Βιταμίνες

  • Τι είναι οι βιταμίνες;
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που, έστω και σε μικρές ποσότητες , θεωρούνται ουσιώδεις και απαραίτητες για την υγεία, την αύξηση την αναπαραγωγή και τη διατήρηση του ατόμου.

Κάθε βιταμίνη επιτελεί κάποια συγκεκριμένη λειτουργία . Καμία δεν έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει μία άλλη ή να παίξει το ρόλο μιας άλλης


Έχουν συνήθως 2 ή περισσότερα ονόματα.
  • Ένα με βάση το αλφάβητο , που δείχνει τη σειρά ανακάλυψης τους πχ βιταμίνη Β1 (ανήκει στην ομάδα Β, η οποία ανακαλύφθηκε δεύτερη. Το 1 δείχνει ότι είναι η πρώτη βιταμίνη από αυτή την ομάδα που αναγνωρίστηκε)
  • Ένα που περιγράφει τη δράση τους ή την ιδιοτητα τους ,αντί beri-beri ή αντιπολυνευριτιδική βιταμίνη
  • Και ένα με τη χημική ονομασία, θειαμίνη
Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται την επαρκή πρόσληψη 13 διαφορετικών βιταμινών από τη διατροφή: Α, D, Ε, Κ (λιποδιαλυτές ), C και σύμπλεγμα βιταμινών Β( Β1, Β2, Β3, Β6, Β12,νιασίνη, φυλλικό οξύ, βιοτίνη ) (υδατοδιαλυτές ).

Υπάρχουν μερικές ουσίες που ταξινομούνται ως βιταμίνες πχ λετρίνη ή αμυγδαλίνη (Βιταμίνη Β17), πανγκαμικό οξύ (Βιταμίνη Β15) κ.α. αλλά αυτό είναι λάθος γιατί η αναγκαιότητα τους διατροφή δεν είναι επιβεβαιωμένη.


Ακόμα υπάρχουν ορισμένες ουσίες που έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό πχ βασιλικός πολτός ,
ginseng κ.α. αλλά δεν είναι βιταμίνες .

  • ποιά τρόφιμα πρέπει να καταναλώνω για παίρνω αρκετές ποσότητες βιταμινών;
Όλα τα τρόφιμα περιέχουν όλες ή μερικές από τις βιταμίνες, άλλα σε μεγαλύτερες ποσότητες και άλλα σε μικρότερες. Τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες βιταμινών είναι τα εντόσθια , δηλ καρδιά, νεφρά, συκώτι κ.α αλλά δε συνίσταται η τακτική κατανάλωσή τους . Ακόμα, πλούσια σε βιταμίνες είναι τα λαχανικά , ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά πχ σπανάκι, οι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι και τα φιστίκια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα φρούτα.

Εξαίρεση αποτελούν τα λεγόμενα
junk food πχ πατατάκια, hamburger, αναψυκτικά κ.α., τα οποία είναι πολύ φτωχά σε βιταμίνες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έντονη κατεργασία που υφίστανται , η οποία καταστρέφει τις βιταμίνες αλλά και της κακής ποιότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.

Το κλειδί της ικανοποιητικής πρόσληψης βιταμινών είναι προπάντων η ποικιλία στη διατροφή. Καλό είναι να καταναλώνουμε όλες τις ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά-φρούτα-λαχανικά –κρέας-άμυλο-λίπη). Προτιμάμε τα φρέσκα φρούτα αντί για έτοιμους χυμούς και αναψυκτικά. Καταναλώνουμε άφθονα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες αλλά φτωχά σε θερμίδες. Αποφεύγουμε τα έντονα κατεργασμένα τρόφιμα πχ τηγανητά, έτοιμες σάλτσες, σούπες σε σκόνη και κάθε είδους
junk food.

Μερικές βιταμίνες καταστρέφονται με το τεμάχισμα των τροφίμων, το ξεφλούδισμα, το μαγείρεμα, την έκθεση στο φως, την παραμονή των λαχανικών για μεγάλο διάστημα στο νερό κ.α.


  • τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την καταστροφή των βιταμινών;
Για να αποφύγουμε την καταστροφή των βιταμινών ακολουθούμε μερικές απλές συμβουλές:
  1. καταναλώνουμε τα φρούτα με τη φλύδα όπου είναι δυνατό
  2. αποφεύγουμε τις έντονες κατεργασίες όπως είναι το τηγάνισμα και οι πολτοποίηση
  3. όταν βράζουμε αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πολύ νερό
  4. είναι καλό να μη βράζουμε τα λαχανικά τόσο ώστε να μαραθούν
  5. δεν αφήνουμε εκτεθειμένα στο φως : λάδι, γάλα , χυμό φρούτων και λαχανικά
  6. δεν ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα φρούτα
  7. κόβουμε τη σαλάτα λίγη ώρα πριν την καταναλώσουμε
  8. δεν αφήνουμε τα λαχανικά όλο το βράδυ μέσα στο νερό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή