόντα της ΙΚΕΑ στην Τσεχία , η εταιρεία προβαίνει σε ανάκληση ορισμένων προϊόντων (κεφτεδάκια και γεύματα με κεφτεδάκια και πουρέ πατάτας) σε διάφορες χώρες, αναμέσα τους και η Ελλάδα.(22),(23)
.
Amsterdam steakhouse boss admits selling horse for 63 years - See more at: http://www.dutchnews.nl/news/archives/2013/02/amsterdam_steakhouse_boss_admi.php#sthash.6SHkn2q7.dpuf

Μάρτιος 

1/03
Και η γνωστή εταιρία fast food TacoBell αποσύριε προϊόντα της από την αγγλική και ισπανική αγορά, αφού βρέθηκαν νοθευμένα. (21)

7/03 
Η ΙΚΕΑ αποσύρει λουκάνικα από τα καταστήματα της στη Ρωσία. (23)

8/2
H FSA ανακοινώνει τα αποτελέσματα της έρευνας (11). Από τα 224 δείγματα που ελήφθησαν μόνο τα 12 βρέθηκαν νοθευμένα με κρέας αλόγου ή/και χοίρου, σε ποσοστό χαμηλότερο από 1%. (24)

22/3
100 κιλά αλογίσιου κρέατος είχαν εισαχθεί στο Ην. Βασίλειο, ως βοδινό, από την Ουγγαρία. (25)

25/03
Η FSAI ανακοινώνει ότι από 1225 προϊόντα που ελέχθηκαν στο διάστημα 2 με 25 Μαρτίου μόνο 3 βρέθηκαν νοθευμένα. (26)


Μπορείτε να διαβάσετε και τα παρακάτω άρθρα, για πιο γενικές πληροφορίες.
Η άλλη μισή αλήθεια για το κρέας αλόγου Το Βήμα
Έρευνα: Πώς φτάνει το κρέας αλόγου στο τραπέζι μας Η ΚαθημερινήΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ : Το χρονικο ένός διατροφικού σκανδάλου 2 : Η ελληνική πραγματικότηταΣχετικοί σύνδεσμοι
1 Press Release FSAI
2 Update on Authenticity of Meat Products FSAI
3 Phenylbutazone-Wikipedia
4 Second update on investigation into horse and pig DNA in beef products  FSA uk
5 Meat factory closes after horse found in 9 of 13 burgers Mirror
6 FSA issues statement following Ministry of Justice announcement about non Halal meat
7 Traces of pork DNA' found in halal prison meat-BBC
CEO Statement to the Joint Oireachtas Committee on Agriculture, Food and the Marine- FSAI
9 Meat adulteration scandal Wikipedia
10 Burger King reveals its burgers were contaminated in horsemeat scandal  Guardian
11 Meat testing protocol published by FSA
12  FSAI Advises of Findus Beef Lasagne Withdrawal in Ireland
13 Findus beef lasagne contained up to 100% horsemeat, FSA says, ΒΒC
14 Arrests made at meat plants FSA
15 Horse meat arrests Horse meat probe arrests: Three quizzed on suspicion of fraud Mirror
16  EU ministers to hold meeting on horsemeat Reuters
17  Horsemeat scandal: France blames processor Spanghero BBC
18 Horse meat: Member States endorse the Commission's control plan to detect fraud in the marketing of foods  Europa Press Release
19 New Chairman Appointed for Food Safety Authority of Ireland FSAI
20 Amsterdam steakhouse boss admitts selling horse for 63 years DutchNews.nl
21 Horsemeat scandal: Taco Bell withdraws UK beef products Guardian
22 Ενημέρωση σχετικά με πιθανή παρουσία κρεάτος αλογου σε κατεψυγμένα κεφτεδάκια ΙΚΕΑ ΕΦΕΤ
23 IKEA suspends sausage sale in Russia due to horsemeat themoscownews.com      [edited 30/9/2017:το σάιτ themoscownews δε λειτουργεί πλέον , αντίστοιχη πηγή για την είδηση :
     Ikea finds horse meat in Russian hotdogs CNN ]
24 Update on progress of FSA beef product surveys FSA
25 Hungarian horse meat labelled as beef FSA
26 FSAI Publishes Latest Results of Industry Tests for Horse Meat FSAI
27 Nestle withdraws pasta meals as horsemeat scandal spreads Reuters

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Βούτυρο ή Μαργαρίνη;

Η μαργαρίνη είναι φυτικό προϊόν άρα είναι καλύτερη από το βούτυρο, που είναι ζωικό. Ή μήπως όχι; Παρακολουθείστε το παρακάτω βιντεάκι, που αναλύει με συντομία, τις βασικές διαφορές μεταξύ βούτυρου και μαργαρίνης. τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε είδους.

Επιλέξτε τα ελληνικά απο το μενού των υποτίτλων (το δεύτερο κουτάκι από τα εικονίδια κάτω δεξιά) εάν δεν είναι ήδη επιλεγμένα.


Ερώτηση

1 κουταλάκι βούτυρο (5 γρ) αποδίδει 35 θερμίδες,
1 κουταλάκι μαργαρίνη (5 γρ) αποδίδει 35 θερμίδες
1 κουταλάκι ελαιόλαδο (5 γρ ) αποδίδει 45 θερμίδες

Αφού το ελαιόλαδο έχει περισσότερες θερμίδες, γιατί το  προτιμάμε στις δίαιτες από το βούτυρο ή τη μαργαρίνη;

Αφήστε την απάντηση στα σχόλια.

Σχετικοί σύνδεσμοι
Το κανάλι της AsapScience

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Το άρθρο αυτό είναι βασισμένο στη δημοσίευση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA ) 6 Tip-offs to Rip-offs: Don't Fall for Health Fraud Scams. "σούπερ τροφές", "Πανίσχυρο φάρμακο κατά του καρκίνου" "δυναμωτικό συμπλήρωμα", "λιποδιαλυτικό τσάι" 
"φυτικό  αφροδισιακό", "ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας", "θεραπεία της φαλάκρας" κλπ

Τα βλέπουμε συχνά στις διαφημίσεις. Μας τα δείχνουν οι πλασιέ. Τα συστήνει και η γειτόνισσα, που τις τα έδωσε η κουμπάρα που τα πήρε από μια φίλη. Κάποιες φορές βρίσκουν το δρόμο τους μέχρι τα ράφια ενός φαρμακείου ή ενός καταστήματος καλλυντικών.

Πόσο ασφαλή είναι όμως αυτά τα προϊόντα; Μήπως είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά;  Για να ξεχωρίσεις την απάτη δες τα 6 βασικά σημάδια που πρέπει να σε βάζουν σε σκέψεις:

 1. Το προϊόν που τα κάνει όλα. Όσες περισσότερες δράσεις υπόσχεται το προϊόν τόσο λιγότερο είναι πιθανό να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. αν οι δράσεις του επεκτείνονται σε περισσότερους από έναν τομέα. Ακόμα δε, εάν οι δράσεις του είναι αντίθετες μεταξύ τους. Πχ το Χ προϊόν* ρίχνει την πίεση, βοηθά στην αθλητική απόδοση, θεραπεύει τις αλλεργίες, δίνει ενέργεια, μειώνει το άγχος, θεραπεύει τις ιώσεις, επιδρά στη λειτουργία της καρδιάς και του ουροποιητικού συστήματος, ρίχνει τα νεύρα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθά στην διατήρηση του σωματικού βάρους,  αυξάνει την όρεξη, καταπολεμά το απόστημα δοντιού και αυξάνει τη γονιμότητα.  Άλλωστε το λέει και η παροιμία λέει:" όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι". 

 2. Προσωπικές μαρτυρίες. Δηλώσεις  χαμογελαστών ανθρώπων με αυτοπεποίθηση: "με αυτό το προϊόν έχασα 10 κιλά σε 2 εβδομάδες", "χάρη στο Ψ προϊόν έσωσα τα μαλλιά μου", "θεράπευσα το διαβήτη μέσα από αυτό το βιβλίο" κλπ. Όμως ποιοί είναι αυτοί οι χαμογελαστοί άνθρωποι; Τους γνωρίζουμε ; Γιατί να τους εμπιστευτούμε; Ποιός μας διαβεβαιώνει ότι οι μαρτυρίες αυτές είναι αληθινές; Οι προσωπικές μαρτυρίες μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν πχ ψευδείς δηλώσεις, χρήση photoshop κλπ. Εμπιστευτείτε προϊόντα που στηρίζονται σε ερευνητικά δεδομένα και όχι ψεύτικες διηγήσεις.

 3. Υπερβολικά γρήγορη απόδοση. Λόγου χάριν, θα χάσεις 10 σε 1 εβδομάδα, σε 1 μήνα θα θεραπευτείς για πάντα από το χρόνια νόσημα που σε ταλαιπωρεί κ.ο.κ Μια άλλη παροιμία μας θυμίζει " Το καλό πράγμα αργεί να γίνει".

 4. Φυτικό προϊόν. Η πιο συχνή παρανόηση του καταναλωτικού κοινού είναι ότι φυτικό=φυσικό. Λάθος! Το φυτικό προϊόν δεν είναι απαραίτητα φυσικό, μπορεί άνετα να περιέχει συντηρητικά, χρωστικές ουσίες, και άλλα πρόσθετα εφόσον προέρχονται έχουν φυτική προέλευση. Η δεύτερη παρανόηση σχετικά με τα φυτικά προϊόντα είναι ότι είναι εξ ορισμού ακίνδυνα. Ας θυμηθούμε πόσα δηλητήρια υπάρχουν στη φύση πχ δηλητηριώδη μανιτάρια, δηλητηριώδης κισσός, δηλητήριο φιδιών και άλλα. Επειδή κάτι είναι φυτικό δε σημαίνει ότι αδύνατο να εμφανιστούν παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσει με τη φαρμακευτική σας αγωγή.. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας πριν καταναλώσετε κάποιο φυτικό σκεύασμα.Τέλος , δε λείπουν και οι περιπτώσεις, όπου, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται η φράση " φυτικό προϊόν" το προϊόν είναι νοθευμένο με άλλες ουσίες ( βλέπε την κατηγορία ανακοινώσεις ΕΟΦ , όπου περιλαμβάνονται δελτία τύπου για νοθευμένα προϊόντα με απαγορευμένες δραστικές ουσίες πχ σιβουτραμίνη, sildenafil, ακόμα και ιονίζουσα ακτινοβολία).

 5. Θαυματουργή θεραπεία. "Πανίσχυρο φάρμακο κατά του καρκίνου", "η οριστική θεραπεία του διαβήτη", "διώξτε τα κιλά για πάντα με τη νέα επαναστατική μέθοδο". Αν είχε ανακαλυφθεί μια πρωτοποριακή θεραπεία δε θα το μαθαίνατε από τις ειδήσεις ή από το γιατρό σας , πριν το δείτε σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο;

 6. Θεωρίες συνωμοσίας. Η απάντηση των κομπογιαννιτών στον προηγούμενο ερώτημα. "Οι φαρμακοβιομηχανίες συγκαλύπτουν την αλήθεια", "σκοτεινά συμφέροντα δεν αφήνουν το φάρμακο να κυκλοφορήσει" κλπ.Αυτές οι δηλώσεις προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από το γεγονός ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με το προϊόν και να αποθαρρύνουν τον καταναλωτή να κάνει περισσότερες ερωτήσεις.
* πληροφορίες από περιγραφή πραγματικού προϊόντος


Extra Στο παρακάτω βιντεάκι ο Furious Pete μας δείχνει πώς μπορεί να δημιουργήσει κανείς τις γνωστές φωτογραφίες "Πριν και Μετά" με τις οποίες διαφημίζονται πολλά προϊόντα απώλειας βάρους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Pete πρώτα βγάζει την φωτογραφία "Μετά" , αφού έχει σηκώσει βάρη, έχει κάνει σολάριουμ, έχει ρίξει λάδι στο σώμα του και έχει στήσει επαγγελματικό εξοπλισμό για τη  φωτογράφηση. Πέντε ώρες μετά, αφού έχει φάει πολλά αλμυρά και έχει πιει πολλά αναψυκτικά (δηλ αλάτι για κατακράτηση υγρών και αναψυκτικά για πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς) και έχει πρηστεί  βγάζει τη φωτογραφία "Πριν" . Για βελτιστοποίηση του αποτελέσματος δε διστάζει να χρησιμοποιήσει και λίγο photoshop :-)


Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Αμυγδαλίνη (Βιταμίνη Β17)

Αμυγδαλίνη/βιταμίνη Β17

amygdalin
αμυγδαλίνη.
Πηγή εικόνας: WikipediaΗ αμυγδαλίνη είναι μία κυανιούχα ουσία που βρίσκεται στους πυρήνες, δηλ τα κουκούτσια , των περισσότερων φρούτων. Πρώτη φορά την απομόνωσαν το 1830,οι δυο χημικοί Pierre-Jean Robiquet και Antoine Boutron-Charlard  από τους πυρήνες του πικραμύγδαλου , εξ' ου και η ονομασία της. Αμυγδαλίνη βρίσκουμε,  επίσης, στα κουκούτσια φρούτων όπως τα βερύκοκα, τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια , τα δαμάσκηνα, τα μανταρίνια. Η συγκέντρωση της αμυγδαλίνης στους πυρήνες αυτών των φρούτων κυμαίνεται από 2-3%.

Μια θεωρία που συνοδεύει την αμυγδαλίνη είναι η υποτιθέμενη αντικαρκινική της δράση. Το 1845 άρχισε να χρησιμοποιείται στη Ρωσία ως θεραπεία, σε μορφή χαπιού, και το 1920 η τάση έφτασε στις ΗΠΑ. Αργότερα σταμάτησε η χρήση της καθώς το χάπι ανακαλύφθηκε ότι ήταν τοξικό. Αυτό δεν εμπόδισε τον Αμερικανό Ernst T. Krebs Jr (να μη συγχέεται με τον Hans Adolf Krebs -θεμελιωτή του κύκλου του Krebs και του κύκλου της ουρίας)  να προωθεί την αμυγδαλίνη ως θαυματουργή θεραπεία αλλά και να αποδώσει στην αμυγδαλίνη την ιδιότητα της βιταμίνης, γι αυτό και της έδωσε την εναλλακτική ονομασία Βιταμίνη Β17, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι τέτοια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ernst Krebs δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του στην ιατρική, ουτε είχε δίπλωμα από σε κάποια άλλη θετική επιστήμη πχ χημεία, βιολογία κλπ.

Όσον αφορά στην αντικαρκινική δράση της, έχουν γίνει πολλές μελέτες. Οι αρχικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες είχε τέτοια δράση δε θεωρούνται αξιόπιστες καθώς έγιναν σφάλματα στη διεξαγωγή τους. Νεώτερες, τεκμηριωμένες μελέτες δεν κατόρθωσαν να επιβεβαιώσουν τους  ισχυρισμούς για την ισχυρή αντικαρκινική δράση. Η αμυγδαλίνη  δε θεωρείται φάρμακο κατά του καρκίνου, όταν αυτός έχει ήδη εκδηλωθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χρησιμοποίηση της αμυγδαλίνης είναι περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική. Πιστεύεται ότι η χρόνια ανεπάρκεια σε αμυγδαλίνη  μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αντίστασης του οργανισμού στην ανάπτυξη κακοήθειας.


Λετρίνη
laetrine
λετρίνη
Πηγή εικόνας: Wikipedia


Παρόλα αυτά, δε λείπουν οι περιπτώσεις ατόμων που προωθούν τη χρήση της αμυγδαλίνης ως φάρμακο κατά του καρκίνου. Μάλιστα, γι΄αυτό το σκοπό έχει παρασκευαστεί και μια συνθετική μορφή της ουσίας, η λετρίνη (laetrile), η οποία διατίθεται σε διάφορες μορφές πχ ενέσιμο διάλυμα, χάπια, υπόθετο κλπ.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση αμυγδαλίνης

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου η αμυγδαλίνη είναι μια κυανιούχα ένωση. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αποδόμηση της ουσίας από τα ένζυμα του οργανισμού παράγεται υδροκυάνιο (HCN) , μία επικίνδυνη ένωση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Αν και η κατανάλωση μερικών αμυγδάλων ή κουκουτσιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία (η πρόσληψη αμυγδαλίνης μέχρι και 3 γραμμάρια την ημέρα θεωρείται ασφαλής), η συστηματική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων λετρίνης ή αμυγδαλίνης μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία όπως:
 • ζαλάδα
 • εμετοί
 • υπόταση
 • κυάνωση (μπλε απόχρωση στο δέρμα λόγω έλλειψης οξυγόνου)
 • πονοκέφαλοι
 • πυρετός 
 • νευρολογικές διαταραχες πχ έλλειψη συντονισμού και ισορροπίας
 • ηπατική ανεπάρκεια
 • κώμα
 • θάνατος
Συνεπώς, προσοχή σε διάφορα θαυματουργά σκευάσματα που υπόσχονται μαγικές λύσεις σε τόσο σοβαρά θέματα υγείας, γιατί μπορεί να κρύβουν μεγάλους κινδύνους.


Extra: Επειδή τώρα μπορεί να σας έχει γεννηθεί η απορία τι γίνεται με τα γλυκά με αμύγδαλο ή τα λικέρ διαβάστε το άρθρο της Βίκυς Κουμάντου "Σπιτικό λικέρ πικραμύγδαλο ή amaretto-το ακίνδυνο"Σχετικοί σύνδεσμοι
Laetrile (amygdalin, vitamin B17) Cancer Research UK
Questions and Answers About Laetrile/Amygdalin National Cancer Istitute
Laetrile: A lesson in cancer quackery, Lerner, I. J. (1981), CA: A Cancer Journal for Clinicians
Amygdalin Wikipedia
Ernst_T._Krebs  Wikipediaλέξεις κλειδιά:  αμυγδαλίνη, αμυγδαλινη, βιταμίνη Β17 , βιταμινη Β17, B17, λετρίνη, λετρινη, καρκίνος, φάρμακο κατά του καρκίνου, amygdalin, vitamin B17, laetrine, cancer,