Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

The Poison Squad : οι ξεχασμένοι ήρωες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Στα τέλη του 1800 εφευρίσκεται μία επαναστατική μέθοδος για το χειρισμό των τροφίμων: η κονσερβοποίηση. Επιτρέπει τη μακρά συντήρηση των τροφίμων, την εύκολη μεταφορά και αποθήκευση τους, τη δημιουργία αποθεμάτων τροφής κλπ.

Ωστόσο προέκυψε ένα σοβαρό ερώτημα. Ήταν τα πρόσθετα που χρησιμοποιούσαν κατάλληλα για κατανάλωση; Οι τρόποι ελέγχου την εποχή εκείνη ήταν περιορισμένοι. Έπρεπε όμως να δοθούν απαντήσεις. Έτσι ο δόκτορας Harvey W. Wiley, προϊστάμενος του Χημικού Τμήματος του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (Department of Agriculture's Chemical Division) συγκρότησε μια ομάδα θαρραλέων (και φτωχών) φοιτητών που κατανάλωναν εν γνώση τους γεύματα τα οποία περιείχαν πρόσθετα, όπως βόρακα, βορικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, φορμαλδεϋδη κ.α.  και στη συνέχεια καταγράφονταν οι αντιδράσεις του οργανισμού τους σε αυτά.

Η ομάδα αποτελούνταν μόνο από άντρες και δεν έλαβαν κάποια πληρωμή πέρα από τα δωρεάν γεύματα που τους παρείχαν (!) . Στο κοινό έγινε γνωστή με το όνομα The Poison Squad. 

On Prussic acid we break our fast;

we lunch on a morphine stew;

We dine with a matchhead consommé,

drink carbolic acid brew;

The Song of the Poison Squad by S.W. GillilanΣχετικοί σύνδεσμοι: 

The poison-eating heroes who helped make food safe - Vox.com
Harvey W. Wiley - Society of Toxicology
Who put the Borax in Dr Wiley's butter? - American Heritage (1956) (pdf file)

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Φράουλα, το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων


fraoula
photo credit: Erdbeere - strawberry via photopin (license)

Η φράουλα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων. Το ζωηρό κόκκινο χρώμα της, η γλυκιά της γεύση και το μοναδικό της άρωμα δικαιολογούν αυτή την προτίμηση.

Το φυτό της φράουλας, η φραουλιά,  βοτανολογικά ανήκει στο γένος Fragaria, και μπορεί να είναι πολυετές ή μονοετές, αναλόγως της ποικιλίας. Σήμερα, η πιο γνωστή ποικιλία είναι η Φράουλα Ανανάσα (Fragaria Ananassa), ένα υβρίδιο που δίνει μεγάλους καρπούς με έντονο χρώμα. Φρέσκιες φράουλες μπορούμε να βρούμε από τον Απρίλιο ως τα τέλη του καλοκαιριού

Καταναλώνεται ευχάριστα χωρίς καμία επεξεργασία, παράλληλα μπορεί να γίνει μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, χυμός, γρανίτα ενώ χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε πολλά γλυκίσματα (σαρλότ, παγωτό, μιλκσέικ, τιραμισού κλπ). Τέλος, χρησιμοποιείται για την παρασκευή λικέρ ή κρασιού.

Θρεπτική αξία.

Η φράουλα είναι καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος ενώ περιέχει σε ικανοποιητικές ποσότητες ιχνοστοιχεία όπως Μαγγάνιο, Μαγνήσιο, Κάλλιο, Φώσφορο , Χαλκό και Σίδηρο.
Θεωρείται χαμηλή σε θερμίδες, αφού ένα φλιτζάνι φράουλες αποδίδει περίπου 50 θερμίδες!

1 φλιτζάνι φράουλες (152 γρ) /Θερμίδες 49 kcal / υδατάνθρακες 12 γρ / πρωτεινες 1 γρ / λιπη 0 γρ/ φυτικές ίνες 3 γρ


Είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους και γενικότερα για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Το χαμηλό περιεχόμενο σε πουρίνες, την καθιστά κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα. Από την άλλη φαίνεται ότι έχει μέτρια περιεκτικότητα οξαλικού οξέος, επομένως δεν συνίσταται η κατανάλωση τους από άτομα που έχουν λίθους οξαλικού οξέος στα νεφρά.

Αναφυλακτική αντίδραση (αλλεργία στις φράουλες)

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αναφυλακτική αντίδραση (κνίδωση, φλύκταινες κλπ)  όταν τις καταναλώσουν.Υπεύθυνη για την αντίδραση θεωρείται ότι είναι η πρωτεΐνη Fra a1 (Fragaria allergen1), η οποία σχετίζεται με την παραγωγή της κόκκινης χρωστικής του φρούτου (ανθοκυανίνη) κατά την ωρίμανση.

Συντήρηση 

Οι φράουλες είναι ευαίσθητο φρούτο και εύκολα αλλοιώνονται. Πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, χωρίς να πλυθούν. Αν κάποια φράουλα φέρει σημάδια αλλοίωσης (μύκητες, χτυπήματα) πρέπει να απομακρύνεται αμέσως.


Λευκή φράουλα , κι όμως υπάρχει! 

pineberry
Pineberry-πηγη εικόνας 
Το πιο διάσημο είδος λευκής φράουλας είναι το pineberry. Θεωρείται ότι η γεύση του θυμίζει ανανά. Επίσης υπάρχουν κι άλλα είδη, όπως White Alpine Strawberries, White Beach Strawberries κλπ .
Επειδή τα λευκά είδη δεν διαθέτουν  την πρωτεΐνη Fra a1 (υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα)
φαίνεται ότι γίνονται ανεκτά από τα άτομα που εμφανίζουν αναφυλακτική αντίδραση στην κανονική φράουλα.


Ακόμα υπάρχουν υβρίδια κίτρινης και μωβ φράουλας.Σχετικοί σύνδεσμοι
Pineberry-Wikipedia
Strawberry -Wikipedia 
Strawberries, raw - Self Nutrition Data
The Strawberry Fruit Fra a Allergen Functions in Flavonoid Biosynthesis- Molecular plant
White Strawberries- Stawberryplants.org 
Ποικιλίες φράουλας - Gaiapedia.gr
A Complete Guide: How To Grow Strawberries and 10 Best Strawberry Recipes

λέξεις κλειδια: φράουλα, φραουλα, λευκή φράουλα, φραουλιά, strawberry, αλλεργία στις φράουλες, αλλεργια στη φραουλα, fraoula