Ρόδι: φρούτο καλής τύχης ή καλής υγείας;

pommegranate


Έμβλημα θεοτήτων, σύμβολο της μακροζωίας και της γονιμότητας, φρούτο του παραδείσου και πολλοί άλλοι χαρακτηρισμοί έχουν δοθεί στο ρόδι. Από την αρχαιότητα έχει συνδεθεί με τη ζωή, τον πλούτο, τη γονιμότητα και την καλοτυχία. Ακόμα και στις μέρες μας σπάμε ένα ρόδι στο πάτωμα, σε γάμους, γιορτές και φυσικά την Πρωτοχρονιά, για να μας φέρει καλή τύχη. Επίσης τα σπόρια του ροδιού είναι κύριο συστατικό για τα κόλλυβα, καθώς συμβολίζουν το Βασίλειο των Ουρανών.

Πάνω από όλα όμως το ρόδι είναι ένα νόστιμο φρούτο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών ( βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Κ,) πολυφαινολών (τανίνες, φλαβανοειδή, ανθοκυανίνες κ.α.) καθώς και ικανοποιητική ποσότητα μετάλλων (κάλιο, χαλκό, σίδηρο).

Πολλά από τα συστατικά που περιέχει είναι αντιοξειδωτικά, δηλαδή ουσίες που προστατεύουν το οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες από ότι οι άλλοι χυμοί φρούτων πχ πορτοκάλι, βατόμουρο, το τσάι ή το κόκκινο κρασί.

Μισό φλιτζάνι σποριών ροδιού (87 γρ)  έχουν :     
72 θερμίδες      
16,3 γρ υδατανθράκων      
3,5 γρ φυτικών ινών, που καλύπτει το 14% των ημερήσιων αναγκών      
14,3 mcg Βιταμίνη Κ, καλύπτει το 18% των ημερήσιων αναγκών     
8,9 mg Βιταμίνη C, καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών      
33,1 mcg Φυλλικό οξύ (βιταμίνη), καλύπτει 8% των ημερήσιων αναγκών 
500 mcg Βιταμίνη Ε, καλύπτει το 3% των ημερήσιων αναγκών  
300 mcg Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη), καλύπτει το 3% των ημερήσιων αναγκών
100 mcg Βιταμίνη Β6 , καλύπτει το 3% των ημερήσιων αναγκών
100 mcg Χαλκό , καλύπτει το 7% των ημερήσιων αναγκών      
205 mg Κάλιο, καλύπτει το 6% των ημερήσιων αναγκών
100 mcg Μαγγάνιο, καλύπτει το 5% των ημερήσιων αναγκών    
Δεδομένα από ιστότοπο NutritionData.self.com

Έχουν γίνει αρκετές έρευνες για τις ιδιότητες που μπορεί να έχει το ρόδι και ο χυμός του. Από τα ευρήματα φαίνεται ότι έχει κάποια προστατευτική δράση όσον αφορά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μειώνει την «κακή» χοληστερόλη, ρίχνει την πίεση, μειώνει το οξειδωτικό στρες και εν γένει βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Illustration by Otto Wilhelm Thomé, 1885
Άλλες έρευνες εστιάζουν στην πιθανή αντικαρκινική του δράση, όπως αυτή που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research στις αρχές του 2010. Σύμφωνα με αυτή ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες του ροδιού, οι ελλατζιταννίνες, δείχνουν να μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί στον άνθρωπο αποκλειστικά μέσω της διατροφής, καθώς οι ουσίες αυτές δεν απορροφώνται επαρκώς στο αίμα όταν λαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο.

Όπως και να έχει το ρόδι είναι ένα φρούτο που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας. Εκτός από σκέτα, τα σπόρια του μπορούν να καταναλωθούν και με άλλους τρόπους πχ να προστεθούν σε σαλάτες φρούτων και λαχανικών, να συνδυαστούν με δημητριακά πρωινού ή με γιαούρτι, να μπουν σε γλυκά ή ακόμα και σε κυρίως πιάτα (πχ σε σούπες, σε σάλτσες κλπ). Ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε χυμό ή σιρόπι (γρεναδίνη).

Η αφαίρεση των σπόρων από τον καρπό μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη διαδικασία αλλά η γεύση αποζημιώνει. Εδώ ας επισημανθεί ότι η γεύση του ροδιού μπορεί να είναι από γλυκιά έως ξινή ανάλογα με την ποικιλία στην οποία ανήκει.

Συμβουλή 


Για να ξεχωρίσουμε τους σπόρους από τη λευκή φλούδα , κόβουμε το ρόδι σε κομμάτια και τα βαζουμε σε μπολ με νερό. Με τις άκρες των δακτύλων τραβάμε ελαφρά τα σπόρια. Τέλος, σουρώνουμε.Δείτε φωτογραφίες βήμα-βήμα εδώ.

Παροιμίες για το ρόδι

«Σαν το λιθάρι γεροί και σαν το ρόδι γεμάτοι»
«Χίλιοι μύριοι καλογέροι, σ΄ένα ράσο τυλιγμένοι» (το ρόδι)
«Οσες ρώγες έχει το ρόδι,τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά»


Σχετικοί Σύνδεσμοι

Pomegranate Wikipedia.org
Το ρόδι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού  www.healthview.gr
Γνωρίζετε ότι η ροδιά (Punica granatum) θεωρείται το παλαιότερο καλλιεργούμενο καρποφόρο δέντρο;


Το παραπάνω άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Κορινθιακοί Ορίζοντες, τεύχος Ιανουαρίου 2011  (αρ. τεύχους 104)


λέξεις κλειδιά: ρόδι, ροδι, pomegranate, ροδιά, αντιοξειδωτικά,  ελλατζιταννίνες

Σχόλια

Ο χρήστης Pansofix είπε…
ειναι πραγματικα πολυ θρεπτικο φρουτο και κατα του καρκινου και δυστυχως δεν προτιμαται πολυ.
Ο χρήστης ioanna είπε…
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο στο παρελθόν, όπου πολλά σπίτια είχαν στην αυλή τους μία ροδιά.
Ωστόσο, πιστεύω ότι με την κατάλληλη προώθηση σχετικά με τις ιδιότητες του μπορεί να ανέβει πάλι στις προτιμήσεις του κόσμου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή