Κρούσματα δηλητηριάσεων από πικραμύγδαλα και κουκούτσια βερύκοκου
![]() |
photo credit: Pentadact via photopin cc |
Συμπτώματα που μπορούν να παρουσιαστούν :
- ζαλάδα
- εμετοί
- υπόταση
- κυάνωση (μπλε απόχρωση στο δέρμα λόγω έλλειψης οξυγόνου)
- πονοκέφαλοι
- πυρετός
- νευρολογικές διαταραχες πχ έλλειψη συντονισμού και ισορροπίας
- ηπατική ανεπάρκεια
- κώμα
- θάνατος
Ακολουθεί το δελτίο τύπου
Αθήνα, 14 / 3 / 2014
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Περιστατικά με δηλητηρίαση από κυανιούχα λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα.
Με επείγουσα ανακοίνωσή του το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» μας ενημέρωσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα των 6 μηνών αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα. Τα παραπάνω διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από super market και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες. Η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόλυση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο. Λόγω ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας: κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, ώστε να αποφύγει κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.
Σχετικοί σύνδεσμοι
Δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, για περιστατικά δηλητηρίασης από κυανιούχα.
Αμυγδαλίνη (Βιταμίνη Β17)
λέξεις κλειδιά: αμυγδαλίνη, αμυγδαλινη, λετρινη, λετρίνη, Β17, δηλητηρίαση, δηλητηριαση, βερικοκο, βερύκοκο, κουκούτσια, πικραμύγδαλα, πικραμυγδαλα, amygdalin, laetrine, Νοσοκομείο «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» , Αγλαΐα Κυριακού , υδροκυάνιο
Σχόλια
Τι κάνει ο άνθρωπος για το κέρδος......