Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Όταν η δίαιτα γίνεται φονική

Νομίζετε ότι η δίαιτα αποτοξίνωσης είναι μία μόδα των τελευταίων χρόνων; Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι μία Αμερικανίδα γιατρός σύστηνε την ακραία δίαιτα ως πανάκεια από τις αρχές του 1900;

Η Linda Hazzard* (προφέρεται Λίντα Χάζαρντ) γεννήθηκε στην Αμερική το 1867 και έγινε μία από τις λίγες γυναίκες γιατρούς της εποχής. Πίστευε έντονα ότι η στέρηση τροφής, ή αλλιώς η ασιτία, ήταν το μυστικό της μακροζωίας και θεραπεία για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Λειτουργούσε ένα σανατόριο όπου υπέβαλε τους ασθενείς της στην λεγόμενη "δίαιτα αποτοξίνωσης", η οποία περιλάμβανε ελάχιστες ποσότητες τροφής όπως σούπες λαχανικών και πορτοκάλια. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν η απώλεια βάρους των ασθενών κάτω από τα φυσιολογικά όρια, η επιδείνωση της υγείας τους και, σε πάνω από 40 καταγεγραμμένες περιπτώσεις, ο θάνατος.

Το γεγονός ότι η ίδια πραγματοποιούσε τις νεκροψίες , έδωσε στη Linda Hazzard τη δυνατότητα να αποκρύπτει τα πραγματικά αίτια θανάτου των ασθενών. Ωστόσο το 1912 τελικά  καταδικάστηκε για το φόνο μίας εύπορης Βρετανίδας,  της Claire Williamson, η οποία στο τέλος της ζωής της είχε καταλήξει να ζυγίζει λιγότερο από 25 κιλά !

Παρόλα αυτά η γιατρός το 1915 κατάφερε να πάρει χάρη και η ποινή της ανεστάλη, ενώ το 1920 είχε ξαναρχίσει να ασκεί την ιατρική, με τις ίδιες μεθόδους. Η δράση της έλαβε τέλος αρκετά χρόνια αργότερα, όταν εφάρμοσε τη μέθοδο της στον εαυτό της, για να θεραπευεί από την πνευμονία. Πέθανε το 1938 μετά από 25 περίπου ημέρες ασιτίας.

Αυτό που προκαλεί απορία είναι βέβαια το πως κατάφερνε να πείθει τους ασθενείς της να ακολουθούν με συνέπεια ένα τόσο στερητικό πρόγραμμα διατροφής, που όχι μόνο δεν οδηγούσε σε βελτίωση της υγείας τους, αντιθέτως είχε εμφανείς επιπτώσεις όπως απίσχνανση, αδυναμία, πτώση της πίεσης, απώλεια μαλλιών κ.α.  Στην αρχή, φαίνεται ότι αφενός το κύρος του γιατρού, σε συνδυασμό με την ευγλωττία της έκανε τον κόσμο να παραβλέπει την κοινή λογική, καθώς και το βασανιστικό συναίσθημα της έντονης πείνας. Αργότερα, οι ασθενείς λόγω του υποσιτισμού έχαναν τις δυνάμεις τους και ήταν ανήμποροι να αντισταθούν. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ορισμένοι προσπάθησαν μάταια να αποδράσουν από το σανατόριο. Ακόμα, εκμεταλλευόμενη την κατάστασή τους, η γιατρός μαζί με το σύζυγο της σφετερίζονταν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Αν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από αυτή την ιστορία είναι ότι πρέπει να ακούμε με κριτική σκέψη τις θεωρίες κάποιου που παρουσιάζεται ως ειδικός, και να ψάχνουμε για έγκυρες πληροφορίες προτού ακολουθήσουμε τυφλά κάποια μορφή "πρωτοποριακής" ή "εναλλακτικής" θεραπείας.


*Η ιστορία της Linda Hazzard έχει παρουσιαστεί σε ένα από τα επεισόδια της σειράς ντοκυμαντέρ Deadly Women . Επίσης έχει γραφτεί ένα βιβλίο με τίτλο "Starvation Heights".


----------------------------------------------------------------------------------------------

Μερικές επιπτώσεις της παρατεταμένης ασιτίας στον οργανισμό


μείωση μεταβολισμού
απώλεια βάρους
απώλεια μυικού ιστού αφυδάτωση                  δυσκοιλιότητα           ευερεθιστότητα
  


αδυναμία 
λιποθυμία 
μειωμένη λίμπιντο 
κατάθλιψη 
διατροφικές.διαταραχές


κόκκινα μάτια
ρινορραγία        
εξανθήματα     
προβλήματα στη χολή
επιληπτικές κρίσεις
ανισορροπία.ηλεκτρολυτών 
θάνατος 

--------------------------------------------------------------------------------------------------


 Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος
Σχετικοί σύνδεσμοι
Linda Hazzard Wikipedia
Hazzard, Linda Burfield (1867-1938): Fasting Proponent and Killer
Angels of Death -Doctors 
Starvation Heightsλέξεις κλειδιά: φονική δίαιτα, δίαιτα αποτοξίνωσης, διαιτα αποτοξινωσης, αποτοξίνωση, αποτοξινωση, apotoxinosi, apotoxinwsi, Linda Hazzard, ασιτία, υποσιτισμός

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας προειδοποιεί για κρούσματα παραπλάνησης του κοινού

Ανακοίνωση ΔΣ Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος για τους Σύμβουλους Ευεξίας κλπ
                                                                       

Αθήνα 10/02/2012
Αριθμ. Πρωτ 160


Θέμα: Σύμβουλοι Ευεξίας


Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα κρούσματα παραπληροφόρησης του κοινού και των πολιτών από άτομα που παρουσιάζονται σαν σύμβουλοι ευεξίας ή σύμβουλοι διατροφής ή Προσωπικοί Σύμβουλοι Ευεξίας ή χρησιμοποιούν όρους που παραπέμπουν σε ειδικούς διατροφής. Τα άτομα αυτά ισχυρίζονται ότι έχουν την δυνατότητα να προτείνουν την χρήση προϊόντων (χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτά είναι τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής) με σκοπό τον έλεγχο βάρους και την αναβάθμιση της ποιότητας της διατροφή τους.

Πολλές φορές προσεγγίζουν το κοινό κάνοντας μέρος της διαδικασίας της διατροφικής αξιολόγησης (πχ ανάλυση σώματος-λιπομέτρηση), χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση και εφόδια, προβάλλοντας σαν στοιχεία επιστημονικής κατάρτισης, την παρακολούθηση ολιγοήμερων σεμιναρίων προώθησης πωλήσεων, γενικών αρχών διατροφής. Να τονίσουμε ότι αυτοί που μπορούν να κάνουν διατροφική αξιολόγηση σύμφωνα με τη Νομοθεσία είναι οι επαγγελματίες διαιτολόγοι, (όπως περιγράφεται στα: ΦΕΚ Α.221.29-10-97, ΦΕΚ Α.36,7-2-89).

Μάλιστα προωθούν και πωλούν προϊόντα με την χρησιμοποίηση παραπλανητικών μεθόδων χρησιμοποιώντας ονόματα ανθρώπων που υποτίθεται τα συστήνουν συστηματικά (Καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες διαιτολόγοι κα), κάτι που αντιτίθεται στο νόμο περί Προστασίας του Καταναλωτή ( άρθρα 9γ, 9δ, 9ε, 9στ του Ν:3587,10-7-2007). Επίσης, τακτικά χρησιμοποιούνται επιθετικές εμπορικές τακτικές (περιγράφονται στα άρθρα 9ζ, 9η του Ν: 3587,10-7-2007), με επισκέψεις στο χώρο κατοικίας του καταναλωτή, με συνεχή και ανεπιθύμητη πολλές φορές άγρα πελατών σε δημόσιους χώρους, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων μέσων εξ αποστάσεως.

Προειδοποιούμε δε το κοινό και τους καταναλωτές ότι η εφαρμογή των «οδηγιών διατροφής», των «συμβουλών ευεξίας», των «προγραμμάτων ευεξίας» και γενικά των συμβουλών από τέτοια άτομα, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς δε δίδονται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Σαν ελάχιστο μέτρο αυτοπροφύλαξης από τις παραπλανητικές και μη επιστημονικές συστάσεις των κάθε λογής μη ειδικών προτείνουμε στους καταναλωτές να μη διστάζουν να ζητούν την επίδειξη ακαδημαϊκών τίτλων και όχι πιστοποιητικών παρακολούθησης σεμιναρίων ή ακόμα και πτυχίων ΙΕΚ, τα τελευταία κατοχυρώνουν μεν επαγγελματική άδεια με ορισμένα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (πχ βοηθός διαιτολόγου) , δεν κατοχυρώνουν όμως τη δυνατότητα της διατροφικής αξιολόγησης ή μέρος αυτής (σύμφωνα με το ΦΕΚ 655/Β’/30-6-98 και την Ερμηνευτική Εγκύκλιο : Α5/οικ5797/21-10-98)

Υπενθυμίζουμε δε ότι οι μοναδικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να προβαίνουν σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής είναι οι:

  • Απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής διαιτολογίας των ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Σητείας και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό
  • Απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.

Οι πολίτες και καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.ed-de.gr και στο info@ed-de.gr για να αναζητούν επιστήμονες διαιτολόγους. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την ΕΔΔΕ για τον ίδιο σκοπό, αλλά και να καταγγέλλουν περιστατικά εξαπάτησης, παραπληροφόρησης και κακής πρακτικής από μη ειδικούς.

Για την καλύτερη ενημέρωση τόσο των πολιτών, όσο και των καταναλωτών επισυνάπτουμε στην εν λόγω ανακοίνωση την αναφερόμενη νομοθεσία, όπως και φόρμες υποβολής αναφοράς προς το Συνήγορο του Καταναλωτή (http://www.synigoroskatanaloti.gr).

Τέλος, καλούμε τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και το Υπουργείο Υγείας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο την προστασία του καταναλωτή, αλλά και του επαγγελματία διαιτολόγου. Ενέργειες, που φτάνουν μέχρι και την άμεση παύση αθέμιτης εμπορικής πρακτικής για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9θ του Ν: 3587,10-7-2007.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιοο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            η Γ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μανώλης Μανωλαράκης             Μασαούτη ΕιρήνηΠαρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Πρόσκληση συμμετοχής σε έρευνα για την κοιλιοκάκη

Το Ιατρείο Παιδικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου παίδων "Π. και Α. Κυριακού" συμμετέχει σε διεθνή μελέτη για τη νόσο της κοιλιοκάκης και αναζητά παιδιά με ύποπτα συμτώματα για κοιλιοκάκη ή που να ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη κοιλιοκάκης (πχ να υπάρχουν περιστατικά κοιλιοκάκης στην οικογένεια, να πάσχουν από άλλα ενδοκρινολογικά νοσήματα όπως διαβήτης κλπ).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε : 210 776352, κ. Θεοδωρακοπούλου

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της πρόσκλησης.

πρόσκληση συμμετοχής σε έρευνα για την κοιλιοκάκη


λέξεις κλειδιά: έρευνα, μελέτη , κοιλιοκάκη, κοιλιοκακη, Α. Κυριακού, Ιατρείο Παιδικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, νοσοκομείο παίδων

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Πώς βλέπουν οι έφηβοι το βάρος τους;

Ως εφηβεία ορίζουμε τη χρονική περίοδο από την έναρξη της ήβης μέχρι την ενηλικίωση, και κυμαίνεται από την ηλικία των 10-11 ετών έως 17-21 ετών. Πρόκειται για μία δύσκολη περίοδο της ζωής, καθώς συνοδεύεται από σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές, που ο έφηβος καλείται να διαχειριστεί.

Οι βασικές σωματικές αλλαγές ;

Αγόρια: Κορίτσια
   αύξηση ύψους
   αύξηση βάρους
   αύξηση μυικού ιστού
   αύξηση περιφέρειας των ώμων
   σεξουαλική ανάπτυξη: 
       -αλλαγές στη φωνή
       -τριχοφυία 
       -ανάπτυξη γεννητικών οργάνων
  αύξηση ύψους
  αύξηση βάρους
  αύξηση λιπώδους ιστού
  αύξηση περιφέρειας λεκάνης
  σεξουαλική ανάπτυξη: 
    -αύξηση στήθους,
    -ανάπτυξη γεννητικών οργάνων 
    -έμμηνος ρύση


Ο ρυθμός ανάπτυξης διαφέρει όχι μόνο ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Έτσι μπορεί να υπάρχουν πολλά άτομα της ίδιας ηλικίας, που το κάθε ένα να βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της ανάπτυξης (βιολογική ηλικία).

Προκειμένου να αξιολογηθεί σωστά η ανάπτυξη του εφήβου αποφεύγουμε την σύγκριση με συνομηλίκους του. Αντίθετα υπάρχουν αξιόπιστα εργαλεία όπως οι καμπύλες ανάπτυξης, ο (τροποποιημένος) Δείκτης Μάζας Σώματος και οι μέτρηση των δερματικών πτυχών.Εδώ αξίζει να αναφερεί ότι το βάρος είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά τον έφηβο. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα (2010) στην Ελλάδα, σε 4500 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11, 13 και 15 ετών, 1 στους 4 εφήβους πιστεύει ότι έχει περισσότερα κιλά από ότι θα έπρεπε (κορίτσια 27,7%, αγόρια 20,7%, γράφημα 5) και 1 στους 6 είναι σε διαδικασία δίαιτας (γράφημα 6).

Στην πραγματικότητα, περίπου το 47% των εφήβων που δήλωσαν ότι θεωρούν το σώμα τους παχύ είχαν φυσιολογικό ή ακόμα και χαμηλότερο για την ανάπτυξη τους βάρος. Στα κορίτσια, μόνο το 40% αυτών που δήλωσαν ότι έχουν παραπάνω κιλά, πράγματι ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στα αγόρια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν γύρω στο 70%.

Αντίθετα, στην ίδια έρευνα, το 11,6% όλων των μαθητών (αγόρια-κορίτσια) που θεώρησαν τα κιλά τους φυσιολογικά ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι έφηβοι μπορεί να έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για τη σωματική τους διάπλαση, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε  συμπεριφορές επικίνδυνες για την υγεία τους -λόγου χάριν, η ακολούθηση ενός υποθερμιδικού διατροφικού προγράμματος για απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξή του ή να του δημιουργήσει λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορες- ή αντίθετα να τον εμποδίσει από το να ζητήσει τη βοήθεια που χρειάζεται. Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει στην αυτοπεποίθησή του.

Είναι σημαντικό γονεις και εκπαιδευτικό προσωπικό να βοηθήσουν τον έφηβο να αποκτήσει μία θετκή εικόνα για το σώμα του. Καταρχάς προάγοντας συνήθειες που θα βοηθήσουν τον έφηβο να έχει υγιές σωματικό βάρος (σωστή διατροφή, αρκετή άσκηση) αλλά και δείχνοντας ότι αποδέχονται τον έφηβο ανεξαρτήτως σωματικής διάπλασης.Σχετικοί σύνδεσμοι


Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (2010) (Έρευνα HBSC/WHO)

Διατροφή, φυσική δραστηριότητα και σωματικό βάρος στους εφήβους