Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού

Δελτίο τύπου της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού. 
 16/10/2012


Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, ημερομηνία που το 1945 ιδρύθηκε ο παγκόσμιος οργανισμός τροφίμων και γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO). Είναι μια μέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε όλο τον πλανήτη για το ζήτημα της πρόσβασης στην τροφή και της αντιμετώπισης του επισιτιστικού προβλήματος που υπάρχει σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ένα πρόβλημα που μέσα από τις τωρινές κοινωνικο οικονομικές εξελίξεις αποκτά νέες διαστάσεις και εκφράσεις. Μέχρι τώρα η αναφορά σε επισιτιστική κρίση γινόταν για πληθυσμούς σε υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες. Πλέον όμως υπάρχουν και μεγάλες ομάδες κατηγορίες πληθυσμού σε ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες που βιώνουν το φάσμα της πείνας. Και αυτό λόγο του οικονομικού περιβάλλοντος που όχι μόνο καθηλώνει ή μειώνει τα εισοδήματα αλλά προκαλεί και αύξηση των τιμών των αγαθών διατροφής.

Ποσοστό Υποσιτιζόμενων Ανθρώπων
Περιοχή
1990-92
1999-2001
2004-06
2007-09
2010-12
Παγκόσμια
18.6
15
13.8
12.9
12.5
Ανεπτυγμένες Περιοχές
1.9
1.6
1.2
1.3
1.4


Η μετατροπή των τροφίμων σε προϊόν χρηματιστηριακών συναλλαγών, έχει οδηγήσει στην στρέβλωση της εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας. Η τιμή και το κόστος αγοράς τους δεν είναι πολλές φορές αποτέλεσμα του πραγματικού κόστους παραγωγής τους αλλά είναι αποτέλεσμα χρηματιστηριακών υπερτιμήσεων. Μια ξηρασία στους κάμπους των ΗΠΑ μπορεί να ανεβάσει τις τιμές κατά 2% (Ιούλιος 2012).

Το ζήτημα της επάρκεια των τροφίμων αλλά και του κόστους τους σύμφωνα με τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας μέρα της διατροφής από το FAO μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από την ανάπτυξη των συνεταιριστικών οργανώσεων που στις υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο αύξησης της παραγωγής και της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.

Στη χώρα μας που δοκιμάζεται από έντονη οικονομική κρίση, η στροφή πολλών νέων και όχι μόνο, στην γεωργία, μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο της πρωτογενούς παραγωγής. Η ελληνική γεωργία χρειάζεται προσανατολισμό προς νέες κατευθύνσεις τόσο στο τομέα των καλλιεργειών όσο και στο σκέλος της τυποποίησης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η ΣΥΝ εργατική δράση μπορεί αν αποτελέσει το κλειδί για καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή και τον προσανατολισμό της γεωργίας συνολικά. Το "συνεταιρίζεσθαι" μπορεί να επιφέρει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως ποιοτικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή.

Στη χώρα μας βιώνουμε σήμερα μια άνευ προηγουμένου ύφεση, η παραγωγική διαδικασία έχει επηρεαστεί, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί δραστικά και γρήγορα.

Είναι ευθύνη της πολιτείας αλλά και των παραγωγών να ΣΥΝ εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να δώσουν θετική διέξοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό που αφορά την αγορά των τροφίμων. Είναι οδυνηρό σήμερα που τα εισοδήματα συμπιέζονται οι ελληνικές αγορές να είναι πλημμυρισμένες από ξένα προϊόντα και η ελληνική παραγωγή να παραμένει αδιάθετη.

Καθήκον και χρέος των συνεταιριστών είναι να δημιουργήσουν μόνιμες και ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ δομές διακίνησης τροφίμων και να μην υπάρχουν μόνο ευκαιριακές μαζικές πωλήσεις όπως τις ζήσαμε την προηγούμενη χρονιά. Γιατί το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να υπάρχει ευκαιριακά ένα φτηνό σακί πατάτες αλλά σταθερά το κόστος αγοράς των τροφίμων να είναι χαμηλό.

Με την ελπίδα ότι το σημερινό μήνυμα της ημέρας θα βρει ανταπόκριση από την Ελληνική αγροτική κοινωνία απευθύνουμε κάλεσμα στους Έλληνες Διαιτολόγους Διατροφολόγους, να συνδράμουν στις μελλοντικές δράσεις και ενέργειες της ΕΔΔΕ για την ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών.

"Αγρότες ενωθείτε", όχι μόνοι σας. Συνεργαστείτε με διαιτολόγους, τεχνολόγους τροφίμων, γεωπόνους σε μια συντονισμένη προσπάθεια Ανασυγκρότησης της χώρας !


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή