Πώς να ξοδεύω λιγότερα χρήματα στα τρόφιμα χωρίς να κάνω εκπτώσεις στην ποιότητα

Το παρακάτω άρθρο έχει δημοσιευτεί στο μηνιαίο Κορινθιακό περιοδικό "Κορινθιακοί Ορίζοντες", στο τεύχος Οκτωβρίου 08 (αρ.τεύχους 81) με τον τίτλο : Ανατιμήσεις τροφίμων και ποιότητα διατροφής

Με την ακρίβεια των τροφίμων-και όχι μόνο- να καλπάζει ένα ερώτημα μας απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό:
Τί να κάνω για να ξοδεύω λιγότερα χρήματα στα τρόφιμα χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα της διατροφής μου;

1.Πρώτον,πάω στο σούπερ μάρκετ με λίστα όσων θέλω να αγοράσω και δεν ξεφεύγω από αυτή.

2.Δεν ψωνίζω ενώ πεινάω.

3.Δεν περνώ από το ράφι με τα σνακ(πατατάκια, μπισκότα, κράκερς κλπ). Είναι πολύ πιθανό να παρασυρθούμε και να αγοράσουμε κάτι που δεν είχαμε σκοπό.

4.Δεν παίρνω μαζί μου τα παιδιά στο σούπερ μάρκετ εάν ασκούν πίεση να κάνουμε απρογραμμάτιστες αγορές πχ σνακ

5.Αγοράζω λιγότερο επεξεργασμένα ή σύνθετα τρόφιμα γιατί είναι πιο ακριβά
  • πχ αντί για τριμμένο τυρί προτιμάμε ατόφιο κομμάτι,
  • αντί για καρότα σε κύβους=>ολόκληρα καρότα
  • αντί για μείγμα μπαχαρικών=>το κάθε μπαχαρικό ξεχωριστά.
Εδώ πέρα από το οικονομικό όφελος έχουμε κι άλλα πλεονεκτήματα όπως πιο καλή διατήρηση θρεπτικών συστατικών(πχ οι βιταμίνες καταστρέφονται με το τεμάχισμα), καλύτερο έλεγχο στο τι μπαίνει στο πιάτο μας (πχ αλάτι), μεγαλύτερη ασφάλεια.

6.Προσπαθώ να φτιάχνω τα γεύματα και τα ροφήματα μου μόνος/η μου.
  • πχ αντί για έτοιμο σάντουιτς αγοράζω τα υλικά και με τα ίδια χρήματα φτιάχνω περισσότερα σάντουιτς στο σπίτι μου
  • αντί για έτοιμο κρύο τσάι αγοράζω φακελάκια κλπ
7. Σνακ: αντί για τυρόπιτες, πίτσες, κρουασάν κλπ τρώω ένα φρούτο. Άλλωστε δεν είναι καλό μόνο για την τσέπη μου αλλά και για τη γραμμή μου! Εναλλακτικά μπορώ να έχω στην τσάντα μου μία μπάρα(bar) δημητριακών.

8.Δεν τρώω κάθε μέρα κρέας. Περιορίζω την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1-2 φορές το μήνα, και του λευκού κρέατος (πουλερικά, ψάρι) σε 1- 2 φορές/εβδομάδα. Ιδανικά μπορώ να καταναλώνω ψάρι 2 ως 3 φορές /εβδομάδα.

9.Αντί για φρέσκο ψάρι επιλέγω το κατεψυγμένο, το οποίο είναι ίσης θρεπτικής αξίας με το φρέσκο.

10.Εκμεταλλεύομαι με σύνεση τις προσφορές πχ στα 3 το 1 δώρο. Κοιτώ πάντα τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων σε προσφορά!

11.Επίσης δίνουμε βάρος στην καλή συντήρηση των τροφίμων για να μην χρειαστεί να τα πετάξουμε αργότερα:
  • όταν είμαστε στο σούπερ μάρκετ, ψωνίζουμε τα προϊόντα ψυγείου στο τέλος για να μην χαλάσουν
  • μόλις επιστρέψω σπίτι τοποθετώ στο ψυγείο τα ευπαθή προϊόντα
  • κοιτάω πάντα την ημερομηνία λήξης του προϊόντος
  • ακολουθώ τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται στη συσκευασία
  • τοποθετώ τα τρόφιμα σε κατάλληλα σκεύη πχ πλαστικά τάπερ με καπάκι, μπουκάλι με καπάκι.
  • τώρα που ήρθε το καλοκαίρι μπορώ να χαμηλώσω λίγο ακόμα τη θερμοκρασία του ψυγείου
12. Τέλος συμμετέχω στα μποϋκοτάζ κατά των ακριβών τροφίμων. Δεν επικροτώ με τη στάση μου τις εταιρείες που κερδοσκοπούν!

Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.thematadiatrofis.gr

Σχόλια

Ο χρήστης Hotel Pappas είπε…
Ιωάννα πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες οι συμβουλές σου!
Ευχαριστούμε!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
einai polu xrisima osa mas les ,na eisai pana kala euxaristw
Ο χρήστης Devil's Advocate είπε…
Τέλειες συμβουλές! Ευχαριστώ!
Ο χρήστης ioanna είπε…
Ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Να είστε όλοι καλά

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης