Ζέα

Όνομα: Ζέα, ζειά, όλυρα, αγριοσίταρο
Αγγλικά: Spelt
Γαλλικά: 'Epeautre
Γερμανικά:Dinkel

Ζέα
Πηγή 


Τί είναι η ζέα

Η ζέα ή ζειά (triticum spelta) είναι μία ποικιλία σιταριού. Καλλιεργείται  στην Ευρώπη από την αρχαιότητα. Αναφορές σε αυτήν απαντώνται σε κείμενα του Γαληνού, του Ιπποκράτη, αλλά και του Ομήρου. Μοιάζει πολύ με το σιτάρι, αλλά έχει πιο μακρύ και λεπτό στάχυ. Από τη ζέα μπορούν να παραχθούν ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά καθώς και οινοπνευματώδη ποτά (βότκα, μπύρα). (1)(2),(4), (5)

Συχνά η ζέα συγχέεται με το σιτηρό emmer (Triticum dicoccum), ένα παρόμοιο αλλά διαφορετικό είδος σίτου.(3)

Αν και για πολύ καιρό, θεωρούνταν κατάλληλη μόνο για ζωοτροφή, τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια ζέας έχει γίνει και πάλι δημοφιλής, αφενός χάρη στη μειωμένη ανάγκη για χρήση λιπασμάτων, αφετέρου χάρη στη θρεπτική της αξία.(1) (7)
Nutritional value of spelt

Ζέα και σιτάρι: διαφορές

Καθώς ανήκει στην οικογένεια των σιτηρών, η θρεπτική της αξία είναι παρόμοια με του σιταριού. Υπάρχουν ωστόσο μερικές αξιοσημείωτες διαφορές. Σε σχέση με το κοινό σιτάρι, η ζέα έχει λιγότερα  κορεσμένα λίπη και αντίθετα  έχει περισσότερες πρωτεΐνες,  διαλυτές φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις η ζέα φαίνεται να περιέχει υψηλότερες ποσότητες χαλκού, μαγγάνιου, ψευδάργυρου και κοβαλτίου και άλλων ιχνοστοιχείων. Τέλος θεωρείται πιο εύπεπτη. (6),(7),(8),(9), (10)  

Στον παρακάτω πίνακα, από  έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο επιστημονικό περιοδικό "Food Chemistry", βλέπουμε τη σύγκριση μεταξύ μακροθρεπτικών στοιχείων  σιτάλευρου, αλευριού ζέας, ψωμιού από σιτάλευρο και ψωμιού από αλεύρι ζέας. (9) Με τους κόκκινους κύκλους έχουν επισημανθεί οι αξιοσημείωτες διαφορές .

Από την  ίδια έρευνα, προκύπτει ότι ο  γλυκαιμικός δείκτης (Γ.Δ.) αλλά και η αίσθηση κορεσμού του ψωμιού από ζέα δε διαφέρει σημαντικά από αυτή του σταρένιου ψωμιού (Γ.Δ> ψωμιού από ζέα:93 ΓΔ σταρένιου :100).


Μύθοι

Υπάρχει μία  κοινή πεποίθηση ότι η ζέα είναι ελεύθερη γλουτένης, αλλά είναι ανακριβής. Στην πραγματικότητα περιέχει μέτριας ποιότητας γλουτένη (δείκτης γλουτένης: 48,9%), γι' αυτό και είναι καλό να μην καταναλώνεται  από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. (8), (11)


Άλλος σχετικός μύθος που συνοδεύει τη ζέα στην εγχώρια αρθρογραφία είναι ότι έχει απαγορευθεί η καλλιέργεια της στην Ελλάδα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και μάλιστα μετά από "εντολή" ξένων παραγόντων. Η αρχική αναφορά αυτού του μύθου γίνεται στο βιβλίο του στρατηγού και συγγραφέα Γεώργιου Αϋφαντή , "Ο ιστορικός εμπαιγμός, ξετυλίγοντας το κουβάρι της απάτης", η οποία έχει πλειστάκις αναπαραχθεί στο διαδίκτυο. Αυτό που ουδέποτε έχει αναπαραχθεί είναι πηγές που να αποδεικνύουν την αλήθεια των γραφομένων όπως το αρχικό κείμενο της νομοθεσίας, η ακριβής ημερομηνία, ο αριθμός της νομοθεσίας κλπ.


Συμπέρασμα

Η ζέα είναι ένα είδους σιτηρού, εύκολο στην καλλιέργεια και με σχετικά καλύτερη θρεπτική αξία από το κοινό σιτάρι. Δεν έχει διαφορά ως προς το θερμιδικό περιεχόμενο ή τον κορεσμό. Μπορεί να δώσει πληθώρα προϊόντων (ψωμί. ζυμαρικά, ποτά). Αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές μέσα στα επόμενα χρόνια. Δεν είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.



Σχετικοί σύνδεσμοι

  1. Όλυρα - Wikipedia
  2. Spelt- Wikipedia
  3. Emmer -Wikipedia
  4. DinkelBier German Beer Insitute   [edited 30/9/2017: broken link]
  5. V-Vodka   
  6. 20140,Spelt, uncooked USDA Nutrient DataBase
  7. TRITICUM SPELTA – A SPECIALTY GRAIN FOR ECOLOGICAL FARMING SYSTEMS Research Journal ofAgriculturall Science, 42(I), 2010
  8. Nutritional value and baking application of spelt wheat  Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 7(3) 2008, 5-14
  9. Comparison of glycemic index of spelt and wheat bread in human volunteers Food Chemistry, Issue 3, 2007
  10. Nutrient Composition and Content of Antinutritional Factors in Spelt ( Triticum speltaL) Cultivars, Journal of the Science of Food and Agriculture, Volume 71, Issue 3, pages 399–404, July 1996
  11. Unsafe Gluten-free Food List(Unsafe Ingredients) Coeliac.com
  12. Ο ιστορικός εμπαιγμός-ξετυλίγοντας το κουβάρι της απάτης Γ.ΑΥΦΑΝΤΗΣ


Update 15/10/2013 : Συμπληρωματικοί σύνδεσμοι, για τη ζέα και την ιστορία της:
Η ζειά από την αρχαιότητα ως σήμερα - Ινστιτούτο Σιτηρών, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "Δήμητρα" [ edited 30/9/2017 : το σάιτ έχει κατέβει ]
Ζεια, το “υπερδημητριακό” των αρχαίων Ελλήνων… που το έδιναν στα ζώα Το ιστολόγιο του Ν. Σαραντάκου
λέξεις κλειδιά: ζέα, ζεια, ζειά, ζεια,  όλυρα, ολυρα, spelt, dinkel, emmer ,triticum spelta, αγριοσίταρο, σιτάρι, ψωμί, ψωμι . γλουτένη, γλουτενη, κοιλιοκάκη, ΑΥΦΑΝΤΗΣ, zea, zeia, olyra, olira, triticum didoccum, εμερ, σπελτα, σπέλτα

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Περισσότερες πληροφορίες για τη ζειά:

Η ζειά από την αρχαιότητα έως σήμερα:

http://www.cerealinstitute.gr/index.php/el/antikeimena/sitari/589-zeia
Ο χρήστης ioanna είπε…
Ευχαριστώ πολύ για το λινκ. Έχει πολύ ενδιαφέρον.
Ο χρήστης KARDEM είπε…
Γιατί δεν φουσκώνει το ψωμί ζέας αφού περιέχει γλουτένη όπως όλα τα άλλα ψωμιά που γίνονται από σιτάρι;
Δεν υπάρχουν συγκριτικοί πίνακες από χημικές αναλύσεις των συστατικών διαφόρων δημητριακών ώστε να είστε πιο πειστικός;
Ο χρήστης KARDEM είπε…
Διαβάστε κι αυτό:
http://holistic-greece.com/page/0/69/gloutene-ola-gia-ten-gloutene/#.UzMvr6h_suc

Η Ζέα δεν είναι σιτηρό, είναι δημητριακό!
Ο χρήστης ioanna είπε…
Ενδιαφέρουσα η ερώτηση σας, Kardem. Το ψωμί ζέας δεν φουσκώνει εξίσου με το σταρένιο λόγω της ποιότητας της γλουτένης που περιέχει. Όπως αναφέρω στο άρθρο , πρόκειται για γλουτένη μέτριας ποιότητας. Περισσότερες πληροροφίες μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους που παρατίθενται στο τέλος του άρθρου.
Ο χρήστης christos kosmidis είπε…
Υπάρχουν αναλύσεις, ότι η Γλουτένη στο triticum dicocum είναι λιγώτερη από 5 τοις χιλίοις.

Σε όσους εναντιώνονται στην καλλιέργεια, του δίκοκκου σιταριού!Yπάρχουν δηλώσεις μου, παλαιότερα, να ξαναγίνει το ψωμί όλων των Ελλήνων, έτσι μοιράζοντας σπόρους σε πολλούς Έλληνες γεωργούς, κάθε χρόνο η τιμή πηγαίνει προς τα κάτω… Το triticum Spelta το Γερμανικό είναι υποείδος του δίκοκκου σιταριού [ζέας], [γεννετικά τροποποιημένο]. Το Ιταλικό τύπου faro, που καλλιεργώ εδώ και πολλα χρόνια, περιέχει λιγώτερο από 5 τοις χιλίοις Γλουτένη και διπλάσιες σχεδόν ποσότητες Πρωτεΐνης, Μαγνησίου, Λυσίνης. Ήδη προμηθεύω αλεύρι, σε φούρνους και ιδιώτες. Προωθώ την ιδέα του συνεταιρισμού ανά νομό, με δημιουργία μονάδας αποφλοίωσης και περαιτέρω αξιοποίησης σε ζυμαρικά, παρακαλώ επικοινωνείστε στο 6996034750. Πολλοί αμφισβητούσαν την ύπαρξη απαγορευτικού νόμου, έτσι σας τον παραθέτω, μπορείτε να προμηθευθείτε το ΦΕΚ ΜΕ ΚΌΣΤΟς ΈΝΑ ΕΥΡΏ. Αφού διεπίστωσε η επιτροπή ότι η βασική τροφή των Ελλήνων, ήταν η Ζέα, έδωσαν εντολή στον παππού του Πάγκαλου, ο οποίος εξέδωσε την απαγόρευση, την υλοποίηση της την έκανε ο “εθνάρχης” μπενύ ζελόν, κατά κόσμον ελευθέριος βενιζέλος [όπως λέμε μπεν χιράμ = σαμαράς]……….

Το δίκοκκο σιτάρι τύπου faro, είναι πανομοιότυπο, στην όψη και στις ουσίες, με ένα μονόκοκκο αρχαίο σιτάρι, τον ΚΑΠΛΟΥΤΖΑ, [αλώνισμα ΚΑΠΛΟΥΤΖΑ 2013 ΣΤΟ YOUTUBE,,http://youtu.be/uZCBefhath0%5D, που έχω κάνει σποροπαραγωγή εδώ και 3 χρόνια, και θα δώσω σπόρο σε όλους.

Τώρα τί δουλειά κάνει η ΓΛΟΥΤΕΝΗ??? Δημιουργεί ασθένειες, κολλάει την Αμυγδαλή, κολλάει τον εγκέφαλο, απόδειξη ο τρόπος που ψηφίζουν οι Έλληνες, ψηφίζουν αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα [τον αφανισμό] και τους ξαναψηφίζουν για να δώσουν λύσεις!!!!!! Τί εξυπνάδα!!!!!

Ας μας πει, ότι τον έβαλαν, να γράψει αυτά, γιατί τινάχθηκε στον αέρα το σχέδιο, αποβλάκωσης των Ελλήνων, μέσω γλουτένης, ένα σχέδιο 80 ετών.
Ας μας πει ο γράψας το κείμενο, τι κίνητρα έχει, για να παρουσιάσει το δίκοκκο σιτάρι, σαν ζωοτροφή?
Ας μας πει, γιατί εξαφάνισαν την λέξη ζέα, από λεξικά και εγκυκλοπαίδειες?
Ας μου δώσει απάντηση, γιατί η Εβραιοκρατούμενη Βικιπαίδεια, δεν δέχθηκε να αναρτήσει, άρθρο μου, περί Ζέας.
Ας μου απαντήσει, γιατί άτομα με επιδερμικά προβλήματα, τύπου ψωρίασης, παρουσιάζουν βελτίωση, πάνω από 60%, αλλάζοντας την διατροφή τους, κοβοντας την γλουτένη?
Ας μας πεί τι γνωρίζει για τις παρενέργειες της γλουτένης, στον οργανισμό, βλέπε παρατηρήσεις, από διατροφολόγο,,,,

Ioanna said
10 Οκτωβρίου, 2013 at 12:53

Συγχαρητήρια για άρθρο. Δυστυχώς στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή αναπαράγονται συστηματικά ανακρίβειες για τη ζέα και τις ιδιότητες της. Ούσα διαιτολόγος, θα σχολιάσω για τη γλουτένη, καθώς αυτά που γράφονται στο ψευδοεπιστημονικο κείμενο είναι γελοιότητες.
. Τί είναι η γλουτένη: Είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα σιτηρά. Ορισμένα άτομα δεν μπορούν να τη διασπάσουν στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαφορες ανεπιθυμητες ενέργειες ( διάρροια, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, άφθες, έρπης σε πλάτη/γόνατα/χέρια, αναιμία, οστεοπόρωση και άλλα) οπότε πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση της. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Τί ΔΕΝ είναι: Η γλουτένη δεν είναι μία κόλλα στον εγκέφαλό που κάνει τους ανθρώπους χαζούς . (αν και με τόσους που σπεύδουν να πιστέψουν το κείμενο ίσως πρέπει να αμφιβάλλω )
υγ Σχετικά με τη διατροφική αξία της ζέας ((triticum spelta) έχω γράψει πρόσφατα εδω:
http://thematadiatrofis.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html .

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΖΕΑΣ!!!!!!!!!!!!!!

Το ΦΕΚ 266 της 5 Αυγούστου του 1926, κυκλοφόρησε!!!!
Άρθρο 1ο…[Απαλά μπαίνει], Τα άλευρα θα πρέπει να έχουν οξύτητα σε θειϊκό οξύ 0.120%.
Τα άλευρα θα πρέπει να περιέχουν υγρά γλουτένη, ουχί μικροτέρα του 26%.
Απαγορεύεται, η εισαγωγή αλεύρων μη πληρούντων, των ως άνω διατάξεων, καθώς και η παραγωγή, και η χρησιμοποίηση, προς αρτοποίηση, ή πρός διατροφή των ανθρώπων.———————————
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ZEA ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ EMMER TO DINKEL ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΑΣ
Ο χρήστης ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΠΟΝΟΣ είπε…
Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από ύποπτα κέντρα που προσπαθούν να ελέγξουν τη διατροφή μας, παρασύροντας και αρκετούς αγρότες, να βαφτιστούν τα δίκοκκα σιτάρια σαν σιτάρι ζέας και τα προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι σαν προϊόντα ζέας. Όσον αφορά το δίκοκκο σιτάρι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υποψιασμένοι αφού όπως αναφέρει ο κατεξοχήν ειδικός στην Ελλάδα Νίκος Σταυρόπουλος, ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ και τέως Προϊστάμενος της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, υπάρχουν περίπου πάνω από 15.000 ποικιλίες διεθνώς (4.253 δείγματα στο Μεξικό, 1.486 στην Αιθιοπία, 619 στις ΗΠΑ, 493 στη Ρωσία, 282 στην Ιταλία, 172 στην Ουκρανία, 123 στην Ινδία και 111 στην Ιαπωνία κλπ).

Έχει διαπιστωθεί από επίσημες γεωπονικές, γενετικές και ιατρικές έρευνες ότι το δίκοκκο σιτάρι αντιπροσωπεύει ένα ετερογενές είδος με μεγάλες διαφορές τόσο ως προς τη διακύμανση των πρωτεϊνών όσο και ως προς την τοξικότητα των προλαμινών-γλουτένη από ποικιλία σε ποικιλία. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει ταύτιση ποικιλιών κάτω από τον γενικό όρο ‘’δικοκκο σιτάρι’’. Τα δίκοκκα που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν είναι τα παλιά ντόπια σπόρια αλλά σπόρια βελτιωμένα, σπόρια εργαστηρίου των οποίων ο γενετικός κώδικας κόβεται και ράβεται όπως οι σποροπαραγωγικές εταιρίες θέλουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους (ντόπια σπόρια απαγορεύεται να διακινηθούν). Αυτά τα ‘’βελτιωμένα’’ σπόρια δίκοκκου σιταριού καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά όχι μόνο δεν είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά αντίθετα προκαλούν μεγάλη τοξικότητα και τις περισσότερες φορές είναι πιο επικίνδυνα από τα κοινά σιτηρά.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΚΕΣΠΥ και του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΙΤΗΡΩΝ που εξέτασαν τα ‘’πιστοποιημένα’’ δίκοκκα σιτηρά μας ενημερώνουν ότι δεν πιστοποιούνται από κανέναν επίσημο και υπεύθυνο κρατικό φορέα ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΔΙΚΟΚΚΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΟ ΣΙΤΑΡΙ CEMETO. ΒΛΕΠΕ ΕΚΠΟΜΠΗ http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1383212632

Αυτή η εκπομπή έγινε κατόπιν πίεσης του κόσμου, της ΚΕΣΠΥ και του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΙΤΗΡΩΝ για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να σταματήσει η σύγχυση και η παραπληροφόρηση που επικρατούσε γύρω από τα δίκοκκα σιτάρια γιατί η κατάσταση είχε άρχισε να γίνεται άκρως επικίνδυνη παραπλανώντας αγρότες και θέτοντας σε κίνδυνο τη υγεία των καταναλωτών.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προηγηθεί στημένη εκπομπή για τα δίκοκκο σιτάρι (ΖΕΑ) με τον ομότιμο καθηγητή Γραβάνη Φώτη-εκπρόσωπο των μεγάλων συμφερόντων και πλέον όψιμο παραγωγό ‘’πιστοποιημένου βελτιωμένου’’ δίκοκκου σιταριού και προϊόντων. ΒΛΕΠΕ ΕΚΠΟΜΠΗ http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1412872687
Τον τελευταίο καιρό επιστρατεύτηκαν ορισμένοι διαπλεκόμενοι καθηγητές (κυρίως συνταξιούχοι) από τους αλευροβιομηχάνους, τους ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΛΟΥΛΗ) και τις μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες κατακλύζοντας εφημερίδες και τηλεοράσεις δίνοντας μία σοβαροφάνεια και επιστημονικοφάνεια προσπαθώντας να μας πείσουν ότι τα δίκοκκα σιτηρά είναι το ελληνικό προϊστορικό δημητριακό ζέας, αποκρύπτοντας όμως σκόπιμα από τους αγρότες και τους καταναλωτές την επίσημη επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση και έρευνα καθώς και συμπεράσματα από πάμπολλες γεωπονικές, βιοιατρικές και κλινικές μελέτες από τα επίσημα ερευνητικά κρατικά κέντρα, πανεπιστήμια και νοσοκομεία.

Όπως από το Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, την GRA-CQE ερευνητική μονάδα για την ποιότητα των δημητριακών, το Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, το Γενικό Νοσοκομείο Ρώμης, Τμήμα Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρώμης.
Ο χρήστης Kostis είπε…

(ΜΕΡΟΣ 1ο)

ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ


ΨΕΥΔΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΖΕΑΣ


Στις 23.11.2016 o ιστότοπος agronews.gr με βαρύγδουπη ανάρτησή του επικαλούμενο ανακοίνωση των Ελλήνων αλευροβιομηχάνων, πού ουδέποτε ανήρτησαν οι ίδιοι αποφαίνεται: «Κοινόχρηστη η λέξη ΖΕΑ με απόφαση Δικαστηρίου» και παραθέτει την ανακοίνωση η οποία προτρέπει κάθε επιχειρηματία να καταθέσει σήματα με την ένδειξη αυτή και να κυκλοφορήσει επίσης προϊόντα , καθώς τα πολιτικά Δικαστήρια δεσμεύονται από την απόφαση της επιτροπής του Υπουργείου Εμπορίου. Τα ίδια ακριβώς αναρτά στην ιστοσελίδα της ως ανακοίνωση των αλευροβιομηχάνων, από την ημερομηνία αυτή και η εταιρεία Λούλη ΑΕ.
Το ίδιο είχε κάνει λίγες μέρες πρίν και ο agrotypos.gr.
Τα υποτιθέμανα «γεωργικά» αυτά sites αποδεχόμενα άκριτα, αντιδεοντολογικά και αντιδημοσιογραφικά τα αναφερόμενα, πλειοδότησαν και τα διακόσμησαν με βαρύγδουπους ψευδείς σχολιασμούς.
Φυσικά η ιστοσελίδα αυτή δεν σκέφθηκε να ζητήσει και την άποψη τη δική μας. Ετσι ζητήσαμε επίσημα να δημοσιεύσουν και την δική μας θέση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΑΝ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΑΝ, ΕΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, αλλά επανήλθαν και πλειοδότησαν με άλλο ένα ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΨΕΜΜΑ, συμπληρώνοντας το κίτρινιο «ρεπορτάζ» τους με τεράστιους τίτλους στις 29-11-2016 : ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ κοινόχρηστη η λέξη ζέα-το τέλος μιάς κόντρας.
Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στην θέση τους:
Ολοι οι καταναλωτές μας και όλη η Ελλάδα , στη στεριά και στα νησιά μας έχουν γνωρίσει εδώ και 35 χρόνια από το Αγρόκτημά μας το δίκοκκο στάρι. Ολοι γνωρίζουν πως τα προϊόντα μας από το στάρι αυτό τα ονομάζουμε ΖΕΑΣ (αλεύρι , ζυμαρικά, ψωμί, παξιμάδια κλπ).
Από το 2009 έχουν καταχωρισθεί πλήθος σημάτων μας με την ένδειξη αυτή (ΑΛΕΥΡΑ ΖΕΑΣ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΖΕΑΣ κλπ), όπως βεβαίως και άλλα σήματα με άλλες ενδείξεις (Πτισάνη, Τουταγχαμών κα)
Επίσης έχουμε και Κοινοτικό-Ευρωπαϊκό σήμα με την ένδειξη “ΑΛΕΥΡΑ ΖΕΑΣ” .
Στα πλαίσια καταχώρησης του Κοινοτικού-Ευρωπαϊκού Σήματός μας το 2014 η εταιρεία ΛΟΥΛΗ ΑΕ μας πήγε στα Ευρωπαίκά Δικαστήρια και ΕΧΑΣΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ, με αποτέλεσμα να κατοχυρωθεί το Ευρωπαϊκό μας Σήμα.
Εχουμε καταχωρημένα για τα προϊόντα μας ΔΩΔΕΚΑ (12) ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ .
Το 2016 η ίδια εταιρεία ΛΟΥΛΗ ΑΕ μαζί με τούς αλευροβιομηχάνους μας πήγε στην Επιτροπή Σημάτων τού Υπουργείου ζητώντας να διαγραφούν όλα τα σήματά μας. ΕΧΑΣΑΝ και εκεί όλες τις υποθέσεις και η ΛΟΥΛΗΣ και οι αλευροβιομήχανοι, ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΑ ΣΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.
Ταυτόχρονα τούς πήγαμε και εμείς στη Επιτροπή σημάτων γιατί θέλανε να βγάλουν ετικέττα με την ένδειξη ΖΕΑΣ στο αλεύρι τους. Η επιτροπή τού Υπουργείου απέρριψε τις ανακοπές μας χωρίς να λάβει υπ’ όψη της ούτε την ιστορία των σημάτων μας ούτε το πλήθος των συντριπτικών μας επιστημονικών αποδείξεων. Αυτό μόνο τα Δικαστήρια θα το κάνουν. Αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ γιατί η απόφαση αυτή δεν είναι ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ, λέγεται ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ και την προσβάλαμε ήδη στα Διοικητικά Δικαστήρια τα οποία είναι τα μόνα αρμόδια να αποφασίσουν. Τελεσίδικες λέγονται οι αποφάσεις των Δικαστηρίων μετά το Εφετείο και όχι βέβαια οι πράξεις των επιτροπών τού Δημοσίου.
Ο χρήστης Efthimis είπε…
(ΜΕΡΟΣ 2ο συνέχεια)

Κι όμως οι τίτλοι στις αναρτήσεις τους είναι τεράστιοι και κίτρινοι και μιλάνε για τελεσίδικες αποφάσεις. Ούτε οι ίδιοι οι αλευροβιομήχανοι δεν πιστεύουν στα μάτια τους με την διαστρέβλωση και τα ψεύδη.
Ας αφήσουμε δε και τον μοναχικό στρατευμένο συνταξιούχο καθηγητή ΤΕΙ πού έχει πάρει σβάρνα τα ηλεκτρινικά sites, όποια τον δέχονται, και αναμασάει τις ψεύτικες ανακοινώσεις των αλευροβιομηχάνων.
Μέχρι να αποφασίσουν τα ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ, η Λούλης ΑΕ και οι αλευροβιομήχανοι δεν έχουν δικά τους Σήματα πού να γράφουν ΖΕΑΣ, ούτε πολύ περισσότερο μπορούν να τα βάλουν στις ετικέττες τους.
Για το λόγο αυτό έχουν κυκλοφορήσει με άλλη ονομασία το αλεύρι τους , το λένε ΑΛΕΥΡΙ ΖΗΝ , όποιος το ξέρει, ΟΧΙ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ .
Είναι κοινός τόπος ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής προσβάλλονται στα αρμόδια δικαστήρια. Εδώ προσβάλλονται αποφάσεις Δικαστηρίων στο Εφετείο και η πρωτόδικη απόφαση αλλάζει. Έτσι είναι οι Δημοκρατίες, έτσι είναι το Ελληνικό Δίκαιο , έτσι είναι το Δίκαιο όλης της πολιτισμένης ανθρωπότητος.
Εύκολα καταλαβαίνει ο κόσμος ότι όταν τους συνέφερε (στην Ευρωπαϊκή Ενωση) η ένδειξη ΖΕΑΣ στα δικά μας σήματα πού είναι και παμπάλαια τους ενοχλούσε και ήθελαν να την κάνουν δική τους, ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΛΛΟΣ, ψευδόμενοι ότι είχαν παλαιότερα σήματα. Οταν δεν τους συνέφερε (στο Ελληνικό Υπουργείο Εμπορίου), η ένδειξη ΖΕΑΣ τάχα είναι κοινόχρηστη, γιατί υπάρχει τάχα το δημητριακό ΖΕΑΣ.
Δεν υπάρχει τέτοιο δημητριακό , μόνο η ονομασία των προϊόντων μας. Εδώ δεν ξέρουν καλά-καλά το δίκοκκο στάρι και ρωτούν δεξιά και αριστερά. Βρήκαν, όπως λένε και από το Ινστιτούτο Σιτηρών, δίκοκκα με καρτελάκι, παράγωγα υβρίδια του σταριού simetto. Η επίσημη εμπορική ονομασία τους είναι Padre pio και antigola και μετά μιλάνε για συνέχεια από την αρχαιότητα.
Ανακεφαλαιώνοντας : Σύμφωνα λοιπόν με το Ελληνικό Δίκαιο αρμόδια να κρίνουν κυριαρχικά τα θέματα σχετικά με την ένδειξη “ΖΕΑΣ” είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτό γίνεται με την λεγόμενη Προσφυγή, η οποία προϋποθέτει απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Σημάτων, πού είναι ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
Μέχρι να τελειώσουν τα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια , και αυτό παίρνει χρόνια, τα σήματά μας προστατεύονται καί ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων.
Για αυτό άλλωστε κατά ρητή επιταγή τού Νόμου οι αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής αναστέλλονται αυτοδικαίως με την άσκηση προσφυγής.

Οι αλευροβιομήχανοι δεν έχουν σεβασθεί τον κόπο των αγροτών, θέλουν μόνο να επιβάλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα πού παράγουν οι αγρότες. Πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι οι αγρότες ξεφεύγουν από τα χέρια τους και μεταποιούν και διακινούν τα προϊόντα τους μόνοι τους, όπως εμείς. Ακόμα δε περισσότερο δεν μπορούν να δεχθούν όταν ένας αγρότης , μία αγροτική επιχείρηση ανεξαρτητοποιήθηκε και αριστεύει στο χώρο της διατροφής.
Είναι σίγουρο πως οποιοδήποτε όνομα και να είχαμε δώσει στα προϊόντα μας, όπως Γιώργο, Γιάννη, Μαρίτσα, πάλι θα ήθελαν να το οικειοποιηθούν. Έτυχε να είναι το ΖΕΑΣ.

Δεκέμβριος 2016
Αγρόκτημα Αντωνόπουλου
Δίλοφο
Ο χρήστης Efthimis είπε…
http://www.organiclife.gr/press/4650-ti-apantaei-to-agroktima-antonopoulou-sxetika-me-tin-eponimia-zea.html?lang=el

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή