Λίγα λόγια για τη θειαμίνη (βιταμίνη Β1)

Μία από τις πρώτες βιταμίνες που ανακαλύφθηκε είναι η θειαμίνη. Αλλιώς ονομάζεται βιταμίνη Β1 ή αντί beri beri αντιπολυνευριτιδική βιταμίνη.
θειαμίνη

Το 1880 ο Ιάπωνας επιστήμονας, Kanehiro Takaki θα παρατηρήσει ότι οι Ιάπωνες ναύτες, που τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με αποφλοιωμένο ρύζι, αναπτύσσουν μία ασθένεια που επιφέρει σοβαρές νευρολογικές επιπτώσεις, ακόμα και το θάνατο, που λέγεται beri beri, Αντίθετα οι Βρετανοί ναύτες και οι Ιάπωνες αξιωματικοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν στη διατροφή τουςκρεας,  φρούτα και λαχανικά, δε νοσούν. Καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιο θρεπτικό συστατικό στα τρόφιμα που κάνει τη διαφορά.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το αίτιο του beri beri είναι η έλλειψη της θειαμίνης. Πλέον αυτή η ασθένεια παρατηρείται σε τριτοκοσμικές χώρες, σε συνθήκες υποσιτισμού, και σε αλκοολικά άτομα, καθώς το αλκοόλ καταστρέφει τη βιταμίνη.

Η θειαμίνη παράγεται από φυτά, βακτήρια και μύκητες. Μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκουμε στα τρόφιμα ολικής αλεύσεως, στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, καθώς και στο χοιρινό. Ένα μέρος της βιταμίνης καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα και την έντονη κατεργασία. Επίσης εχθροί της βιταμίνης είναι το αλκοόλ, το ωμό αυγό, τα ωμά ψάρια και η σόδα.

Οι δράσεις της στον οργανισμό είναι πολλαπλές. Συμμετέχει ενεργά στο μεταβολισμό., βοηθώντας το σώμα να πάρει ενέργεια απο τους υδατάνθακες,  σχετίζεται με τη λειτουργία των περιφερικών νεύρων,δρα ως συνένζυμο, επηρρεάζει την όρεξη, τη διάθεση, το μυικό τόνο και άλλα.

Συμπτώματα από την έλλειψη θειαμίνης:
  • καρδιακή αρρυθμία
  • καρδιακή ανεπάρκεια
  • αδυναμία
  • δυσκολίες στο βάδισμα,
  • πνευματική σύγχυση 
  • παράλυση
  • βλάβη του νευρικού συστήματος
  • αχρηστία των μυών.

Αν και γενικά θεωρείται μια "ασφαλής" βιταμίνη η λήψη πολύ υψηλών δόσεων (100 φορές πάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα) μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα: αδυναμία, πονοκέφαλοι, ερεθιστότητα , αϋπνία, ταχυκαρδία, ενώ ακόμα μεγαλύτερες δόσεις (1000 φορές πάνω από τη συνιστώμενη) μπορεί να οδηγήσουν σε καταστολή του αναπνευστικού κέντρου, προκαλώντας ακόμα και το θάνατο. 

Σχετικοί σύνδεσμοι
Θειαμίνη Food-Info
Takaki Kanehiro Wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή