Πώς να αποφεύγω τα κορεσμένα λίπη

Αν και η παρουσία των λιπαρών στη διατροφή μας είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού (δίνουν ενέργεια, περιέχουν βιταμίνες, βοηθούν στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών κλπ) πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τους για 2 κυρίως λόγους:
  • η υπερκατανάλωση λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία
  • η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να είναι αίτιο διάφορων προβλημάτων στην υγεία, κυρίως καρδιαγγειακά όπως ο σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας, στεφανιαία νόσος κλπ
Δυστυχώς με το σύγχρονο τρόπο διατροφής η κατανάλωση λιπαρών είναι μεγαλύτερη από όσο θα ήταν καλό για τον οργανισμό μας. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, στο "κρυμμένο" λίπος που υπάρχει στα φαγητά, τα έτοιμα φαγητά που έχουν περισσότερο λίπος από τα σπιτικά κλπ.
  • Τί μπορώ να κάνω για να μειώσω την πρόσληψη του λίπους ;
Παρακάτω βλέπουμε μερικές απλές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε χωρίς κόπο την καθημερινή πρόσληψη του λίπους.


ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΙΠΟΥΣ (ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ)
  1. Επιλέγουμε γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά
  2. Αφαιρούμε το ορατό λίπος και την πετσα από το κρέας πριν το μαγειρέψουμε
  3. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε λιπαρά ντρέσινκγ στη σαλάτα πχ μαγιονέζα
  4. Αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας , στη θέση του προτιμούμε πουλερικά και ψάρι
  5. Δεν χρησιμοποιούμε βούτυρα και μαργαρίνες
  6. Όταν μαγειρεύουμε δεν τσιγαρίζουμε
  7. Δεν τηγανίζουμε
  8. Προσθέτουμε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή
  9. Αποφεύγουμε τις έτοιμες σάλτσες , τα προμαγειρευμένα φαγητά και τις κονέρβες
  10. Δεν βάζουμε στο φαγητό κύβους μαγειρικής , έχουν λίπη και αλάτι

ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΙΠΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΕΞΩ
  1. Επιλέγουμε φαγητά χωρίς πολλές σάλτσες πχ φιλέτο κοτόπουλο, ψητό ψάρι, σούπα λαχανικών λκπ
  2. Όταν υπάρχει σάλτσα ή άλλο συνοδευτικό πχ τυρί, βούτυρο κλπ ζητάμε να μας τα σερβίρουν ξεχωριστά ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε
  3. Αποφεύγουμε τα τηγανητά
  4. Αν δεν είμαστε σίγουροι μπορούμε να ρωτήσουμε για τα υλικά και τον τρόπο μαγειρέματος του φαγητού που θέλουμε να παραγγείλουμε
  5. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε κάποιες λιπαρές τροφές απέξω όπως είναι η τυρόπιτα, η πίτσα, το χάμπουργκερ, γύρος κ.α.. Αντί για αυτά μπορούμε να επιλέξουμε ένα τοστ ή σάντουιτς με λαχανικά, σουβλάκι κοτόπουλο, κουλούρι Θεσσαλονίκης κ.α.
  6. Αντί για γλυκά όπως το παγωτό, οι πάστες και άλλα επιλέγουμε γλυκά του κουταλιού ή ζελέ φρούτων

Μειώνοντας την κατανάλωση λίπους σε αποδεκτά επίπεδα προσέχουμε τη γραμμή μας και παράλληλα φροντίζουμε για την υγεία μας.

λέξεις κλειδιά: λίπος, λιπος, λιπαρά, λιπαρα, παχυσαρκία, απώλεια βάρους, κορεσμένα λίπη, κορεσμενα λιπη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Πρόσθετα τροφίμων ζωικής προέλευσης