Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά 2

Πρόσφατα το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (Ελκεκά) με δελτίο τύπου καλεί τον ΕΦΕΤ να πάρει θέση για το θέμα της διφαινόλης Α (δισφαινόλη Α), μίας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία των τροφίμων. Αφορμή στάθηκαν πρόσφατες έρευνες που υποστηρίζουν ότι η διφαινόλη Αίναι είναι επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών, διότι προκαλεί καρκίνο, εγκεφαλικές παθήσεις, διαβήτη , καρδιακές παθήσεις μέχρι και στειρότητα" (το δελτίο τύπου εδώ).

Στη συνέχεια του άρθρου θα γίνει μία συνοπτική παρουσίαση της διφαινόλης Α, καθώς και μέτρα προστασίας του καταναλωτή.
  • Τι είναι η διφαινόλη Α
Πρόκειται για μία χημική ουσία, που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 60 στην κατασκευή πλαστικών, μεταξύ άλλων πλαστικών δοχείων αποθήκευσης φαγητού και μπουκαλιών. Συνήθως αναγράφεται με τα αρχικά της BPA (Bisphenol A), ενώ πολλές φορές αναφέρεται λανθασμένα ως δισφαινόλη Α.


Συνήθως τα πλαστικά με αυτό σήμα περιέχουν BPA



Πλαστικά με αυτό το σήμα είναι πιθανό να περιέχουν BPA

  • Είναι η διφαινόλη Α επικίνδυνη;
Πολλές έρευνες έχουν γίνει στο παρελθόν για τις επιδράσεις της διφαινόλης Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Κατηγορήθηκε ότι μπορεί να επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, το νευρικό σύστημα, ακόμα και ότι μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση παχυσαρκίας και άλλα πολλά. Παρόλα αυτά η χρήση της στη βιομηχανία τροφίμων συνεχίστηκε καθώς θεωρήθηκε ότι η παρουσία της ήταν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να μην απειλούν τη δημόσια υγεία

Ωστόσο, νέες έρευνες, που γίνονται σε πειραματόζωα, δείχνουν ότι η BPA ίσως είναι επικίνδυνη σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
  • Το μέλλον
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει καλέσει τους ειδικούς επιστήμονες σε συνάντηση τον Απρίλιο του 2010 με σκοπό να συζητηθούν οι κίνδυνοι από τη χρήση της διφαινόλης Α και αν χρειαστεί να καθοριστούν νέα επίπεδα ασφαλείας.
  • Γενικές οδηγίες προς καταναλωτές
Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη της BPA ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες:
  1. Πετάξτε τα παλιά και φθαρμένα πλαστικά πχ πλαστικά δοχεία με γρατσουνιές
  2. Μην επαναχρησιμοποιείτε τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων
  3. Μη βάζετε καυτά υλικά μέσα στα πλαστικά δοχεία πχ καυτό νερό σε πλαστικό μπουκάλι, καυτό φαγητό σε πλαστικό δοχείο κλπ
  4. Μη βάζετε τα πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων εκτός κι αν αναγράφεται επάνω στο πλαστικό ότι είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων (microwave safe)
  5. Μη βάζετε στο πλυντήριο πιάτων πλαστικά εκτός κι αν αναγράφεται ότι είναι κατάλληλα (dishwasher safe)
  6. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε γυάλινα ή πορσελάνινα δοχεία/μπωλ
  • Οδηγίες για γονείς
Τα παιδιά θεωρείται ότι ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, δηλ είναι πιο ευάλωτα στο BPA από τους ενήλικες και απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή.
  1. Αγοράστε μπιμπερό χωρίς BPA. Αν δεν είστε σίγουροι ότι το μπιμπερό του μωρού σας δεν έχει BPA τότε: μη ρίχνετε απευθείας καυτό ή πολύ ζεστό νερό στο μπιμπερό για να ετοιμάσετε το γεύμα του μωρού. Ετοιμάστε το γεύμα σε άλλο ασφαλές δοχείο και μεταφέρετε το στο μπιμπερό όταν γίνει χλιαρό.
  2. Όταν αποστειρώνετε το μπιμπερό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  3. Ελέγξτε τα πλαστικά δοχεία/ποτήρια/μπιμπερό κλπ των παιδιών σας . Πετάξτε ότι είναι φθαρμένο ή έχει γρατσουνιές.
Πηγές/Σχετικοί σύνδεσμοι

Ελκεκά -Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά
Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας- Since you asked, Bispenol A
Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας -Συμβουλές προς γονείς
FDA - Update on Bisphenol A, January 2010
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) - Press Releases 2/Feb/2010
Wikipedia -Bisphenol A

λέξεις κλειδιά: διφαινόλη, διφαινολη, δισφαινόλη, δισφαινόλη, δισφενολη, διφαινόλη Α, δυσφαινόλη, δυσφαινολη, ΒΡΑ, BPA, Ελκεκά, Ελληνικό Κεντρο Καταναλωτών, χημική ουσία, χημικη ουσια, πλαστικά, πλαστικά δοχεία, πλαστικα δοχεία, μπιμπερό

Σχόλια

Ο χρήστης Maria είπε…
Δείτε και εδώ:

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=489476
Ο χρήστης ioanna είπε…
Ευχαριστώ για την ενημέρωση

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή