1 στους 2 νεοσύλλεκτους με πρόβλημα βάρους

Το βάρος και το ύψος 3901 νεοσύλλεκτων που παρουσιάστηκαν στο στρατό ξηράς καταγράφηκαν και επεξεργάστηκαν στατιστικά. Παρακάτω βλέπουμε τα αποτελέσματα*.

  • Σε ποσοστό 32% οι νεοκαταταγέντες χαρακτηρίζονται σαφώς υπέρβαροι.
  • Αλλο ένα 9% είναι απλώς παχύσαρκοι.
  • Σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας έχει το 2,6% (102 νεοσύλλεκτοι).
  • Σε ποσοστό 1,1% (42 νέοι) αντιμετωπίζουν πρόβλημα νοσογόνου παχυσαρκίας, ενώ βρέθηκαν και δύο φαντάροι που τοποθετούνται στην ανώτατη κατηγορία, της υπερνοσογόνου παχυσαρκίας.
  • Από την άλλη πλευρά, το 4,7% κινούνται στο άλλο άκρο και χαρακτηρίζονται λιποβαρείς. Ενδεικτικές είναι επίσης περιπτώσεις φαντάρων με ύψος πάνω από 1,80 μ. και βάρος γύρω στα 45 κιλά.
  • Το 49,9% έχει φυσιολογικό βάρος, αν και το ποσοστό θα έπεφτε αρκετά χαμηλότερα σε περίπτωση που γινόταν διαχωρισμός σε όσους κινούνται στο πλαίσιο των ιδανικών αναλογιών. Κάτι τέτοια, βέβαια, δεν ενδιαφέρουν το στρατό, αφού δεν ψάχνει για μοντέλα.
  • Κατά τα λοιπά, η πλειονότητα των νέων έχει ύψος μεταξύ 1,72 και 1,80.
  • Ο ψηλότερος ξεπερνάει τα 2,08 μέτρα και ο πιο κοντός περιορίζεται στο 1,48 μ. Άγνωστο εάν υπηρετούν στην ίδια μονάδα.
  • Οι περισσότεροι απ' όσους ζυγίστηκαν είναι μεταξύ 64 και 84 κιλών. Δέκα νεοσύλλεκτοι είναι μόλις 44 κιλά, ενώ το χάι σκορ με πάνω από 140 έως και 150 κιλά κατέχουν 12 φαντάροι.
  • Υπάρχει, τέλος, και ένας βαρέων βαρών, που ζυγίζει ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 175 κιλά.
  • Στατιστικά ο μέσος φαντάρος ζυγίζει 79,6 κιλά και έχει ύψος 1,76 μέτρα.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι 1 στους 2 περίπου νεοσύλλεκτους έχει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ακούμε ότι υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας στην Ελλάδα, είναι ωστόσο απογοητευτικό το γεγονός ότι παρουσιάζεται σε νέους ανθρώπους.

Αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμα σημάδι ότι η ενημέρωση για τη σωστή διατροφή πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων.

*Τα στοιχεία προέρχονται από τη στήλη της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας "Φαντάρε που πας;", 22/11/2009


Σχόλια

Ο χρήστης Στέλιος Πανταζής είπε…
Απογοητευτικά τα στοιχεία που βρήκα στο σε αυτό το ιστολόγιο. Μας κάνει να απαισιοδοξούμε για την κατάσταση της υγείας του Ελληνικού πληθυσμού μετά από 20-30 χρόνια που οι περισσότεροι από αυτή τη "σειρά" θα πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο. Φυσικά, την μεγαλύτερη ευθύνη την φέρουν οι γονείς και το άμεσο οικογενειακό περιβάλον.
Ο χρήστης ioanna είπε…
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα (παχυσαρκία).

Ένας σημαντικός παράγοντας θεωρώ ότι είναι το σχολείο καθώς δεν ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή-το αντίθετο μάλλον (φτάνει να δει κανείς τι πουλάνε στα κυλικεία). Από την άλλη οι ατέλειωτες ώρες που περνούν τα παιδιά στα φροντιστήρια δεν τους αφήνουν χρόνο για αθλητισμό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή