Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Ανάκληση σχάρας ψησίματος

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 24/02/2010

Ανάκληση προϊόντος (σχάρα ψησίματος)

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί, διαπίστωσε μετανάστευση χαλκού σε σχάρα ψησίματος, κινέζικης προέλευσης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σχάρα ψησίματος "ATROW με κωδικό 38309", διαστάσεων 26x36 cm, προέλευσης Κίνας, η οποία διακινείται από την εταιρεία "ΑΛΕΞ ΠΑΚ Ε.Α.Ε.". Το συγκεκριμένο προϊόν είναι κατασκευασμένο από σίδηρο και φέρει επιχρωμίωση προσαρμοσμένη σε στρώμα χαλκού, η οποία αφαιρείται πολύ εύκολα κατά τη συνήθη χρήση του προϊόντος.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. έχει ήδη απαιτήσει την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιούν.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

ΕΦΕΤ
Χαλκός

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

Επικίνδυνα τα Reductil, Reduxade και Zelium ?

Ο ΕΟΦ, με δελτίο τύπου ενημερώνει τους επαγγελματίες ότι επίκειται η απόσυρση των Reductil, Reduxade και Zelium, φάρμακα τα οποία ως τώρα χρησιμοποιούνταν ως συμπληρωματική αγωγή για την απώλεια βάρους σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα η χρήση της sibutramine (η δραστική ουσία που περιέχεται στα εν λόγω φάρμακα) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών, μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

δελτίο τύπου ΕΟΦ, 21/01/2010

Sibutramine

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστά την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας για την sibutramine

Επίκειται η απόσυρση από όλες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαρμάκου για την απώλεια σωματικού βάρους που συσχετίστηκε με αυξημένα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency, ΕΜΑ) ολοκλήρωσε την ανασκόπηση της ασφάλειας των φαρμάκων που περιέχουν sibutramine. Η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ (CHMP) συμπέρανε ότι οι κίνδυνοι των φαρμάκων αυτών είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη τους και συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας για τα φάρμακα αυτά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα φάρμακα που περιέχουν sibutramine έχουν εγκριθεί με τις εμπορικές ονομασίες Reductil, Reduxade και Zelium, όπως και με άλλες εμπορικές ονομασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική αγωγή για την απώλεια σωματικού βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς και σε υπέρβαρους ασθενείς που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτης τύπου 2 ή δυσλιπιδαιμία (μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα), μαζί με δίαιτα και άσκηση.

Εφεξής, οι ιατροί δεν θα πρέπει να συνταγογραφούν και οι φαρμακοποιοί δεν θα πρέπει να διαθέτουν το φάρμακο. Οι ασθενείς που λαμβάνουν sibutramine θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιατρό τους προκειμένου να τον συμβουλευτούν για εναλλακτικά μέτρα απώλειας σωματικού βάρους. Οι ασθενείς που επιθυμούν να διακόψουν την λήψη sibutramine πριν την επίσκεψη στον ιατρό τους μπορούν να το πράξουν ανά πάσα στιγμή.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

ανακαλείται η κυκλοφορια ειδικού τροφίμου για αθλητές

Δελτίο τύπου ΕΟΦ, 11/12/2010

Dorian Yates


Ο Ε.Ο.Φ. ενημερώνει τους Έλληνες καταναλωτές να σταματήσουν άμεσα τη χρήση του προϊόντος με την εμπορική ονομασία DORIAN YATES Ultimate NOX PUMP FormulaTM το οποίο πωλείται ως τρόφιμο ειδικής διατροφής για την ενίσχυση της μυϊκής προσπάθειας των αθλητών.

Το εν λόγω προϊόν περιέχει την ουσία geranium root extract (εκχύλισμα γερανιού) ή methylhexanamine ή 1,3-dimethylpentylamine η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) που τέθηκε σε ισχύ την 1/1/ 2010.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ, το προϊόν DORIAN YATES Ultimate NOX PUMP FormulaTM κυκλοφορούσε νόμιμα στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο του 2009 οπότε και σταμάτησε η διάθεσή του από τον Έλληνα εισαγωγέα.

Επειδή είναι πιθανό να έχει εισαχθεί παράνομα στη χώρα μας, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

λέξεις κλειδιά: ΕΟΦ, τρόφιμο ειδικής διατροφής, Dorian Yates

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

Νηστεία Σαρακοστής-Θαλασσινά

Τα θαλασσινά (κεφαλόποδα, όστρακα, μαλάκια) είναι τα μόνα ζωικά τρόφιμα που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Σε γενικές γραμμές αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο πρόκειται για ευπαθή τρόφιμα, δηλ. υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι μολυσμένα με ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. . Συνεπώς απαιτείται προσοχή κατά την αγορά τους και στο χειρισμό τους (συντήρηση-μαγείρεμα).

Τί μπορούμε να κάνουμε για να καταναλώσουμε με ασφάλεια τα θαλασσινά;


ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ
(χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κ.λ.π.)


1 μοσχοχτάποδο, 2 καλαμάρια, 3 θράψαλο,

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
 • Την οσμή : Θα πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
 • Την επιφάνεια του σώματος: Θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή
 • Τα πλοκάμια-βεντούζες: Θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
 • Την σάρκα: Θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
 • Τα μάτια: Θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Γενικά να γνωρίζουμε ότι, το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν άσχημα και τραβώντας τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.

Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγο επάνω του. Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.


ΔΙΘΥΡΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ
(μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κ.λ.π.)


1 γυαλιστερές, 2 αμοιβάδα, 3 κτένι

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά. Επειδή είναι επιρρεπή σε αλλοιώσεις συνίσταται να καταναλώνονται ζωντανά.
 • Τα κελύφη: Θα πρέπει να είναι

Ανάκληση 65 συμπληρώματων διατροφής

Δελτίο τύπου ΕΟΦ, 1/2/2010

Εθελοντική ανάκληση


Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι η εταιρία «Bodybuilding.com LCC» (ΗΠΑ) προέβη σε εθελοντική ανάκληση των 65 συμπληρωμάτων διατροφής που αναφέρονται στην ακόλουθη λίστα, καθώς είναι πιθανόν να περιέχουν συστατικά που πρόσφατα χαρακτηρίστηκαν ως αναβολικά στεροειδή.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε ο ΕΟΦ μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα, τα εν λόγω προϊόντα διακινούνται από τον διαδικτυακό τόπο της εταιρίας και έχουν διατεθεί και στην Ελλάδα, παρόλο που δεν έχουν τη σχετική άδεια.

Τονίζεται ότι η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι πολλαπλά επικίνδυνη, αφού είναι δυνατόν να προκαλέσει οξεία ηπατική βλάβη αλλά και μακροχρόνιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όπως συρρίκνωση των όρχεων, αύξηση των μαστών και στειρότητα στους άνδρες, αρρενοποίηση στις γυναίκες και μειωμένο ύψος στα παιδιά.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει ή έχει έρθει στην κατοχή τους οποιοδήποτε από τα προϊόντα αυτά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

ΛΙΣΤΑ

 • 4Ever Fit D-Drol
 • Advanced Muscle Science Dienedrone
 • Advanced Muscle Science Liquidrone UTT
 • Anabolic Xtreme Hyperdrol X2
 • APS (aka Advanced Muscle Science) Mastavol
 • APS (aka Advanced Muscle Science) Revamp
 • APS (aka Advanced Muscle Science) Ultra Mass Stack
 • APS (aka Advanced Muscle Science) Ripped Stack
 • Better Body Sports Finadex
 • Black China Labs Straight Drol

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει το καταναλωτικό ότι διακινούνται στην αγορά νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία προωθούνται για την απώλεια βάρους, αντιγηραντικά, ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας και άλλα.

Πρόκειται για το προίόν ROCK HARD WEEKEND καθώς και για μία σειρά προϊόντων με Acai Berry, Τα συμπληρώματα αυτά είναι νοθευμένα με τις ουσίες sulfoaidenafil και sildenafil αντίστοιχα. Πρόκειται για φαρμακευτικές ουσίες που που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθούν ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Τα εμπορικά ονόματα των νοθευμένων προϊόντων με Acai Berry είναι:
Anti-Aging Acai Berry, Guarana Blast, Brazillian Pure, Anti-aging Vital Rez V, Weight Loss Vital Acai, Dietary Supplement Acai Powder blast και Muscle Mass

Τα ανωτέρω προϊόντα φαίνεται ότι διακινούνται στη χώρα μας μέσω διαδικτύου.

Όσοι έχουν στην κατοχή τους κάποιο από τα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν κια να ενημερώσουν τον ΕΟΦ.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι είναι καλό να μην κάνουμε χρήση συμπληρωμάτων διατροφής εάν δεν έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή του διαιτολόγου που μας παρακολουθεί.

Ακόμα περισσότερο εάν τα συμπληρώματα αυτά προέρχονται από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδικτυο, καθότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχουν υποστεί τους απαραίτητους ελέγχους.


Σχετικοί σύνδεσμοι:

Δελτίο τύπου ΕΟΦ : Acai Berry
Δελτίο τύπου ΕΟΦ : Rock Hard Weekend

λέξεις κλειδιά: ΕΟΦ, συμπλήρωμα διατροφής, συμπληρωμα διατροφης, συμπληρώματα διατροφής, συμπληρωματα διατροφης, simpliromata diatrofis

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Ανάκληση επικίνδυνης σάλτσας ψαριού

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 12/02/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος σάλτσας (σως) ψαριού, προέλευσης Βιετνάμ, στο οποίο ανιχνεύτηκε ισταμίνη*, σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Πρόκειται για σως ψαριού, με την εμπορική επωνυμία «Phu Quoc Fish Sauce - HUNG THANH» σε γυάλινη συσκευασία των 650 ml, η οποία διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση «ASIANA Μονοπρόσωπη ΕΠΕ». Σύμφωνα με τις Ιρλανδικές Αρχές, ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος με υπέρβαση σε ισταμίνη είναι VN 138 VI 008.

Η ελληνική εταιρεία διακίνησης πληροφόρησε τον Ε.Φ.Ε.Τ. για την παραλαβή τριών παρτίδων από το συγκεκριμένο προϊόν, 12 τεμαχίων η καθεμία, εκ των οποίων η μία είναι δεσμευμένη στην επιχείρηση. Η συνολική διατεθείσα ποσότητα στην αγορά είναι 24 τεμάχια.

Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας και με βάση την αρχή της προφύλαξης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση, ανεξαρτήτως παρτίδας, και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, ανεξαρτήτως παρτίδας, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.

Ισταμίνη: Μία τοξίνη (τοξική ουσία) που παράγεται κατά τη σήψη των ψαριών πχ όταν το ψάρι δε συντηρήθηκε σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία.


λέξεις κλειδιά: ισταμίνη, ισταμινη, ισταμινης, τοξίνη, ψάρια, ΕΦΕΤ

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά 2

Πρόσφατα το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (Ελκεκά) με δελτίο τύπου καλεί τον ΕΦΕΤ να πάρει θέση για το θέμα της διφαινόλης Α (δισφαινόλη Α), μίας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία των τροφίμων. Αφορμή στάθηκαν πρόσφατες έρευνες που υποστηρίζουν ότι η διφαινόλη Αίναι είναι επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών, διότι προκαλεί καρκίνο, εγκεφαλικές παθήσεις, διαβήτη , καρδιακές παθήσεις μέχρι και στειρότητα" (το δελτίο τύπου εδώ).

Στη συνέχεια του άρθρου θα γίνει μία συνοπτική παρουσίαση της διφαινόλης Α, καθώς και μέτρα προστασίας του καταναλωτή.
 • Τι είναι η διφαινόλη Α
Πρόκειται για μία χημική ουσία, που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 60 στην κατασκευή πλαστικών, μεταξύ άλλων πλαστικών δοχείων αποθήκευσης φαγητού και μπουκαλιών. Συνήθως αναγράφεται με τα αρχικά της BPA (Bisphenol A), ενώ πολλές φορές αναφέρεται λανθασμένα ως δισφαινόλη Α.


Συνήθως τα πλαστικά με αυτό σήμα περιέχουν BPAΠλαστικά με αυτό το σήμα είναι πιθανό να περιέχουν BPA

 • Είναι η διφαινόλη Α επικίνδυνη;
Πολλές έρευνες έχουν γίνει στο παρελθόν για τις επιδράσεις της διφαινόλης Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Κατηγορήθηκε ότι μπορεί να επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, το νευρικό σύστημα, ακόμα και ότι μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση παχυσαρκίας και άλλα πολλά. Παρόλα αυτά η χρήση της στη βιομηχανία τροφίμων συνεχίστηκε καθώς θεωρήθηκε ότι η παρουσία της ήταν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να μην απειλούν τη δημόσια υγεία

Ωστόσο, νέες έρευνες, που γίνονται σε πειραματόζωα, δείχνουν ότι η BPA ίσως είναι επικίνδυνη σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
 • Το μέλλον
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει καλέσει τους ειδικούς επιστήμονες σε συνάντηση τον Απρίλιο του 2010 με σκοπό να συζητηθούν οι κίνδυνοι από τη χρήση της διφαινόλης Α και αν χρειαστεί να καθοριστούν νέα επίπεδα ασφαλείας.
 • Γενικές οδηγίες προς καταναλωτές
Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη της BPA ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες:
 1. Πετάξτε τα παλιά και φθαρμένα πλαστικά πχ πλαστικά δοχεία με γρατσουνιές
 2. Μην επαναχρησιμοποιείτε τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων
 3. Μη βάζετε καυτά υλικά μέσα στα πλαστικά δοχεία πχ καυτό νερό σε πλαστικό μπουκάλι, καυτό φαγητό σε πλαστικό δοχείο κλπ
 4. Μη βάζετε τα πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων εκτός κι αν αναγράφεται επάνω στο πλαστικό ότι είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων (microwave safe)
 5. Μη βάζετε στο πλυντήριο πιάτων πλαστικά εκτός κι αν αναγράφεται ότι είναι κατάλληλα (dishwasher safe)
 6. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε γυάλινα ή πορσελάνινα δοχεία/μπωλ
 • Οδηγίες για γονείς
Τα παιδιά θεωρείται ότι ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, δηλ είναι πιο ευάλωτα στο BPA από τους ενήλικες και απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή.
 1. Αγοράστε μπιμπερό χωρίς BPA. Αν δεν είστε σίγουροι ότι το μπιμπερό του μωρού σας δεν έχει BPA τότε: μη ρίχνετε απευθείας καυτό ή πολύ ζεστό νερό στο μπιμπερό για να ετοιμάσετε το γεύμα του μωρού. Ετοιμάστε το γεύμα σε άλλο ασφαλές δοχείο και μεταφέρετε το στο μπιμπερό όταν γίνει χλιαρό.
 2. Όταν αποστειρώνετε το μπιμπερό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 3. Ελέγξτε τα πλαστικά δοχεία/ποτήρια/μπιμπερό κλπ των παιδιών σας . Πετάξτε ότι είναι φθαρμένο ή έχει γρατσουνιές.
Πηγές/Σχετικοί σύνδεσμοι

Ελκεκά -Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά
Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας- Since you asked, Bispenol A
Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας -Συμβουλές προς γονείς
FDA - Update on Bisphenol A, January 2010
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) - Press Releases 2/Feb/2010
Wikipedia -Bisphenol A

λέξεις κλειδιά: διφαινόλη, διφαινολη, δισφαινόλη, δισφαινόλη, δισφενολη, διφαινόλη Α, δυσφαινόλη, δυσφαινολη, ΒΡΑ, BPA, Ελκεκά, Ελληνικό Κεντρο Καταναλωτών, χημική ουσία, χημικη ουσια, πλαστικά, πλαστικά δοχεία, πλαστικα δοχεία, μπιμπερό

Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά

Με το χθεσινό δελτίο τύπου το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (Ελκεκά) καλεί τον ΕΦΕΤ να πάρει θέση για την χημική ουσία Διφαινόλη Α, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαφόρων συσκευασιών τροφίμων.

Ελκεκά, 8/02/2010

" Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Αμερικάνικης Ένωσης καταναλωτών, η χημική ουσία Δισφαινόλη-Α που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών δοχείων αποθήκευσης τροφίμων αλλά και πλαστικών μπουκαλιών, είναι επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών, διότι προκαλεί καρκίνο, εγκεφαλικές παθήσεις, διαβήτη , καρδιακές παθήσεις μέχρι και στειρότητα Ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, είναι μωρά, παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Καλούμε άμεσα τον ΕΦΕΤ, να προχωρήσει σε χημική ανάλυση και να ενημερώσει τους Έλληνες καταναλωτές για την επικινδυνότητα της συγκεκριμμένης χημικής ουσίας."

Σχετικοί σύνδεσμοι
Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά 2
Η σελίδα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών http://elkek.wordpress.com

Λέξεις κλειδιά : διφαινόλη Α, δισφαινόλη Α, διαφαινολη, δισφαινολη, Ελκεκά. Ελκεκα

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού

Το 1ο μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαίες-μαιευτές, γυναικολόγους, παιδίατρους και άλλα επαγγέλματα υγείας, αλλά είναι ανοιχτό και στο κοινό, ιδιαίτερα σε εγκύους, νέες μητέρες και ζευγάρια.

Ώρες διεξαγωγής σεμναρίου: από τις 9 πμ ως 1 μμ, 6 & 7 Φεβ , στο αμφιθέατρο του Γ. Νοσοκομείου Κορίνθου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

Επιβολή προστίμων από τον ΕΦΕΤ

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ, 28/01/2010

"Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 381.000 ΕΥΡΩ.[...]"

Τα στοιχεία των επιχειρήσεων αναφέρονται αναλυτικά στη συνέχεια του δελτίου τύπου. Μπορείτε να το βρείτε εδώ : www.efet.gr

ΥΓ. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΕΦΕΤ ακόμα δεν ανακοινώσει κάτι σχετικά με τις "παρατυπίες" 3 μεγάλων επιχειρήσεων που βρέθηκαν να διακινούν προϊόντα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Να υπενθυμίσουμε ότι -σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- για την γαλακτοβιομηχανία "ΒΙΟΓΑΛ" εκκρεμεί η επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει το ποσό των 1.000.000 ευρώ . Διαβάστε περισσότερα : Νέα διατροφικά σκάνδαλα, επικίνδυνα τρόφιμα στην αγορά.

λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, εφετ, efet, πρόστιμα, νοθευμενα τρόφιμα