Ανάκληση κονσέρβας ψαριών από τον ΕΦΕΤ


Αθήνα 11 Οκτωβρίου 2017


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΜΗ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΟΣ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Πειραιά – Τμήμα Α΄, διαπίστωσε ότι το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Lucas σαρδέλες πικάντικες σε ηλιέλαιο», προέλευσης Πορτογαλίας, καθαρού βάρους 125g, με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 31/12/2018 και αριθμό παρτίδας ΑL098H, το οποίο εισάγεται από την εταιρεία «Provinco A.E.» που βρίσκεται στη Ν. Κηφισιά, περιείχε την βιοτοξίνη ισταμίνη, σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο όριο.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.

Lucas σαρδέλες πικάντικες σε ηλιέλαιο


Το σχόλιο της διαιτολόγου

Η ισταμίνη είναι μία τοξική ουσία που παράγεται κατά τη βακτηριακή αποδόμηση, δηλαδή τη σήψη, των ψαριών. Τη συναντάμε κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, τόνος, ρέγγα,παλαμίδα ή στις σαρδέλλες, όπως σε αυτήν την περίπτωση. Συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει: πονοκέφαλος, ίλιγγος, ξηρότητα στόματος, κοκκίνισμα προσώπου και σώματος, δύσπνοια, ταχυκαρδία, εμετός, διάρροια κ.α.  Είναι πιθανόν η παρουσία ιστιδίνης να μην επηρεάσει την οσμή ή τη γεύση των ψαριών οπότε να μη γίνει άμεσα αντιληπτή απο τον καταναλωτή. Αν έχετε αυτό το προϊόν σπίτι σας να μην το καταναλώσετε.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζέα

Σίδηρος

Φώσφορος