Φοινικέλαιο

Το φοινικέλαιο είναι πλέον το δεύτερο σε κατανάλωση μαγειρικό λάδι παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το συναντάμε σε πληθώρα τυποποιημένων τροφίμων όπως πατάκια, ζύμη πίτσα, έτοιμες πίτες, μπισκότα, παγωτά αλλά και σε άλλα τρόφιμα που η παρουσία λίπους δεν είναι αναμενόμενη όπως το συσκευασμένο ψωμί και οι φρυγανιές. Εξάγεται από τον καρπό του αφρικανικού ελαιοφοίνικα (Elaeis guineensis) και παράγεται σε χώρες της Ασίας -με κυριότερες την Ινδονησία και τη Μαλαισία- ,της Αφρικής και της Κεντρικής Αμερικής.  Οι λόγοι που έγινε τόσο δημοφιλές είναι κυρίως η χαμηλή τιμή και η ανθεκτικότητα του στην επεξεργασία.

Διατροφικά στοιχεία



Palm oil , nutrition label

Όπως κάθε έλαιο, αποδίδει περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Το κόκκινο φοινικέλαιο, δηλαδή το λιγότερο επεξεργασμένο, είναι πλούσιο σε καροτένια (προ- βιταμίνη Α) - αυτό του δίνει άλλωστε το έντονο χρώμα του. Άλλοι τύποι φοινικέλαιου περισσότερο επεξεργασμένοι δεν περιέχουν καροτένια γιατί καταστρέφονται από τη θερμότητα που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία. Επιπλέον έχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε και ω-6 λιπαρών οξέων, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ένα σοβαρό μειονέκτημα του είναι ότι είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα περισσότερα φυτικά έλαια (βλ πίνακα που ακολουθεί). Δεν περιέχει χοληστερόλη αν και σύμφωνα με κάποιες μελέτες το κύριο λιπαρό οξύ του, το παλμιτικό οξύ μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με την σχέση μεταξύ κατανάλωσης φοινικέλαιου και προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, φλεγμονή κλπ αλλά τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα.


fatty acids in butter and cooking oils (coconut oi, butter, palm oil, olive oil, etc)
Το φοινικέλαιο έχει σχεδόν όσο κορεσμένα λιπαρά όσο και το βούτυρο γάλακτος



Νομοθεσία ΕΕ


Παλιότερα το φοινικέλαιο "κρυβόταν" στα τρόφιμα με την γενική ονομασία "φυτικά έλαια". Από το 2014 που τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η παρουσία φοινικέλαιου (ή όποιου άλλου ελαίου) στην διατροφική ετικέτα. Εάν το τρόφιμο περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους ελαίων, τότε μπορεί να μπει πρώτα η φράση φυτικά έλαια και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα ονόματα των ελαίων αυτών κατά σειρά βάρους.

Φοινικέλαιο και περιβάλλον


Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της WWF : "Στην Ινδονησία τα τελευταία χρόνια καίγονται τεράστιες εκτάσεις τροπικού δάσους για να δώσουν χώρο σε φυτείες φοινίκων για την παραγωγή φοινικέλαιου. Οι εμπρησμοί γίνονται από εταιρίες αλλά και μικρότερους γεωργούς για να επεκτείνουν τις φυτείες τους."  Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του οικοσυστήματος ενώ παράλληλα οι πυκνοί καπνοί που δημιουργούνται προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους. Παραδόξως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν καλύπτεται συχνά από τα ΜΜΕ. Παρακάτω βλέπουμε μία από τις φωτογραφίες που ανέβασε ο Leonardo diCaprio στο λογαριασμό του στο Instagram με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.


Συμπέρασμα


Το φοινικέλαιο έχει αντικαταστήσει άλλα φυτικά έλαια στα τυποποιημένα τρόφιμα. Είναι πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Οι πρακτικές που σχετίζονται με την καλλιέργεια του έχουν δημιουργήσει περιβαλλοντική καταστροφή.







Σχετικοί σύνδεσμοι

Η Ινδονησία καίγεται αλλά ποιός νοιάζεται - tvxs.gr
Φοινικέλαιο - το λάδι που καίει τα τροπικά δάση - WWF
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
DIET, NUTRITION AND THE PREVENTION OF CHRONIC DISEASES FAO
Effects of palm and sunflower oils on serum cholesterol and fatty liver in rats. J Med Food. 2015
Fats and fatty acids in human nutrition-Report of an expert consultation FAO
Nutrition benefits -www.palmoilworld.org
Oil composition of high-fat diet affects metabolic inflammation differently in connection with endotoxin receptors in mice. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2012 Feb
Palm oil and the heart: A review. World J Cardiol. 2015 Mar
Palm oil - Wikipedia



λέξεις κλειδιά :φοινικέλαιο, φοινικελαιο, φοίνικας, ελαιοφοίνικας, λίπος, λίπη, palm oil, palmitic acid,  Leonardo diCaprio, Indonesia 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή