Όταν η δίαιτα γίνεται φονική

Νομίζετε ότι η δίαιτα αποτοξίνωσης είναι μία μόδα των τελευταίων χρόνων; Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι μία Αμερικανίδα γιατρός σύστηνε την ακραία δίαιτα ως πανάκεια από τις αρχές του 1900;

Η Linda Hazzard* (προφέρεται Λίντα Χάζαρντ) γεννήθηκε στην Αμερική το 1867 και έγινε μία από τις λίγες γυναίκες γιατρούς της εποχής. Πίστευε έντονα ότι η στέρηση τροφής, ή αλλιώς η ασιτία, ήταν το μυστικό της μακροζωίας και θεραπεία για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Λειτουργούσε ένα σανατόριο όπου υπέβαλε τους ασθενείς της στην λεγόμενη "δίαιτα αποτοξίνωσης", η οποία περιλάμβανε ελάχιστες ποσότητες τροφής όπως σούπες λαχανικών και πορτοκάλια. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν η απώλεια βάρους των ασθενών κάτω από τα φυσιολογικά όρια, η επιδείνωση της υγείας τους και, σε πάνω από 40 καταγεγραμμένες περιπτώσεις, ο θάνατος.

Το γεγονός ότι η ίδια πραγματοποιούσε τις νεκροψίες , έδωσε στη Linda Hazzard τη δυνατότητα να αποκρύπτει τα πραγματικά αίτια θανάτου των ασθενών. Ωστόσο το 1912 τελικά  καταδικάστηκε για το φόνο μίας εύπορης Βρετανίδας,  της Claire Williamson, η οποία στο τέλος της ζωής της είχε καταλήξει να ζυγίζει λιγότερο από 25 κιλά !

Παρόλα αυτά η γιατρός το 1915 κατάφερε να πάρει χάρη και η ποινή της ανεστάλη, ενώ το 1920 είχε ξαναρχίσει να ασκεί την ιατρική, με τις ίδιες μεθόδους. Η δράση της έλαβε τέλος αρκετά χρόνια αργότερα, όταν εφάρμοσε τη μέθοδο της στον εαυτό της, για να θεραπευεί από την πνευμονία. Πέθανε το 1938 μετά από 25 περίπου ημέρες ασιτίας.

Αυτό που προκαλεί απορία είναι βέβαια το πως κατάφερνε να πείθει τους ασθενείς της να ακολουθούν με συνέπεια ένα τόσο στερητικό πρόγραμμα διατροφής, που όχι μόνο δεν οδηγούσε σε βελτίωση της υγείας τους, αντιθέτως είχε εμφανείς επιπτώσεις όπως απίσχνανση, αδυναμία, πτώση της πίεσης, απώλεια μαλλιών κ.α.  Στην αρχή, φαίνεται ότι αφενός το κύρος του γιατρού, σε συνδυασμό με την ευγλωττία της έκανε τον κόσμο να παραβλέπει την κοινή λογική, καθώς και το βασανιστικό συναίσθημα της έντονης πείνας. Αργότερα, οι ασθενείς λόγω του υποσιτισμού έχαναν τις δυνάμεις τους και ήταν ανήμποροι να αντισταθούν. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ορισμένοι προσπάθησαν μάταια να αποδράσουν από το σανατόριο. Ακόμα, εκμεταλλευόμενη την κατάστασή τους, η γιατρός μαζί με το σύζυγο της σφετερίζονταν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Αν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από αυτή την ιστορία είναι ότι πρέπει να ακούμε με κριτική σκέψη τις θεωρίες κάποιου που παρουσιάζεται ως ειδικός, και να ψάχνουμε για έγκυρες πληροφορίες προτού ακολουθήσουμε τυφλά κάποια μορφή "πρωτοποριακής" ή "εναλλακτικής" θεραπείας.


*Η ιστορία της Linda Hazzard έχει παρουσιαστεί σε ένα από τα επεισόδια της σειράς ντοκυμαντέρ Deadly Women . Επίσης έχει γραφτεί ένα βιβλίο με τίτλο "Starvation Heights".


----------------------------------------------------------------------------------------------

Μερικές επιπτώσεις της παρατεταμένης ασιτίας στον οργανισμό


μείωση μεταβολισμού
απώλεια βάρους
απώλεια μυικού ιστού αφυδάτωση                  δυσκοιλιότητα           ευερεθιστότητα
  


αδυναμία 
λιποθυμία 
μειωμένη λίμπιντο 
κατάθλιψη 
διατροφικές.διαταραχές


κόκκινα μάτια
ρινορραγία        
εξανθήματα     
προβλήματα στη χολή
επιληπτικές κρίσεις
ανισορροπία.ηλεκτρολυτών 
θάνατος 

--------------------------------------------------------------------------------------------------


 Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος




Σχετικοί σύνδεσμοι
Linda Hazzard Wikipedia
Hazzard, Linda Burfield (1867-1938): Fasting Proponent and Killer
Angels of Death -Doctors 
Starvation Heights



λέξεις κλειδιά: φονική δίαιτα, δίαιτα αποτοξίνωσης, διαιτα αποτοξινωσης, αποτοξίνωση, αποτοξινωση, apotoxinosi, apotoxinwsi, Linda Hazzard, ασιτία, υποσιτισμός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή