Όταν το νερό γίνεται δηλητήριο

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα για τη Sasha Kennedy, μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι πίνει γύρω στα 25 λίτρα νερό ημερησίως (αν και αυτό είναι αμφισβητίσιμο) και έχει αποκτήσει εμμονή με αυτό θα μιλήσουμε για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση νερού. 

Θα αναρωτηθεί κανείς, μπορεί να μας βλάψει κάτι τόσο αθώο όσο το νερό; Και όμως γίνεται - σε μεγάλες ποσότητες το αθώο νερό μετατρέπεται σε δηλητήριο για τον οργανισμό.

'Water Spire' photo (c) 2011, likeablerodent - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν την καθημερινή λήψη ενός με ενάμιση λίτρου νερού ημερησίως, ενώ ο οργανισμός μας προσλαμβάνει κι άλλα υγρά μέσα από χυμούς, αφεψήματα αλλά και τρόφιμα (πχ φρούτα, λαχανικά). Σε ειδικές καταστάσεις μπορεί να απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες πχ σε πολύ ζεστό περιβάλλον, για εγκύους, θηλάζουσες αθλούμενους που φτάνουν μέχρι τα 2 , ακόμα και 2,5 λίτρα.

Ωστόσο οι υπερβολικές ποσότητες (πάνω από 2 λίτρα για φυσιολογικές καταστάσεις) μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμετες ενέργεις, ακόμα και στο θάνατο.

Ανεπιθύμετες ενέργειες από την υπερκατανάλωση νερού:
  • συχνοουρία/πολυουρία
  • διαταραχές στον ύπνο (λόγω της συχνοουρίας)
  • υπονατριαιμία και γενικά χαμηλοί ηλεκτρολύτες στο αίμα
  • απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών
  • αύξηση αρτηριακής πίεσης
  • πρήξιμο
  • οίδημα στον εγκέφαλο
  • θάνατος

Η υπερβολική πόση νερού μπορεί να συμβεί λόγω λαθεμένων αντιλήψεων όπως ότι το νερό αδυνατίζει , διώχνει την κυτταρίτιδα ή "αποτοξινώνει". Άλλοι το κάνουν λόγω ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (βλ. Sasha Kennedy). Τέλος υπάρχουν και ορισμένες ιδιάζουσες περιπτώσεις πχ συμμετοχή σε διαγωνισμούς.

Βέβαια εάν η συγκεκριμένη κυρία πίνει όσο νερό ισχυρίζεται τότε θα είχε ήδη πέσει σε κώμα λόγω εγκεφαλικού οιδήματος, οπότε είναι πιθανό να υπερβάλει σχετικά με τις ποσότητες.


 Ορισμένες περιπτώσεις που έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ

Έχασε τη ζωή του μετά από πόση 25 γαλονιών νερού, κατά τη διάρκεια μιας τελετής "μύησης" σε μια ανεπίσημη αδελφότητα του πανεπιστημίου.

Έπεσε σε κώμα και τελικα απεβίωσε μετά την κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως στην προσπάθεια της να χάσει βάρος.

2007 Jennifer Strange
Συμμετείχε σε διαγωνισμό ραδιοφωνικού σταθμού (Hold Your Wee for a Wii) όπου έπρεπε να πιει μεγάλες ποσότητες νερού χωρίς να ουρήσει. Πέθανε μερικές ώρες μετά το διαγωνισμό.


'Water Bottles' photo (c) 2005, Lee Brimelow - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Φυσικά υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, εάν το ψάξει κανείς. Το μυστικό είναι σε όλα να υπάρχει μέτρο. Θυμηθείτε: ακόμα και το φάρμακο γίνεται φαρμάκι, εάν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις.



Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή