Τσάι του βουνού, ένα εκλεκτό αφέψημα

Πηγή εικόνας 
Ο κόσμος το ονομάζει απλά τσάι του βουνού. Το επίσημο όνομά του είναι σιδερίτης (Sideritis L.)
Εκτός από τη χώρα μας, φύεται στις Βαλκανικές χώρες,  στη Μεσόγειο, στην Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία, Πορτογαλία, Ανδόρρα κλπ),  στην εύκρατη Ασία αλλά και στο σύμπλεγμα νήσων της Μακαρονησίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 17  είδη του φυτού.  Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι το βλάχικο τσάι (Sideritis athoa),  το τσάι του Ταϋγέτου ή Μαλεβού (S. clandestina), το τσάι της Κρήτης, πιο γνωστό ως μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά (.S. syriaca), το τσάι της Εύβοιας (S. euboea), το τσάι του Ολύμπου (S. scardica) και το τσάι του Παρνασού ή Βελουχιού (S. raeseri).

Συλλέγεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο,  κι αποξηραίνεται για να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα. Η κατανάλωση του αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τη δεκαετία του 50, όταν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών κατέβηκαν στα αστικά κέντρα.

Το τσάι του βουνού ανέκαθεν θεωρούταν θεραπευτικό. Έρευνες που έχουν γίνει πάνω στα διάφορα είδη του τσαγιού εντόπισαν την παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών (φλαβανοειδή, αιθέρια έλαια, διτερπένια κ.α.) επιβεβαιώνοντας την αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του.

Το όνομα που δίνουν οι κρητικοί στο τσάι, μαλοτήρα, σύμφωνα με μια εκδοχή, προέρχεται από τις βενετσιάνικες λέξεις male (ασθένεια) και tirare (σύρω), αυτό δηλαδή που τραβάει μακριά την ασθένεια.

Συνήθως το ρόφημα καταναλώνεται ζεστό, με ένα κουταλάκι μέλι. Η γεύση του είναι χαρακτηριστική, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μυρωδικά για την ενισχύσουμε, όπως φλούδες από λεμόνι ή πορτοκάλι, ξυλάκια κανέλλας, καρφάκια γαρύφαλλου και άλλα. Επιπλέον, μπορεί να γίνει κρύο ρόφημα, μάλιστα τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά συσκευασμένο αφέψημα κρύου τσαγιού (tuvunu).



Σχετικοί σύνδεσμοι
Sideritis Wikipedia
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΑΥΤΟΦΥΗ ΕΙ∆Η ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Sideritis L.). 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ  ΤΟ ΓΕΝΟΣ SIDERITIS L
Μαλοτηρα
Diterpenes and phenolic compounds from Sideritis pullulans.
Tuvunu - τσάι του βουνού


λέξεις κλειδιά: τσάι του βουνού, τσαι του βουνου, σιδερίτης, σιδετίρης, μαλοτήρα, αφέψημα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Προϊόντα-απάτη: πως τα να ξεχωρίσεις

Ακμή και διατροφή