Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή ΔΣ ΕΔΔΕ προς εκπομπή Ελένη στον Alpha

Το ΔΣ της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων έστειλε επιστολή προς την εκπομπή "Ελένη"  (Alpha tv) με αφορμή την παρουσία του ιατρού-βιοπαθολόγου Dr. Μέριανου Ιωάννη στις 27/10 και την τοποθέτηση του σε θέματα παχυσαρκίας και απώλειας βάρους. Ειδικότερα ο ιατρός ανέφερε τις δυσανεξίες τροφίμων σε σχέση με την πρόσληψη βάρους, θέση η οποία αμφισβητείται έντονα από την επιστημονική κοινότητα.  Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα.


Δελτίο τύπου 
Ημερ/νία : 27/10/2014
Αρ. Πρωτ.: 503

ΘΕΜΑ: « Προβολή παρουσίαση από την εκπομπή σας του βιοπαθολόγου Dr. Μέριανος Ιωάννης. »

Με αφορμή την σημερινή παρουσίαση προβολή του βιοπαθολόγου Dr. Μέριανου Ιωάννη από την σημερινή σας εκπομπή θα θέλαμε να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:


1. Ο κος Μέριανος ΔΕΝ είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος ούτε και τα ακαδημαϊκά προσόντα που διαθέτει, του αποδίδουν το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του Διαιτολόγο Διατροφολόγο. Κάτι το οποίο και ο ίδιος πολύ σωστά έπραξε και παρουσιάστηκε με την επιστημονική και επαγγελματική ιδιότητα που κατέχει, αυτή του βιοπαθολόγου.

2. Σύμφωνα με το ΠΔ 133/2014 «Προϋποθέσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου» είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι ο κος Μέριανος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΝΟΜΙΜΑ το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου στην Ελλάδα μιας και το βασικό του πτυχίο ΔΕΝ είναι Διαιτολόγου Διατροφολόγου. Η όποια του επαγγελματική δραστηριότητα (σχεδιασμός διαιτολογίων, εκπόνησή τους, παρακολούθηση, διατροφική αξιολόγηση κλπ) ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, είναι παράνομη και εκτός πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του Βιοπαθολόγου.

3. Ακόμα και η πιθανή ύπαρξη μεταπτυχιακών τίτλων ή άλλων εξειδικεύσεων ΔΕΝ αποδίδουν επαγγελματικό δικαίωμα στον κο Μέριανο σύμφωνα με το παραπάνω ΠΔ 133/2014.

4. Η συσχέτιση της τροφικής δυσανεξίας με την παχυσαρκία είναι και αυτή σε αμφισβήτηση. Πρόσφατα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας κατατέθηκαν γνωμοδοτήσεις για το θέμα αυτό από έγκριτους επιστήμονες και η κοινή κατάληξη των πορισμάτων τους είναι ότι ...«Ουδεμία σχέση έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλειά βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό. Οποιοσδήποτε επικαλείται κάτι τέτοιο εκμεταλλεύεται με δόλο την άγνοια του κοινού.»

Θα πρέπει επίσης να σας τονίσουμε ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ Μεγάλη Βρετανία, ένας τέτοιος δημόσιος ισχυρισμός, προκαλεί αυτεπάγγελτη παρέμβαση φορέων ελέγχου επικοινωνίας!

Σας καλούμε λοιπόν όπως ενημερώσετε στην επόμενη εκπομπή σας, το αξιότιμο σας κοινό για την επιστημονική ορθότητα περί των Τεστ Δυσανεξίας αλλά και για την επαγγελματική ιδιότητα του κου Μέριανου.

Για την καλύτερή σας ενημέρωση, σας επισυνάπτουμε

1. το ΠΔ 133/2014 «Προϋποθέσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου»

2. Τις εισηγήσεις στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας για το θέμα των Τέστ Δυσανεξίας (τα κείμενα βρίσκονται σε απάντηση του τότε Υπ. Υγείας κκ Γεωργιάδη, σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων!)

Τα μέλη της ΕΔΔΕ είναι στη διάθεσή σας, να παρέχουν έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση στο κοινό σας για κρίσιμα θέματα που αφορούν τη διατροφή του ανθρώπου.

Με ειλικρινή εκτίμηση


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχετικοί σύνδεσμοι
Μία όχι τόσο σπάνια νόσος-Δυσανεξία στη γλουτένη


λέξεις κλειδιά: δυσανεξία, δυσανεξια, γλουτένη, γλουτενη, πασυχαρκία, παχυσαρκια, διαιτολόγος, διατολογος, Μέριανος Ιωάννης, απώλεια βάρους

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Παιδική παχυσαρκία- ενημερώνομαι και πράττω

Δελτίο τύπου , 24/10/2014

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (24 Οκτωβρίου), η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολογων , στο πλαίσιο της υπεύθυνης ενημέρωσης του κοινού, παραθέτει στο ακόλουθο γράφημα τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει αλλά και να πράξει ένας γονιός για την παιδική παχυσαρκία.

Για να κατεβάσετε το αρχείο πατήστε εδώ
ΔΤ- Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας

Τσάι του βουνού, ένα εκλεκτό αφέψημα

Πηγή εικόνας 
Ο κόσμος το ονομάζει απλά τσάι του βουνού. Το επίσημο όνομά του είναι σιδερίτης (Sideritis L.)
Εκτός από τη χώρα μας, φύεται στις Βαλκανικές χώρες,  στη Μεσόγειο, στην Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία, Πορτογαλία, Ανδόρρα κλπ),  στην εύκρατη Ασία αλλά και στο σύμπλεγμα νήσων της Μακαρονησίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 17  είδη του φυτού.  Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι το βλάχικο τσάι (Sideritis athoa),  το τσάι του Ταϋγέτου ή Μαλεβού (S. clandestina), το τσάι της Κρήτης, πιο γνωστό ως μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά (.S. syriaca), το τσάι της Εύβοιας (S. euboea), το τσάι του Ολύμπου (S. scardica) και το τσάι του Παρνασού ή Βελουχιού (S. raeseri).

Συλλέγεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο,  κι αποξηραίνεται για να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα. Η κατανάλωση του αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τη δεκαετία του 50, όταν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών κατέβηκαν στα αστικά κέντρα.

Το τσάι του βουνού ανέκαθεν θεωρούταν θεραπευτικό. Έρευνες που έχουν γίνει πάνω στα διάφορα είδη του τσαγιού εντόπισαν την παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών (φλαβανοειδή, αιθέρια έλαια, διτερπένια κ.α.) επιβεβαιώνοντας την αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του.

Το όνομα που δίνουν οι κρητικοί στο τσάι, μαλοτήρα, σύμφωνα με μια εκδοχή, προέρχεται από τις βενετσιάνικες λέξεις male (ασθένεια) και tirare (σύρω), αυτό δηλαδή που τραβάει μακριά την ασθένεια.

Συνήθως το ρόφημα καταναλώνεται ζεστό, με ένα κουταλάκι μέλι. Η γεύση του είναι χαρακτηριστική, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μυρωδικά για την ενισχύσουμε, όπως φλούδες από λεμόνι ή πορτοκάλι, ξυλάκια κανέλλας, καρφάκια γαρύφαλλου και άλλα. Επιπλέον, μπορεί να γίνει κρύο ρόφημα, μάλιστα τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά συσκευασμένο αφέψημα κρύου τσαγιού (tuvunu).Σχετικοί σύνδεσμοι
Sideritis Wikipedia
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΑΥΤΟΦΥΗ ΕΙ∆Η ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Sideritis L.). 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ  ΤΟ ΓΕΝΟΣ SIDERITIS L
Μαλοτηρα
Diterpenes and phenolic compounds from Sideritis pullulans.
Tuvunu - τσάι του βουνού


λέξεις κλειδιά: τσάι του βουνού, τσαι του βουνου, σιδερίτης, σιδετίρης, μαλοτήρα, αφέψημα

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

World Food Day 2014 - Family Farming

Family Farming- Feeding the world, caring for the earth

Φέτος , η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού έχει ως κεντρικό θέμα την οικογενειακή γεωργία και τη δυνατότητα που έχει να εξαλείψει την πείνα καθώς και να διατηρήσει τους φυσικούς πόρους της γης. Παρακάτω βλέπουμε το  σχετικό βιντεάκι που έχει ετοιμάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων.
Διαβάστε περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού 2014
Σχετικοί σύνδεσμοι
Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού 2013  -ΔΤ Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής- Δελτίο τύπου Ένωσης Διαιτολογων-Διατροφολόγων Ελλάδας

ΔΤ Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων 16/10/2014


Η Παγκόσμια Μέρα της Διατροφής είναι η γενέθλια μέρα του Διεθνή Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Κάθε χρόνο ο FAO επικεντρώνεται σε ένα ξεχωριστό κεντρικό ζήτημα επιδιώκοντας να προβληματίσει και να κινητοποιήσει κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις προς τη κατεύθυνση επίλυσης ζητημάτων που αφορούν την τροφή και την σίτιση των πληθυσμών.


Φέτος η μέρα είναι αφιερωμένη στην "Οικογενειακή Γεωργία : Διατρέφοντας τον κόσμο, φροντίζοντας τη γη". Στην προσπάθεια δηλαδή αξιοποίησης της γης σε οικογενειακό επίπεδο για να επιτευχθεί επάρκεια τροφής για όλους. Ένα μοντέλο καλλιέργειας που δεν απέχει πολύ από τον παραδοσιακό τρόπο εκμετάλλευσης της γης.

Για πολλούς ίσως το θέμα να δείχνει μακρινό και μη άμεσα σχετιζόμενο με την Ελληνική πραγματικότητα. Όμως οι οικονομικές συγκυρίες και η προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας είναι στενά συνυφασμένες με το φετινό θέμα εορτασμού του FAO.

Βασικός άξονας της Ελληνικής οικονομίας ήταν πάντα η γεωργία και η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Και ειδικότερα η καλλιέργεια γης σε οικογενειακή βάση. Η σημερινή εικόνα όμως είναι γερασμένη μιας και ο αγροτικός πληθυσμός ηλικιακά δεν έχει ανανεωθεί σημαντικά και οδηγείτε σε ηλικιακό μαρασμό. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η καλλιέργεια της γης αλλά και ο εκσυγχρονισμός της καθώς και ο προσανατολισμός της προς νέες παραγωγικές και αποδοτικές κατευθύνσεις μέσα από την συνέχιση της αξιοποίησης της οικογενειακής γης. Είναι ανάγκη η νέα γενιά να μην κληρονομήσει απλά τα εδάφη αλλά να συνεχίσει την πορεία των προγόνων σε νέες πιο αποδοτικές βάσεις.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι η εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου και η απομάκρυνση από τις εστίες οδηγεί σε μαρασμό την παραγωγή αγαθών. Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην αγροτική γη και οικονομία.

Είναι λοιπόν απαραίτητο η νέα γενιά να κληρονομήσει όχι μόνο την αγροτική γη αλλά και να αποκτήσει όλα αυτά τα εφόδια και γνώσεις που θα κάνουν την ενασχόληση με τη γεωργία αποδοτική και προσοδοφόρα.

Έχουμε και στο παρελθόν τονίσει ότι ο προσανατολισμός προς νέες καλλιέργειες πρέπει να συνοδευτεί και από ανάλογες κινήσεις και στην μεταποίηση και τυποποίηση. Και εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος του διαιτολόγου διατροφολόγου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τεκμηρίωση αυτών των επιλογών.

Με το βλέμμα στο μέλλον και με την σκέψη στο παρελθόν ελπίζουμε ότι η Ελληνική πολιτεία θα δώσει τα μέσα στην νέα γενιά να κληρονομήσει και να εξελίξει την Ελληνική οικογενειακή καλλιέργεια γης. Να δώσει την δυνατότητα για επιστροφή στις οικογενειακές ρίζες, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος γεωργικής ανάπτυξης.

Το ΔΣ της ΕΔΔΕΠΗΓΗ

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού 2014
Η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (World Food Day) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού εορτάστηκε το 1981.

Οι βασικοί στόχοι που προωθούνται μέσω από την παγκόσμια ημέρα και τις δράσεις που τη συνοδεύουν είναι
  •  να δοθεί έμφαση και προώθηση στις καλλιέργειες τροφίμων τόσο από κράτη/κυβερνητικούς φορείς όσο και από μη κυβερνητικούς φορείς, 
  • να τονωθούν οι υποανάπτυκτες χώρες
  • να ενισχυθεί η συμμετοχή των καλλιεργητών της γης-ειδικότερα των μη προνομιούχων- στη λήψη αποφάσεων και η συμμετοχή σε δράσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους
  • να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το πρόβλημα της πείνας που υπάρχει σε όλο τον κόσμο
  • να φτάσουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες
  • και γενικά να αυξηθεί το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και να συμμετέχουν από κοινού στον αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας.
Φέτος , η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού έχει ως κεντρικό θέμα την οικογενειακή γεωργία και τη δυνατότητα που έχει να εξαλείψει την πείνα καθώς και να διατηρήσει τους φυσικούς πόρους της γης.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι το 2014 έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας.

Τι είναι η οικογενειακή γεωργία;

Οικογενειακή γεωργία είναι η οργανωμένη δραστηριότητα σε τομείς του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία κλπ) που πραγματοποιείται με τη συνεργασία μελών της ίδιας οικογένειας.


Γιατί είναι σημαντική; 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων , η οικογενειακή γεωργία συμβάλλει στην εξάλειψη της πείνας, στη διατήρηση παραδοσιακών τροφίμων καθώς και της βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με στοχευμένες πολιτικές που προάγουν την ευημερία και την κοινωνική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. 

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού 2014

  • να αναγνωριστεί και να υποστηριχτεί η συμβολή οικογενειακών αγροκτημάτων στην εξάλειψη της παγκόσμιας πείνας, στη μείωση της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές, στην διατήρηση των φυσικών πόρων 
  • να προωθήσει το διάλογο σε διεθνές, τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για τους αγρότες/κτηνοτρόφους/αλιείς κλπ  στις οικογενειακές φάρμες και τους μικροϊδιοκτήτες γης.
  • να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για διάλογο και να προωθήσει τις συνεργασίες ανάμεσα σε οργανώσεις οικογενειακών αγροκτημάτων, κοινωνικών δομών αλλά και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα. 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Τα οικογενειακά αγροκτήματα είναι η κύρια μορφή γεωργίας και κτηνοτροφίας στις ανεπτυγμένες και υπό ανάπτυξη χώρες

Τα μέλη των οικογενειακών αγροκτημάτων είναι σημαντικό κομμάτι της λύσης ώστε ο κόσμος να είναι απαλλαγμένος από φτώχεια και πείνα.

Τα οικογενειακά αγροκτήματα μπορούν να αποδώσουν καλύτερα όταν είναι σε ισχύ οι κατάλληλες περιβαλλοντικές πολιτικές. Επίσης βασικός στόχος είναι να υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της λειτουργίας καθώς και πολιτικές για την ευημερία και προστασία της οικογένειας μέσα στο αγρόκτημα. 


 ©FAO/Riccardo Gangale


Το άρθρο βασίζεται σε πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας 


Σχετικοί σύνδεσμοι
Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού 2012 - ΔΤ Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας
Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού 2013  -ΔΤ Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδαςλέξεις κλειδιά : παγκόσμια ημέρα διατροφής, παγκοσμια ημερα διατροφης, παγκόσμια ημέρα επισιτισμού, παγκοσμια ημερα επισιτισμου, ΟΗΕ, ΦΑΟ, FAO, UN, world food day 

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Τέλος στους κομπογιαννίτες;

Πραγματικότητα είναι πλέον η άδεια άσκησης επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου. Ευελπιστούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπει ένα τέλος στην παραπλανητική δράση ορισμένων που παριστάνουν τους ειδικούς της διατροφής και συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Θυμίζουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση της άδειας είναι η κατοχή πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Διαιτολογία-Διατροφή. Πιστοποιητικά παρακολούθησης σεμιναρίων δεν έχουν τη θέση πτυχίων. Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας.
Δελτίο τύπου Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων 
2/10/2014Το αδύνατο είναι πλέον πραγματικότητα.


Το ΔΣ της ΕΔΔΕ ανακοινώνει στους πτυχιούχους Διαιτολόγους Διατροφολόγους, την δημοσίευση του ΠΔ 133/2014 που αφορά τις προυποθέσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου.Σύμφωνα με αυτό, ορίζονται οι διαδικασίες και οι προυποθέσεις απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Μετά από ένα μακρύ και δύσκολο αγώνα, αισθανόμαστε δικαιωμένοι που οι προσπάθειές μας για μία ενιαία άδεια άσκησης επαγγέλματος δικαιώνονται.

Η ΕΔΔΕ αποτέλεσε το μοναδικό φορέα που αγωνίστηκε και πάλεψε ουσιαστικά, για το ζήτημα της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Αποτελεί όμως και τον μοναδικό και ουσιαστικό εγγυητή και διεκδικητή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Διαιτολόγων Διατροφολόγων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δηλώνουμε ότι η ΕΔΔΕ θα παραμείνει αταλάντευτα προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης και προάσπισης των δικαιωμάτων των πτυχιούχων Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Σε αυτή τη προσπάθεια μας, καλούμε το σύνολο των Διαιτολόγων Διατροφολόγων να συστρατευτεί μαζί μας.


Ο αγώνας μας συνεχίζεται! Επόμενος στόχος το ΝΠΔΔ.


Μπορείτε να κατεβάσετε το ΠΔ εδώλέξεις κλειδιά: διαιτολόγος, διατροφολόγος, διαιτολογος, διατροφολογος, αδεια ασκησης επαγγελματος, ΕΔΔΕ, herbalife