Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Νέο έντυπο για τη διατροφή των παιδιών

Πώς μιλάμε στα παιδιά για την αξία της ισορροπημένης διατροφής και άσκησης;


Το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος και το Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΗΠΥ) δημιούργησαν ένα μικρό οδηγό για γονείς και υπεύθυνους φροντίδας παιδιών.
Μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο σε ηλεκτρονική μορφή ή να ζητήσετε να σας το στείλουν δωρεάν.

Κατεβάστε το έντυπο από εδώ.


Σχετικοί σύνδεσμοι
ΙΑΔ
12+1 συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας

λέξεις κλειδιά: ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, παιδική διατροφή, ΙΑΔ,

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Ανάκληση μολυσμένου ζαμπόν

ανακοίνωση ΕΦΕΤ 18/03/2010

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ», για τη διακίνηση προϊόντος ζαμπόν BAYONΝΕ επιμολυσμένο με Listeria monocytogenes. *

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόν ζαμπόν BAYONΝΕ σε συσκευασμένες φέτες των έξι (6), των 100 g, με την εμπορική επωνυμία «ΖΑΜΠΟΝ BAYONΝΕ, CARREFOUR DISCOUNT 100 g, 6 φέτες», με γραμμοκώδικα (bar code) 3560070346295, προέλευσης Γαλλίας.

Η εταιρεία «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» προέβη σε ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος, ανεξαρτήτως παρτίδας, με ημερομηνία λήξης έως 01.06.2010.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. άμεσα έχει ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, με ημερομηνία λήξης έως 01.06.2010, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.

Το σχόλιο της διαιτολόγου

*
Listeria monocytogenes
: παθογόνος μικροοργανισμός που προσβάλλει τρόφιμα ζωικής προέλευσης πχ γάλα, τυρί, κρεατικά κ.α.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης με λιστέρια κυμαίνονται από είναι εμετος, κοιλόπονος, διάρροια και άλλες ενοχλήσεις έως μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, αποβολή του εμβρύου στις έγκυες, ακόμη και θάνατο.

Περισσότερο ευπαθή είναι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πχ ηλικιωμένοι,καρκινοπαθείς, πάσχοντες από AIDS , άτομα που κουράρονται με ανοσολογικά κορτικοστεροειδή. Επίσης οι διαβητικοί, οι πάσχοντες από έλκος κ.α.

Αν βρίσκεται το συγκεκριμένο προϊόν στην κατοχή σας πετάχτε το και καθαρίστε καλά (με νερό και αντιμικροβιακό σαπούνι) τα σκεύη και τις επιφάνειες με τις οποίες ήρθε σε επαφή πχ σανίδα κοπής.

Σχετικοί σύνδεσμοι
ΕΦΕΤ
Listeria monocytogenes

λέξεις κλειδιά: ζαμπόν, ζαμπον , Carrefour, Carrefoure, Καρφουρ, lysteria, listeria, λιστέρια, ΕΦΕΤ

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Η κανέλλα κατά του διαβήτη

Κανέλλα (Cinnamomum verum)


εικόνα 1 κανέλλα

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο γνωστά και κοινά μπαχαρικά. Βγαίνει από το φλοιό του κανελόδενδρου (εικόνα 2). Χρησιμοποιείται τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική. Επίσης χρησιμοποιείται για για τον αρωματισμό των λικέρ και στην αρωματοποιία.

Στην αρχαιότητα η κανέλα χρησιμοποιήθηκε και σαν φάρμακο. Στα ιπποκρατικά κείμενα η κανέλα (κιννάμωμον) προτείνεται για την αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων και άλλα ενώ λαοί της Ανατολής θεωρούσαν ότι είναι η θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.

Σήμερα, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η κανέλα, εκτός από εύγευστο μπαχαρικό, συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη. Για την ακρίβεια θεωρείται ότι η κατανάλωση κανέλας μαζί με το γεύμα μειώνει τη μεταγευματική γλυκαιμία.


εικόνα 2 κανελόδεντρο

Σύμφωνα με τις μελέτες η παρουσία της κανέλας αποτρέπει την τροφή από το να απορροφηθεί υπερβολικά γρήγορα. Παράλληλα αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί δράσης που δεν έχουν εξηγηθεί ακόμα.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα περισσότερο ωφελούνται από τη δράση της κανέλλας οι διαβητικοί τύπου 2 και τα άτομα με προ διαβήτη.

Ακόμα, από έρευνες σε διαβητικά άτομα, φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα.

Επιπρόσθετα η κανέλα θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ περιέχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και άλλα.

Η κανέλα όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου έχει πολλές χρήσεις επομένως δεν είναι δύσκολο να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή πχ στα φαγητά (κρεατικά, κοκκινιστά κ.α), στα αφεψήματα όπως το τσάι, σε γλυκίσματα πχ ρυζόγαλο κ.α.

Παρότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα συνιστώμενες ποσότητες φαίνεται ότι η κατανάλωση από 1 έως 6 γραμμάρια κανέλας ( σε σκόνη) την ημέρα είναι αρκετή.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Additive postprandial blood glucose-attenuating and satiety-enhancing effect of cinnamon and acetic acid.

Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes

Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects

Spicing up a vegetarian diet: chemopreventive effects of phytochemicals

Wikipedia


λέξεις κλειδιά: κανέλλα, κανελλα , κανελα, κανέλα, κανέλας,kanella, kanela, διαβήτης, διαβητης, μεταγυεματική γλυκαιμία, μεταγευματική γλυκαιμία, κιννάμωμον

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Προσοχή σε "ύποπτα" σκευάσματα αδυνατίσματος

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί το κοινό για την ύπαρξη νοθευμένων σκευασμάτων κινεζικής προέλευσης που προωθούνται για την απώλεια βάρους. Διακινούνται μέσω διαδικτύου και έχουν μπει στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για τα προϊόντα
  • Pai You Guo (Slim Capsule)
  • Fruta Planta
  • La Jiao Shou Shen
Στις συσκευασίες των εν λόγω προϊόντων αναγράφεται ότι περιέχουν μόνο φυτικά συστατικά ενώ στην πραγματικότητα περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία σιβουτραμίνη (sibutramine), μία ουσία που αποσύρθηκε πρόσφατα λόγω παρενεργειών.

Οι καταναλωτές που έχουν κατοχή τους τα παραπάνω σκευάσματα καλούνται να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Σχετικοί σύνδεσμοι
Επικίνδυνα τα Reductil, Reduxade, Zelium ?
ΕΟΦ

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Ξύδι το θαυματουργό

Το ξύδι είναι ένα προϊόν ζύμωσης, που προέρχεται κυρίως από το κρασί. Κυκλοφορούν αρκετά είδη ξυδιού πχ μηλόξυδο, βαλσάμικο, ξύδι με αρωματικά βότανα, ξύδι από καρύδα ενώ στις ασιατικές κουζίνες χρησιμοποιείται ξύδι που φτιάχνεται από ρύζι.


ξύδι με αρωματικά βότανα- πηγή Wikipedia

Το ξύδι έχει τη δική του θέση στην ελληνική κουζίνα. Οι χρήσεις του είναι πάμπολες: συμπληρώνει ιδανικά σαλάτες, νοστιμεύει το φαγητό, είναι κύριο συστατικό σε σάλτσες και μαρινάδες. Ακόμα όταν αφήσουμε το κρέας μέσα σε μαρινάδα με ξύδι, αυτό βοηθάει το κρέας να μαλακώσει. Παράλληλα το ξύδι είναι ένα φυσικό συντηρητικό, τα τρόφιμα μέσα σε ξύδι διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα: λαχανικά τουρσί, γαύρος σε ξύδι κλπ Τέλος έχει αντιμικροβικακή δράση, για αυτό χρησιμοποιείται ακόμα και σαν καθαριστικό.

Από την άλλη το ξύδι έχει ελάχιστες θερμίδες : μόλις 12 Kcal στα 100 γραμμαρια, δηλ 0,6 θερμίδες ανά κουταλάκι του τσαγιού !

Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στον έλεγχο της υπεργλυκαιμίας (και ειδικότερα της μεταγευματικής γλυκαιμίας) σε διαβητικούς τύπου 1 και 2, αλλά και σε υγιή άτομα. Ακόμα φαίνεται ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.


μπλε γραμή: επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από κατανάλωση ψωμιού
μωβ γραμμή: επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από κατανάλωση ψωμιού με ξύδι
Τα επίπεδα γλυκόζης μετά από κατανάλωση ψωμιού με ξύδι είναι χαμηλότερα.

Οι μηχανισμοί αυτών των θετικών επιδράσεων δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί πλήρως.

Μερικές πιθανές εξηγήσεις είναι ότι καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης , γίνεται πιο αργά η απορρόφηση των υδατανθράκων και ενισχύεται το αίσθημα κορεσμού. Παράλληλα ενισχύει τη αναπλήρωση γλυκογόνου στο ήπαρ και τους μυες. Ωστόσο χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες πάνω στο θέμα.

Σε γενικές γραμμές 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπορούν να προστεθούν στο γεύμα πχ στη σαλάτα για να μειώσουν την μεταγευματική γλυκαιμία.

Χαρακτηριστικές συνταγές με ξύδι
Σαβόρο
Μελιτζανάκι τουρσί


Σχετικοί σύνδεσμοι
Dietary Strategies for Improving Post-Prandial Glucose, Lipids, Inflammation, and Cardiovascular Health
Vinegar Decreases Postprandial Hyperglycemia in Patients With Type 1 Diabetes
Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes



λέξεις κλειδιά; ξύδι, ξυσι, ξυδι διαβήτης, υπεγλυκαιμία, έλεγχος υπεργλυκαιμίας, μεταγυεματικλη γλυκαικια, μεταγευματική γλυκαιμία, γλυκόζη