Λίγα λόγια για το Ιώδιο

Ιώδιο (I)

Το ιώδιο ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων και στην υποκατηγορία των ιχνοστοιχείων, είναι δηλαδή από τα συστατικά που βρίσκονται σε πολύ μικρή συγκέντρωση στο σώμα μας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο ρόλος τους στην λειτουργία του οργανισμού δεν είναι σημαντικός.

Το ιώδιο αποθηκεύεται στο θυρεοειδή αδένα και εκεί χρησιμοποιείται για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς. Οι πιο σημαντικές είναι η τριoδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4). Έλλειψη ιωδίου συνεπώς μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή. Ένα από τα πρώτα σημάδια της έλλειψης είναι η ύπαρξη βρογχοκήλης, δηλ. η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Οι πιο βαριές περιπτώσεις της έλλειψης ιωδίου οδηγούν σε υποθυρεοειδισμό.


εικόνα 1: Θυρεοειδής και παραθυρεοειδής αδένας wikipedia.org

Καλές πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια πχ μύδια, στρείδια, αστακός, μπακαλιάρος, σαρδέλλες κλπ. τα οποία παίρνουν το ιώδιο τους από τη θάλασσα. Όσον αφορά στα φυτικά τρόφιμα, η περιεκτικότητα τους σε ιώδιο εξαρτάται από τα εδάφη στα οποία καλλιεργήθηκαν. Αντίστοιχα στα ζωικά τρόφιμα, η ύπαρξη του ιωδίου είναι ανάλογη της διατροφής του ζώου. Εδάφη σε ορεινές περιοχές συνήθως είναι φτωχά σε ιώδιο. Σήμερα το αλάτι εμπλουτίζεται με ιώδιο (ιωδιούχο ή ιωδιωμένο αλάτι) για να αποφεύγεται η ανεπάρκεια του ιωδίου στον γενικό πληθυσμό.


εικόνα 2: στρείδια wikipedia.org

Η απορρόφηση του ιωδίου ενισχύεται από την παρουσία του σεληνίου στη διατροφή.

Αντίθετα υπάρχει μία κατηγορία ενώσεων που λέγονται βρογχοκηλογόνοι (goitrogens), οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον οργανισμό. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις πατάτες, τα φυστίκια, την ελαιοκράμβη, τη σόγια, τη φαιοφύκη κ.α. Ευτυχώς απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα.

Σχετικοί σύνδεσμοι
Ιώδιο - Food Info
Λίγα λόγια για το σελήνιο

λέξεις κλειδιά: ιώδιο, ιωδιο, ιωδίου, ιωδιου, ιοδιο, iodine, βρογχοκήλη, βρογχοκήλη, βροχοκήλη, βροχοκηλη, θυρεοειδής αδένας, θυρεοειδης, θυροειδής, θυροειδής, ιωδιούχο αλάτι, ιωδιωμένο αλάτι, βρογχοκηλογόνες ενώσεις, βρογχοκηλογονες ενωσεις, goitrogens, υποθυρεοειδισμός, έλλειψη ιωδίου, ανεπάρκεια ιωδίου, ιχνοστοιχείο, ιωδιο τροφες

Σχόλια

Ο χρήστης mikaryatis είπε…
Καλημέρα!
Αναφέρετε στο άρθρο σας ότι η φαιοφύκη μπλοκάρει την πρόσληψη ιωδίου, όμως όλα τα δημοσιεύματα που διάβασα λένε ότι έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτό. (;)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή