Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Ανάκληση μίγματος αρτοποιίας με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ 16/10/2009

Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2009, για τη διακίνηση μίγματος αρτοποιίας, το οποίο περιέχει καφέ λιναρόσπορο προέλευσης Καναδά, με τη γενετική τροποποίηση FP967.

Πρόκειται για μίγμα αρτοποιίας, με την εμπορική επωνυμία «Grafschafter», το οποίο παρασκευάζεται από την Γερμανική επιχείρηση «Flechtorfer Muhle Walter Thonebe GmbH» και στην Ελλάδα διακινείται μέσω της επιχείρησης «LIDL Hellas».

Σύμφωνα με τις Γερμανικές αρχές φαίνεται η γενετική τροποποίηση να αφορά σε όλες τις παρτίδες μιγμάτων, σε συσκευασίες 1kg, που έχουν ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας μέχρι 27.09.2010.

Επίσης, σύμφωνα με τις Γερμανικές Αρχές το σύνολο των προϊόντων παραδόθηκε στην «LIDL Hellas» από 21.08.2009 μέχρι 11.09.2009 και αφορά συνολική ποσότητα διακίνησης 2.904kg.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Η πληροφόρηση των καταναλωτών θα συνεχιστεί και με επόμενα δελτία τύπου. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν."


Δελτίο τύπου 19/10/2009

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου στις 16/10/2009 και μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε στη «LIDL Hellas», διευκρινίζει στους καταναλωτές ότι το μίγμα αρτοποιίας, που περιείχε λιναρόσπορο προέλευσης Καναδά και στο οποίο ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση FP967, έχει ονομασία πώλησης στην Ελλάδα «RIVERCOTE - Backmischung Vital Mehrkornbrot / Μίγμα για Παρασκευή πολύσπορου αρτοσκευάσματος».

Επιπλέον των στοιχείων που αναφέρθηκαν στο Δελτίο Τύπου στις 16/10/2009, για τον καλύτερο εντοπισμό του προϊόντος από τους καταναλωτές, δίνονται και τα κάτωθι στοιχεία :

Ημερομηνία λήξης

Αριθμός Παρτίδας

19/09/2010

13:01-14:30

3/10/2010

12:00-13:30

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν."


λέξεις κλειδιά: ΕΦΕΤ, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, μεταλλαγμένα, μεταλλαγμενα, λιναρόσπορος, FP967, LIDL

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής '09

Η 16η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής (World Food Day) και έχει θεσμοθετηθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ(FAO). Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή πρόκειται για την ημερομηνία ίδρυσης του Οργανισμού (16/10/1945).


Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι σε γενικές γραμμές είναι
  • να δοθεί έμφαση και προώθηση στις καλλιέργειες τροφίμων τόσο από κράτη/κυβερνητικούς φορείς όσο και από μη κυβερνητικούς φορείς
  • να τονωθούν οι υποανάπτυκτες χώρες
  • να ενισχυθεί η συμμετοχή των καλλιεργητών της γης-ειδικότερα των μη προνομιούχων- στη λήψη αποφάσεων και η συμμετοχή σε δράσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους
  • να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το πρόβλημα της πείνας που υπάρχει σε όλο τον κόσμο
  • να φτάσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες
  • και γενικά να αυξηθεί το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και να συμμετέχουν από κοινού στον αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας.
Κάθε χρόνο ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας επικεντρώνεται σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή πρόβλημα. Πέρσι έμφαση δόθηκε στα 2 κυριότερα αίτια που συμβάλλουν στο πρόβλημα της πείνας: την κλιματική αλλαγή και τα βιοκαύσιμα.

Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί, έμφαση δίνεται στην Εξασφάλιση Τροφής. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα τα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές και έχει αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, 923 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονταν. Φέτος ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 1.02 δισεκατομμύρια (!). Ο αριθμός είναι τρομακτικός.

Προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου , ο Οργανισμός διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Με ποιό τρόπο μπορώ να συμβάλλω στην εξάλειψη του προβλήματος;
Όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε ώστε να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, είτε βρίσκονται μακριά μας ή πιο κοντά. Ακόμα και στη δική μας χώρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε. Γι΄αυτό στη χώρα μας υπάρχουν οργανώσεις που δέχονται τρόφιμα ώστε να τα διανέμουν εκεί που χρειάζονται.

Όσοι είμαστε από την Κόρινθο, ας γνωρίζουμε ότι στην οδό Περιάνδρου (κάτω από το ύψος της Κύπρου) υπάρχει οργάνωση της Μητρόπολης που δέχεται τρόφιμα.

Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε από το σπίτι

www.freerice.com Παίξτε το παιχνίδι (δωρεάν) και οι χορηγοί θα χαρίσουν ρύζι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
www.care2.com Κάντε κλικ (δωρεάν) και οι χορηγοί θα χαρίσουν τροφή σε παιδιά
www.thehungersite.com Κάντε ένα κλικ (δωρεάν) και οι χορηγοί θα χαρίσουν φαγητό σε έναν πεινασμένο.
www.charitywater.org Κάντε μία δωρεά και εξασφαλίστε πόσιμο νερό για έναν άνθρωπο για τα επόμενα 20 χρόνια.Σχετικοί σύνδεσμοι
Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων
Όχι άλλα τρόφιμα στα σκουπίδια

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Προκατάληψη και περιττό βάρος

Ο ορισμός της προκατάληψης είναι είναι η αρνητική γνώμη, διάθεση κλπ για κάτι/κάποιον που έχει διαμορφωθεί εκ των προτέρων ή η αρνητική προδιάθεση, στάση απέναντι σε πρόσωπα ή ομάδες, η οποία βασίζεται σε στερεότυπες πεποιθήσεις και όχι σε πραγματικά χαρακτηριστικά.

Γιατί ξεκινά αυτό το άρθρο με τον ορισμό της προκατάληψης; Αφορμή για το σημερινό άρθρο είναι ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε πριν λίγες ημέρες σε μία δημοφιλή εκπομπή ταλέντων, το "X-Factor".

Μπροστά στην κριτική επιτροπή της εκπομπής είχε την ατυχία να εμφανιστεί μία νεαρή γυναίκα, η οποία είχε μεν ωραία φωνή αλλά ήταν εμφανές ότι σωματικό της βάρος ήταν περισσότερο από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε "φυσιολογικό" ή υγιές σωματικό βάρος.

Τα μέλη της κριτική επιτροπή, αφού συμφώνησαν ότι η νεαρή γυναίκα τραγουδούσε καλά, έστρεψαν την προσοχή τους στην εμφάνισή της.

Την επέκριναν έντονα για τα περιττά κιλά, της σύστησαν να χάσει 5 κιλά (άραγε πώς το υπολόγισαν αυτό;) μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία (είναι ασφαλές να χάσει τα κιλά αυτά στο συγκεκριμένο διάστημα;) και συμπλήρωσαν την εικόνα με χαρακτηρισμούς.

"Είσαι τεμπέλα" της έλεγαν, "Είσαι μία φριχτή τεμπέλα".

Δηλαδή χαρακτήρισαν ως τεμπέλη έναν άνθρωπο που έβλεπαν πρώτη φορά στη ζωή τους με κριτήριο το επιπλέον βάρος.

Επιπλέον έδωσαν σε αυτό το άτομο συμβουλές-διαταγές για την απώλεια βάρους χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά , το ιστορικό και προπάντων χωρίς να είναι ειδικοί (εκτός κι αν κάποιο μέλος της κριτικής επιτροπής έχει πτυχίο διαιτολογίας και δεν το γνωρίζω).

Δυστυχώς, την άποψη τους μοιράζεται αρκετός κόσμος, που πιστεύει ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα είναι τεμπέλικα, νωθρά και άλλα. Πολλές φορές μάλιστα, δε διστάζουν να προτείνουν τρόπους απώλειας βάρους, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το να κατηγοριοποιούμε ανθρώπους με βάση τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά και να τους προσδίδουμε ιδιότητες χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πχ οι ξανθιές είναι χαζές, οι χοντροί τεμπελιάζουν κλπ αποτελεί ρατσιστική συμπεριφορά. Τέτοια συμπεριφορά δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή στην κοινωνία μας αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι.

Όσον αφορά στην απώλεια βάρους, αυτή πρέπει να γίνεται πρώτα απ΄όλα μετά από απόφαση του ίδιου του ενδιαφερομένου και όχι με πίεση από το περιβάλλον του. Τέλος, να εμπιστεύεται στην προσπάθεια του αυτή τον κατάλληλα καταρτισμένο επαγγελματία υγείας, δηλαδή τον πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

Λίγα λόγια για το σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο. Έχει διάφορες ευεργετικές δράσεις πχ θεωρείται αντικαρκινικό. Μεταξύ άλλων θεωρείται ότι η έλλειψή του μπορεί να οξύνει τα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη ιωδίου.

Στη φύση το σελήνιο βρίσκεται σε διαφορες μορφές : οργανικό (selenomethionine) και ανόργανο (sodium selenite, sodium selenate). Το οργανικό σελήνιο θεωρείται ότι απορροφάται καλύτερα από το ανόργανο.

Η περιεκτικότητα των τροφών σε σελήνιο ποικίλει ανάλογα με τα εδάφη στα οποία καλλιεργήθηκαν. Σε γενικές γραμμές τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο είναι τα ψάρια (πχ μπακαλιάρος) τα θαλασσινά (πχ γαρίδες), το βοδινό, τα πουλερικά, καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι, σόγια, φιστίκια κάσιους, ηλιόσποροι, καρύδια, σκόρδο, αυγά.

Από αυτά πιο εύκολα απορροφάται το σελήνιο που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα δηλαδή το οργανικό σελήνιο., πχ από το καλαμπόκι , το σιτάρι, τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς κλπ.

Σχετικοί σύνδεσμοι
Σελήνιο
Selenium

λέξεις κλειδιά: σελήνιο, σεληνιο

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Μεταλλαγμένο ρύζι στο πιάτο μας;

Η Greenpeace ξεκίνησε μία νέα εκστρατεία, με τον τίτλο "Κάτω τα χέρια από το ρύζι μας!". Η εκστρατεία στρέφεται κατά της γνωστής εταιρείας Bayer, η οποία προσπαθεί να "λανσάρει" μεταλλαγμένο ρύζι στην ευρωπαϊκή αγορά.

Γι αυτό το λόγο δημιούργησαν το παρακάτω ενημερωτικό σποτ, στο οποίο παρουσιάζεται η κατάσταση με κωμικό τρόπο.Τα παρακάτω είναι αναδημοσίευση από το δικτυακό τόπο της Greenpeace

"Το ρύζι αποτελεί καθημερινή τροφή για πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Το μεταλλαγμένο ρύζι όμως, αποτελεί απειλή για τη γεωργία μας, τη βιοποικιλότητά μας καθώς και πιθανό κίνδυνο για την υγεία μας.

Η Bayer, ο γερμανικός αγρό-χημικός κολοσσός, έχει τροποποιήσει γενετικά το ρύζι, έτσι ώστε να αντιστέκεται στις υψηλές δόσεις ενός τοξικού φυτοφαρμάκου, του glufosinate, το οποίο θεωρείται τόσο επικίνδυνο για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, που σύντομα θα απαγορευθεί η χρήση του στην Ευρώπη.

Σύντομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει την εισαγωγή του μεταλλαγμένου ρυζιού για κατανάλωση στις χώρες της ΕΕ.

Εάν εγκριθεί η εισαγωγή του μεταλλαγμένου ρυζιού της Bayer, ανοίγει η πόρτα για την καλλιέργειά του σε χώρες εκτός ΕΕ με αποτέλεσμα να εμφανιστεί στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και να καταλήξει στο πιάτο μας."

Αν θέλετε να συμβάλλετε στην εκστατεία μπορείτε να υπογράψετε την ηλεκτρονική αίτηση (petition) στο δικτυακό τόπο της Greenpeace.

λέξεις κλειδιά: ρύζι, ρυζι, μεταλλαγμένα, μεταλλαγμενα, gmo's , γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, greenpeace, green peace, Bayer, LL62