Κρούσματα δηλητηριάσεων από πικραμύγδαλα και κουκούτσια βερύκοκου


photo credit: Pentadact via photopin cc
Αυξημένα περιστατικά δηλητηριάσεων από την κατανάλωση πικραμύγδαλων και κουκουτσιών βερίκοκου παρουσιάστηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο στο νοσοκομείο «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού». Η δηλητηρίαση οφείλεται στην παρουσία της αμυγδαλίνης, μίας ουσίας που βρίσκεται φυσικά στα πικραμύγδαλα και στα κουκούτσια διάφορων καρπών (βερίκοκα, αχλάδια, μανταρίνια κλπ). Ωστόσο η αυξημένη κατανάλωση της αμυγδαλίνης δεν είναι ασφαλής καθώς κατά την  κατά την αποδόμηση της  από τα ένζυμα του οργανισμού παράγεται υδροκυάνιο (HCN), μία δηλητηριώδης χημική ένωση.


Συμπτώματα που μπορούν να παρουσιαστούν :

  • ζαλάδα
  • εμετοί
  • υπόταση
  • κυάνωση (μπλε απόχρωση στο δέρμα λόγω έλλειψης οξυγόνου)
  • πονοκέφαλοι
  • πυρετός 
  • νευρολογικές διαταραχες πχ έλλειψη συντονισμού και ισορροπίας
  • ηπατική ανεπάρκεια
  • κώμα
  • θάνατος




Ακολουθεί το δελτίο τύπου




Αθήνα, 14 / 3 / 2014
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΘΕΜΑ: Περιστατικά με δηλητηρίαση από κυανιούχα λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα.




Με επείγουσα ανακοίνωσή του το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» μας ενημέρωσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα των 6 μηνών αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα. Τα παραπάνω διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από super market και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες. Η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόλυση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο. Λόγω ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας: κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.

Τέλος, εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, ώστε να αποφύγει κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.




Σχετικοί σύνδεσμοι
Δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, για περιστατικά δηλητηρίασης από κυανιούχα.
Αμυγδαλίνη (Βιταμίνη Β17)





λέξεις κλειδιά: αμυγδαλίνη, αμυγδαλινη, λετρινη, λετρίνη, Β17, δηλητηρίαση, δηλητηριαση, βερικοκο, βερύκοκο, κουκούτσια, πικραμύγδαλα, πικραμυγδαλα, amygdalin, laetrine, Νοσοκομείο «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» , Αγλαΐα Κυριακού , υδροκυάνιο

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΦΟΣΟΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΕΡΙΣΩΤΕΡΩΝ! ΑΠΟ 10 ΠΗΡΗΝΩΝ,(ΜΠΟΡΕΙ;)ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ,ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΗ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 3-4ΩΝ ΠΗΡΗΝΩΝ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΗΜΕΡΗΣΕΙΟΣ; ΠΟΥ ΣΥΝΗΣΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ,ΕΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΥΝΔΗΝΕΣ, ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΔΗΛΑΔΗ Η (Β17) Η ΑΛΕΙΩΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΣΤΗΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΑΠΟΦΑΝΘΗΤΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ ΦΟΒΩΝΤΑΙ ΤΗΝ B17! ΛΕΩ ΤΩΡΑ ΕΓΩ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΙΚΡΟΧΟΛΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ,ΔΗΛΩΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΩΣ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΣΧΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΙΩΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΕΧΑΡΙΣΤΩ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
τα συμφεροντα πολλα,η Β17 ειναι η ισχυροτερη αντικαρκινικη ουσια στη γη!αλλα να χασουν οι φαρμακευτικες τα φραγκα?καιοι γιατροι τις μιζες και τα ποσοστα?ειμαστε ολοι προβατα και οτι μας λενε το καταπινουμε αμασιτο,μαγερικη σοδα,χλωροφυλλη,Β17,λεμονι και χιλιαδες αλλες τροφες βοηθουν,και εμεις χημειοθεραπειες καναμε,αλλα τουλαχιστον τωρα θα κανουμε αυτα που επρεπε να κανουμε πριν τη ζημια.ολοι ειμαστε δησπιστοι στα φυσικα και τα δηλητηρια τα περνουμε χωρις δευτερη κουβεντα.ας ενοιμερωθει ο καθενας και ας το ψαξει καλυτερα να δει τη μας εχουν ποτισει ολα αυτα τα χρονια,γιατι τα παιδια μας την πληρωνουν η θα την πληρωσουν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υ.Γ και επεισης η Β17 δεν ''αντιγραφετε'' οπως αλλες βιταμινες για να την κανουν φαρμακο να πλουτισουν.........και αλλα πολλα που το 99,9% του πληθησμου δν γνωριζει,οχι γτ τα κρυβουν..αλλα γτ κανεις δεν ασχολητε....το χαζοκουτι ηταν το τελειο εγκλημα για την κοιμηση του ανθρωπου,την αποχαυνωση και την 100% πληση εγκεφαλου.....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εμείς όταν είμασταν μικροί και παίζαμε στις γειτονιές, σπάναμε και τρώγαμε , κουκούτσια βερύκοκκων, όσα θέλαμε.Δεν ξέραμε για υδροκυάνιο κ.λ.π.Και δεν παθαίναμε τίποτε. Τώρα πώς παθαίνουν , είναι απορίας άξιον.Μάλλον αυτές που παθαίνουν κυάνωση είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες , που έχουν γεμίσει δηλητήρια την αγορά, δηλητήρια-φάρμακα , πραγματικά βλαβερά που σκοτώνουν.
Τι κάνει ο άνθρωπος για το κέρδος......

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή