Βιταμίνες
- Τι είναι οι βιταμίνες;
Κάθε βιταμίνη επιτελεί κάποια συγκεκριμένη λειτουργία . Καμία δεν έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει μία άλλη ή να παίξει το ρόλο μιας άλλης
Έχουν συνήθως 2 ή περισσότερα ονόματα.
- Ένα με βάση το αλφάβητο , που δείχνει τη σειρά ανακάλυψης τους πχ βιταμίνη Β1 (ανήκει στην ομάδα Β, η οποία ανακαλύφθηκε δεύτερη. Το 1 δείχνει ότι είναι η πρώτη βιταμίνη από αυτή την ομάδα που αναγνωρίστηκε)
- Ένα που περιγράφει τη δράση τους ή την ιδιοτητα τους ,αντί beri-beri ή αντιπολυνευριτιδική βιταμίνη
- Και ένα με τη χημική ονομασία, θειαμίνη
Υπάρχουν μερικές ουσίες που ταξινομούνται ως βιταμίνες πχ λετρίνη ή αμυγδαλίνη (Βιταμίνη Β17), πανγκαμικό οξύ (Βιταμίνη Β15) κ.α. αλλά αυτό είναι λάθος γιατί η αναγκαιότητα τους διατροφή δεν είναι επιβεβαιωμένη.
Ακόμα υπάρχουν ορισμένες ουσίες που έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό πχ βασιλικός πολτός , ginseng κ.α. αλλά δεν είναι βιταμίνες .
- ποιά τρόφιμα πρέπει να καταναλώνω για παίρνω αρκετές ποσότητες βιταμινών;
Εξαίρεση αποτελούν τα λεγόμενα junk food πχ πατατάκια, hamburger, αναψυκτικά κ.α., τα οποία είναι πολύ φτωχά σε βιταμίνες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έντονη κατεργασία που υφίστανται , η οποία καταστρέφει τις βιταμίνες αλλά και της κακής ποιότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.
Το κλειδί της ικανοποιητικής πρόσληψης βιταμινών είναι προπάντων η ποικιλία στη διατροφή. Καλό είναι να καταναλώνουμε όλες τις ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά-φρούτα-λαχανικά –κρέας-άμυλο-λίπη). Προτιμάμε τα φρέσκα φρούτα αντί για έτοιμους χυμούς και αναψυκτικά. Καταναλώνουμε άφθονα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες αλλά φτωχά σε θερμίδες. Αποφεύγουμε τα έντονα κατεργασμένα τρόφιμα πχ τηγανητά, έτοιμες σάλτσες, σούπες σε σκόνη και κάθε είδους junk food.
Μερικές βιταμίνες καταστρέφονται με το τεμάχισμα των τροφίμων, το ξεφλούδισμα, το μαγείρεμα, την έκθεση στο φως, την παραμονή των λαχανικών για μεγάλο διάστημα στο νερό κ.α.
- τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την καταστροφή των βιταμινών;
- καταναλώνουμε τα φρούτα με τη φλύδα όπου είναι δυνατό
- αποφεύγουμε τις έντονες κατεργασίες όπως είναι το τηγάνισμα και οι πολτοποίηση
- όταν βράζουμε αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πολύ νερό
- είναι καλό να μη βράζουμε τα λαχανικά τόσο ώστε να μαραθούν
- δεν αφήνουμε εκτεθειμένα στο φως : λάδι, γάλα , χυμό φρούτων και λαχανικά
- δεν ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα φρούτα
- κόβουμε τη σαλάτα λίγη ώρα πριν την καταναλώσουμε
- δεν αφήνουμε τα λαχανικά όλο το βράδυ μέσα στο νερό
Σχόλια