Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008

Λίγα λόγια για το διαβήτη...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που ήταν αυτό το μήνα (14 Νοεμβρίου), ας μιλήσουμε λίγο για αυτή την ασθένεια.Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια. Διακρίνεται σε διαβήτη τύπου Ι και διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ υπάρχει και ο διαβήτης κυήσεως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη στον κόσμο υπολογίζονται σε περίπου 180 εκατομμύρια.
  • Τί συμβαίνει στο διαβητικό άτομο;
Είτε το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη (τύπου Ι) είτε παράγεται ινσουλίνη αλλά το σώμα δεν είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσει σωστά(τύπου ΙΙ). Η ινσουλίνη είναι μία πολύ σημαντική ορμόνη για τον οργανισμό. Ο κυριότερος ρόλος της είναι να ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος( το ζάχαρο). Το αποτέλεσμα του διαβήτη είναι η αύξηση της γλυκόζης του αίματος, δηλαδή η υπεργλυκαιμία.
  • Τί θεραπεία υπάρχει;
Η θεραπεία του διαβήτη αποσκοπεί στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος ώστε να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Στον διαβήτη τύπου Ι χορηγείται ινσουλίνη ενώ στον διαβήτη τύπου ΙΙ χορηγούνται φάρκακα. Και στις δύο περιπτώσεις ιδιαίτερη σημασία έχει η διατροφή και η άσκηση, περισσότερο όμως στο διαβήτη τύπου ΙΙ. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει. Το άτομο ακολουθεί την αγωγή εφόρου ζωής.
  • Ποιές είναι οι επιπλοκές του διαβήτη;
Μακροχρόνια, οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη διαβήτη χωρίς την κατάλληλη θεραπεία είναι τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, νέκρωση άκρων, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό κ.α.

Από την άλλη, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί υπογλυκαιμία στο διαβητικό άτομο πχ λόγω υπερδοσολογίας φαρμάκου, ελλιπής διατροφή κλπ. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο μπορεί να πέσει σε κώμα. Επίσης η υπογλυκαιμία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για πρόκληση αρρυθμίας ή ακομα και οξέος στεφανιαίου επεισοδίου.

Η προσεγμένη διατροφή συμβάλλει πολύ στην διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Επίσης συμβάλλει στην πρόληψη των επιπλοκών από το διαβήτη (διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και αλάτι).

λέξεις κλειδιά: διαβήτης τύπου Ι, διαβήτης τύπου ΙΙ, διαβητης, ΔΙΑΒΗΤΗΣ, υπεργλυκαιμία, υπεργλυκαιμια, υπογλυκαιμία, υπογλυκαιμια, γλυκόζη, γλυκοζη, ινσουλίνη, ινσουλινη, διαβητικος

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008

Εκδήλωση με θέμα "Ενημέρωση για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού"

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Ενημέρωση για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού".

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα, 6 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Ερμού 2, Κόρινθος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δείτε ολόκληρη την πρόσκληση εδώ.

Η συμβουλή της εβδομάδας: Υγιεινά Σνάκ!

Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα σνακ;

Καθημερινά πέφτουμε στον πειρασμό των διάφορων σνακ, που βρίσκονται γύρω μας σε αφθονία(πατατάκια, κρουασάν, χάμπουγκερ, αναψυκτικά κλπ). Τα περισσότερα δεν είναι υγιεινά ενώ λόγω του λίπους και της ζάχαρης που περιέχουν μπορούν να κάνουν κακό στη γραμμή μας.

Από τη άλλη, τί μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε εκτός σπιτιού (δουλειά, βόλτα, ταξίδι) ή δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε;

Για να κάνουμε καλό στην υγεία μας και να διατηρήσουμε το βάρος μας θα αντικαταστήσουμε τα ανθυγιεινά και θερμιδογόνα σνάκ με περισσότερο υγιεινές επιλογές, οι οποίες παράλληλα περιέχουν λιγότερες θερμίδες. Δείτε τον πίνακα που ακολουθεί για να πάρετε ιδέες!

Αντί για αυτό…

Επιλέγω αυτό!

1 τυρόπιτα

1 τοστ τυρί-γαλοπούλα

1 χάμπουργκερ

1 σάντουιτς με κοτόπουλο ή γαλοπούλα

1 κρουασάν

1 κουλούρι

1 κουτί μπισκότα

1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης

1 σοκολάτα

1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με σοκολάτα

Μπέικον, ζαμπόν

Καπνιστή γαλοπούλα

Λιπαρά τυριά (φέτα, cheddar, παρμεζάνα κλπ)

Τυριά με λιγότερα λιπαρά πχ cottage,ricotta, ανθότυρο

1 κουταλιά μαγιονέζα

1 κουταλιά μαγιονέζα light

Κονσέρβα ψαριών σε λάδι πχ τόνος, σαρδέλα

Κονσέρβα ψαριών σε νερό

1 ποτήρι πλήρες γάλα

1 ποτήρι γάλα light (1%-2%)

1 κουτάκι ανθρακούχου αναψυκτικού

1 ποτήρι φυσικός χυμός

1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου cola

1 κουτάκι αναψυκτικό light ή σόδα

1 κύπελλο πουτίγκα/παγωτό/γλυκό

1 ζελέ με φρούτα


λέξεις κλειδιά:σνακ, σνάκ, λιγότερες θερμίδες, τρόφιμα, junk food