Δισφαινόλη, πόσο ασφαλής είναι τελικά;

Απο το portal του ΕΦΕΤ πληροφορούμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ζήτησε την επανεξέταση 2 εκθέσεων για τη Διφαινόλη Α, μία ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί οτι η διφαινόλη Α έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών όπως παχυσαρκία, μεταβολικά νοσήματα, καρκίνο και άλλα. Μάλιστα η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση της εν λόγω ουσίας στα μπιμπερό, από το Μάιο του 2011.

Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ

Επανεξέτάση δύο εκθέσεων για τη Δισφαινόλη Α

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να επανεξετάσει δύο εκθέσεις για τη Δισφαινόλη Α μετά από την πρόσφατη δημοσίευσή τους από τη γαλλική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια (ANSES). Σε στενή επαφή με την ANSES, η EFSA θα αναλύσει τις εκθέσεις υπό το πρίσμα της προηγούμενης αξιολόγησης της επικινδυνότητας της EFSA και θα εξετάσει τους λόγους για τυχόν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του έργου θα δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος Νοεμβρίου 2011.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την EFSA να αναλύσει τα συμπεράσματα των εκθέσεων της ANSES και να αξιολογήσει κάθε πιθανές επιπτώσεις στην προηγούμενη επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με τη Δισφαινόλη Α που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες από την EFSA και την ANSES θα συναντηθούν άμεσα για να συζητήσουν θέματα όπως: οι μεθοδολογίες έρευνας που χρησιμοποιήθηκαν στις εκθέσεις, τα κριτήρια επιλογής για την ανάλυση των μελετών και τυχόν αβεβαιότητες σε σχέση με τα ευρήματα. Οι οργανισμοί αυτοί θα θέσουν από κοινού υπόψη τα αποτελέσματα των συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αποκλίσεων από τις αντίστοιχες επιστημονικές εργασίες τους σχετικά με τη Δισφαινόλη Α.

Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 20-22 Νοεμβρίου 2011, επιστημονικοί εμπειρογνώμονες της ομάδας της EFSA σχετικά με τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα, τα ένζυμα, τα αρτύματα και τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας (CEF Panel) θα αξιολογήσουν την επιστημονική προσέγγιση, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στις εκθέσεις της ANSES.

Η EFSA παρακολουθεί στενά τις τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τη Δισφαινόλη Α. Για να έχει πρόσβαση στα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η EFSA τηρεί ειδική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο της Πάρμα για το συνεχή έλεγχο και παρακολούθηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με τη Δισφαινόλη Α.

Σχετικές παραπομπές 
Επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA για τη Δισφαινόλη Α
Εντολή προς την EFSA για την εξέταση των εκθέσεων της ANSES για τη Δισφαινόλη Α

Σχετικοί σύνδεσμοι
Η ΕΕ βάζει τέλος στη χρήση της διφαινόλης στα μπιμπερό
Επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά 2 

λέξεις κλειδιά: διφαινόλη, δισφαινόλη, difenoli, difainoli, πλαστικά, συσκευασίες τροφίμων, Ευρωπαϊκή Ένωση , EFSA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή